Poreklo prezimena Šaponjić Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Šaponjić

Poreklo prezimena Šaponjić

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (376)

 • Šaponjić

  Interesuje me poreklo Šaponjića

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  hteo bih da kazem jos nesto o saponjama koji zive u bosni tacnije kozarrskoj dubici .Ovi saponje slave sv vasilija velikog i poreklom su od saponja iz dalmacije iz sela saponje kod benkovca i sve saponje koje slave sv vasilija velikog pa i oni u dalmaciji u drugim selima koji slave sv stefana su od saponja i sela dobropoljci a saponjici u srbiji u starom vlahu i dragacevu poticu od lazovica iz korita kod bjelog polja .Sve Saponje u bosni su uglavnom poreklom iz dalmacije i dobropoljaca kod benkovca .Saponjici u knicu i dragacevu svi poticu od saponja lazovica sa uvca iz sela komarana.U Knicu zive tri il cetri velike familije koje vode poreklo iz saponja sa reke uvac medju nima porodica lazovic isto iz saponja koji su vratili staro prezime a drugi saponjici uzimali imena dedova za prezime al slava svima ostala ista kao i lazovicima u selu rozanstvo i brezni i u priboju gde su i mnogi saponje ziveli ali saponje poreklom iz crne gore koji nisu nimalo rod sa saponjama iz benkovca i potkozarja i oni sto slave sv stefana u dalmaciji poticu od saponja iz dobropoljaca.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Zeleo bih jos nesto da napisem o mojoj familiji i prezimenu Saponjic.Znam da ima dosta mojih prezimenjaka koji se interesuju za svoje poreklo i odakle smo mi saponjici.Skoro sam razgovarao sa jednim nasim rodjakom iz okoline priboja gde takkodje zivi veci broj saponjica vec oko dva veka.On misli da su saponjici kod nove varosi dosli iz sela kod priboja tj da kad su saponje dosle iz korita kod bjelog polja,dolinom lima,da su se tu naselili a nekoliko brace otisli odatle u sela kod nove varosi.Po njegovoj tvrdnji Saponje su ziveli u selu korita i tamo bili dragutinovici,koji takodje slave sv.stefana,daljom starinom su iz plemena ceklici.Neki dragutinovici,ne svi mozda dva il tri brata su prozvana saponje po brdu kod njihovog zaseoka.Odatle su ovi saponje prebegli za priboj i tamo se razvilo veliko bratstvo,verovatno oko 1730.god.Od njih se jedan deo bratstva odvojio i otisao na uvac,radijevice.I drugi dragutinovici su otisli iz sela korita za priboj,bucje i tamo sa nadimcima tj drugim prezimenima.Pjevcevici i Demirovici su bili drgutinovici kao saponje.Interesantno je da svi potomci Dragutinovica i prezimena koja od njih poticu sirom srbije slave sv arhidjakona stefana,iako mnogi promenili prezime slavu niko nigde nije promenio.Moji saponjici su cist dokaz za poreklo od dragutinovica jer i danas sve porodice u sumadiji koje su nekad bile saponjici kao i one od demira i danas slave sv.stefana zavetnu slavu dragutinovica.I ovo je po meni veoma istinita prica i cinjenica o nasem poreklu iz plemena ceklici.Pozdrav za sve Saponjice u srbiji,i pozddrav portal POREKLO

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Jos bih nesto napisao o familiji Saponjic tj.o prezimenu dragutinovic,za koje se misli da je nase prethodno prezime.U monografiji o Novoj Varosi gde je vrlo lepo i detaljno opsana istorija Nove varosi i starog vlaha u popisu iseljenih zitelja novovaroskih sela iz 1892god.,nalazim podatak da su iz sela komarana tacnije iz Saponja iselili dvojca Dragutinovica i jedan Gvozdenovic.U kasnijim podacima ucesnika pr.sv.rata i boraca iz novovaroskih sela nepominju se ova prezimena.I jedni i drugi poticu iz plemena ceklici,a dragutinovica ima i u selu bucje kao i na zlatiboru.Vrlo je moguce da su pocetkom 19.veka neki Dragutinovici sigurno ne slucajno,dosli u Saponje,selo komarane,vrlo moguce dalji rodjaci.Inace Dragutinovici su u Korita na limu dosli vec 1700god iz ceklica,njihove kuce su bile veoma blizu brda saponje.Oni su grana bratstva Petrovici koji su iz zete dosli u ceklice i stanovali kod crkve sv stefana u selu jezer.I pored plemenske slave sv.ilije zadrzali su svoju slavu a dragutinnovici je posle preneli na sve svoje potomke,bas kao neki zavet.Verujte da ima familija u dragacevu koji su i dva ili tri puta do danas promenili prezime a bili saponjici,ali i danas slave sv.stefana 9.1koja je jos od starih Petrovica nasledje.

  Odgovori
  • Pedja

   U Dragacevu, ima vise familija koje vode poreklo od Saponja iz okoline Nove Varosi.Podatke o tome prikupio je Jovan Erdeljanovic krajem 19. veka u vreme kada je secanje na seobe bilo daleko svezije. Konkretno za moju familiju Vasilijevice, iz sela Rtari, prica je da poreklo vodimo od Vasilija Saponje iz sela Saponje kod Nove Varosi. Vasilije se sa jos trojicom rodjene brace Milovanom, Paunom i Milivojem doselio nede oko 1830 iz pomenutih Saponja. Takodje sam naisao i na podatak da im se otac zvao Jovan. Od ove cetvorice brace vode poreklo cetiri familije: Vasilijevici u Rtarima i Milovanovici, Milivojevici i Paunovici u Ducalovicima. Slavimo Sv. Stefana, arhidjakona. U Dragacevu Saponja ima doseljenih i u druga sela (Turica, Lis, Guca, Loznica – Cacanska). U selu Milicevci kod Cacaka postoji jedan kraj sela koji se zove Saponjska kosa, mada kako sam saznao onde zive i familije koje se ne prezivaju Saponjic ili Saponje, a da li mozda vode poreklo od njih nisam zasnao, za sad.

   Odgovori
   • Saponja

    Postovani Pedja;ja sam Goran Saponjic iz Beograda.Verujem da smo mi rodjaci moji dedovi i pradedovi su iz sela komarani kod Nove Varosi.Jedan deo tog sela uz put prema bozeticima vec jako dugo godina zove se Saponje po mojoj familiji i tvojim precima.Mislim da je tvoj deda Vasilije brat od mog pradede ilije,a pradeda Jovan je brat moguce rodjeni,od mog cukundede Milovana.Znam da je Ilija imao tri il cetri brata koji su iz komarana otisli u dragacevo.Cuo sam i da je Milovan imao nekolko brace i mislim cetri sina.Mislim da se njegov otac zvao Janko,al to nisam siguran.Navodno Janko koji je i tvoj direktni predak,je sa jos trojcom brace dosao iz okoline priboja na uvac u komarane.Posle dvojca otisla u susedno selo radijevice.I kod priboja ima mnogo Saponjica,mislim da smo ranije bili Dragutinovici i da smo ziveli u Selu korita kod bjelog polja.Odatle prebegli u Bucje kod Priboja.Opet i ove su tvrdnje pod zn. pitanja,ali veoma realne.Od Milovanovica u Ducalovicima zivi i familija Gavrilovic.Znas li mozda zasto su promenili prezime.Otkud Gavrilovic.Nasa rodjaka Svetlana je tvrdila da su oni vratili nase staro prezime i da je nama nekad bio nadimak grkavac,ziveli na limu brda saponje.Mozes li nekako da proveris rodjace.Puno te pozdravlja Saponjic iz Nove Varosi,i naravno slava sv.stefan

    Odgovori
   • Branislav

    Pozdrav Peđa! Mi smo znači rođaci, ja sam od Paunovića iz Dučalovića, pokojni otac, deda, pradeda su se tamo rodili! Jeste li saznali dalje poreklo Jovana Šaponje, čitao sam na sajtu razne teorije, ali mi nije i dalje jasno. Da li je neko uopšte radio test na harlogrupu, da se potvrdi veza sa svim Šaponjama? Ja planiram uskoro da radim. Pozdrav za sve rođake!!!

