“Борба за ћирилицу” Ђорђа Јањатовића

3. априла 2012.

коментара: 0

Новосадски издавач “Прометеј”  представио је у седишту Вукове задужбине књигу Ђорђа Јањатовића “Борба за ћирилицу”, у којој је сакупио збирку докумената са циљем да остане траг о активностима Удружења за заштиту ћирилице српског језика “Ћирилица” Нови Сад (УГ “Ћирилица”), које већ целу деценију води борбу за очување српског писма.

Директор и главни уредник “Прометеја” Зоран Колунџија објаснио је да су се око Удружења окупили добронамерни људи којима није струка лингвистика, али пошто су и стручњаци и власт неспремни да се боре за њу закључили да то неко мора да уради. Књига показује шта су и коме су све слали захтеве, предлоге, дописе, молбе и материјале о занемаривању или потпуном одбацивању ћирилице и препуштање примата латиници.

Колунџија је објаснио да је књига докумената могла били нешто мањег обима (500 страна великог формата), али је одлучено да се објави све што је послато државним органима на републичком, покрајинском локалном нивоу, институцијама науке и културе од којих је тражено да поштују Устав Србије и законску регулативу и јер су одговорни за очување ћирилице, а тиме и српског националног идентитета.

Документа су у збирци дата хронолошки, онако како су настајала, а груписана су у две целине: она настала до доношења новог Устава 2006. године и она настала после тога датума.

О овом сизифовском послу којим се бави Јањатовић (магистар економских наука), који је један од оснивача Удружења и актуелни председник Одбора за службену и јавну употребу ћирилице, говорио је један од рецензената историчар проф. др Драго Његован, који је сажео хиљадугодишњу историју српског писма, јер сваки словенски језик који користи ћирилицу има “своју”.

Његован је констатовао да питање коришћења ћирилице није филолошко, већ политичко и само је потребна политичка воља да се поштују одредбе важећег Устава.

Аутор књиге је своје излагање насловио “Одговорност лингвиста за стање српског језика и српске ћирилице”, јер сматра да су највише “криви”, јер су околишали или чак давали препоруке да нека министарства користе латиницу, а нека ћирилицу приликом званичне комуникације.

Према речима Јањатовића, у свету се поштује правило “један језик – једно писмо” па то важи и на светском информатичком плану и зато је уверен да ће “технологија спасти ћирилицу”.

 Извор: Танјуг, 20.март 2012.

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.