Шуменковић Reviewed by Momizat on . Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Шуменковић

Шуменковић


Коментари (3)

 • Dusan BG

  Порекло породице Шуменковић (локално Шуминовци или Шуменковци) је из села Боровац (на македонском Боровец или по новом Бороец), општина Струга, петнаестак километара од Охридског језера. Породица је дала многе истакнуте личности током 19. и почетком 20. века, као што су учесник и организатор српско-турског рата 1875. Коста Шуменковић, затим прота Матија Шуменковић, министар Илија Шуменковић, доктор Никола Шуменковић, браћа Никола и Настас Шуменковић, познате предратне београдске кафеџије… Зна се да се породица Шуменковић на прелазу 17. у 18. век, доселила у Боровац заједно са породицом Поповић (локално Поповци), из суседног села Бигор, које је убрзо након тога расељено. Повод је био сукоб три брата Поповића са турским сејменима. И у Боровцу, куће им се налазе једне наспрам других. Поповићи из Боровца славе Светог Алимпија, а Шуменковићи Светог Николу.

  Одговори
  • Jana

   Poštovani Dušane, hvala za ovaj tekst, bilo mi je jako zanimljivo da pročitam. Ja sam unuka doktora Nikole Šumenkovića i pošto sada već nema živih deka i baka, stare priče polako odlaze u zaborav. Sad imam lepo skrin šot 🙂

   Srdačan pozdrav,
   Jana Urošević

   Одговори
   • Предраг Ђурић

    Коста Шуменковић, почива на Новом гробљу у Београду, поред свога кума Милоша С. Милојевића из Црне Баре у Мачви. У црној Бари постоји Удружење „Милош Милојевић“ које је посвећено лику и делу Милоша С. Милојевића, али редовно помињемо и Косту Шуменковића.

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top