    Odgovori
    • Pedja

     Zdravo, Branislave. Oskudne podatke o poreklu Paunovica, kao i Vasilijevica, mozes naci u kljigama „Donje Dragacevo“ od jovana Erdeljanovica i „Rtari“ od Radisava Nedovica, mada moram reci da je druigi autor u svojoj knjizi koristio prvu knjigu kao izvor. To sto ti nista nije jasno me i ne cudi jer su sve samo nagadjanja i teorije bez ikakvih dokaza. To ne treba da cudi jer o vremenu o kome pisemo niije ostalo gotovo nista od podataka vezanih za nasu temu. Sveprisutna nepismenost i gotovo konstantna seljenja i raseljavanja stanovnistva dovodili su do prekuida kontinuiteta prenosenja, cak i, usmene tradicije.
     Haplogrupu nisam odredjivao iz finanssijskih razloga. Ta procedura je na zalost jos uvek skupa za nase uslove, po mom misljenju. Ona bi nam dala bar neke odgovore i mogucnosti za tacnije pretpostvke. Test je mozda neko i radio ali nece da objavi rezultate, ipak se radi o jednoj licnoj stvari.

     Odgovori
     • Branislav

      Hvala Peđa na odgovoru. Sve vezano za te dve knjige uglavnom ima ovde na sajtu, sve sam pročitao. Mislio sam ako ti imaš još neke konkretne podatke, osim nagađanja i pretpostavki. U slučaju, da su podaci od Erdeljanovića tačni, ti i ja bismo trebali da smo ista haplogrupa. Onda bi već neka nagađanja o daljim pretcima i veza s Goranom Šaponjićem i njegovim
      teorijama bili mnogo jasniji. Pročitao sam sve na sajtu vezano za Šaponje i sve komentare, tako da sam u toku po povodu tih teorija. Pozdrav iz Moskve!

      Odgovori
  • planinac

   zemljače u to vreme nije bilo prezimena .ni turci nisu imali prezimena nego su se zvali po ocu.na primer,marko andrijin,petar arsenijev,itd.tek pred odlazak turaka su dobijana prezimena,uglavnom po ocu.na primer,alempije-alempijević,itd.svi oni koji su bežali od turskog zuluma ili su zbog toga ubili nekog turčina su bežali što dalje sa porodicom da bi se krili.tako su iz sela šaponje kod nove varoši pobegla tri brata milivoje,paun i gavrilo pobegli i nastanili se u prijevor,pa su odatle pobegli u planince i tu krčili šumu i nastanili se.nakon toga su braća po imenu dobila prezimena i tako se širili.tako i danas postoje te familije u dučalovićima,zaseok planinci.

   Odgovori
   • Pedja

    Ove podatke za Milovana, Milivoja i Pauna daje Erdeljanovic u knjizi Donje Dragacevo. Materijal je prikupljan s kraja 19. veka. Sta slavite vi planinci?

    Odgovori
 • Saponja

  Jos bih zeleo da ti dodam i ovaj podatak.Kod Bjelog polja na Limu,selo korita nalazi se brdo Saponje,tj predeo,veoma blizu tog brda nekad se nalazilo selo dragutinovici.Tu su dosli 1700god,a slava sv stefan.Dosli iz plemena ceklici.Otisli su odatle oko 1730god.Po mom proracunu moji Saponjici koji su i danas u selu trenutno vec sesta generacija,negde oko 1760god su nasi preci dosli u komarane.Ovaj podatak za dragutinovice mi deluje potpuno logicno.Ali co sam da su nasi stari u selu Saponje imali uzrecicu -E, moj Gavrilo posebno mladjima al samo nama Saponjicima.Nasa rodjaka Svetlana koja je prosle god.pisala za poreklo tvrdi da su u vreme seobe srba tu u koritima ziveli gavrilovici dosli iz okoline trebinja,nadimak im bio grci grkavci.Oni prozvani Saponje,po brdu na limu a inace i oni slave sv stefana.Molio bih te Pedja napisi sta ti mislis o ovim tvrdnjama,jer nase dalje poreklo i odakle su Saponjici veruj jako je tesko saznati.Pozdrav od Gorana

  Odgovori
 • Pedja

  Veliki pozdrav, Gorane. Prvo jedna stvar , da ne bi dosli u zabunu kod ovako osetljivog pitanja, Vasilije nije moj deda, on je moj predak u 6. kolenu, znaci ja sam praunuk njegovog praunuka (konkretno linija Vasilije(Saponja)-Petronije(od njega smo nadalje Vasilijevici)-Ilija-Radenko-Milija-Miladin-Predrag(tj. moja malenkost)-i dalje idu moji sinovi Stefan i Nemanja)).
  Interesantno je to sto si pomenuo u vezi dela Komarana koji se zove Saponje posto se kod Erdeljanovica Saponje pominju kao selo, tj ljudi od kojih je Erdeljanovic prikupljao informacje, a to su, u slucaju Dragacevskih sela, uglavnom deca ili unuci doseljenika, govorili su o Saponjama kao o selu, sto moze da govori o velicini zaseoka Saponja odnosno roda Saponja koji ga naseljava. Podsecam te takodje da se u slucaju Vasilija i njegove brace radi o ljudima koji su ziveli pre 180 godina. Ako pak odrednice deda i pradeda koristisu smislu daleki predak i njegov otac, onda bi ,ako dobro kontam ,Vasilije, Milovan, Milivoje i Paun bili rodjena braca Iliji, a njihov(i naravno Ilijin) otac Jovan bi bio rodjeni brat tvog direktnog pretka Milovana, dok bi Janko u tom slucaju bio Jovanov i Milovanov otac odnosno Vasilijev deda. Pitanje koje ja imam za tebe je da li ti Janka, Jovana, Iliju i Milovana mozes da postavis uvremenski okvir druge polovine1700-ih i prve polovine1800-ih ukojem bi slucaju ova prica oko srodstva bila moguca.Takodje isto vazi i za toponim Saponje.

  Odgovori
  • Pedja

   Sad vidim iz drugog posta da ih ti ustvari i jesi stavio u taj vremenski okvir druge polovine 1700-ih i prve polovine 1800-ih, zbunilo me ovo deda i pradeda. Što se tiče Gavrilovića nije mi poznata nikakva priča o tome što su menjali prezime ali ću pokušati da saznam nešto.

