Порекло презимена Шобот

26. март 2012.

коментара: 12

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ШОБОТ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Шобот

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Сански Мост, Босна и Херцеговина / Дрвар, Босна и Херцеговина / Аустроугарска, Хрватска, Далмација

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Младен Гајић

    Шоботи су поријеклом од племићке лозе Мрњавчевића из Куча у Црној Гори (славе Митровдан).

    Извор: http://www.poreklo.rs/2012/07/03/poreklo-prezimena-srba-u-potkozarju/

  2. Славкан:

    Постоји договор са сарадником портала ПОРЕКЛО.РС. да ово проверимо тестирањем Y-ДНК и анализом прапорекла по мушкој линији макар једног од носилаца овог презимена чији преци и потомци славе Митровдан. Мене међутим интересује од куд та тврдња у поменутој монографији о пореклу презимена Срба у Поткозарју и шта ако се планираном анализом Y-ДНК не докаже. Може ли то да значи да део носилаца истог презимена прапорекло може имати у једном старом племенском роду а други део у другом и ако једни и други њихови савременици славе исту славу. Другојачије постављено питање може да гласи да ли сви носиоци истог презимена, укључујући и оне о којима по предању стоји негде записано да су прапореклом од племићке породице Мрњавчевића, да би то доказали треба да изврше тестирање и анализу Y-ДНК. У супротном предање није валидан доказ о прапореклу?

    • Милорад Богдановић

      А мене интересује, како се дошло до тестирања лозе Мрњавчевића, или је то повезано преко Куча!?

      • Младен Гајић

        Покушаћемо да оформимо базу ДНК података о родовима који имају породично предање да су од Мрњавчевића или које стручна литература веже за наведену племићку породицу.
        У табели ”српског ДНК пројекта” имамо већ један издвојени кластер ”Куча-Мрњавчевића”, тестиране породице имају предање да су од те лозе, а припадају хаплогрупи E1b, са различитм крсним славама…Шобот-и би били први за које се каже да су од Мрњавчевића а да при томе славе Митровдан, главну славу Мрњиних потомака.

  3. Александар Маринковић

    1. Вероватно зато што је неко сачувао то предање о Шоботима као огранку Куча Мрњавчића па је остало и записано.
    2. Наравно да може.
    3: Било би пожељно и то макар на 37 маркера.
    4. Предање може бити корисно, али у неким случајевима и не мора.

  4. млађо

    Битно је отпочети тестирање свих оних породица које имају предање да су од Мрњавчевића, створити базу ДНК података гдје би се груписале породице према добијеним генетским резултатима као и по крсној слави, потомци Мрњавчевића у племену Кучи славе углавном Митровдан…и на крају помоћу добијених резултата покушати одговорити на питање: ко је од Мрњавчевића?

    • Млађо, ево и јавно да те подржим у твојим напорима да на нашем порталу преовладају материјални докази за све што знамо о сопственом пореклу и пореклу наших предака.
      Као што знаш тестирани Шобот није имао предање или предрасуде да његови преци вуку корене од лозе Мрњавчевић. Информација да неки родови Шобот имају такво предање додатно га мотивисала на тестирање ДНК, чиме је доказано да његова грана Шобота нема хаплогрупу Е1b, која се приписује племићкој породици Мрњавчевића. Међутим, на основу досад реченог мени као ни Милораду Богдановић није јасно ”како се дошло до тестирања лозе Мрњавчевића…” Питање може да гласи: када, која лабароторија, којом методом, који материјал и од којег припадник племићке породице Мрњавчевић је тестиран ДНК на основу којих је издвојен ”кластер ”Куча-Мрњавчевића”?
      У вези са предањем уопште мора се поставити питање са становишта материјалне истине и увек када је то могуће научном методом неких од научних дисциплина или више њих заједно, (Историја, Генеалогија и др,) проверити истинитост предања. Данас, кад је отворена научна могућност материјлног доказивања или побијања народних предања као што је у конкретном случају, морамо инсистирати да сви они који имају неко слично предање дају свој материјал за анализу ДНК. Позивам ауторе, приређиваче радова о пореклу презимена и становништва и све друге сараднике нашег Порталаа да подстичу све имаоце одређених предања да дају материјал за ДНКА на анализу и утврђивање хаплогрупе. У конкретном случају такав подстицај и позив морамо упутити посебно припадницима родова Шобот Поткозарја који имају наведено предање о преклу од племићке породице Мрњавчевић. Мало сам зачуђен да се на страницама нашег Портала, где се о њима доста и дуго расправљ, већ не оглашава нико од њих лично.
      Размишљам да наредних дана се јавим на приватни маилч.
      Поздрав Теби и свим сарадницима Портала.

  5. milan

    Пријатељи !

    Нисам приметио презиме ШОБАТ из Лике.
    Поздрав
    Милан Дивјак Лички

  6. Marko

    Pozdrav svima i tebi Milane.Ja sam Šobat,moji su iz Like,selo Raduč,krsna slava nam je Sv.Nikola

    • Marko

      Dragi Vojislave, hvala na ovom podatku o mjestu Ježević u Dalmaciji. U navodima vidim i mjesta i predmete u kojima se mogu još detaljnije istražiti ove porodice i ovo prezime.