Шупут

26. марта 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Zoran Šuput

  Postovani,

  molio bih Vas da mi posaljete, ako imate, neke informacije vezane za prezime Šuput?

  Moj deda je poreklom iz Bosne i Hercegovine, opstina Sanski Most, selo Skucani Vakuf (oblast Lusci Palanka). U selu je bilo jos nekoliko srpskih kuca sa prezimenima: Uzelac, Divjak, Bogdanovic, Pavlic), ostala su uglavnom bila naseljena sa stanovnicima muslimanske veroispovesti. Slava je Sveti Jovan.

  Posto su uglavnom svi stradali tokom Drugog svetskog rata deda je bio mlad i malo toga pamti. Ono sto on zna je da navodno Suputi vode poreklo negde iz Like.

  Ujedno bih zeleo da vas pohvalim a posebno trud koji ulazete u pronalazenju porekla.

  Takodje bih voleo da mi preporucite DNK koji treba da se uradi (broj markera..) kao i labaratoriju.

  Hvala unapred.
  Zoran Suput
  Mail: [email protected]

 2. Zoran

  Pre desetak godina, pisao sam rodoslov moje porodice Šuput. Podaci, do kojih sam dolazio, bili su dosta šturi jer su najvećim delom crkveni podaci iz Like, uništeni u Drugom svetskom ratu od strane Ustaša. Tako naprimer, saznao sam da su oko 1704 godine Srbi iz severne Dalmacije (oko 25-30 familija), naselili Korenicu i okolna sela. Među njima bila je i familija Šuput. Naime, posle dobijenog rata Austrija je proterala Turke i u te predele Like, naseljavala Hrišćane. Takođe u jednom od narednih ratova proterani su Turci iz nekih delova Bosanske Krajine i tu su naseljene neke porodice iz Like koje su imale zasluge u dobijenom ratu. Među njima bio je i jedan Šuput koji je za nagradu dobio zemlju kod Bosanske Krupe. Veći deo Šuputa i dalje je ostao u Lici kod Korenice sve do poslednjeg rata. I sada u Šegenovcu ( pored Korenice) postoji kuća Šuputa, ali niko ne živi u njoj. Inače, saznao sam da su Šuputi rodom iz Sandžaka i da su zbog sukoba sa Turcima, oko 1690 godine izbegli u severnu Dalmaciju (Austrija). Pozdrav!