   Odgovori
 • Pedja

  Jos malo o migracijama Saponja, odnosno Saponjica

  Evo jedan post koji ovde prenosim u celosti sa foruma Nova Varos Online gde sam pre 7 godina nazalost ne uspesno (ne racunajuci ovaj post) pokrenuo temu na istu pricu
  ——>
  „Ja sam iz ogranka Šaponjića čiji su se pretci iz okoline N.Varoši odselili u okolinu Priboja na Limu pre 6 ili 7 kolena, u sela Orašac i Gračanica.

  Moji su se kasnije odselili za Užice a ja sam igrom slučaja, dugo živeo u ćupriji a danas u Kragujevcu.

  Kažu da su svi Šaponjići u Srbiji poreklom iz okoline Bukovika. Po nekima, Šaponjići vode poreklo od crnogorske familije Šapurići – a glavni im je argument krsna slava – sv.Stevan (Stefan), 09.Januar.

  Čuo sam da neko od Vetrovića iz Kragujevca(poreklom iz okoline N.Varoši)navodno ima knjigu o familijama sa područja N.Varoši a među njima i Šaponjići. navodno se tu pomonje poreklo svih familija sa tog područja.

  Inače čuo sam da Šaponjića, pored Nove Varoši i priboja ima i u Nišu, Beogradu, Čačku, Kragujevcu (neračunajući mene.

  Pozdrav svim Šaponjićima, kako kažu,sa tradicionalnim „Šaponjskim pozdravom“: BOG TI POMOGO, NIKO TI NIŠTA NEMOGO!!!!!“
  <——-

  Kao sto vidis neko nas vezuje i za Sapurice koji su inace iz plemena Ozrinici, koliko je meni poznato. Mada je veza po meni jako slaba, krsna slava i slovo Š na pocetku prezimena (vrlo optimisticno s obzirom da samo u mom selu Rtarima polovina familija slavi Sv. Stefana a nismo nikakav rod sem duhovnog-kumovskog).

  Meni je ovde interesantna priča o Bukoviku koja stavlja naš rod u vezu sa Novom Varoši, tačnije njenom okolinom kao mestom nastanka. Iskreno, a ovo je samo pretpostavka na osnovu sadašnjeg stanja stvari kod Šaponjića, mada bez ijednog podatka dobijenog preko istoriski zapisanog ili usmenog predanja, mislim da je ishodište Šaponja (koristiću ovaj stariji oblik rodovskog imena) upravo okolina Nove Varoši i da su se odatle Šaponje rasejavale u okolna mesta i šire naravno. Zašto to kažem? Pa ako pogledaš broj porodica Šaponja tj Šaponjića primetićeš da ih je upravo u novoj varoši najviše pa u Priboju mislim. Dalje kako se udaljavaš od N.V. taj broj se postepeno smanjuje da bi se opet povećao u BG što je i logično zbog migracija posle drugog rata. Ako se pitaš kako sam ovo zaključio samo uzmi Telekomove Bele Strane i pogledaj broj telefonskih pretplatnika Šaponjića po opštinama. Znam da je ne utemeljeno na konkretnim istorijskim podacima i da ne uzima u obzir one koji su promenili prezime ali to je neko moje mišljenje.

  Odgovori
  • Pedja

   Evo još jedne zanimljivosti. Naime, kada Erdeljanović navodi .priče o raznim Šaponjskim familijama po Dragačevskim selima on kao da priča o jednom talasu naseljavanja gde veći broj ljudi napušta zavičaj i odlazi u istom pravcu. Dakle radi se o jednom brojnom rodu u kome veliki broj članova napušta mesta rođenja otprilike u isto vreme.On to verovatno zaključuje na osnovu ujednačene starosti familija Šaponja koje je zatekeo u Dragačevskim selima krajem 19. veka.

   Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Postovani Pedja drago mije da se jako interesujes za poreklo nas Saponjica,kao i ja.Mnogo am toga procitao i cuo o nasim Saponjama nije lako odrediti sta je tu istina a sta legende.Procitao sm i ja taj podatak da poticemo iz Bukovika na Javoru ali – ima jos sela i bukovika i bukovice.Za Sapurice sam cuo takodje al tu familiju nigde nespominju i nigde nespominju sta slave i odakle su.Sto se tice Saponjica nigde se nepominju u crnoj gori,nepostoji nase prezime,samo toponim saponje u selu korita,brdo,gde su mnoge porodice zivele.Ja sam izdvajao one koji se tu pominju i danas a koji su stevanjstaci,Dragutinovici i Lazovici,moguce i gavrilovici.Po tom brdu neko je uzeo sebi nadimak i prebegao u srbiju.Ja najvise mislim Dragutinovici bili su jako skloni novim prezimenima.Koliko sam cuo prvi Saponje koji su dosli u Komarane,bili su IGNJAT MIJAT RADONJA I JANKO.Moguce da su ignjat i mijat otisli u selo radijevice,a mi smo potomci najmladjeg Janka.Janko se dvaput zenio imao sinove milovana i jovana a jovan iliju.

  Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Ilija je rodjeni brat milovanu miloju i paunu,al izgleda su samo po ocu.Moj pradeda Ilija je bio jako prek covek snazan ratoboran,posvadjali su se oko zemlje i kuce,i ilija najstariji ih otera sa saponjske zemlje.I njegov sin Borivoje je pricao da ima striceve u dragacevu.I u radijevicima zivi brojno bratsvo saponjica od mijata.Saponje nigde nisu pisane kao selo nego zaseok jer smo bili jako brojni.Ima tri ili cetri velike familije nedici paunovici i lazovici,koji zive u knicu sumadija,koji su tu dosli iz saponja sa karadjordjem,bili saponjici,ziveli u komaranima otisli sa karadjordjevom vojskom.Dakle u to vreme 1809god vec smo bili veoma brojna familija u komaranima i radijevicima.Ima dosta Saponjica koji su odselili na zlatibor

  Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Ove Saponjice na Zlatiboru kolko sam cuo zovu grkovci il grci,neznam zasto.Kazu da nam je to nekad davno bio nadimak i gavrili.Mozda je to navelo Svetlanu iz radijevica da tvrdi da smo nekad bili gavrilovici,koje su zvali grkovci,iz tog su sela,kod trebinja.Nas inace cesto povezuju a familijom saponje iz dalmacije selo dobropoljci.Isto brojna familija,vecina njih slavi sv vasilija,ali ih ima i koji slave sv stefana i da poticu od nekih vejnovica iz srednje bosne il prijedor.Neki etnolozi tvrde da su i oni iz starog vlaha od nasih saponja za vreme velike seobe otisli na zapad austro ugarska.Kod sombora tacnije conoplja postoji salas SAPONJE,iz sedamnestog veka.Ovi iz dalmacije misle da su tamo ziveli kao granicari odatle naglo pobegli za bosnu pa u dalmaciju.Ja pokuavam da saznam da li je istina za ovaj nas nadimak grci bice namjasno koje je tad bilo prezime,tj u vreme velike seobe.Ima i jedna skoro legenda za nase u seobi i gde napisacu ti i to veliki pozdrav pedja.Nadam se otkricemo zajedno nesto

  Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Pogresno sam ti napisao Milovan je imao sina Iliju,a ilija mog dedu borivoja.Ilija je ucio i zavrsio bogosloviju i trebao da bude pop.Kazu da je kod predaka saponjica uvek na dve tri genaracije bilo popova i uvek oficira i vojnika.Iz saponja tj komarana oko sedmorica il vise ucesnici prvog sv rata.Zato mislim da smo sigurno bili u crnoj gori tj poreklo.A ima i prica da su nasi daleki preci nili granicari u austrijskoj vojsci ziveli u mestu ilok na dunavu,na granici,tamo otiisli u velikoj seobi a starovlaskim knezom atanasom raskovicem iz knez iz stitkova.God 1690.

