ДНК открива ваше прапорекло Reviewed by Momizat on . Анализом Y хромозома могуће је утврдити географско порекло давног претка по директној мушкој линији. Ова истраживања раде се у београдском „ДНК центру за генети Анализом Y хромозома могуће је утврдити географско порекло давног претка по директној мушкој линији. Ова истраживања раде се у београдском „ДНК центру за генети Rating: 0
You Are Here: Home » Инфо » ДНК открива ваше прапорекло

ДНК открива ваше прапорекло

Анализом Y хромозома могуће је утврдити географско порекло давног претка по директној мушкој линији. Ова истраживања раде се у београдском „ДНК центру за генетику“, чији су стручњаци, специјално за портал Порекло, урадили занимљиво испитивање прапорекла и сродства два човека истог презимена и исте крсне славе

Да ли у вашим венама тече крв давног претка с Урала, из Персије, или сте од давнина, с колена на колено, везани за овај, крајње турбулентни део света? Одговор на ово питање данас можете добити анализом вашег ДНК, тачније његове мушке компоненте – Y хромозома.

Генетичарке др Ана Бањац Чанак и др Бојана Панић из београдског „ДНК центра за генетику“ за портал Порекло говоре о својим вишегодишњим искуствима у утврђивању прапорекла. Како објашњавају, под прапореклом се подразумева географско порекло, и то искључиво по мушкој линији одређене особе. Анализе порекла по женској линији још се не раде у овој лабораторији, али не због тога што је то немогуће, већ зато што су захтевније и изискују више времена од „мушких“.

Цела ствар у утврђивању прапорекла састоји се у томе да се из ДНК издвоји мушка компонента, Y хромозом, који се преноси искључиво са оца на сина, и потом утврди такозвани Y хаплотип. Затим се тај Y хаплотип пореди с постојећом базом Y хаплотипова и проналази истоветан или најприближнији. Колико налази овакве анализе могу бити узбудљиви и неочекивани, најбоље сведоче резултати које су добили запослени у овој лабораторији, а који су своје претке „лоцирали“ у северној Русији, Украјини, Персији, па чак и Бенину!

Др Бојана Панић, аутор најбољег доктората из области молекуларне биологије Универзитета у Кембриџу за 2004. годину, каже да се испитивање прапорекла у њиховој ДНК лабораторији ради од 2008. године.

– Шта ми заправо радимо? Пошто се порекло по мушкој линији може пратити по Y хромозому, ми утврђујемо хаплотип тог хромозома. Тај хаплотип мора да буде исти код свих мушкараца из једне лозе, по непрекинутој линији, и у том смислу можете да пратите своје порекло уназад (деда, прадеда итд.) и бочно (стричеви и њихова деца). Праћење порекла по женској линији не радимо, јер је захтевније. Али, да разјаснимо, по женској линији се специфична ДНК не преноси само с мајке на ћерку, већ је то нешто што мајка пренесе својој деци без обзира на пол, док је код мушкараца, по Y хромозому, то искључиво са оца на сина – објашњава др Бојана Панић.

Она каже да није могуће с прецизношћу одредити колико тачно колена уназад може да се утврди нечије прапорекло.

– То није бесконачно јер се ДНК мења с времена на време. Али, то ипак нису толико велике промене да не можете пратити порекло практично стотинама година уназад. Мутације се дешавају једном у сто случајева, и по вертикали и по хоризонтали. У неким генерацијама остане тако измењено, док се у неким промени, па се опет врати на првобитно, и напред и назад, тако да се не може дати тачна процена. Генерално, иде уназад 250 година, али у биологији ништа није толико егзактно – наводи др Панић.

Као основу за утврђивање прапорекла у овој београдској ДНК лабораторији користе базу података са интернет портала www.yhrd.org, у којој се налазе хаплотипови затворених група, које се не мешају много са другим људима.

– Типичан пример затворене групе су Баски у Шпанији, или Јевреји. Те групе су интересантне јер знате да су ту од давнина и у том смислу могу да послуже као репер. Што се тиче Словена, постоји нешто што је чешће и може да се прати, али то никад није 100 одсто. Због тога врло често озбиљни радови, везано за порекло, узимају у обзир како генетику, тако и археологију, језик. И кад се све заједно то уклопи, онда има тежину – каже др Бојана Панић.

