Poreklo Nenada Popovića Reviewed by Momizat on . ROĐEN: 30. septembra 1966. u Tuzli RODITELJI: Otac Nemanja Popović, rođen u Osmacima kod Zvornika, univerzitetski profesor i akademik Ruske akademije prirodnih na ROĐEN: 30. septembra 1966. u Tuzli RODITELJI: Otac Nemanja Popović, rođen u Osmacima kod Zvornika, univerzitetski profesor i akademik Ruske akademije prirodnih na Rating:
You Are Here: Home » Poznati » Političari » Poreklo Nenada Popovića

Poreklo Nenada Popovića

ROĐEN: 30. septembra 1966. u Tuzli

RODITELJI: Otac Nemanja Popović, rođen u Osmacima kod Zvornika, univerzitetski profesor i akademik Ruske akademije prirodnih nauka, majka Danica (devojački Kovačević) iz Velike Grede (Banat), profesorka istorije.

KRSNA SLAVA: Lazareva subota (Popovići)

O PRECIMA: Deda Nenada Popovića zvao se Boško, pradeda Pero, čukundeda Simat, navrndeda Mato, kurđel hadži-pop Zaharije. Baba se zvala Jelka (dev. Bošković), prababa Višnja (dev. Stanarčević), čukunbaba Mara (dev. Ćirković), navrnbaba Desanka (dev. Jović), kurđela Vasilija.

Pradeda po majci Marko Kovačević je poreklom iz Like, iz sela Graovac kod Drežnika. On je kao solunski dobovoljac dobio zemlju u Banatu, u selu Velika Greda. Prababa se zvala Sava (devojački Kesić). Deda je bio Rade, a baba Sofija (devojački Dević).

O PREZIMENU: Popovići u Osmacima su, prema „Beleškama iz Zvorničke Spreče“ Milenka Filipovića, starinom Šarenci iz Hercegovine. Preko Šarenaca Popovići imaju zajedničko poreklo sa Zimonjićima. Pretpostavlja se da se neko iz generacije kneza Jovana Zimonjića (1704-1791) ili njegovog oca Riste „Zimonje“ (1612-1692) doselio na metoh Papraće, verovatno kao pop i „započeo“ novo bratstvo, koje se kasnije, po njemu, počelo zazivati Popovići. Reč je o porodici sa dugom svešteničkom tradicijom, a otuda i prezime Popović. Najpoznatiji sveštenik iz ovo roda je pomenuti hadži-pop Zaharije, koji je sredinom 19. veka obnovio manastir Papraća.

BIOGRAFIJA: Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi. Vlasnik i predsednik međunarodne kompanije „ABS Elektro”. Predaje na Ekonomskom fakultetu moskovskog Univerziteta Lomonosov i na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog rudarskog univerziteta. Od 2006. do 2008. obavljao funkciju šefa Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju. Rukovodio izradom Strategije dugoročnog ekonomskog razvoja srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji. U istom periodu, na mestu potpredsednika, a kasnije zamenika predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Potpredsednik DSS, predsednik Ekonomskog saveta DSS i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Objavio sedam knjiga i preko 120 naučnih radova u oblasti ekonomije i regionalnog razvoja. Nosilac dva državna ordena i dva ordena Ruske Pravoslavne Crkve.

 

IZVOR: Knjiga „Popovići na metohu manastira Papraća“ i sajt DSS

 


Komentari (2)

 • srdjan

  interesuje me poreklo Kalinica iz Dalmacije,selo Koljane,opstina Vrlika

  Odgovori
 • PAJOIVC MIROLJUB

  Imajući u vidu da sam pročitao mnogo komentara, slušao mnoga gostovanja na raznim TV stanicama, lično mislim da potencijal i znaje u oblasti ekonomije dr Nenada Popovića, u Srbiji nije iskorišćen ni deset posto, zašto? Pa mislim da je na ovo pitanje lako dati odgovor, u Srbiji niko ko je na vlasti nije u stanju da sluša nešto što predlaže neko iz opozicije ili uspešnih privrdnika.Na žalost, ni sam dr Nenad Popović u svom radu u Srbiji nije imao iskrenih i pravih saradnika, pa je valjda i sam to, doduše veoma kasno video i zato je rekao, u Srbiji je najbolje baviti se politikom, jer ekonomiju malo ko poznaje, odnosno kod nas još uvek vlada mišljenje „ne možeš ti mene toliko malo da platiš koliko ja malo mogu da radim“.
  Upravo su naši stručnjaci daleko cenjeniji u inostranstvu nego u Srbiji, što je slučaj i kod dr Nenada Popopvića. Ja mu iskreno želim mnogo uspeha u politici i ekonomiji.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top