Poreklo stanovništva, sela oko Topole

12. maj 2012.

komentara: 3

Belosavci:

– slave sv. Jovana, sv. Arhanđela, sv. Vasilija, Mitrovdan, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je poreklom sa Peštera, Sjenice, (Starog Kolašina i Korita- C. Gora). U selu je rođena Ljubica Ivošević, pesnikinja i supruga poznatog revolucionara Georgi Dimitrova.

Blaznava:

– slave sv. Đorđa Alimpija, sv. Nikolu, sv. Jovana i dr. Stanovništvo doseljeno najvećim delom uoči i posle Prvog srpskog ustanka iz Starog Vlaha, okoline Sjenice i iz Makedonije, okoline Tetova. U selu je rođen Milivoje Petrović, oficir, ađutant kneza Aleksandra Karađorđevića, ministar vojske, presednik vlade i namesnik Milanu Obrenoviću.

Božurnja:

– slave sv. Stefana, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno iz Hercegovine, Starog Vlaha i iz okolnih sela. U selu su rođeni Stevan Švabić priznati vojni strateg iz prvog srpskog rata i Jeremija Pavlović, učitelj i narodni poslanik kraljevine Jugoslavije.

Vinča:

– slave sv. Nikolu, sv. Arhanđela, sv. Luku, sv. Lazarevu Subotu i dr. Stanovništvo je doseljeno u 17. i 18. veku iz okoline Sjenice, Novog Pazara i Hercegovine.

Vojkovci:

– slave sv. Nikolu, Đurđevdan, sv. Luku i dr. Stanovništvo je doseljeno uoči Prvog srpskog sutanka iz okoline Užica i iz Starog Vlaha. U selu je rođen Milovan Pavlović, ministar vojske Kraljevine Srbije.

Gornja Trnava:

– slave sv. Jovana, sv. Lazara, sv. Nikolu, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je poreklom iz Sjenice, Metohije, iz pećkog kraja, Bitolja u Makedoniji i od Vasojevića sa crnogorskih Brda.

Gornja Šatornja:

– slave sv. Nikolu, Đurđevdan, Đurđic i dr. Stanovništvo je nepoznato migracionog porekla doseljeno pre seobe 1690. god. U toku Prvog srpskog ustanka iz Stare Hercegovine, Sjenice, iz Kremna i Korita, iz Takova, okoline Pirota i iz južnih krajeva.

Gorovič:

– slave sv. Minu, sv. Stefana, Đurđic, sv Nikolu, sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Uglavnom doseljeno iz Hercegovine preko Starog Vlaha.

Guriševci:

– slave sv. Nikolu, Đurđic, sv. Arhanđela, sv. Tomu i dr. Stanovništvo je doseljeno u vreme Prvog srpskog ustanka iz Sjenice (Graba) i Kolašina. U selu je rođen Vučko Janković, predratni bankar u Beogradu i poznat kao zadužbinar.

Donja Trešnjevica:

– slave sv. Arhanđela, sv. Nikolu, sv. Tomu, Đurđevdan i dr. Doseljeno krajem 18. i pocetkom 19. veka iz Čajetine i Sjenice, iz Takova i iz okolnih naselja.

Donja Trnava:

– slave sv. Nikolu, sv. Lazara i dr. Stanovništvo je doseljeno u drugoj polovini 18. veka u glavnom iz okoline Sjenice, iz Metohije i iz okoline Leskovca.

Donja Šatornja:

– slave sv. Nikolu, sv. Đorđa i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Stare Raške, okoline Užice, iz Novog Pazara, Novog Sada i dr. U selu su rođeni akademik Antonije Isaković iz roda Isakovići (osnivači sela poreklom iz stare Raške). I dr Miša Nedeljković, profesor univerziteta u Americi.

Žabare:

– slave sv. Jovana, sv. Nikolu, sv. Vrači, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je nepoznatog migracionog porekla i doseljeno iz Hercegovine, Starog Vlaha, okoline Sjenice, Bijelog Polja, okoline Pirota i dr. U selu je živeo otac Aleksandra Karađorđevića.

Zagorica:

– slave sv. Nikolu, sv. Luku, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Starog Vlaha, Bijelog Polja, užičkog, novopazarskog, rudničkog kraja i dr.

Jermenovci:

– slave sv. Luku, sv. Arhanđela, dv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno iz crnogorskih Brda, Hercegovine, Sjenice i Peštera i dr.