А како у пракси излгеда проналажење прапорекла неког „Марка Марковића“?

– Добије се списак карактеристика његовог Y хромозома и онда се упореди где је исти такав Y хромозом нађен у свету. Међутим, не нађе се увек. База коју користимо још нема велики број узорака, али кад се нађе, онда му кажете да исти такав Y хромозом постоји, рецимо, на Уралу. То није апсолутни доказ да је његов далеки предак дошао са Урала, али постоје велике шансе да се некад с тог простора спустио у ове наше крајеве – наводи др Панић.

Она наводи занимљив налаз до којег је дошла истражујући мушки део своје породице.

– Хаплотип је показао да је прапорекло Панића у Персији, односно у Ирану. Било је апсолутно поклапање, све карактеристике Y хромозома су одговарале – каже др Панић, додајући да су њени мушки преци новијим пореклом испод планине Козаре у Републици Српској (БиХ).

Веома занимљив налаз добио је њихов колега с презименом Кецман, којем је прапорекло пронађено на Уралу, док је убедљиво највеће изненађење било са другим колегом из лабораторије, којем су корени пронађени чак у Бенину (западна Африка)!

– То јесте мало чудно. ДНК молекул је динамична структура и може да дође до разних промена. Али, ако се вратимо мало уназад, свакако смо сви ми потекли из Африке – констатује др Панић.

Тренутно једино и највеће ограничење испитивања прапорекла је то што у бази која се користи (http://www.yhrd.org) нема много узорака Y хаплотипа с наших, балканских простора. Али, и без тога се зна да је по том питању ситуација овде доста „шарена“.

Др Ана Бањац Чанак наводи да је базу Y хаплотипова коју користе сачинио један угледни немачки генетичар.

– То је отворена база. Кад вам се једном утврди Y хаплотип, тај профил се укуца у претраживач ове базе и онда може да се утврди да ли је такав Y хаплотип регистрован. Код нас, нажалост, не постоје такве базе података, мада је било покушаја да се оснују, пре свега за потребе форензичких истрага – каже др Бањац и појашњава:

– Било је идеја да се на Биолошком факултету утврде Y хромозоми карактеристични за разне делове Србије, и да то онда послужи кад немате осумњиченог, а имате ДНК траг, да утврдите из ког краја Србије осумњичени потиче.

Ипак, наше саговорнице тврде да су прилично проблематична истраживања која су се појавила пре неколико година, а по којима је наводно утврђено колико процената Словена, Илира, Трачана, Феничани, Грка, Турака или Германа има у сваком појединачном Србину или Хрвату.

Др Ана Бањац Чанак каже да је реч о истраживању које је употребљено у комерцијално-политичке сврхе.

– Пре свега, тада је испитан сувише мали број људи да би се могли дати прецизни закључци. Познато је из статистике да је за тачност сваке анализе потребна што већа база података, у конкретном случају један одсто популације, мада је и то зависно од краја до краја. У сваком случају, што већи узорак, то боље. То што је истраживано је вероватно технички ваљано урађено, али је проблем у интерпретацији. Тражити разлику у генетици, чак и између различитих раса, нема много смисла, јер се ради о минималним разликама. А разумљива је човекова жеља да се издваја. То су ствари са којима се игра, али треба бити обазрив – констатује др Бањац Чанак.

Она каже да су, кад је реч о нашем подручју, из форензичког искуства утврдили да је код једне од ромских популација истоветан Y хромозом.

– То је утврћено на основу налаза ДНК код једне групе осумњичених из ове популације и по томе је јасно да истоветан Y хромозом постоји у малим заједницама које се мешају унутар себе. На нашем терену тако нешто можда постоји још само у неким планинским подручјима. Међутим, с обзиром на то колико је кроз овај наш простор прошло миграција и било мешања, тешко може да се говори о изолованој популацији – наводи наша саговорница.

Тражење везе између појединих група код нас има смисла, према др Бојани Панић, једино кад желите да утврдите да ли је неки ваш познаник, који има исто презиме и слави исту славу, у сродству с вама, тј. да ли вам је давни предак заједнички.

