Порекло Ненада Поповића Reviewed by Momizat on . РОЂЕН: 30. септембра 1966. у Тузли РОДИТЕЉИ: Отац Немања Поповић, рођен у Осмацима код Зворника, универзитетски професор и академик Руске академије природних на РОЂЕН: 30. септембра 1966. у Тузли РОДИТЕЉИ: Отац Немања Поповић, рођен у Осмацима код Зворника, универзитетски професор и академик Руске академије природних на Rating:
You Are Here: Home » Познати » Политичари » Порекло Ненада Поповића

Порекло Ненада Поповића

РОЂЕН: 30. септембра 1966. у Тузли

РОДИТЕЉИ: Отац Немања Поповић, рођен у Осмацима код Зворника, универзитетски професор и академик Руске академије природних наука, мајка Даница (девојачки Ковачевић) из Велике Греде (Банат), професорка историје.

КРСНА СЛАВА: Лазарева субота (Поповићи)

О ПРЕЦИМА: Деда Ненада Поповића звао се Бошко, прадеда Перо, чукундеда Симат, наврндеда Мато, курђел хаџи-поп Захарије. Баба се звала Јелка (дев. Бошковић), прабаба Вишња (дев. Станарчевић), чукунбаба Мара (дев. Ћирковић), наврнбаба Десанка (дев. Јовић), курђела Василија.

Прадеда по мајци Марко Ковачевић је пореклом из Лике, из села Граовац код Дрежника. Он је као солунски добовољац добио земљу у Банату, у селу Велика Греда. Прабаба се звала Сава (девојачки Кесић). Деда је био Раде, а баба Софија (девојачки Девић).

О ПРЕЗИМЕНУ: Поповићи у Осмацима су, према „Белешкама из Зворничке Спрече“ Миленка Филиповића, старином Шаренци из Херцеговине. Преко Шаренаца Поповићи имају заједничко порекло са Зимоњићима. Претпоставља се да се неко из генерације кнеза Јована Зимоњића (1704-1791) или његовог оца Ристе „Зимоње“ (1612-1692) доселио на метох Папраће, вероватно као поп и „започео“ ново братство, које се касније, по њему, почело зазивати Поповићи. Реч је о породици са дугом свештеничком традицијом, а отуда и презиме Поповић. Најпознатији свештеник из ово рода је поменути хаџи-поп Захарије, који је средином 19. века обновио манастир Папраћа.

БИОГРАФИЈА: Дипломирао на Машинском факултету у Београду. Магистрирао и докторирао на Економском факултету у Москви. Власник и председник међународне компаније „АБС Електро”. Предаје на Економском факултету московског Универзитета Ломоносов и на Економском факултету Московског државног рударског универзитета. Од 2006. до 2008. обављао функцију шефа Економског тима за Косово и Метохију. Руководио израдом Стратегије дугорочног економског развоја српских заједница на Косову и Метохији. У истом периоду, на месту потпредседника, а касније заменика председника Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Потпредседник ДСС, председник Економског савета ДСС и посланик у Народној скупштини Републике Србије. Објавио седам књига и преко 120 научних радова у области економије и регионалног развоја. Носилац два државна ордена и два ордена Руске Православне Цркве.

 

ИЗВОР: Књига „Поповићи на метоху манастира Папраћа“ и сајт ДСС

 


Коментари (2)

 • srdjan

  interesuje me poreklo Kalinica iz Dalmacije,selo Koljane,opstina Vrlika

  Одговори
 • PAJOIVC MIROLJUB

  Imajući u vidu da sam pročitao mnogo komentara, slušao mnoga gostovanja na raznim TV stanicama, lično mislim da potencijal i znaje u oblasti ekonomije dr Nenada Popovića, u Srbiji nije iskorišćen ni deset posto, zašto? Pa mislim da je na ovo pitanje lako dati odgovor, u Srbiji niko ko je na vlasti nije u stanju da sluša nešto što predlaže neko iz opozicije ili uspešnih privrdnika.Na žalost, ni sam dr Nenad Popović u svom radu u Srbiji nije imao iskrenih i pravih saradnika, pa je valjda i sam to, doduše veoma kasno video i zato je rekao, u Srbiji je najbоlje baviti se politikom, jer ekonomiju malo ko poznaje, odnosno kod nas još uvek vlada mišljenje „ne možeš ti mene toliko malo da platiš koliko ja malo mogu da radim“.
  Upravo su naši stručnjaci daleko cenjeniji u inostranstvu nego u Srbiji, što je slučaj i kod dr Nenada Popopvića. Ja mu iskreno želim mnogo uspeha u politici i ekonomiji.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top