Порекло презимена Шолаја

26. март 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Lazar Solaja

    Zanima me poreklo prezimena Solaja?

  2. хаџи Раденко Шолаја

    поштовани, да ли је могуће сазнати поријекло презимена Шолаја? Крсна слава је св.Јован Крститељ. Хвала лијепо.

  3. Марко Шолаја

    Св. Ђорђе је слава Шолаја,везе ви немате

  4. Nikola Šolaja

    Šolaje slave Svetog Jovana Krstitelja. Poreklom su iz Hercegovine, iz roda Kovačevića. Mnogi su prešli u Liku, a neki na sever Crne Gore. Šta etimološki znači naše prezime, voleo bih da neko objasni.

  5. Milorad Šolaja

    Moja loza Šolaja slavi s.Tomu i svi smo porijeklom iz Gacka.

  6. Marko

    Moja loza slavi Tomin dan, tj. Svetog apostola Tomu. Porijeklom sam iz Gacka. U Gacku jos ima Solaja i svi slave Svetog Tomu. U Foci takodje znam da ima Solaja i da slave istu slavu. Takodje i prezime Kosarac iz Sarajevo je bratsko prezime, tj, Kosarci su porijeklom od Solaja. I oni slave Svetog Tomu. Znam da ima Solaja koji slave Sv. Jovana, upoznao sam jednog, ali oni su porijeklom iz Like…

  7. Novica Šolaja

    Šolaje su porijeklom iz Šipova,tj.iz sela Pljeve.Tu su još od 17.vijeka.Krsna slava im je sv.Georgije.Tokom 2.svjetskog rata u Šipovu u selu Pljeva,prvu bunu protiv Ustaša i Njemaca podigao je narodni heroj Simela Šolaja (1906-1942),koji je poginuo osvajajući grad Kupres.

    • Željko Marković

      Tako je rođo!!!Ja sam od Markovića, moj otac i Zora su daljnji brat i sestra. Moj đed Trivun Marković a stričevi Stevo, Dušan, Riste Gojko Veselko Vlado i Slavko. Tetka Dušica je umrla ko dete. Iz Brđana smo. Moji stričevi Stevo Dušan i Riste su ratovali sa Simelom. Naša Slava je Sveti Vasilije veliki

  8. Војислав Ананић

    ШОЛАЈА (п), у Наданићима, Грачаници и Врбици (Гацко). Поријеклом су “од Старог Влаха”, а на подручју Гацка су доселили из Нове Вароши. Шолаје се помињу и у Лазарићима крајем 19. и почетком 20. вијека. Лазарићи су врло старо гатачко село и “у њему старинци Шолаје, старе кнежевске, под ферманом породице” (59:201: 147:604). Славе Томиндан.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Radmila Šolaja

    Poštovani, zanima me poreklo Šolaja
    Moj suprug je rodjen u Novom Sadu
    Slavimo slavu sv Jovan Krstitelj 20.01.
    Neka prica i Porodicna veza nas je odvela u Bosnu u mesto Vojevac…
    Moze dalje i blize o porodici Šolaja