– Код нас управо долазе људи који желе да утврде да ли припадају истој лози јер имају исто презиме и крсну славу, како би сачинили своје породично стабло. У таквој ситуацији можемо да помогнемо и дамо дефинитиван и прецизан одговор – каже др Панић.

Да је то тачно, уверили смо се и сами. Наше саговорнице су урадиле испитивање да ли су два мушкарца са истим именом и веома ретким презименом и истом крсном славом у директоном сродству. При томе, једном су преци из Лике, а другом из Босанске Крајине (с педесетак километара удаљености). И, резултат је показао да се њихов Y хаплотип не поклапа! Штавише, једном је прапорекло утврђено у западној Хрватској, а другом у централној Румунији. Овакав налаз, како објашњавају, говори две ствари: или да је у некој од карика „утрчао“ Y хаплотип непознатог мушкарца (кроз неверство неке прабабе или насилним путем) или се, што се дешавало у тим крајишким просторима, неки мушки предак приженио и прихватио женино презиме и крсну славу.

А да би се оваква анализа урадила, довољно је узети брис с унутрашње стране образа. Питали смо зашто баш с тог места.

– Одатле, зато што је најједноставније. ДНК молекул је исти у свакој ћелији нашег организма, а најлакше је да протрљати штапић по унутрашњој страни образа. Ништа не боли, нема вађења крви – објашњава др Бојана Панић.

Она још каже да из њихове лабораторије засад добијене налазе Y хаплотипа не шаљу у базу у Немачкој коју користе.

– Најпре из разлога што још немамо уговорен такав вид сарадње, а друго због тога што би савакако требало да добијемо одобрење од особа којима смо утврдили Y хаплотип – објашњава наша саговорница.

 

Биографије др Бојане Панић и др Ане Бањац Чанак

Др Бојана Панић

Дипломирала 2000. године на Биолошком факултету у Београду као студент генерације, на смеру молекуларна биологија и физиологија. Докторске студије завршава на Универзитету у Кембриџу, где добија награду за најбољи докторат из области молекуларне биологије. Завршила је једногодишњу обуку из области форензичке анализе ДНК. Четири године је била руководилац ДНК лабораторије Националног криминалистичко-техничког центра при МУП Републике Србије. У Лабораторији ДНК ради од њеног оснивања.

Др Ана Бањац Чанак

Дипломирала и магистрирала на Хемијском факултету Универзитета у Београду, на смеру биохемија. Докторирала је на Универзитету Лудвиг-Максимилијан у Минхену. Радила је у Лабораторији за ендокринологију и молекуларну биологију при институту Винча, у ГСФ Институту (Институту за клиничку молекуларну биологију и туморску генетику) у Минхену и у ДНК лабораторији Националног криминалистичко-техничког центра при МУП Републике Србије. Завршила је једногодишњу обуку из области форензичке анализе ДНК. У Лабораторији ДНК ради од њеног оснивања.

 ИЗВОР: Портал Порекло

 ДНК

 

 


Коментари (46)

 • Nenad Novokmet

  Genetika je jako mocna nauka i siguran sam da ce u nekom ne bas bliskom periodu pobiti mnoge nazovi ,,istine“ za ovo i proslo vreme. Naravno jos puno vremena mora proci dok laboratorije budu posedovale veliku bazu podataka. Sto veca baza to veca tacnost.
  Siguran sam da izvestaj koji recimo dobijemo danas u laboratoriji svakim kasnijim danom se samo obogacuje. Mislim da nismo svesni sta ce se sve dokazati ovim nalazima.
  Vratimo se u sadasnjos. Ja bih recimo voleo znati, koliko kosta ova analiza danas?
  Da li je pristupacna svakom kucnom budzetu?
  Veliki pozdrav i puno srece u radu.
  Mislim da ste vi poslednji bastion nade balkancima da dokazu svoju pravu istoriju.

  Одговори
 • administrator

  Ненаде,
  хвала на лепом коментару. Што се тиче цене анализе ево шта пише на сајту http://www.dnk.rs/Cenovnik3:

  ДНК профил Y хромозома 12.000 динара
  Форензички ДНК профил 12.000 динара
  Цена за сваку особу након друге тестиране особе (трећа особа надаље) 6.000 динара
  Доплата за резултат наредног радног дана 2.000 динара

  Велики поздрав

  Одговори
 • administrator

  Ненаде, били би вам захвални да оставите коментар и важне информације и испод текста о пореклу вашег ретког презимена Новокмет.

