Poreklo Dragana Šutanovca

24. april 2012.

komentara: 1

ROĐEN: 24. jula 1968. godine u Beogradu.

RODITELJI: otac Predrag (pok.), rođen u selu Tulare (Prokuplje), VKV građevinski radnik, majka Vera (devojačko Filipović), rođena ispod Kopaonika, pomoćna radnica, sada u penziji.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan (Šutanovci), Aranđelovdan (Filipovići)

O PRECIMA: Moj deda po ocu, Milen Šutanovac, u Drugom svetskom ratu se borio na istočnoj granici i tamo dospeo u italijansko zarobljeništvo, u kojem je ostao do kraja rata. Moja baka po ocu Divna je iz porodice Sudimac, iz sela Prebreza kraj Blaca. Moj otac je kao srednji sin (imao je još braću Božura i Miroslava) završio u ratnom sirotištu u Beogradu. Starijeg brata Božura su školovali za tehničara, a mlađi je završio u vojnoj školi. Otac je kao građevinski radnik sedamdesetih godina dobio Oktobarsku nagradu za igradnju Beograda. Bavio se i politikom, bio je odbornik u Skupštini opštine Zvezdara.

Deda po majci se zvao Branislav Filipović i u drugom svetskom ratu je bio u četničkom pokretu. Baka po majci se zvala Stanika, devojački Nikitić.

RATNA PRIČA: Moj pradeda po ocu Milošin je poginuo u bici na Ceru. Sa druge strane, pradeda po majci, od Nikitića, koji je bio nosilac albanske spomenice, spaljen je sa porodicom od strane Bugara.

O PREZIMENU: Neki Šutanovac je navodno 1.800 i neke prebegao iz Crne Gore u Srbiju zajedno sa jednim prijateljem, navodno kod Novog Pazara. Tu postoji Šutanovačka reka, a čak postoji i neko mesto Šutanovci. Inače, mojih Šutanovaca ima samo u Toplici, u selu Tulare i susednom selu, u kojem ima nekoliko porodica. Međutim, nismo u srodstvu sa tim Šutanovcima, koji slave Svetog Nikolu, a mi Svetog Jovana.

PORODICA: Supruga Marija (ćerka Miroslava Ilića), sinovi Predrag (11) i Strahinja (5).

BIOGRAFIJA: U Beogradu završio osnovnu školu, 6. beogradsku gimnaziju i Mašinski fakultet (odsek hidroenergetike). Prva javna funkcija – savetnik saveznog ministra unutrašnjih poslova (od novembra 2000.), a potom od 2001. do 2003. pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova (Zorana Živkovića). Tri puta biran za narodnog poslanika Demokratske stranke (2000. 2003. i 2007.godine). Ministar odbrane bio u dve vlade (2007-2008. i 2008-2012). Potpredsednik je Demokratske stranke.

IZVOR: Dragan Šutanovac za portal Poreklo

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miroslav

    Istrazujuci svoje poreklo, zapazih da u popisu iz 1833 u Krivoj Reci postoji jedna porodica Sutanovac. Dosta drugih familija se iz Krive reke odselilo u Tulare pa verovatno sa njima i Sutanovci.