    Pozz za sve

  10. Dimitrije Šolaja

    Šolaje poreklo i prezime
    Šolaja su poreklom od Slovenskog plemena koje je došlo na Balkan u šestom ili početkom sedmog veka kad i ostala Slovenska plemena. Naše pleme se ustalilo na području Nove Varoši, južni deo Zlatibora u Srbiji. Naše pleme uzelo je prezime Pajević kad i ostale plemićke porodice tog vremena. Hrišćanstvo smo primili na Tomin dan pa nam je sveti Toma- apostol Toma bio krsna slava. Šolaja su pravoslavci. Godine 1325. na Đurđev dan smo se razbratimili sa Pajevićima i uzeli krsnu slavu Đurđev dan i prezime Šolaja. Prezime smo uzeli po mestu Šolać u kome smo većinom živeli i iz kog smo i krenuli, te iste godine prema zapadu. Mesto Šolać i sada postoji u Dragačevu u Srbiji. Zapad je u to vreme bio nenaseljen.
    Prema zapadu smo krenuli kao veliko bratstvo, sa novim prezimenom ŠOLAJA,
    krsnom slavom Đurđev dan i plemićkom titulom. Svi smo išli zajedno do Trebinja. Iz Trebinja jedna grupa kreće prema severu prema oblasti koja se zvala Gacko-Hercegovina. Zaposeli smo severnu obalu gatačkog jezera od Vrbice na istoku do Nadanića na zapadu, a drugi su produžili na zapad i naselili se na prostor Dalmacije od Knina do Drniša i između njih, zaleđe Zadra. Kasnije odatle u severozapadnu Bosnu i Liku. Oni i danas slave krsnu slavu Đurđev dan. Šolaje u oblasti Gacka vratile su se krsnoj slavi Tomin dan verovatno zbog toga što su u toj oblasti živela braća Pajevići. Odatle su se naseljavali na Foču i Romaniju i oni slave Tomin dan. Od Šolaja su Košarići na Romaniji i Skarići u Sarajevu, slave Tomin dan.
    Neki od Šolaja koji je živeo na Romaniji zbog terorisanja od strane Turaka ubio je Turčina i pobegao u drugi kraj i promenio slavu, slave Jovan dan. U to vreme, a neki i sada iz neznanja smatraju da nemate zajedničke pretke ako ne slavite istu slavu.
    Šolaje iz Dalmacije naseljavaju severozapadnu Bosnu i Liku, a odatle naročito iz Prijedora i okoline u Hrvatsku.
    Prilikom popisa stanovništva, stanova i poljoprivrednih gazdinstava 1991. godine u Srbiji je bilo 486 Šolaja, a u Bosni i Hercegovini 489. U Hrvatskoj su Šolaje prisutne gotovo u svim županijama, u ukupno 71 opštini i 104 naselja, pretežno u urbanim sredinama (64%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (90), Sisku (40), Petrinja (25), Rijeci (20) i u Bjelovaru (20). U Hrvatskoj danas žive oko 500 Šolaja. Glavni imigracijski pravci Šolaja zabeleženi su za zadnjih 150 godina iz Prijedora (BiH), u Sisak, Petrinju, Zagreb i okolinu. Šolaje u Hrvatskoj su sada većinom katolici. U katoličku veru su u manjem broju prešli dobrovoljno, a većim delom na silu, naročito zadnjih 150 godina. Oni su naša braća i kao Hrvati. Želimo im da čuvaju svoje Srpsko ime i prezime i da poštuju i vole svoje komšije, da ostanu i da budu i dalje dobri ljudi i ponosni na svoje prezime. Vreme ne bi smelo da učini svoje, da se zaborave životni putevi bratstva Šolaja.
    Kaže se: “Što nije zabeleženo, nije ni postojalo, ode u zaborav.”
    Treba da se zna odakle smo, ko smo i mi možemo da se ponosimo time što smo.

    • Igor Solaja

      Hvala za tako iscrpne detalje. Meni su uvijek govorili da su Solaje porijeklom Iliri i da nisu slavenskoga porijekla. Zanima me cime podrkrjepljujete svoje tvrdnje? Imate li neke artifakte to jest pisane podatke da su Slavensko pleme i da su dosli na Balkan u 6 ili 7 vjeku? Pretpostavljam da su po vasem misljenju dosli iza Karpata?

    • Marinko

      Ovo je veoma blizu mog saznanja stim sto ja imam podatak da smo posle rszbratimljenja od Pajevica uzeli prezime ŠOLAJA ( sola opancar-obucar sa dodatkom ja) i da smo se naselili zapadno
      id Peci prema čakoru a posle kosovskog boja preko crne gore u hercegovinu blize
      gacku a po 1453 poske pada konstantinopolja jedni ka kninu *padjene ”
      I zadatsko zaledje dtugi pravac prijedor i pljeva šipovo.