  Одговори
 • Dejan

  Imam jedno pitanje.Kazete da ako se nage slican hromozon negde u svetu onda najverovatnije on nam je Predak,ali ne razumem zasto mi ne bi bili njegov predak, dali ima prostora da se razmislja i na ovaj nacin ili ne?

  Одговори
 • Грујица

  Е, фалим те, боже, да коначно СВИ који хоће – могу да утврде порекло. Досад смо СВИ ми потицали из Црне Горе (хтели – не хтели). Сад и ти Црногорци могу да утврде одакле потичу! Ма колико бурна била наша историја – немогуће је, баш немогуће да смо баш сви ми пореклом из Црне Горе – ма колико се они исељавали и ма када се исељавали – увек и свуда је већ било неког народа, фала богу.

  Одговори
  • Ivan Ćipranić

   Evo Grujice da ti ja odgovorim po tom pitanju da svi poticete od Crnogoraca , posto sam i sam Crnogorac . Činjenica je da mnogi ljudi iz Srbije potiču porijeklom iz Crne Gore , ali šta je sa nama iz Crne Gore , odakle mi poticemo ?? Sigurno ni mnogi ( ako ne i preko 90 % ) od nas ne potiču od PRA-porijekla iz Crne Gore .
   Evo jedan zanimljiv detalj moje zene kad je cekala paket u pošti u Beogradu . Dodje ona na red i kaze prezime ( pošto je po vjencanju uzela naše ) i čovjek iz reda par mjesta iza nje je pita : “ Izvinite gospođo , čuo sam prezime , da ne znate mozda odakle je “ . A posto mi znamo da smo unazad vec hiljadu godina iz Župe Nikšićke , ona mu to i kaza – “ ja sam udata gosp. ali znam da su iz ŽN “ . On se onda predstavi i kaza da je istoričar koji se bavi time i reče joj da smo mi Ćipranići ustvari porijeklom sa Sicilije , da smo se nekad prezivali “ Cipriani “ što je i dan danas jako poznato prezime na Siciliji ( istrazio sam ) a da smo dosli kad je bilo naseljavanje ovih prostora kolonizacijom početkom NOVE ERE , a samim tim smo bili RIMO-KATOLICI ,jer je u to doba crkva bila jaka kao država i tako sam ja dobio jako zanimljivu informaciju .
   A sam zaključujem recimo po genima , posto mi idu jezici jako dobro , i tečno pričam , pišem i prevodim Engleski , a prađed mi je bio u Ameriku radio u rudniku i po pocetku rata kad je objavljen rat Srbiji , mala Crna Gora je PROGLASOM Kralja Nikole Petrovića pozvala sve Crnogorce da se vrate i stanu na branik odbrane ( tada ) iskrenog prijatelja , sto su oni i uradili , i tako ja zakljucujem da mi je u genima Engleski (Američki ) jezik , itd … Pozdrav .

   Одговори
 • lili

  Jedino se ne bih slozila sa tvrdnjom da svi ljudi imaju DNK koji je identican u svim delovima tela. Naime, nedavno je otkriveno, da neki ljudi imaju razlicite celije u razlicitim delovima tela, jer je prilikom njihovog zaceca, nastala neregularnost u cepanju celija…Bilo je slucajeva, gde se u sudskim procesima dokazalo da majka nije majka svojoj deci koju je rodila, po DNK nalazima…da bi se dokazalo, da majka ima razlicite informacije na razlicitim delovima tela, odnosno delovima sa kojih je uzet uzorak…I to nije jedini slucaj, dosta ljudi ima takve neregularnosti.

  Одговори
 • Лека

  Поштовани,
  на који начин је могуће обавити тај тест, коме се тачно обратити? Да ли је неопходно отићи у Београд?
  Хвала.

  Одговори
 • administrator

  ДНК лабораторија сe налази у Београду у улици Светозара Ћоровића 10. За више информација погледајте сајт http://www.dnk.rs.

