Порекло презимена Шикопарија

26. марта 2012.

коментара: 11

Шикопарија спада у ред необичних презимена. Заступљено је код Срба у Бачкој. Према Речнику презимена Шајкашке (Нови Сад, 1983) током XVIII и XIX века јавља се у местима Ђурђево, Жабаљ, Каћ и Ченеј. У Војводини се такође јављају слична презимена Шикопарин и Шикопарина, док у другим српским крајевима нема презимена тог корена. Сматра се да реч шикопарија означава хајдучког, односно разбојничког јатака.

Неки истраживачи су погрешно покушавали да повежу порекло Шикопарија са црногорским братсвом Шикмановића (сродни Алигрудићима). Међутим, презиме Шикмановић настало је од потпуно другачијег корена (личног имена Шикман). Осим тога, војвођански Шикопарије славе Лазареву суботу (Врбицу), а црногорски Шикмановићи Св. Николу.

Душан Шикопарија је био капетан у 17. пешадијском пуку Дринске дивизије српске војске у Првом светском рату. Погинуо је 24. октобра 1914. године на брду Биљег, које се налази на тромеђи села Борине, Костајника и Зајаче. Положај на Биљегу је био поприште изузетно крвавих борби између аустроугарске и српске војске у току двомесечне Битке на Дрини. Војници су мртвог капетана Шикопарију пренели до оближњег манастира Троноше и сахранили га у манастирској порти. Његов рођени брат, Војислав Шикопарија, борио се у српској војсци на Солунском фронту, преживео рат, и дочекао старост. Подигао је свом брату споменик 1959. године у порти Троноше.

Било би занимљиво ако се нашем порталу јави неко од сродника ових јунака, да исприча одакле су они били родом, ко су им преци, и како су се нашли у редовима српске војске. Наравно, добродошли су и сви други историјски подаци о припадницима фамилије Шикопарија.

 АУТОР: Сарадник портала Порекло Небојша Мићић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Odkud sad ovo? Ko je napisao istoriju mog strica Dusana Sikoparje I moga oca Vojislava sikoparije?

 2. Небојша Мићић

  Ја сам писао…све на основу надгробног споменика из Троноше. А било би занимљиво ако бисте ви допунили даљим подацима…како се звао Душанов и Војислављев отац, деда, из ког места су пореклом…и ко данас има жив од њихових потомака.

  • Душан Шикопарија

   Поштовани Г Мићић, велико хвала што сте нам презентовали неке од података из породице Шикопарија. Мени је познато да су Шикопарије традицонално били припадници Шајкашког батаљона и да смо у Војводини преко 300 година. Један део породице је из Жабља, други из Титела. Сви славимо Врбицу. Мој прадеда Ђока Шикопарија је био заступник права Шајкаша (војника) на аустријском двору и због сукоба са аустријским властима, око доделе земље пензионисаним шајкашима – војницима, утамничен је и умро у Бечу. Гроб му је непознат. Мој деда, Радивој Шикопарија (адвокат и судија) био је резервни капетан Југословенске војске и евентуално се помиње (као Р. Шикопарија) у документима везаним за равногорски покрет у Војводини. Заправо, од 10 командира јединица Југословенске војске у отаџбини за подручје Војводине, двојица су Шикопарије, Радивој је ухапшен и депортован у Матхаузен. Умро је у Жабљу 1961.
   Војислав Шикопарија из Чуруга је преживео рацију у Шајкашкој тако што се са својим кумом спасао бегом. То је био уједно и једини случај да се неко бегом спасао мађарске рације. Такође, постоји документ који говори о томе да је извесни “непокорни Шикопарија” отворио ватру на усташе по њиховом уласку у Петроварадин.
   Волео бих када би се још неко јавио да допринесе расветљавању порекла наше породице. Посебно ме интересује одакле су се населили у Шајкашку и да ли су се пре тога другачије презивали.

 3. Ненад Шикопарија

  Попштовани,
  мој брат Душан је осветлио порекло породице Шикопарија. Ја ћу само мало појаснити или додати своја сазнања.
  Породица Шикопарија се изворно први пут појављује у Чуругу и одатле се касније грана на Жабаљ, Вилово, Тител, Ђурђево. Први списи о презимену Шикопарија се јављају 1500 и неке године. Као што мој брат рече, наш прадеда Ђорђе је умро у Бечу, наш деда Рдивој је имао два брата које је живот однео на многе стране те тако имамо блиску родбину у Америци.
  Официр о коме сте писали , Војислав Шикопарија води порекло из Жабља, тј. његови отац и мајка су родом Жабаљци, док се он сам родио у Мостару пошто је његов отац био учитељ и вероватно се селио за послом.
  Све нас Шикопарије, нарочито Жабаљске, испуњава поносом постојање два таква Српска хероја као што су Војислав и Душан. Наравно, жеља нам је да сазнамо одакле су Шикопарије дошле у Шајкашку, ко је онај први који је за славу одабрао Лазара васкрслог, Лазареву суботу.
  И на крају, сигуран сам да Војислав Шикопарија јесте близак род мени и мом брату Душану и због тога што су наши преци из Жабља, а и сви кажу да наш покојни отац, професор Владимир јако личи на Војислава. А ја имам слику нашег деде Радивоја која је иста као и слика Војислава из књиге.
  Нека нам се јаве сви они који нешто више знају о српској породици чудног презимена из храбре Шајкашке.

