Novosti: Hrvatskom “drma” 2.500 Miloševića

19. april 2012.

komentara: 1

U Hrvatskoj je objavljena knjiga enciklopedijskog formata “Hrvatski prezimenik” akademika Petra Šimunovića, u kojoj objašnjava nastanak i istoriju hrvatskih prezimena, a među hiljadu najučestalijih nalazi se i prezime Milošević

To prezime u ratnim godinama u Hrvatskoj nije bilo lako nositi, bez obzira što je reč i o hrvatskom prezimenu, a prema nekim svedočenjima, nije lako ni danas. “Hrvatski prezimenik” sa 114.636 prezimena, ispisan na osnovu poslednjeg popisa stanovništva iz 2001. godine, pokazuje da je najčešće prezime u Hrvata – Horvat, ima ih 22.225, objasnio je Ilija Ranić, koji je učestvovao u stvaranju “Hrvatskog prezimenika”:

– Miloševića ima 2.483 i nalaze se na 138. mestu, među 1.000 najučestalijih. Na prvom mestu je Horvat, na drugom Kovačević, na trećem Babić, a Milošević je na 138. mestu.

Novinar i istraživač prezimena i rodoslovlja Mladen Paver rekao je da je otkrio zanimljiv detalj na koji je naišao proučavajući istorijske dokumente o pripremanju i organizovanju Seljačke bune na čelu s Matijom Gupcem, 1573. godine:

– Jedan izvor kaže kako je u mukama, na mučilima, jedan od uhvaćenih kmetova rekao da je u vođstvu bune bio i Milošević.

Onima koji o prezimenima malo znaju, “Hrvatski prezimenik” će otkriti i da prezime Bosnić, recimo, nose Srbi, Hrvati, ali i Bošnjaci i da se ljudi ni po čemu ne bi smeli etiketirati i diskriminisati, a naročito ne po prezimenima, što često postaje tragikomično, pogotovo, kaže Ilija Ranić, što su na ovim južnoslovenskim prostorima i prezimena “nacionalno mešana”, pa su i zabune česte:

– Kada pogledate popis najučestalijih prezimena, onda ćete videti da su zajednička hrvatsko-srpska ili srpsko-hrvatska prezimena zapravo najučestalija: Kovačević, Babić, Marić, Vuković, Knežević, Marković, Petrović, Matić, Tomić, Pavlović, Božić, Pavić, Radić. Oni su među prvih dvadeset.

IZVOR: Novosti, 14. septembar 2008.

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. dragan

    Kovacevic, Babic, Milosevici i jos dosta takvih, ta prezimena su srpska. To su pokatoliceni Srbi, sto je jasno svima.