  Одговори
 • Flekica

  Imam jedno smijesno pitanje :).Naime, sigurno imam keltske gene, totalno bijela koza, roza podton, zelene oci, plava kosa, kao i svi moji preci sa oceve linije koji su bili plavi i crvenokosi.(I onda neki tvrde kako Srba ima malo sa keltskim genima,kao fakticki da ni ne postoje. :)) Obzirom da sam zensko da li to totalno iskljucuje mogucnost da na svoje potomke prenesem te gene? (Naravno pod pretpostavkom da moj partner ne bude istog tipa gena kao i ja!)

  Одговори
 • Ezop

  „Да ли у вашим венама тече крв давног претка с Урала, из Персије, или сте од давнина, с колена на колено, везани за овај, крајње турбулентни део света?“

  Pitam se: ako ste našli sličan DNK na drugom kraju sveta, zašto to obavezno znači da je predak sa Urala? Zar ne bi moglo biti i drugačije: da je neko ko se ovde rodio otišao u Ural, i tamo imao decu?

  Одговори
 • Igor

  „Хаплотип је показао да је прапорекло Панића у Персији, односно у Ирану. Било је апсолутно поклапање, све карактеристике Y хромозома су одговарале – каже др Панић“. Molio bi Dr. Panic da malo vise obrazlozi ovu izjavu. Pretpostavljam da je to devojka na fotografiji desno. Na koliko markera je vrseno poredjenje? Ako bi se ova recenica pokazala istinitom, oborila bi mnoge postulate na kojima se zasniva savremena genetika. I mimo toga, koji je argument da je praporeklo Panica iz Persije na osnovu poklapanja sa jednim haplotipom? Sloveni sa svojom dominantom haplogrupom R1a nisu iz Persije a Panici jesu?!?
  Unapred hvala.

  Одговори
 • Tanja Savić

  Jako je dobro i vredno sve ovo sto radite. Sve pohvale u otkrivanju genetskog identiteta. Meni bi bilo sasvim dovoljno kada bih ovom analizom mogla ispratiti kretanja svojih predaka na ovdasnjim prostorima. Naravno i vise od toga je u redu.:)
  Sta je sve potrebno od podataka?
  Hvala i pozdrav.

  Одговори
 • administrator

  Хвала вам, Тања. Што се тиче података, у ДНК центру за генетику за сада раде само испитивање порекла по мушкој линији, тако да би, за почетак, неко од ваших мушких укућана могао да уради анализу свог прапорекла. Упућујем вас да погледате порекло презимена Маринковић. Ту смо објавили анализу ДНК налаза за Маринковиће, коју је урадио наш сарадник генеаолог Синиша Јерковић. Занимљиво је, видећете. Останите уз нас и слободно постављајте питања, шаљите ваше прилоге, старе фотографије… Свако добро вам желимо.

  Одговори
 • младен гајић

  Штета што није наведено у цијеновником и ”дубина” анализе маркера…да ли је то 12, 37, 67 или 111 или нешто друго za 12.000ДИН?

  Одговори
 • Pufnica Plavsic

  Koliko sam ukapirala za DNK analizu, ja kao zena ne odgovaram, brata nemam, otac mi je umro, da li bi preko dnk mog sina moglo da se vidi moje poreklo, ili ce se pokazati poreklo dnk oca mog sina. Hvala unapred na odgovoru

  Одговори
 • Александар Маринковић

  ПУФНИЦА ПЛАВШИЋ @
  ДНК анализа Y- хромозома вашег сина, показаће порекло његовог оца. Евентуално, кад би могли да урадите, ваша mt-ДНК би показала ваше порекло с мајчине стране.