  Odgovori
  • Pedja

   Ok, a znas li da li su milovan, miloje, i paunu imali brata Vasilija jer napisao sam ti sta se zna o poreklu Ducalovackih i Rtarskih Saponja, da bih mogao da povezem sve? Takodje sam napisao da su u ducalovice dosli Milovan, MILIVOJE i Paun. Mozda je Milivoje ustvari Miloje ali da je pravo ime greskom zapisano kao Milivoje. Ovo mi je extremno vazno. Takodje, pricao sam danas sa kolegom koji je iz Nove Varosi i koji mi je rekao da Saponjica u Novoj Varosi ima u Komaranima, Radijevicima, Vilovima, Drmanovicima.

   Odgovori
  • Pedja

   Ima u blizini Sombora, dakle relativno blizu Dunava, mesto Saponje salasi tako da prica o seobi u Vojvodinu ima logike.A ako je u 1690 deo Saponja otisao u danasnju severnu Srbiju onda to znaci da su pre toga bili u Starom Vlahu tj kod Nove Varosi i Priboja, a to znaci da iz ceklica nisu mogli da dodju 1700 tj 1730 kako si pre napisao. Tj ili su dosli ranije ili nisu ni dosli iz ceklica kao Dragutinovici, a odakle su dosli i da li su doseljenici ili su mozda starosedeoci Starog Vlaha to je pitanje. Ali svaka prica ukazuje da se radi o brojnom rodu jos na pocetku 1700ih cim ima nekih sto su otisli u Vojvodinu a da ih je ostalo i u Starom Vlahu. Prema tome mislim da je moguce da su Saponje u Satrom Vlahu naseljene mnogo ranije od 1690.

   Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Znam,kad sam ti pisao nisam napisao sto sa hteo posle nisam stigao da ispravim.Dakle Ilija vasilije milovan miloje i paun.Oni su rodjena braca.Njihov brat takodje iz saponja je i Obren koji je sa ilijom ostao na Milovanovoj zemlji.Janko se dva puta zenio.Milovan isto dva puta.ILIJA isto dva put.Zene su im mlade umirale zbog jako teskog zivota u planini a i nasi su preci bili jako grubi ljudi,i ogromni rastom.Mnogi od njih su bili svetliji tip plavi,plavooki mada je moj otac pa ideda crnomanjasti.Po nekoj prici moje pokojne babe Ilijine snaje prvi Saponjici su tu na uvcu ziveli gde je danas brana i jezero.Tu je nekad bio most,oni bili derbendzijecuvari mosta.Ovi Saponjici koji zive kod priboja,moje komsije iz sela kazu da su i oni ziveli u komaranima pa otisli za priboj valjda oko 1850.U selu danas zivi nas rodjak starina NEDELJKO moga dede neki brat,neznam ciji je sin ima ih mnogo.On mi je pricao da su nasi preci bili vojnici granicari u iloku.

  Odgovori
  • Pedja

   Znaci Jovan je prema ovome otac Iliji, Vasiliju, Paunu, Milovanu i Milloju(Milivoju), dok jovanov brat Milovan nije imao muskih potomaka pa su na njegovoj zemlji ostali Ilija i Obren. Voleo bih da znam odakle svi ovi podaci da li iz neke knjige ili imas neki rodoslov ili po prici starih. Ako imas bilosta u elektronskom obliku posalji na [email protected] . Takodje voleo bih da znam koje si godiste cisto da bolje sklopim kockice.

   Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  IZ Starog Vlaha,iz Bukovika i stitkova knez raskovic se prikljucio austrijskoj vojsci u seobi na sever,u backu.Poveo je sa sobom cetu vojnika iz svojih sela.Bio je kapetan granicara u iloku.Posle sest godina sluzbe u vojsci srbi su dobijali pravo na komor parce zemlje u backoj kao nagradu.Neki raskovicevi vojnici su dobili zemlju u backoj pustara saponje kod conoplje.To je danas salas.Tu su ziveli oko 50god.Tu su zitelji tog salasa zbog nekog silovanja ubili jednog madjarskog grofa I preko noci pobegli odatle u Bosnu prema visegradu .Tu se familija navodno podelila Jedni odu na zapad prijedor drugi navodno njih cetvorica vrate se u stari vlah,u zavicaj.Nedeljko kaze da zna gde im je bila kuca i da su je nasli kad su se vratili u komarane,oronulu i polusrusenu,predeo oko te kuce i preko puta brda nazvali su SAPONJE.Danasje tu kuca i imanje potomaka nekog Jegdomira pokojnog koji dodje brat tvom pretku Vasiliju,od strica.

  Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Pedja,mislim da su nasi preci imali drugo prezime kad su otisli za ilok.Ziveli su posle na salasu Saponje.Odatle otisli za bosnu pa prema limu odatle na uvac.MENI ostaje enigma ovo brdo predeo Saponje na limu.Siguran sam da su preci tu ziveli,mozda pre 1690god.Inace su skoro svi odatle otisli u seobi sa arsenijem carnojevicem.Bilo je mnogo Hercegovaca koji su dosli u polimlje sandzak kad je hercegovina pripala mletackoj republici,1680god hercegovci odlazili za boku ili sandzak.Na brdu Saponje ziveli su neke kiridzije

  Odgovori
  • Pedja

   Znaci Jovan je prema ovome otac Iliji, Vasiliju, Paunu, Milovanu i Milloju(Milivoju), dok jovanov brat Milovan nije imao muskih potomaka pa su na njegovoj zemlji ostali Ilija i Obren. Voleo bih da znam odakle svi ovi podaci da li iz neke knjige ili imas neki rodoslov ili po prici starih. Ako imas bilosta u elektronskom obliku posalji na [email protected] . Takodje voleo bih da znam koje si godiste cisto da bolje sklopim kockice.

   Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Pedja nismo se bas razumeli evo ovako ;Moj otac je MILISAV njegov otac tj moj deda je bio Borivoj,njegov otac moj pradeda se zvao Ilija vasilije je njegov brat i ostali koje si nabrojao,obren je ilijin rodjeni brat,njihov otac se zvao milovan,jovan je valjda njegov brat,od milovana.Kolko sam cuo Milovan se dvaput zenio imao pet il sest sinova.NJegov otac zvao se Janko,isto se dvaput zenio,imao petoro dece.U selu komarani bilo je pet il sest zadruga sa preko dvadeset clanova nekad,danas je ostalo nekolko kuca.Meni je mnogo toga ispricao moga oca i strica njihov brat od strica Nedeljko koji danas ima oko 80godina.Medju nasim precima u selu koji su svi svojta rodjaci,bile su jako velike razlike u godinama,neki su od svoje brace stariji i po dvadeset godina.Imalo je dosta i onih koji su ziveli u Saponjama,a koji se nisu prezivali Saponjic,na zlatiboru se pominju Aleksici i Kelevici odseljeni iz Saponja,18-i neke.Mnogi iz Varosi i susednih sela uvek su govorili idem u saponje ne kod Saponjica.U Saponje su govorili za predeo zaseok.Inace ja sam 1974.godiste,moj otac 47 godiste a njegov otac 1905 al to nisam siguran.

