Порекло презимена Шешум

26. март 2012.

коментара: 0

Презиме Шешум потиче из околине Купреса и ове породице углавном славе Светог Јована или Светог Ђорђа. Према попису Српске Православне Цркве, постојала је и породица Шешума у Босанској Градишци која слави Лазареву суботу, али су они досељеници. Шешуми су пре почетка 20. века живели у Дрвару, Купресу, Бугојну, Гламочу, Санском Мосту и Градишци (по једна породица у последње две општине), то јест на подручју Босанске Крајине.

Ови крајеви су након великог Бечког рата (1683-1699) опустошени од стране млетачких ускока, па је турска власт у 18. веку, желећи да има насељену границу, подстицала насељавање. Већина становништва је досељена из суседних подручја Лике, Херцеговине и Далмације. Тако су се и Шешуми населили на подручје Купреса, дошавши ту са Поповог Поља изХерцеговине. Презиме Шешум је постојало и пре аустроугарског пописа, односно уписа по презименима у порески списак 1879. године. Постоје предања о стапању других породица у Шешуме и обрнуто, а том смислу фигурирају презимена: Поповић, Убовић, Ждрња, Ждеро, Бјељац, Лукић, Спремо итд.

У Мађарској на Балатону, у једном манастиру, пронађени су подаци да је ктитор тог манастира био извесни Шешун, који је био пореклом са Корчуле. Породица је носила презиме Шешун вероватно због говорног подручја, да би се касније, након пресељења у континентални део, презиме променило у Шешум. Познато је да су до последњег рата у Босни Шешуми живели у Купресу, Бугојну, Ливну, Санском Мосту и Дрвару (где Шешуми живе у селима Љесковица и Видово Село), а у Подгадцима код Градишке, у једном од села, живе претежно Шешуми.

Нису познате теорије о значењу и етимологији презимена Шешум. Реч Sesum на енглеском означава врсту дрвета (т.ј. енгл. Sessuм трее). На хебрејском, “шеш” (тј. שש) знаци број шест. Најсличнија реч презимену је Шешана, дуга пушка спредњача, па би могла бити постављена хипотеза да је презиме настало кварењем овог турцизма.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован, Свети Ђорђе, Лазарева субота

ПОЗНАТИ: Жарко Шешум, рукометаш; Наташа Шешум, професор на Пенсилванијском универзитету; Весна Шешум-Чавић, професор математике и информатике и научник из Беча.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.