  Одговори
 • Boss

  Imam jedno pitanje za doktore koji rade ova DNK-a istrazivanja, posto se ja ne razumem bas najbolje u sve to, zeleo bih da znam dali je moguce putem dnk analize otkriti tacan procenat gena, tj video sam da u jednom svajcarskom institutu igenea rade istrazivanja i otkrivaju tacan procenat gena svakog coveka, pa mene intresuje dali ovaj vas institut radi takva istrazivanja i kolika je cena? Takodje zeleo bih da znam dali postoje neka istrazivanja za prezime Calukovic posto sam uvideo da u imeniku postoje samo oni Calukovici koji su meni rod…

  Одговори
 • Ж. Арбиња

  Да ли бисте ми могли ,,рећи“ коју славу слави породица од др Панић, јер истражујући поријекло нашао сам да потичем од Панића који су у БиХ дошли из Ц. Горе, а у Ц.Г. највјероватније од Пирота и славили су Архиђакона Стефана. Занимљиво је и то што је већина људи са овим презименом, које сам упознао, плава и свијетлих очију, тако да Персија је упитна или су наши преци под Лесандром Карановићем (Македонским) оставили генетски материјал кад су пролазили тим предјелом.

  Одговори
 • Dragoljub Zamurović

  U svetu postoji samo jedna porodica Zamurović i svi potiču od zajedničkog pretka Georgija Zamura iz Iđoša u Banatu (početak 18. veka).

  Može li se odrediti dalje poreklo (17, 16, 15… vek)?

  Da li se može ući u svetsku arhivu i pogledati da li je neki Zamurović već radio DNK analizu?

  Hvala.

  Одговори
 • Александар Маринковић

  Драгољубе, може се приступити базама података по презименима на сајту FAMILY TREE DNA, само су подаци сортирани по хаплогрупама, а не презименима. То значи да би морали да отворите сваки “spreadsheet“ неке хаплогрупе и да тражите презиме и локацију. Ако имате стрпљења и упорности….

  Одговори
 • Бранислав Вранешевић

  Како бих ја могао сазнати порекло моје породице, без овог генетског истраживања и упоређивања? Листајући ове сајтове наилазио сам на Врањешевиће, Вранеше и сл., али са другим крсним славама и са других подручја. Ја сам са Баније, општина Сисак.

  Одговори
 • Жарко

  Занима ме од чега се узима узорак за анализу Y хромозома (влас косе, нокат, крв или нешто друго) и може ли неко други умјесто заинтересованог да донесе узорак?

  Одговори
  • administrator

   Поштовани Жарко, узима се брис (пљувачке) са унутрашње стране образа. Безболно је. Треба видети у апотеци да ли имају неке посебне штапиће за узимање бриса, а кад се брис уради може да се донесе у ДНК лабораторију у Београду. Може да се пошаље и поштом. Најбоље је да одете на сајт ДНК лабораторије (имате банер ДНК центра за генетику на почетној страници портала Порекло), нађете њихове адресе и телефон и позовете их за прецизније инструкције.

   Одговори
 • tamara

  A sta se desava ako ne mozete da nadjete podatke o nekom poreklu jer ste i sami napisali gore u tekstu da koristite arhivu gde nema bas sve podatke, pa sta se desava onda kad ne mozete da nadjete necije poreklo jel vracate novac…

  Одговори
 • Александар Маринковић

  За ТАМАРУ:
  Питање је неосновано. Резултат анализе ће показати хаплотип чије вредности се уносе у калкулатор који на основу тога искаже хаплогрупу којој тај мушкарац припада. Постоје различите базе података, али нема гаранације да ће се у њима наћи неко “родбинско“ поклапање са тестираном особом.
  У сваком случају, утврђивањем хаплогрупе путем ове анализе, мушкарац може утврдити и своје даље порекло.

  Одговори
 • maja

  Da li moze da se otkrije dnk preko brace i sestre, zato sto mi je otac umro, a on ima cerku i 2 sina?

  Одговори
  • млађо

   Мајо,
   ДНК тест се односи на хромозом Y (мушка линија), у твом случају можеш тестирати једног од твоја два брата, и утврдити којој хаплогрупи припадају сви мушки чланови твоје породице.

   Одговори
 • Dragan

  Prezime VANKOVIC nedostaje u bazi ??

  Одговори
 • sale

  da li mogu da dobije kontkt telefon,da se informise o svemu sto me zanima…?

  Одговори
 • Dragana

  Dragana

  30% ljudi nisu potomci svojih oceva, ocevi svojih dedova itd…!

