Писмо читаоца из Кијева (Украјина): Одакле су Нимићи?

12. мај 2012.

коментара: 6

Кијев, 05.05.2012

Поштовани,

Име ми је Генадиј Нимић, рођен сам 05.02.1965 године у Кијеву (Украјина). Завршио сам Факултет цивилне авијације 1988. године у Кијеву. Ожењен сам и имам 2 сина (оба студирају). Грађанин сам Украјине и живим у Киjеву. Имам такође место боравка и у Таљину у Естониjи.

По пореклу сам Србин. Моји преци су се доселили у Украјину после «обращения выходцев из сербского народа» (22.мая 1751.) населити се у Русији и ступити «в службу и вечное подданство».

Највећи број «выходцев из сербского народа» 26.000 људи је тада насељено у Новој Србији (данас Луганска област) око новоснованих градова Славјанск и Славјаносербск. Међу тим досељеницима били су и моји преци.

11.07.1764.године је Јекатерина II ликвидирала Нову Србију и прикључила ту територију Новоросијској губернији.

У следећим десетлећима су се српски досељеници из Нове Србије раселили по целој Русији и при томе асимилирали.

Моји преци су сачували сећања на своју стару отаџбину и успели сачувати српско презиме Нимић до данас, које су и тада имали у старој домовини.

Моjа велика жеља jе дознати у ком граду или селу су живели моjи преци. Нажалост сва моjа трагања су остала без резултата; наиме презиме Нимић је данас у Србији веома ретко и често се меша с сличним презименом Нинић. Помозите ми ако jе то могуће наћи место где су живели моји преци.

Унапред се захваљуjем

Генадиj Нимић

____________________________________________________________________________

Нажалост презиме Нимић jе веома ретко.Ево неколико података које сам сакупио:

1. – Нимић Драго jе одликован Медаљом заслуга за народ (Службени лист (ФНРJ), броj 59 од 10.jула 1948)

http://www.slvesnik.com.mk/Issues/EC385302FEEB4BF0812F6204A201FEE8.pdf (место боравка није написано)

2. – 11. марта 2008. у салону културног центра „Мала станица“ у Скопљу, порукама „Јефимије – песникиње туге, љубави и поноса“, на књижевном скупу читани су и стихови „Заклетве“ млађане Невене Стошић из Куманова, као и патриотски записи ученица основне школе „Св.Ћирило и Методије“ из села Кучевишта на Скопској црној гори – Данијеле Славковић, Жаклине Пигуловић и Александре Нимић.

http://www.srbi.org.mk/spona_old/vesti0308.html

3. – Педагози коjи су завршили студиj на Филозофском факултету у Задру 16.12.1975 – Вjера Нимић

http://www.unizd.hr/portals/10/pdf/diplomirani_pedagozi.pdf

4. – Нимић Милан, из Милошевца, улица Слободана Пензића бб и Нимић Немања из Смедерева тврде да су недавно променили презиме НИНИЋ у НИМИЋ. Раније су живели у Шековићима у Босни и тамо су носили презиме Нинић.

5. – Грешком новинара Зорица Нимић-Ступар из Новог Сада, Иван Нимић фудбалер из Зворника и Нада Нимић из Бечаjа не носе презиме Нимић а Нинић (интересантно људи из разних градова и новинари праве исту грешку презиме Нинић пишу Нимић)

ИМА ЛИ JОШ ГДЕ ПРЕЗИМЕ НИМИЋ НЕ ЗНАМ. МОЖЕ ЛИ БИТИ ДА JЕ ТО ПРЕЗИМЕ У ПОСЛЕДЊИХ 250 ГОДИНА У ПОТПУНОСТИ СЕ ИЗГУБИЛО У СРБИJИ ?

ГДЕ СУ ТАДА ЖИВЕЛИ МОJИ ПРЕЦИ ?

 

 

 

 

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Interesuje me poreklo prezimena MILJUS PLECAS i BRKLJAC, gde su ziveli preci i gde su se sve raselili, je li to ista loza – porodica….. HVALA

  2. Igor

    Нашао сам и једног Нимића из Шипова у РС на списку погинулих у Јасеновцу,али сматрам да је ту ријеч о грешки у куцању и да је ријеч о Нинићу…

    Једина реална солуција по мени на питање господина Генадија би било то да су ил његово презиме такође “прилагодили”у Нимић а да је у оригиналу гласило другачије или да је ријеч о презимену са простора данашње Македоније односно Космета и да је то презиме “утопљено”у неку другу етничку скупину.

  3. mister

    Porodica Nimic postoji u selu Milosevac,opstina Velika Plana.Adresu i br.telefona ne bih navodio,ali mozete pronaci ako ukucate prezime i selo u odgovarajuce rubrike na sajtu

    http://www.11811.rs/BeleStrane/Index

    Prezime Ninic se spominje mnogo vise

  4. mister

    i jos nesto…
    Ne navodite kraj iz koga su Vasi preci dosli verovatno ne znate.Iz Vojvodine su u vremenu koje navodite (1751) tj. pedesetih godina osamnaestog veka,Srbi masovno odlazili u Rusiju odnosno kraj koji navodite.To je bilo za vreme vladavine Marije Terezije.Posto je pretila opasnost da se gotovo sve stanovnistvo iseli,ona je uvela stroge kazne,ukljucujuci i smrtnu za one koji zagovaraju i organizuju odlazak.

  5. mister

    Postoji nekoliko knjiga sa prezimenima u naseljima Banata i Vojvodine,iz 17,18,19 veka.Tu mozda nadjete svoje prezime.
    Jovan Erdeljanovic-Srbi u Banatu Knjiga se mozda moze skinuti sa interneta.
    Dusan Popovic je napisao nekoliko knjiga 1.Srbi u Banatu
    2.Srbi u Backoj
    3.Srbi u Sremu
    Mislim da postoje i knjige 4.Srbi u Budimu
    Mozda i Srbi u Baranji Kao i jos neke knjige
    Verovatno neki strucnjaci iz Matice Srpske mogu pomoci http://www.maticasrpska.org.rs/
    Pokusajte sa Maticom

  6. Василије

    Поштовани, када ће да буду објављени резултати тестирања за особе из Лепосавића и околине, koнкретно зa Бачанин?. Брис је узет пре три четири године. Поздрав хвала.