Порекло презимена Шпановић

25. март 2012.

коментара: 31

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (31)

Одговорите

31 коментара

  1. Španović

    Pozdrav. Moji preci poticu iz Krstinje sa Korduna. 1945-te godine su proterani u Srbiju. Dosli su u jedno malo mesto kraj Sombora i dan danas su ovde.

  2. Pozdrav,
    Mislim da je ovo istina da smo poreklom sa Banije.. Moja grana Spanovica se naselila u selo Veliko Polje , blizu Obrenovca, Srbija; Koliko znam, tamo nas je bilo bar 3-4 generacije. Inace, prezime nije cesto, tako da se moze relativno usko pratiti. Koliko sam cuo, tokom selidbi 18 veka, smo krenuli sa Banije, preko Bosne ( u Sarajevu ima Spanovica) , preko Kolasina ( Crna Gora) , da bi zavrsili u okolini Beograda. Koliko znam, negde oko Dvora na Uni, je bilo dosta Spanovica, sudeci po podacima o umrlim i ubijenim za vreme 2 rata. Bili su vecinom pravoslavci, tako da su stradali od strane ustasa.. Pozdrav

  3. Svetozar

    Španovića je bilo i u selu Dragotina kod Gline Banija živjeli su sve do 1995 avgusta mjeseca kada su protjerani zajedno sa ostalim stanovništvom sela Dragotina u Dragotinu su se doselili iz Žirovca slavili su slavu Dmitrovdan pretezno sada žive u Srbiji ima ih u Beogradu i drugim gradovima Srbije neki su otisli u inostranstvo toje sto se tice Španovica koji su živjeli u selu Dragotina

  4. Nemanja

    Moj deda Savo je rodjen 1910 u selu Vrbovljani u zapadnoj Slavoniji pored Okucana. Posle drugog svetskog rata su dosli u Beograd

  5. Španović M

    Poštovanje. Selo je Čonoplja. Španovići u Čonoplji slave Đurđevdan. Postoje dve linije Španovića pošto neki slave Mitrovdan. Za primer Ivana Španović, atltičrka, inače slavi Đurđevdan isto. Elem poreklo Španovića u Čonoplji je sa Korduna, selo Krstinja i okolina a opština Vojnić. Konkretno moj pradeda je u septembru 1945. godine kolonizovan. Došao je sa dva sina i ćerkom i njihovom maćehom, a ostalo šestoro dece sa majkom je ili zaklano na Petrovoj gori ili spaljeno u crkvi u Kladuši od strane ustaša. Znam za Španoviće u Sremskim Karlovcima, u Kragujevcu i okolini, u Slavoniji. Ima ih pokatoličenih u Hrvatskoj. Ostaje pitanje porekla prezimena i koliko je staro. Da li je neko od predaka bio u Španiji pa se vratio, da li ima veze sa španovanjem (nemački dotezanje, fino podešavanje) ili je u pitanju nešto drugo.

    • Spanovic

      Pozdrav moji pradeda i prababa i deda su iz korduna bas iz sela krstinje i slavimo slavu djurdjevdan mozda smo neki rod

      • Milan Tomasevic

        Ja sam sa majcine strane Spanovic, djed Marko je bio maticar. Selo Krstinja. Fora bi bila da odgovaram mom bratu Marku s kojim se inace cujem svaki dan. Djed je ostao ziveti tamo do smrti, 2004 godine, kao i baba Kika (Dragica} koja je preminula 2018 godine, a za njom dva meseca posle i moj ujak, njen sin, Bozo

  6. Siniša

    Skoro sam čuo da je 1082. godine 10 porodica familije Španović živelo u selu Martinci u Sremu. To im je poreklo. Odatle su se raštrkali po Kordunu, Baniji, Slavoniji itd. Car Dušan im je dao duhovnu i svetovnu vlast u delu severne Albanije. Visoki, hrabri, lepi, hajduci, vojnici i sveštenici, uvek imali lepe žene, voleli konje i kučiće. Vredni, čestiti i pošteni. Nikad nisu obrukali Srpski rod. Slave sv. Arandjela, sv. Nikolu i sv. Dimitrija. Dakle, poreklo je Srem pre Banije i Korduna. Hajde Španovićii istražite ovu informaciju.

    • Jelena

      I ja sam tako cula od coveka koji poznaje istoriju porodice i koji kaze i da su Spanovici u davna vremena ucestvovali u obnovi manastira Privina Glava. Dakle, nisu dosli u Vojvodinu, nego su odatle isli u druge krajeve.

  7. Aleksandra Španović

    Postoji knjiga Moj vijenac njihovom grobu koju je pisao prođakon Marko Španović koji danas živi u Sremskim Karlovcima. Tu piše o stradanju celog sela Španovića.