  Odgovori
 • GORAN SAPONJIC

  Pedja idalje sam malo zbunjen,ako mozes i ti meni pojasni.Imedju mene i Milovana nema mnogo predaka,moj otac deda i pradeda Ilija.Izmedju tebe i Vasilija ti si nabrojao mnogo predaka.To mi se negde neuklapa.Ja mislim da smo ja i ti slicnih godina pa i nasi ocevi.Kod tebe je u muskoj liniji mnogo predaka.Bas kao da je VASILIJE i od Janka stariji ili njegov vrsnjak.Ja nisam nikog od predaka izostavio.A ovo sto pitas za sve podatke,mnogo sam procitao o nasim Saponjicima,ima mnogo varijanti,realnih u vezi naseg porekla. ALI.Ovu pricu o nasem boravku u iloku i posle na salasu Saponje pisali su nasi poznati etnolozi Radomir rakic i njegova supruga.Rodjak Nedeljko je podrzao.Ali ni oni nisu mogli da kazu koje je bilo prezime bratstva koje je tamo otislo tj na salas saponje,koji su se vratili u komarane.Pored tog salasa imas i salas BUKOVAC.asocira na selo Bukovik.Pogledaj na guglu SOMBOR SALASI ISTORIJA.Zitelji salasa iz 1740god.Mozda se tu krije odgovor.IMAS SPISAK ZITELJA SAPONJE I OSTALI SALASI.

  Odgovori
 • GORAN

  Pedja hteo bih jos nesto da ti napisem.Sve sto sam gledao i procitao za razne toponime koji se zovu saponje i sela familije uvek sam trazio da se poklopi prezime i nasa slava sv.arhidjakon stefan.SALAS Saponje zitelji iz 1740. nepisu slave.Nizajedan salas pored saponja nevidis slave zitelja.U selu knic zivi nekoliko familija s drugim prezimenima,za koje se kaze dosli u vreme karadjordjevog povratka iz sjenice iz ela sape tj vape izmedju sjenice i uvca.Svi slave sv Stefana preslava letnji sv stefan15.8.Ovde poistovecuju selo Vapa na reci Vapi i Sapa tj saponje.Samo u predelu Saponje nalazim stevanjstake.Sto se tice zaseok Saponje selo Milicevci to neznam zasto se tako zove.Dali ima veze sa nama.U knjizi MONOGRAFIJA NOVE VAROSI TJ ISTORIJA autori kazu da u osamnestom veku skoro 80 posto zitelja su doseljenici iz crne gore i hercegovine,skoro da nema starosedelaca.Rekli su mi da su i nasi prvi preci slavili sv.stefana,i imali porodicni nadimak.Molio bih ako mozes da mi pomognes da pronadjemo to nekadasnje prezime.Veliki pozdrav Pedja

  Odgovori
  • Pedja

   Pozdrav, Gorane. Nabrojao sam ti pretke kako stoje u rodoslovu Vasilijevica od 1835 godine kada je Vasilije Saponja dosao u selo Rtare u Dragacevu. Taj rodoslov se nalazi u knjizi Rtari, Radisava Nedovica, iz istog sela, a napravljen je na osnovu crkvenih knjiga manastira Sv. Trojice pod Ovcarom (u Ducalovicima) i knjiga TIjanske crkve Sv. Prokopija cijim je parohijama selo Rtari pripadalo i sada pripada. U toj knjizi pise sve sto sam ti napisao u vezi sa mojom familijom i ducalovackim saponjama. Sto se tice izvora koje je autor koristio, pored pomenutih crkvenih knjiga krstenih lica, koristio je i Erdeljanovica sigurno ali verovatno i neke druge izvore jer se price o Rtarskim familijama ne poklapaju skroz sa Erdeljanovicem. Tu postoji i podatak i o godini rodjenja Vasilijevog najstarijeg sina Petronija, mog direktnog pretka, i to je 1827 koliko se secam, nemam knjigu pred sobom trenutno. Ja sam 1985 godiste. Upravo zbog broja predaka koje ti pominjes od pocetka mi se cinilo da ne govorimo o istim ljudima, zato sam te i pitao da li na sta mislis kad kazes deda i pradeda. Da li na ocevog oca i dedu ili nekog dalekog pretka koga uopsteno zoves deda jer ne znas kako se zove odredjeni stepen srodstva?

   Odgovori
 • Pedja

  Evo sada citata iz Erdeljanoviceve knjige Donje Dragacevo koju inace mozes naci i na ovom sajt u celost u pdf formatu.

  Citat vezan za ducalovacke saponje:

  „Milojevići, Milovanovići i Paunovići, koji su svi jedna porodica. Njihov se praded Jovan doselio iz sela Šaponja od Nove Varoši. Po imenima njegovih sinova oni se sad razno prezivaju, ali im se zajedničko poreklo poznaje i po istoj slavi – Sv. Stevanu. Gavrilović je takođe od ove porodice (od Milovanovića). U Rtarima sam doznao da je staro prezime ove porodice Šaponje i da je jednog porekla sa rtarskim Šaponjama (v. u opisu Rtara porodicu Vasilijeviće).“

  A sada citat koji se odnosi na rtarske saponje tj Vasilijevice

  „Vasilijevići su pre 70 godina došli iz sela Šaponja kod Nove Varoši najpre u dragačevsku Markovicu, pa odatle prešli u Rtare. Oni su od one iste stare porodice Šaponja, od koje su i dučalovački Paunovići, Milivojevići i Milovanovići. Od ovih dučalovačkih Šaponja je i Milovanović u Rtarima, koji se prizetio u ovo selo. – Sa Vasilijevićima su prešle u Srbiju i druge Šaponje i rasturile se po selima: Guči (taj se zvao Radovanović; sad se preselio u trnavsku Loznicu), Lisu, Trbovcu i trnavskom Parmencu (gde se i sad zovu Šaponjama). Sve Šaponje, gde god ih ima, slave Stevanj-dan.“

  Kao sto vidis Vasilije je dosao u dragacevo oko 70 godina pre nego sto Erdeljanovic pise ovu knjigu,1898 i 1899 godina, kako sam navodi u uvodu, tj vasilije je dosao iz N.V. oko 1820-1830 godine.