 4. Милан Шикопарија

  Ја сам млађи син Војислава Шикопарије, рођеног у Мостару 1890 године (тадашња Аустро-Угарска држава) и зовем се Милан Шикопарија. Живим у Канади од 1966 године.

  Врло радо бих допунио животопис Војислава Шикопарије, у што краћем облику, Ако неко жели да ступи у контакт.самном у вези Војислава Шикопарије, бићу на услузи.
  Отац је умро 1986 године у месту Доброти, поред града Котора (Бока Которска) и тамо је и сахрањен.у порти цркве “те и те”. Отац Војислава Шикопарије се звао Јован и био је учитељ основне школе, а мајка је била домаћица Милица Шикопарија-Пајић. Отац и мајка су пореклом из места Жабља.
  Радо бих ступио у контакт са људима заинтересованим историјом Војислава Шикопарије.

  Срећна Нова Година и наш Божић
  Милан

  .

  • Milan Lale Nešić

   Dragi Milane ako si u mogućnosti javi se da razgovaramo o porodici Šikoparija kao i o našim još živim kolegama građevincima. [email protected]

  • Damjan

   Ne mogu,nazalost doprineti nekim podatkom o prezimenu Sikoparija…ali..
   – kao osnovac ziveo sam u Dobroti,Kotor i ostalo mi je u secanju to vrlo retko
   prezime.Mislim da su ziveli u mestu Ljuta(moze se uzeti kao deo Dobrote).
   -dolaskom na studije u Beograd,preko supruge (hemicar),saznao sam da hemiju
   studira i Milica Sikoparija,…kako sam cuo zivi u Kanadi,vec davno.
   -upravo juce posetio sam manastir Tronosa i tada video da je spomenik podigao
   mladji brat Vojislav,1959g….u manastiru o Dusanu govore sa velikim
   postovanjem.

 5. Aca

  Pozdrav, kako bih mogao da stupim u kontakt sa Milanom Sikoparijom koji je ziveo/zivi u Bulevaru Revolucije, Novi Sad?

 6. Војислав Шикопарија

  Поштовани, моји воде порекло из Жабља и славе Врбицу. Не знамо одакле смо дошли, само знамо да смо настањени у Жабљу од најмање 1700-их и да смо као и сви Шајкаши првенствено били војници. По причи мог покојног деде, који се такође звао Војислав, прадеда Војин је пре Другог рата посећивао рођаке у селу поред Обреновца. По његовој причи смо били близак род, али пошто мој прадеда није преживео рат, везе су се прекинуле.

  Стицајем околности, пре две године сам ступио у контакт са Дејаном Радојчићем, потомком официра Војислава Шикопарије. У преписци са њим сам сазнао до тада мени непознате ствари о нашем презимену.

  Али, да не бих овде дужио, ако сте заинтересовани да будемо у контакту мој email је [email protected]

  Војислав

 7. Небојша Мићић

  Поштоване Шикопарије,
  драго ми је да сте се јавили на овој страници, мада сам ја ваша јављања видео тек сада, са пар месеци закашњења. Мислим да је најбоље да се дописујемо овде, на форуму, него преко приватних мејлова, како бисви могли да виде шта сви пишу, и тако свимеђусобно разменимо податке.
  Ја сам се заинтересовао за порекло Шикопарија зато што ми је презиме звучало занимљиво, а капетан Душан Шикопарија је погинуо на територији мог села. На основу ваших коментара већ имамо неки костур приче. Господин Милан Шикопарија из Канаде је написао да се његов деда Јован, учитељ, из Жабља преселио у Херцеговину где је био на служби. Јован је имао капетана Душана и Војислава, борца са солунског фронта који је преживео рат. Јавио се и Војислав Шикопарија из Жабља, који пише да се његов деда такође звао Војислав. ово понављање имена Војислав код жабаљских Шикопарија много говори. Вероватно су они имали неког још старијег претка који је носио то име.
  Ја добро познајем архивску грађу за територију уже Србије, знам тачно где се може шта наћи од матичних књига и других писаних података. Међутим, за подручје Војводине нисам никад истраживао и знање ми је танко. За општину Жабаљ надлежан је историјски архив града Новог Сада. Тамо би требало проверити шта све има сачувано од матичних књига за Жабаљ. Пошто су у Војводини матичне књиге вођене још од половине 18. века, раније него у Србији, постоји шанса да би се могло наћи нешто података о старим коренима Шикопарија.

 8. Душан Шикопарија

  Поштовани рођаци и пријатељи,

  поново се јављам са додатним информацијама. Увидом у архивску грађу Историјског архива Новог Сада, љубазношћу и пријатељством г. Петра Ђурђева, Ђока Шикопарија је умро у Жабљу (не у Бечу) 1929. Име његовог оца је било Оливер Шикопарија.
  Лако је претпоставити да породица српских хероја Душана и Војислава Шикопарије, родом из Жабља и славе Врбицу, је близак род мени и мом брату Ненаду.
  Постоји информација (непроверена) да су Шикопарије били презименом Белић и да су дошли за југа Косова у некој од сеоба (пре велике сеобе).

  Веома смо заинтересовани за додатне информације око порекла наше породице.