Буњевачка презимена: Пејановић – Петковић

17. маја 2012.

коментара: 1

Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачким презименима, који су преузети из књиге Јована Ердељановића “О пореклу Буњеваца”. Прилог послао Александар Маринковић

ПЕЈАНОВИЋИ – у Суботици, од 1779.год.; православни у Мостару; има их много православних у источној Херцеговини. У источној Босни православно село тога имена.

ПЕЈИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; православни у Лици и њихови исељеници у Босанској Крајини; у загорској Далмацији (вере ?); православни у средњој Босни, од којих су једни старином из Херцеговине, и православни по западној Босни. У Босни и Херцеговини осам насеља с именом Пејићи: у западној Босни једно католичко; у источној Босни једно католичко, једно део католичко-православног села и четири православна; у Босанској Крајини једно део православно-муслиманског села.

ПЕКАСИ – у Лици, од 1683.године.

ПЕРИНИ – у Суботици, од 1737.године.

ПЕРИШИЋИ – у Суботици, од 1737.год.; католици у Лици; два католичка свештеника тога презимена у сплитској дијецези, један родом из Блата, а други ”da Castelstaffileo” тј. из Штафилића, обоје из средње Далмације; католички свештеник тога презимена у Босни, родом из Фојнице; православни у Кричкама на југоистоку од Дрниша, а пореклом из Гламоча у Босни; православни у Скрадину; католици у Блату у средњој Далмацији; православни у западној Босни.

ПЕРКОВИЋИ – у Суботици, од 1779.год.; католици у Лици; Wrana Perkhouitsch још 1540.год. као један од војника на Хрватској Крајини (у Сењу, у Оточцу и местима уз њих; католици у Скрадину и њихови пресељеници у Книну; католици у Чистој Великој код Скрадина; католици у Ражанцу у северној Далмацији; католици у Сињу и у Турјацима и Отоку код Сиња; католици у Клису; католици у Ливањском Пољу и у дувањском крају; католици у Босанској Крајини, а досељени из Хрватске. Код Шибеника католичко село Перковић. Код Дувна католичко село Перковићи.

ПЕРТИЋИ – у Суботици, од 1686.године. Биће од муслиманског имена Перта које је скраћено од Пертат или Пертан (везира Перта-пашу послао султан 1567.год. на Ђулу), те би ови Буњевци били од покрштених муслимана.

ПЕРЧИЋИ – у Бачкој: у Суботици, од 1686.год.; у Боршоду и Јанковцу, од 1715.год.; у Сплиту 1398.год. браћа Nicolaus et Marinus Perchich; католици у Сукошану у северној Далмацији; Thomas Percziz 1702.год. калвин заостао из доба турске владе у селу Гаду у Славонији.

ПЕТАКОВИ – у Суботици, од 1737.год.; у Лици изумрли род Петаци; Т.Петаковић, српски православни учитељ у Бачкој. У средњој Босни католичко село Петаковина. У Славонији православни свештеник Марко Петаковић 1751.год. и православни род Петаковић.

ПЕТКОВИЋИ – у Бачкој: у Суботици, од 1686.год. и у Чантавиру; православни у Лици; православни (?) у Дрнишу; православни у Полачи и у Јагодњи код Бенковца; православни у Отишићу код Врлике; православни у Босанској Крајини у много места, неки досељени из Лике; и многи православни родови по Босни, особито западној; православни Срби у Жумберку Иван и Петар Петковићи 1556.год., а досељени са босанско-далматинско-личке тромеђе. У Босни 11 заселака са именом Петковићи и Петковић, од њих су два у западној Босни, и то један православни, а други део села са становништвом све три вере; остали су у источној Босни и сви православни и муслимански.

ИЗВОР: Александар Маринковић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Pokušavm napsati Knjigu o selu Prijani gdje ima Pejića, Ovi Pejići Slave Nikoljdan, Prema prednju doselili su iz Vrlike, Da li mi možete i šta više reće o plemenu ovoga rodstva.