Новости: Хрватском “дрма” 2.500 Милошевића

19. април 2012.

коментара: 1

У Хрватској је објављена књига енциклопедијског формата “Хрватски презименик” академика Петра Шимуновића, у којој објашњава настанак и историју хрватских презимена, а међу хиљаду најучесталијих налази се и презиме Милошевић

То презиме у ратним годинама у Хрватској није било лако носити, без обзира што је реч и о хрватском презимену, а према неким сведочењима, није лако ни данас. “Хрватски презименик” са 114.636 презимена, исписан на основу последњег пописа становништва из 2001. године, показује да је најчешће презиме у Хрвата – Хорват, има их 22.225, објаснио је Илија Ранић, који је учествовао у стварању “Хрватског презименика”:

– Милошевића има 2.483 и налазе се на 138. месту, међу 1.000 најучесталијих. На првом месту је Хорват, на другом Ковачевић, на трећем Бабић, а Милошевић је на 138. месту.

Новинар и истраживач презимена и родословља Младен Павер рекао је да је открио занимљив детаљ на који је наишао проучавајући историјске документе о припремању и организовању Сељачке буне на челу с Матијом Гупцем, 1573. године:

– Један извор каже како је у мукама, на мучилима, један од ухваћених кметова рекао да је у вођству буне био и Милошевић.

Онима који о презименима мало знају, “Хрватски презименик” ће открити и да презиме Боснић, рецимо, носе Срби, Хрвати, али и Бошњаци и да се људи ни по чему не би смели етикетирати и дискриминисати, а нарочито не по презименима, што често постаје трагикомично, поготово, каже Илија Ранић, што су на овим јужнословенским просторима и презимена “национално мешана”, па су и забуне честе:

– Када погледате попис најучесталијих презимена, онда ћете видети да су заједничка хрватско-српска или српско-хрватска презимена заправо најучесталија: Ковачевић, Бабић, Марић, Вуковић, Кнежевић, Марковић, Петровић, Матић, Томић, Павловић, Божић, Павић, Радић. Они су међу првих двадесет.

ИЗВОР: Новости, 14. септембар 2008.

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. dragan

    Кovacevic, Babic, Milosevici i jos dosta takvih, ta prezimena su srpska. To su pokatoliceni Srbi, sto je jasno svima.