  Prema ovome ovde ispada da su samo Vasilije i Jovan rodjeni u Saponjama kod Nove Varosi dok su Jovanova deca Milovan, Milivoje i Paun rodjeni u Ducalovicima, dakle u Dragacevu.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Veliki pozdrav Pedja.Evo da ti kazem jos neke podatke mozda bude jos jasnije,ovo oko nasih predaka.Po nekim mojim proracunima moj pradeda Ilija je rodjen u Saponjama,oko 1860god.Njegov sin Borivoje,rodjen oko 1905god.Ilijin otac Milovan je rodjen oko 1830.Znaci kad je rodjen Milovan moj cukundeda Vasilije je tad iz Saponja krenuo za dragacevo.Znaci Vasilije je vrsnjak sa Jankom,Milovanovim ocem.Moguce oni su rodjena braca.Oni su ziveli u komaranima Saponjska mala,gde je sad brana.Jedan deo Saponjica je odatle otisao u selo Radijevice i oni su veliko bratstvo.Mozda je i ovaj mo predak Janko unuk onog sto se vratio komarane.Skoro je pisao za ovaj sajt i jedan nas rodjak iz banata Saponjic Aleksandar iz Secnja.On je poreklom iz Radijevica.Jedan Gujanica iz Komarana je govorio da smo mi Saponje nekad bili Radojevici po kojima je selo dobilo ime.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Danasnje selo Radijevici nekad je imalo neko drugo starije ime,u sedamnestom veku zvalo se drukcije.Moguce da smo mi ti Radojevici koji su u to selo dosli jos pre velike seobe srba 1690.Kao sto sam ti pisao u vreme te seobe otisli su za ilok,na dunav.U istoriji Somborskih salasa nalazim pored salasa SAPONJE i salas RADOJEVIC,koji je dobio ime po bratstvu koje je tu zivelo oko 1700god.Za njih se tvrdi da su iz starog vlaha tu dobili zemlju.Vrlo je moguce da su od tih radojevica ziveli i na salasu saponje.Oni su tu na tim salasima tj pustarama kod danasnjeg mesta sivac,ziveli oko 50god.Onda ka sto sam ti pisao naglo pobegli odatle za bosnu sve do foce na drinu.I tu je bratstvo radojevic promenilo prezime u saponje.Tu u Foci se podele u dve grupe jedni Saponje odu prema kozari jedni preko scepan polja za bjelo polje na lim.TO je druga logicna mogucnost

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Moguce je da su nasi preci vec bili Saponje kad su dosli u selo korita na limu.Ovo brdo SAPONJE na limu moguce da su nasi preci na tom brdu ziveli kod sela dragutinovici.Mora tu biti neka povezanost,da smo tu nekad ziveli kraj tih dragutinovica.Verujem da su Saponje tu ziveli bar petnestak il dvadeset god.To bi otprilike bilo negde 1760.Kolko sam procitao tad su neki turci licine iz sjenice dosli u korita,moguce oni oterali Saponje sa tog brda,i iz sela dragutinovici.Moguce da su se i opet podelili pa jedni dolinom lima odu za priboj a jedni odu na uvac tj vrate se u komarane i radijevice gde su i ziveli neki njihovi rodjaci,radojevici.Vrate se tamo odakle su otisli pre 70god,samo kao Saponje.Eto pa mi kazi kako ti ovo zvuci,neka realna verzija nasih seoba i proslosti

  Odgovori
 • Pedja

  Vrlo moguce. Bilo je uobicajeno da muslimani teraju hriscanje sa njihove zemlje kad im se prohte. A da li je tu ziveo ceo rod Saponje ili mozda samo neki njegov deo i kada to je pitanje.NIje iskljuceno da su nasi preci prvo tu ziveli a da su onda tek otisli na Uvac jos i mnogo ranije opet verovatno pod pritiskom turaka jer je upravo ta neka linija od vasojevica i brda preko berana i bjelog polja bila migraciona ruta za iseljenike pravoslavce. Mada posto slavimo Stevanjdan ne bi mogli doci iz vasojevica jer oni slave vecinom Arandjelovdan koliko znam, a
  ko nismo starosedeoci.

  Odgovori
 • Goran

  Veliki pozdrav Pedja.Sto se tice predela bihor i korita,bjelo polje i reka lim priboj i berane,to je u istoriji poznato kao jako migraciono i tranzitno podrucje i privremena stanista za skoro sve iseljenike iz stare crne gore i iz hercegovine.To je donji deo nekadasnjeg Novopazarskog sandzaka,gornji je Nova Varos.Tu su srbi stalno dolazili i naseljavali jer je u osamnestom veku Bjelo polje i Priboj,Pljevlja bili veoma jaki trgovinski i zanatski centar.Posebno Bjelo polje trgovina stokom i namirnicama.To sto je na limu u selu korita,brdo Saponje sigurno nije slucajno.ALI da se to brdo i u daljoj proslosti tako zvalo bilo bi sigurno jos dosta rodova koji su tu ziveli da se zovu saponje.Medjutim samo smo mi Saponje u srbiji vrlo moguce da su nasi preci tu stanovali neko vreme i to mozda relativno skoro.

  Odgovori
 • Goran

  Sto se tice Vasojevica i odlazenja iz tih predela to je bilo gotovo stalno,a posebno za vreme velike seobe 1690.Tad je skoro ceo Sandzak opusteo posebno predeo bihor i stari vlah.Ogroman broj porodica otisao je u zbegovima na sever prema Backoj i Sremu, a takodje veliki broj prema dalmaciji Zadar,Benkovac,Obrovac,Austro ugarska.Dosta bratstava iz Vasojevica je odlazilo u stari vlah, a odatle za srem i backu.Uglavnom su iz Starog Vlaha sa knezom Raskovicem isli na sever na Dunav.Pisao sam ti za salas Saponje kod mesta Sivac.Na tom salasu godina1740 nekolko familija medju njima i prezime Plavsic,il Plavisic,koje se pominje u Vasojevicima .Vrlo je moguce posle toliko godina zivota na tom salasu da su se prozvali Saponje.I posle bezanija za Bosnu na drinu odatle na lim.Mozda su i imali neku nameru odatle da idu u pravcu Vasojevica ali ipak tu ostali zbog blizine Bjelog Polja.

  Odgovori
 • Goran

  Pisao sam ti da se brdo Saponja nalazi tj tad se nalazilo u selu Dragutinovici,koje se danas zove Lazovici.To selo je dobilo ime po bratstvu koje je tu zivelo od 1700god i tu su ziveli bar tridesetak god.dok ih turci nisu oterali.Bili su jako bratstvo pa su kod njih u selo dolazili i begunci i dosljaci iz raznih krajeva,u zastitu,i da se sakriju od turaka posebno ako su se tamo negde nekog ubili.To je tad bilo normalno, i jako cesto.U mnogim selima jaka bratstva su nametala svoju krsnu slavu,ili su nove komsije sami prihvatali seosku slavu da se bolje uklope i da lakse dobiju pomoc od starijeg bratstva.Zato i moguce da su Saponje prihvatili slavu bratsva Dragutinovic sa kojima su tu u selu ziveli bar dvadesetak god.Turci su ih po tim bihorskim selima stalno napadali i terali,pljackali jer su tako sprecavali formiranje plemena ko sto su bila u brdima.Zato njihova stalna agresija.Vec u Starom Vlahu okolina Nove Varosi,bilo je dosta mirnije i srbe su mnogo manje napadali.Zato su Saponje valjda tu i ostali.Eto Pedja pa pisi neko tvoje misljenje.A ovo za Vasojevice svaka cast mozda si nesto naslutio nije slucajno.

