Буњевачка презимена: Пузић – Рајић

20. мај 2012.

коментара: 0

Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачким презименима, који су преузети из књиге Јована Ердељановића “О пореклу Буњеваца”. Прилог послао Александар Маринковић

ПУЗИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; православни у Лици; старинци мухамеданци у доњој Херцеговини, расељени или изумрли; многи православни родови по западној Босни и суседној босанској Посавини. У источној Босни муслиманско село Пузићи, а у средњој Херцеговини муслиманско сеоце Пузичевина.

ПУРЕТИЋИ – у Суботици, од 1779.године.

ПУРЧАРСКИ – у Суботици, од 1737.године.

ПУТНИКОВИ – у Суботици, од 1737.год.; православни у горњо-карловачкој дијецези и у западној Босни. Да је овог презимена и у прошлости било не само код православних него и код наших католика, видимо нпр. из ових података: у 15. веку се помиње дубровачки трговац Путник, Путниковић, а у Сплиту племићски род de Putnich. У Далмацији код Сиња има католичко село Путникови Доци.

ПУШИЋИ – у Суботици, од 1743.год.; католици у Имотском; католици по Далмацији; стариначки католички род у околини Мостарског Блата; православни у Травнику и по западној Босни; изумрли муслимански род у Босанској Крајини. У западној Херцеговини, код Дувна, католичко село тог имена.

РАДАКОВИ (једн. Радак) / РАДАКОВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; католици и православни у Лици, католици досељени ”из турских крајева” и били су муслимани, а православни су исељеници од оних у Далмацији, код Обровца, од 1686.год.; православни у Далмацији код Обровца и католици у јужној Далмацији; православни Радакови у Буковићу код Бенковца; врло многобројни православни у Гламочком Пољу и по осталој западној Босни.

РАДАНОВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; у Сомбору, од 1715.год.; католици у Лици; католици у Димцу (мој додатак – Дицму?) у средњој Далмацији; православни Србин у Жумберку, Живко Радановић, 1556.год., а досељен са босанско-далматинско-личке тромеђе; у западној Босни православни родови. У западној Босни и у доњој Херцеговини по једно православно, у средњој Босни једно муслиманско и у западној Херцеговини једно муслиманско-католичко насеље тог имена.

РАДИВОЈЕВИ – у Суботици, од 1737.године.

РАДИШИЋИ – у Сомбору и у Суботици, од 1715.год.; православни у Подосоју код Врлике; православни Србин у Жумберку, Михајло Радишић, 1623.год., а досељеник са босанско-далматинско-личке тромеђе; многи православни родови у западној Босни. Велико католичко село тог имена у западној Херцеговини.

РАДОШЕВИЋИ – католици и православни у Лици и у Подгорју, по Мургићу од ”око 1686.год.”, а по Грбићу, православни прешли у католичанство вероватно око 1700.године; католици у Главицама код Сиња; католици у Новиграду у северној Далмацији; православни Радоши у Димцу и од њих пресељени у Книну; Буњевци у Сомбору у Бачкој; многи православни Радошевићи и Радоши у западној Босни. У Босни четири села с именом Радошевићи и Радошевић: једно католичко у средњој Босни, једно муслиманско и једно православно у источној Босни, једно православно у западној Босни.

РАДУНИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; католици у Каштелима код Сплита; католици у Конавлима; А.Радунић, католички свештеник из сплитске дијецезе, родом из Каштела Новог код Сплита; православни Радуни у западној Босни. У Лици село Радунић. У Далмацији код Клиса, католичко село Радунић. У источној Босни муслиманско село Радунићи, у средњој католичко село Радунице, у западној православно Радуни и у источној Херцеговини муслиманско Радуни.

РАЈИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; у Сомбору, од 1715.год.; католици или православни (?) у загорској Далмацији; велики православни род у Велушићу код Дрниша, вероватно старином из Босне; православни у Бенковцу Селу; католици у западној Херцеговини; православни у западној Босни. У натпису из 17.-18. Века на звездици у манастиру Крки ”Кнез Андрија Рајић”. У Босни и Херцеговини три села с именом Рајићи и сл., једно од њих, код Коњица, вероватно католичко.

 ИЗВОР: Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.