Jelenac:

– slave sv. Arhanđela, sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno uglavnom iz Hercegovine, Starog Vlaha, Crne Gore i dr.

Junkovac:

– slave sv. Alimpije, Đurđic, Đurđevdan, sv. Nikola i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz Metohije iz pećke i orahovačke okoline čine 50 odsto stanovništva sela. Iz Timočke krajine, iz okolnih sela, iz Bosne, Sjenice, Vranja, okoline Požarevca i dr. U selu je rođen akademik Mihailo Petrović matematičar i profesor univerziteta i Milutin Petrović, nekadašnji gradonačelnik Beograda. (Selo je u prošlosti bilo poznato po oružarskom zanatu familije Pištoljevići).

Kloka:

– slave sv. Nikolu, sv. Jovana, sv. Alimpiju, Đurđic i dr. Stanovništvo je doseljeno u toku Prvog srpskog ustanka iz okolnih sela, Gruže, Pirota, sa Kacera i dr.

Krčevac:

– slave sv. Stefana, Đurđic, sv. Arhanđela, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno iz okoline Sjenice, Bijelog Polja, istočne Bosne i dr. U selu je rođen Mile Nedeljković, istaknuti etnolog, autor brojnih radova o Šumadiji, i rodonačelnik familije Pavlovići – Pavle Osačanin, zidao je topolski grad i crkvu – poreklom iz istočne Bosne.

Lipovac:

– slave sv. Luku, sv. Nikolu, sv. Arhanđela, sv. Andriju i dr. Stanovništvo je doseljeno iz okoline Sjenice, Bijelog Polja, Stare Hercegovine, Bjelopavlića i dr.

Manojlovci:

– slave sv. Đurđic, sv. Stefana, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno posle 1690. godine iz Stare Srbije i kasnije iz Starog Vlaha, Kosova i Metohije, Hercegovine i Timočke krajine.

Maskar:

– slave sv. Arhanađela, Đurđic, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Starog Vlaha, okoline Užica, okoline Požege i sa Kačera.

Natalinci:

– slave sv. Arhanđela, sv. Nikolu, sv. Luku i dr. Stanovništvo je doseljeno u vreme Prvog srpskog ustanka iz crnogorskih Brda i sredinom 19. veka iz okoline Prokuplja, Bele Palanke, Pirota, Srema i Kumanova. U selu je rođen Milan Blagojević, narodni heroj.

Ovsište:

– slave sv. Luku, sv. Arhanđela, sv. Vrači, sv. Nikolu, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno uglavnom iz okoline Sjenice, Niša, Bele Palanke i dr. U selu je rođen Radoje Domanović. Književnik i Milan Nikolić, ban Dunavske banovine.

Pavlovac:

– slave sv. Arhanđela, sv. Nikolu, sv. Luku i dr. Stanovništvo je doseljeno u drugoj polovini 17. veka iz Crne Gore, Srema, Studenice, iz Makedonije okoline Kumanova i dr.

Plaskovac:

– slave sv. Nikolu, Đurđevdan, sv. Luku i dr. Stanovništvo je većinom doseljeno posle Prvog srpskog ustanka iz stare Raške, okolnih sela i dr.

Rajkovac:

– slave sv. Nikolu, sv. Luku, sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno većinom i tokom Prvog srpskog ustanka iz stare Raške, okoline Pirota, sa Kosova, iz Crne Gore i dr.

Svetlić:

– slave sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno u vreme seobe 1690. godine iz Vasojevića i početkom 19. veka iz okoline Berana. U selu je rođen Milija, knez Lepenice u vreme Kočine krajine.

Šume:

– slave sv. Đorđa, sv. Nikolu, Đurđic, Lazarevu subotu, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno početkom 18. veka sa Kosova, iz Hercegovine – okoline Gacka, iz okolnih sela i dr. Selo je osnovano početkom 18. veka kada se sa Kosova doselio ober knez Mirko sa šest sinova. Od njih su se razvile mnoge familije sa različitim prezimenima. U selu je rođen Nestor Popović, nekadašnji episkop niški, potomak obera kneza Mirka.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Ivan Filipović

    Molim vas, proverite tekst pre nego što ga objavite. Ostalo vem je dosta pogrešnih karaktera nakon konverzije iz latinice u ćirilicu.
    Pozdrav

  2. Vladimir

    Da li ima podataka odakle je tačno došao ober knez Mirko u Šume, da li ima podataka o njegovim precima i zbog čega se naselio u Šumadiji?