  Odgovori
 • Pedja

  Gorane, voleo bih da me uputis na knjigu Ratomira Rakica za koga si pominjao da je pisao o odlasku u Ilok i vracanje u Stari Vlah. Ako sam te dobro razumeo tada, po njemu nasi preci su otsli sa Atanasijem Raskovicem 1690 u vojvodinu, a prem svim podacima Vasojevici u vecim masama krecu da se sele u dolinu Lima tek od 1700. Takodje, posto su presli Komove i usli u dolinu Lima oni ostaju kompaktni cak se distancirajuci od ostalog stanovnistva, doseljenickog i ono malo starosedelackog, nazivajuci ih zbirnim imenom Srbljaci. Dakle, prema svemu ovome Saponje ne mogu biti iz Vasojevica jer u vreme dolaska Vasojevica oni nisu tu nego vec u vojvodini, a i cak da nisu ni otisli u vojvodinu opet zbog te podvojenosti srpskog pravoslavnog stanovnistva na Vasojevice i Srbljake(svi ostali) tesko da moze biti verovatna prica o tome da neki od Vasojevica ode od svojih i prikloni se nekom vecem bratstvu koje pripada Srbljacima i promeni slavu jer Vasojevici slave u starini svi Arandjelovdan. Prica o Dragutinovicima pije vodu jedimo ako nije bilo seobe u vojvodinu opet zbog godine 1700-te. Jos jedna stvar ja sam na google nasao i Dragutinovice i Lazovice da danas postoje. A sto se tice samih Korita nisu na limu vec izmedju Bjelog Polja i Sjenice.

  Odgovori
 • Goran

  Pozdrav,Pedja.Sto se tice knjige Radomira Rakica o poreklu srpskih prezimena ima ih nekoliko sa jako velikim brojem obradjenih prezimena ali nase prezime nisu ni u jednoj knjizi pominjali,ja kod kuce imam jednu njihovuknjigu al bez pr.Saponjic.Odgovorili su mi u jednom novinskom clanku u nekadasnjoj POLITIKA EKSPRES,kad sam im pisao nekolko puta za poreklo.Tad su mi naveli za ovu pricu o odlasku iz starog vlaha na dunav,ilok,granicari.Posle na pustaru saponje,gde smo ziveli oko 45god,tad su madjari otrovali onog kneza raskovica,i tad su pocele odmazde prema srbima.Naveli su mi da je vrlo moguce da je nase nekadasnje prezime medju onima koji se pominju na tim salasima iz perioda 1740god,al najverovatnije radojevic.Interesantno je da i kod gorazda u bosni imas selo radijevici,gde su po prici rakica saponje boravile kad su kroz bosnu isli na drinu,u pravcu bjelog polja.

  Odgovori
 • Goran

  Sto se tice sela korita,u stvari je to jedan vrlo prostran predeo koritska visoravan nekadasnji bihor.Selo se nekad zvalo dragutinovici po bratstvu iz ceklica.Posle su tu dosli i Lazovici sa juga,posle oni ostali u selu,pa je posle mnogo god. i ostalo selo lazovici.I oni su prihvatili slavu sv.stefan.Od njih su Lazovici na zlatiboru,selo rozanstvo.Od Dragutinovica Pjevcevici takodje na zlatiboru,sl.sv stefan.Inace selo komarani spada u najstarija sela u starom vlahu i u najstarija imena sela kod nove varosi.Za prezime radijevic nalazim u crnogorska prezimena pleme kosijeri starosedeoci.Prezime radojevic ziveli u bihor i korita,tj jedni od mnogih Radojevica iz crne gore.Inace deo komarana gde su ziveli i sad zive Saponje nekad se zvao jelovik.Ovo za Vasojevice lepo si rekao tako da nija neverujem u neku vezu Saponjica sa tim plemenom.

  Odgovori
 • Goran

  Jos bih ti nesto rekao za seobu i godinu 1690,prolece.Po nekim istorijskim podacima je zimu pred seobu u ugarsku proveo u Starom Vlahu kod Raskovica,kod sela stitkova.Kazu da je tu i bio zbor svih koji su krenuli na sever,sa kosova iz crne gore a posebno sandzak i juzna srbija.Odatle je ta ogromna kolona sa austrijskom vojskom posla dalje na sever.Polimlje su skoro svi srbi napustili i otisli ostavili pusta sela i kucista.Odmah posle par meseci na njihova mesta i selista dolazili su drugi iz stare crne gore il posle godinu dve iz brda,skoro otrcali u polimlje jer je mnogo lepsa i blaza priroda i plodnija zemlja.Taj predeo je jako slican Starom Vlahu,Zlataru idealno za stocarstvo.Samo tu su turci tada bili mnogo jaki,selo gde se nalazi brdo Saponja sad se zove Licine,po familiji koja je tu doselila oko 1780 i naravno zauzeli to brdo u njihov atar.

  Odgovori
 • Goran

  P.S.Patrijarh Arsenije Carnojevic je zimu pred seobu proveo u starom vlahu manastir janja i stitkovo.

  Odgovori
 • Predrag Šaponjic

  Pozdrav Gorane i Pedja,

  zanimljiva je ova Vasa komunikacija, sticem utisak da ste obojica mnogo vise istrazivali poreklo prezimena Saponjic od mene.

  Malo zbog svakodnevnih obaveza, malo zbog ovoga, malo … No svakako mi je drago da ima jos mojih prezimenjaka koje zanima dalje poreklo.

  Neko od Vas me je i citirao (sa internet stranice Nova Varos: „Bog Vam pomog’o, niko Vam nista nemog’o….“). Moja bliza familija i nekoliko kolena unazad (sin Nemanja, otac Dusan, deda Velibor, cukundeda Nikola, navrdeda Jovan) su poreklom iz sela Gracanica, Pribojska banja. Navrdeda Jovan je preko prevoja Previja dosao iz susednog sela Orasac, kako je to pokojni deda znao da kaze, dosao „medju bukve“ a razlog je ubistvo nekog Turcina sa druge strane.

  Kroz razgovore sa starijim, sada vecinom pokojnim clanovima familije, dosao sam do saznaja da su Saponjici u ovaj kraj presli sa Bukovika, pored Zlatarskog jezera, ali kada i kom periodu to nisam saznao.

  Molio bih Vas da mi preporucite nesto od literature kroz koju se moze ozbiljnije istrazivati poreklo i put familije. Da, zaboravih i to, i moji slave Slavu sv.Stefan Arhidjakon. Ono sto me navodi na nesigurnu pretpostavku u vezi s tim je barokni stil slikanja ikone koju moja familija godinama koristi (svetac u jednoj ruci drzi kandilo a u drugoj svecnjak sa tri ukrstene svece) koji se razlikuje od vizantijskog stila slikanja ikone istog svetca (u jednoj ruci kandilo u drugoj manastir-crkva). Ako se uzmu u obzir uticaji kroz istoriju i u grubo migracije i pomeranja stanovnistva i naroda na ovom nasem delu Balkana, nesigurno, ali ipak verovatnim cenim da su preci moje familije na prostore koje napred pomenuh dosli negde iz krajeva koji su malo vise bili pod uticajem „zapada“. Sta znam, po Grckoj i Makedoniji sam se „ubio“ trazeci odgovarajucu ikonu i svugde su mi nudili ikonu sv.Stefana Arhidjakona, oslikanu u vizantijskom stilu. Cak i u manastiru sv.Stefan na Meteorima sam prosao isto. Isto tako i u starom Ohridu, u manastiru istog imena. Kod nas u Srbiji, jedino sam odgovarajucu ikonu nasao u Kraljevu i u Kragujevcu. U razgovoru sa vise svestenika dobio sam objasnjenje da je to isti svetac, da nije greska uzeti bilo koju od navedenih ikona, ali ipak, tradicija je tradicija…