  Ovo je jako zanimljivo i lepo sto vi radite. Samo ovo bi se trebalo raditi zaista sa stvarnim interesovanjem cije poreklo imamo i velikom ljubavlju prema ljudima, ljubavlju prema razicitim rasama, ljubavlju prema kulturi i nepopularnih naroda, kao sto su i primetivna plemena i grupacije ljudi, po nekim pustinjskim oblastima, udaljenim planinama, ciganskim, vlaskim narodima, jer cete vrlo moguce otkriti da ste potomak upravo bas takvog naroda a ne onog koga silno zelite biti deo. Druga muka vam tek moze uslediti kad saznate da uz sve prezime i krsnu slavu vi niste potomak svog dede, ne daj Boze oca… Sta ako ne testirate sebe i oca i sebe i dedu srecom necete ni saznati. a samim tim da nemate nikakve jake veze sa sopstvenom porodicom a jos manje sa nekom istorijskom licnoscu sa kojom trazite zicu.

  Drugo skrenula bih paznju, jer vidim da ljudi traze svoje pretke po prezimenima i slavi iz dokumentacija. A i geneticari to poreklo uzimaju kao reper porekla. E tek nastaje problem.
  Uporedjivanje sa prezimenom i krsnoj slavi ( koja se nasledjuje po muskoj liniji) koliko moze biti korisno toliko je biti potpuno pogresno! DNK analiza je jedina tacna, a trazenje svog porekla po prezimenu oca i pradede vrlo lako moze biti nasa nasa velika iluzija i ne znanje jer verujemo da smo mi potomak svog cukundede, i / ili da je nas i pradeda, i cukundeda, potomak svog pradede i cukun dede. E od toga nema nista! LAZ! Velika laz!

  30% ljudi nisu potomci svojih oceva, ocevi svojih dedova itd…!

  Objasnicu: Englezi su pre par godina pravili medicinsko istrazivanje i trebale su im analize DNK sina, oca i dede. Istrazivanja su sokirala naucnike i napravila problem u istrazivanju genetski prenosivih bolesti, jer su naucnici nabasali na zid, kada su nasli da oko 30% ljudi, nisu potomci svojih oceva, ocevi svojih oceva… Istrazivanje je ubrzo zatvoreno stvar pokusala da se zataska. Medjutim saznalo se u javnosti i kao takvo naso mesta i na nasoj televiziji.

  Nemojte misliti da je to samo slucaj kod njih. Za to imam 4 price sta se desavalo kod nas u Srbiji. Neke su za mene previse sokante i malo i nepristojne, za neke mahom starije zene znaju i drzi se kao tajna od muskaraca iz porodice ( ne radi se bas o neverstvu ali ima elemenata), a takodje price su nasle mesto u medijima. Tako da sam shvatila da je verovatno isti problem svuda u svetu i da su porodicna stabla, prezime krsna slava price za malu decu. Prema tome DNK analiza svog poreka bi bila jedino istinita.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Драгана, треба човјек имати дебелу петљу па да каже „ДНК је једино истинита“. Кад ту петљу има, онда се и престави,а било би и пожељно да бар ОВДЈЕ, ћирилицом то напише.
   Нисам истраживао да ми крвна лика каже ко ми је ћаћа ил чукунђед, што не значи да нећу, али у ратном лудилу имао сам три примјера, својих познаника, гдје су ДНК налази убијених Срба показали се нетачним, што је створило невјерицу код многих Срба у ову „једине истне“.

   Одговори
 • marijana

  Mogu dobiti broj telefona …… posto imam jedan veliki problem
  ….Nedavno mi baba umrala i saznala sam da imam drugo prezime
  Na drugom jeziku mislim nije na srpskom jeziku…..meni zvuci kao nemackom…….
  ..a i mama mi ima cudno prezime Koldan moja tetka je isla
  U Tursku ima prodavnica Kolda….pa sam na facebook ukucala koldan si turci……

  Одговори
 • saša

  da li mogu tačno da utvrdim porijeklo pet ili šest koljena unazad sa dnk analizom.

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Саша,
   ако само желите да утврдите сродство са неком особом (било мушком, било женском) онда вам је потребна друга врста ДНК анализе.
   Анализом Y-днк хромосома утврђујете своје прапорекло искључиво по мушкој страни, не само 5-6 генерација уназад већ можда и 2.000 година. Постојање заједничког претка с неком (мушком) особом у тако давној прошлости вам вероватно неће ништа значити, али се може прилично поуздано утврдити припадност одређеним родовима неколико векова уназад. Нпр. с којим сте родовима чинили исту породицу, делили заједничког претка, пре 400-500 година. Надам се да сам успео мало објаснити.

