Poreklo prezimena Šuljaga

26. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Petronije

    Šuljaga je dubrovačka porodica sa Pelješca. Ispoveda rimokatoličku veru. Na ovu teritoriju je došla u 16.veku, nakon bitke na Klisu. Starinom su Lučići i poreklom su iz Bugojna. Jedan deo ove porodice preselio se u Boku Kotorsku, a odatle je otišao na sever. U srodstvu su sa Šuljagićima na Zlatiboru(pravoslavni), Lučićima u Rijeci Dubrovačkoj, Đurovićima, Lopižićima i Lučićima u Crnoj Gori, Lučićima u Kosjeriću, Šišakovićima na Zlatiboru i u Sremu, Sijerčićima (muslimani).

  2. ŠULJAGA

    Mislim da Petronije u nekim pitanjima porekla ove porodice, nije u pravu. Voleo bih da vidim dokaze za ovo što tvrdi. Njihovo poreklo jeste iz Bosne (Mićić to kaže a zabeležio je od njih 1903), ali ne iz Bugojna, nisu rimokatolici, nemaju veze sa Šuljagama sa Pelješca. Poreklom su sa Glasinca, jedan deo se poturčio i to su Sijerčići u Goraždu. Ovo potvrđuje i narodna pesma koja govori da su sa “Glasinca ravna”. Drugi deo je došao na Zlatar a odatle u Draglicu u Seobi 1690. godine. Oni što su ostali danas su Lečići u selima Amzići i Vraneša na Zlataru i slave Tomindan.