Порекло презимена Шуљага

26. марта 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Петроније

    Шуљага је дубровачка породица са Пељешца. Исповеда римокатоличку веру. На ову територију је дошла у 16.веку, након битке на Клису. Старином су Лучићи и пореклом су из Бугојна. Један део ове породице преселио се у Боку Которску, а одатле је отишао на север. У сродству су са Шуљагићима на Златибору(православни), Лучићима у Ријеци Дубровачкој, Ђуровићима, Лопижићима и Лучићима у Црној Гори, Лучићима у Косјерићу, Шишаковићима на Златибору и у Срему, Сијерчићима (муслимани).

  2. ШУЉАГА

    Мислим да Петроније у неким питањима порекла ове породице, није у праву. Волео бих да видим доказе за ово што тврди. Њихово порекло јесте из Босне (Мићић то каже а забележио је од њих 1903), али не из Бугојна, нису римокатолици, немају везе са Шуљагама са Пељешца. Пореклом су са Гласинца, један део се потурчио и то су Сијерчићи у Горажду. Ово потврђује и народна песма која говори да су са “Гласинца равна”. Други део је дошао на Златар а одатле у Драглицу у Сеоби 1690. године. Они што су остали данас су Лечићи у селима Амзићи и Вранеша на Златару и славе Томиндан.