Буњевачка презимена: Кнежевић – Копарчић

9. мај 2012.

коментара: 0

Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачким презименима, који су преузети из књиге Јована Ердељановића “О пореклу Буњеваца”. Прилог послао Александар Маринковић

КНЕЖЕВИЋИ (у једн. и Кнез) – у Бачкој: у Суботици, од 1686.год., у Лемешу, од 1753.год., у Баји, од 1715.год.; католици у Лици; о њиховој старини и пореклу из Ливна у Босни види у тачки 2. претходног одељка, а по саопштењу поменутог г. Исајла Рајчевића, свештеника у Лици, за њих се верује да су једног порекла са православним Кнежевићима у Лици (мој додатак – цит.:”…од Мургића још сазнајемо, да је знатни и велики буњевачки род Кнежевића пореклом из Ливна и да су се њихови стари најпре настанили у Грачацу, где и сад стоје темељи негадашње куле, напуштене у време Марије Терезије. Опет по Р.Лопашићу, они би били пореклом из далматинског села Селине. Мишљење Р.Лопашића…..очевидно се делом заснива на подацима од Фраса и Мургића, а делом је његова сасвим произвољна комбинација на основи неких историјских докумената. Зато је за нас без вредности.); по Р.Лопашићу, ”гласовита породица баруна Кнежевића, која је држала повеће добро с кметови, потекла је из далматинска мјеста Селине”, али ће без сумње бити тачније Мургићево мишљење да су они старином из Ливна, а Селине су могле бити место где су се били најпре настанили, па затим прешли у Лику, а њихови рођаци остали и даље у Селинама и по другим местима у северној Далмацији; католици у Ричицама код Имотског; православни у Оћестову и у Звјеринцу код Книна, а старином ”из Босне”; католици у Селинама и у Вињерцу у северној Далмацији; католици у Потрављу код Сиња; два католичка свештеника тог презимена у Босни, један родом из Варцара, а други из Угљара у северној Босни. У разним деловима Босне, девет села тога имена, нека од њих католичка.

КНЕЗОВИЋИ – у Сомбору, од 1715.год.; у Суботици; католици једни у Далмацији, други у Мостарском Блату, трећи даље у западној Херцеговини; међу католицима, пресељеним из Далмације на острво Брач, помиње се 1672.год. ”Zuane Knezovich”; католици код Имотског у Далмацији; католички род Кнез у Книну, а досељен у 18.веку ”из Босне”; католици Кнезовићи у Угљанима код Сиња; А.Кнезовић, католички свештеник, родом из Совића у западној Херцеговини; ”Cnezovich”, негдашњи племићски род у краљевини Босни; 1581.год. Гашпар Кнезовић, фратар у манастиру Олову у Босни; ”Кнезовић од Херцеговине”; део католичко-православног села код Имотског с именом Кнезовићи. Вукман Кнезовић 1703.год., један од главара Поунске Крајине у Хрватској.

КОВАЧЕВИ – у Суботици, од 1770.-1779.год.; католици у Шибенику, однекуд досељени.

КОВАЧЕВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; католици у Лици, од 1683.год., а за њих се по саопштењу г.Исајила Рајчевића, свештеника у Лици, мисли, да су пореклом од православних Ковачевића у Лици; у многим местима у Далмацији и католици и православни; православни у Отону код Книна, старином ”из Босне”; католицима у Угљанима и Сухачу код Сиња и у Кучићима код Омиша; врло многобројни православни род по западној и по осталој Босни. У Далмацији код Врлике, Ковачевић, део православно-католичког села, а на Пељешцу католичко Ковачевић-Село. У Босни повелики број села с тим и сличним именима, ниједно од њих католичко.

КОВАЧИЋИ – у Бачкој: у Аљмашу, од 1813.год.; у Суботици; католици у Лици, вероватно још од 1551.год. или бар од 1698.год.; као негдашњи племићски род у краљевини Босни именује се ”Covachich de villa eiusdem nominis in campo Cleunae”, a заиста има и сад у Ливањском Пољу (католичко) село Ковачић; многи православни родови тога презимена по западној Босни. Православно-католичко село код Книна. У Босни и Херцеговини велики број села с тим и сличним именом, нека од њих католичка. ”Kovachichc” негдашњи властеоски род вероватно у краљевини Босни.

КОЈИНИ – у Суботици, од 1779.године.

КОКИЋИ – у Суботици, од 1737.год.; у Хамжабегу (у Стонобеоградској жупанији – мој додатак: Стони Биоград, дан. Секешфехервар у Мађарској) се родио Буњевац Др Мијо Кокић ”изврсни будимпештански одвитник и одлични родољуб”; католици Кокићи у Придрази код Новиграда у северној Далмацији; католици у Сињу. Део већином католичког села у јајачком срезу у Босни и муслиманско село истог имена.

КОЛЕДЕ (једн. Коледа) – у Суботици, од 1737.год.; Остоја Коледа, 1706.-1707.год., православни Србин у Будиму. У средњој Босни Коледићи, део села са становништвом све три вере.

КОПАРЧИЋИ / КОПЕРЧЕВИ / ”КУПЕРШИЋИ” – у Суботици, од 1686.год.; у Сомбору, од 1715.год.; католици Копорчићи (или Копарчићи ?) у Босни.

 ИЗВОР: Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.