Pitanje čitaoca: Odakle potiče prezime Mikavica?

12. maj 2012.

komentara: 6

Poštovani,

interesuje me poreklo i istorija prezimena Mikavica, da li se može znati koliko je staro i odakle potiče?

Ono što ja znam je da potičemo iz sela Bijelo Brdo iz Rudog, Republika Srpska i prema nekoj evidenciji što su vodili pravoslavni sveštenici iz početka 20. veka, mi smo se ranije prezivali Dućilovići i došli smo iz Crne Gore u ove krajeve?

Ima nas dosta i raspoređeni smo po svim krajevima bivše SFRJ, uglavnom RS, Srbija, Crna Gora i nešto malo Hrvatska.

Hvala unapred.

Srdačan pozdrav

Dejan Mikavica

 

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Sarko

    Prezime ste dobili po toponimu Mikavicki Do koji se nalazi negde u Budimliji. (Verovatno se radi o nekom zaselaku u opstini Rudo).

  2. Sarko

    A evo jos nesto: Mikavice su se doselili iz nekog sela Ravanaca, verovatno iz okoline Ruda, gde su se zvali Ducilovici, (Sadasnje su prezime ovde dobili) Neki vele da su ih najpre zvali Njikavice. Slave Sv. Djordja. Ne pise nista da ste poreklom iz Crne Gore.

  3. Sarko

    Zaboravio sam da napisem da su ovo Mikavice iz Budimlije, tebi je selo sigurno poznato.

  4. Dejan

    Naravno, odatle su i moji kao i sve Mikavice, koliko znam.

    Sto se tice Ravanaca, tamo je jedan od brace Mikavica otisao iz Budimlije, tako da ne znam koliko je to relevantno da smo dosli iz Ravanaca u Budimliju, vec postoji jedan primer obrnutog slucaja.

    Nista novo nisam saznao, osim Mikavicki Do, da smo po tome dobili prezime koje je specificno i za to podneblje, iako vec odavno postoji u tim krajevima?

    Nasao sam nas na jednom sajtu o prezimenima u Hercegovini.

    Hvala u svakom slucaju i pozdrav za sve ljude koji rade na ovom sajtu!

  5. Miodrag

    Meni je baba Mikavica, sa zlatibora ona mi prica 2 pricu, kaze bila su 3 Vasojevica i ubili su turcina i pobegli su Za Srbiju, promenili su prezimena u Petrovice, Mikavica i zadnji je ostao Vasojevic baba mi jos ziva rodjena je na. Zlatiboru

    • Miodraže dali mi možeš reći ime i adresu tvoje bake,svako toliko prođem preko Zlatibora i rado bih je upoznao.Inače sam rođen u Podgorici.pozdrsv O rad Mikavica Trst Italija