Презимена, село Сливово (Урошевац)

Порекло становништва села Сливово (у Лугову), општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 Slivovo (Urosevac)

Село је на североисточном подножју Неродимске планине, у равници, на Дробњачкој реци. Кроз село пролази друм Урошевац-Призрен.

Збијеног је типа. Дели се на Горњу (на западу), Бошњачку (у средини) и Зулфића махалу (на истоку). Бошњачка махала је добила назив по поисламљеним Србима у њој, јер поисламљивање и „бошњаштво” су у народу на Косову један појам.

У селу има поисламљених и поарбанашених српских родова, али се није могло утврдити јесу ли они старинци или старији досељеници.

Поарбанашени српски родови:

Меметовићи (4 к.). Муслимански су им појасеви у 1931. г. били: Реџеп (35 г.), Салија, Мемет, Шабан. Шабанов отац је био Србин.

Зећировићи (5 к.). Њихови појасеви у 1931: Шериф (80 г.), Рушит, Зечир, Асан. Овај Асан је био Србин.

Рустемовић (1 к.). На ислам прешао око 1870. Отац двадесет петогодишњег Џемаила, Рустем, у православљу се звао Станимир Дејановић. Сви су ови поисламљени и поарбанашени Срби упши у Соп, фис старијих арбанашких досељеничких родова.

Српски род су:

Новићи (3 к., Св. Никола). Давнашњи су досељеници „од Шкодре”. Било је „потурчењака” и од овог рода, али су се затрли.

Арбанашки родови:

Ликовићи (10 к.), од фиса Сопа. Досељени из Сев. Албаније око 1800. Појасеви у 1931: Садри (70 г.), Сали, Реџа, Смаил.

Зулфићи (15 к.), од фиса Сопа. Старином су из Сев. Албаније, а досељени су око 1800. из пећке нахије, где су живели извесно време.

Елезовић (4 к.), од фиса Краснића. Доселили су се из Букоша у Подрими око 1830, а даљу старину знају у Малесији. Појасеви у 1931. од досељења: Љама (38 г.), Сали, Јаха, Ибиш.

Језерц (3 к.), од фиса Гаша. Пресељени из Језерца око 1900.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.