   Одговори
 • neb

  sud me je osudio da imam sina ,iako se nije poklapalo ni vreme, ni bilo sta ,ali pise u resenju da nemamo ni istu krvnu grupu-niti neka zajednicka obelezja . na kraju resenje : ne potvrdjuje se i ne odbija se ocinstvo !ja bih hteo posle 30 godina , da utvrdim da li je moj sin ili nije ! medjutim decko ne zeli . sta bih trebao uzeti od njega/opusak,dlaka kose…../-to sto bih mogao obezbediti . koliko bi me to kostalo ? hvala na odgovoru !

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Портал се не бави утврђивањем очинства / материнства. За све информације у том правцу, обратите се непосредно лабораторији на начин како је то објављено на њиховом сајту.

   Одговори
 • Ica

  Postovani,
  ako sam dobro razumela, preko zenske linije nije moguce potvrditi
  ocinstvo.
  Naime nema muskih naslednika, samo moja majka.
  Uradjena je dnk analiza sa mojom majkom da bi se potvrdilo bratovljevo ocinstvo.
  Rezultati su pokazali da u detetu nema njenih gena.
  Da li je moguce da dete ne nasledi bas ni jedan gen od babe?
  I na koji nacin moze da se dokaze ocinstvo ako nema muskih osoba.
  Hvala unapred

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Ваше питање је везано за утврђивање очинства (сродства), а овде се бавимо нечим другим…утврђивањем прапорекла по мушкој и женској лози. То су два потпуно различита теста.
   Приликом утврђивања очинства, у недостатку очевог узорка, могу се узимати днк узорци чланова његове породице. Најпоузданија особа је мајка па тек онда отац и евентуална браћа и сестре. Такође, та врста теста поуздано установљава чињеницу да ли постоји веза између детета и могућег оца као и осталих чланова очеве породице. Најјачу везу ће дете имати са биолошким оцем и мајком, нешто слабију са рођеном браћом и сестрама те бабама и дедама итд итд. Што је степен сродства даљи, тиме је и та генетичка веза сродства слабија, наравно.
   Дакле, ако тестирано дете о којем говорите, нема генетичко подударање с вашом мајком, онда ни њен син не може бити отац тог детета. То је што се тиче утврђивања сродства (очинства, материнства) путем днк анализе.
   Понављам, истраживање прапорекла је нешто сасвим друго.

   Одговори
 • Vesan Krapež

  Napisali ste da у vašem ДНК центру за генетику за сада раде само испитивање порекла по мушкој линији.
  Ja bi želela da istražim praporeklo po majci. Gde to mogu da uradim.

  Pozdrav.

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Можете преко најпознатије комерцијалне лабораторије FTDNA у Хјустону, a до краја године важе попусти па би било добро да их искористите. Ви требате обавити mt-DNA тест који може бити обичан (редовна цена му је око 40 евра) или потпун (full mtDNA око 150 евра). Цене су на сајту изражене у америчким доларима.
   https://www.familytreedna.com/
   https://www.familytreedna.com/mt-dna-compare.aspx

   Одговори
 • Branko Kolundzija

  Zelim da uradim test, da vidim na kom podruciju su moji preci ziveli. Zanima me mozete li ici 1000godina unazad? 250 je malo..

  Одговори
 • Dusan

  Postovani !
  Rodjen sam u Srbiji kao i moji preci 2-3 kolena koje mislim da znam.
  Voleo bih saznati ko su moji preci i odakle vodim poreklo.

  Koliko jedan proces traje?
  sta je potrebno uraditi ?
  Koliko kosta Vasa ussluga ?

  Pozdrav

  Одговори
 • Marija Protulipac Markovic

  Postovani,

  Da li postoji mogucnost slanja materijala za analizu ili je potrebno da se licno dodje na kliniku?
  Jedino sto znam o mojima da mi je jedan deda bio iz Crne gore, a drugi iz Like, a obe babe iz Srbije. Medjutim, volela bih da saznam vise.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top