  Veliki pozdrav prezimenjaci !!!
  Pedja

  PS: Gorane, moj brat od pok. rodjenog strica se takodje zove Goran, sa porodicom zivi u Pribojskoj banji.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Postovani prezimenjace,veliki pozdrav od Gorana iz Beograda.Drago mi je da si se javio i ako mozes da napises nesto vise o tvojim Saponjicima iz priboja i sela gracanica.Ja sam rodom iz sela komarani kod Nove Varosi.Vec dugo vremena tragam za poreklom nase familije i za poreklom naseg prezimena.Znam da nam je matica predeo Stari vlah,reka uvac,selo Radijevici i vi koji ste iz priboja poticete iz ovih sela na uvcu radijevici.Jako je mnogo nepoznanica i tesko je zasigurno reci zasto prezime Saponjic tj Saponja,a nemamo veze sa Saponjama u Dalmaciji Pisao sam mnogo i mnogo istrazivao o nasem poreklu i mislim da sigurno postoji povezanost sa predelom saponje kod bjelog polja selo lazovici i da smo mi saponjici ili saponje tu nekad ziveli.Inace lazovici iz tog sela slave sv stefana,a vrlo su poznati kao ikonopisci.Mislim da su saponjici u tom selu ziveli oko 1730god.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  U selu Lazovici rodjen je i nas cuveni ikonopisac Simeon Lazovic kome su svi preci bili popovi.On je bio na sluzbi u Novoj varosi a ziveo je i slikao svoje prve ikone u selu radijevici pored kuca saponjica i prve ikone su mu bile sv.arhidjakon stefan,sigurnobarokni stil.U to vreme radili su ikone uglavnom barokne mozda se vizantijski tip ikone nije radio,ili su lazovici radili po uticaju ruske crkve i skole gde su isli da uce ikonopis.Selo Lazovici gde se nalazi brdo saponje nekad se zvalo dragutinovici,po familiji iz plemena ceklica.i oni slavili sv.stefana,a lazovicisu kod njih dosli u selo.I mi saponjici smo ili od ove dve familije poticemo ili smo sto je opet vrlo moguce kao radijevici iz starog vlaha tu dosli i ziveli neko vreme i dobili nadimak saponje,i prihvatili slavu i ikonu od lazovica iz tog sela.Pa jeli slucajno da je simeon,poznati ikonopisac stanovao bas kod saponja u selu radijevici.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Postoji i tvrdnja da smo u vrme velike seobe srba 1690god iz starog vlaha kao radijevici otisli na sever u backu,da su radijevici tamo ziveli na salasu saponje kod sombora.odatle pobegli u bosnu,za focu pa se tu podelili jedni zagorazde ostali radijevici a drugi za bjelo polje prozvali se saponje po onom salasu gde su ziveli oko trideset god.Dosli u selo Lazovic pa brdo gde su ziveli dobije ime po njima.Odatle posle jedni se vrate na uvac a jedni odu za priboj tj tvoji preci.Nisam bas razumeo zasto kazes il pitas ovo za tip ikone.jesu li tvoji preci ili neki od njih bili ikonopisci slikali ikone.Inace moj deda i njegov otac,su imali staru ikonu baroknu sv stefana,slabih boja,u punoj visini,moj otac takodje baroknu pisi sve sto znas rodjace pozdraav

  Odgovori
  • Rade Brakočević

   Lazovići iz Korita slave Sv. Jovana, 20. januara po novom kalendaru. Tako stoji u dostupnoj literaturi, a navedeno mi je i lično poznato.

   Odgovori
 • Goran Saponjic

  Za Radeta mislim na Lazovice iz sela rozanstvo na zlatiboru.Nekad su ziveli kod priboja selo brezna pa odatle otisli na zlatibor.Oni su stevanjstaci poticu od Lazovica iz korita selo Lazovici kod Bjelog polja,tj izmedju bjelog polja i berana.Za njih i dragutinovice na zlatiboru stoji da slave sv.stefana 9.1

  Odgovori
  • Rade

   Gorane, Lazovići su raznorodni.Istražujući rodoslov bratstva Brakočevića, ispitivao sam i Lazoviće detaljno. Obradio sam Lazoviće iz Gračanice ( Polimlja) kod Andrijevice, koji su ogranak bratstva Brakočevića iz Šekulara. Slava im je Sv. Jovan 20.januar. Lazovići u Metohiji kod Peći ( to je nesporno) i u Koritima ( po svoj prilici) su starinom iz Šekulara. U Crnoj Gori se nijesu mijenjale slave kao u Srbiji. Lazovići su se naselili u Staro Selo u Koritima, u naselju koje se ranije zvalo Dragutinovići, po bratstvu koje je tu živjelo. Tu su se naselili i Novčići ( ranije Dašići) iz Šekulara i Radiči iz Crnogorskih Brda (primili islam).Prema podacima akademika Milisava Lutovca Lazovići su iz Lopata (Lijeva Rijeka). Koritski Lazovići su iseljeni: 2.kuće u Ivanjicu, kod Ibra 2.kuće, u Prugovac kod Požarevca 2.kuće, u Mramorak kod Kovina 2.kuće, kod Čačka 2.kuće . Korita su predio između Bihora i Pešteri. Vi možete biti od starog roda Dragutinovića, a ne od Lazovića. U Crnoj Gori pamte i prenose gdje se ko selio od roda. Od Lazovića iz Korita nijesam čuo za vaše priče.

   Odgovori
 • Goran Saponjic

  Za Radeta Brakocevica molba od Gorana.Molio bih ako mi mozete nesto reci i o Lazovicima iz sela rozanstvo koji slave sv stefana,tj o njihovom poreklu.Razumeo sam ovo sto ste napisali o Lazovicima iz sela korita ali bih zamolio da mi kazete nesto o Lazovicima stevanjstacima i o poreklu ikonopisca lazovica bjelopoljca koji je rodjen u bjelom polju a ziveo kod Nove varosi,navodno od Lazovica iz crmnice.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Rade jos bih Vas pitao ako mi mozete nesto reci o predelu tj brdima Saponje koji se nalazi pored tog starog sela gde su doselili Lazoviciiz sekulara.Mislim da su moji Saponjici po tom brdu kod sela Lazovici dobili prezime,i da su tu ziveli.Ako ste culi nesto o tom predelu.

  Odgovori
  • Rade Brakočević

   Gorane, pogledaj knjige koje se odnose na navedena mjesta. Vrijedni saradnici ovog portala su digitalizovali dosta knjiga o porijeklu. Idi u biblioteke, arhive… Istražuj. Moja interesovanja su vezana prije svega za Šekular, odnosno nekadšnje šekularsko vojvodstvo, koje je prema predanju obuhvatalo nekadašnje srpske srednjevjekovne župe: Budimljansku, Plavsku i Bihorsku.
   Glasovita i nadaleko poznata slikarska porodica Lazović iz Bijelog Polja je dala slikare, ikonografe, zografe i ostavila je najveću ikonopisačku zaostavštinu na prostorima Crne Gore i Boke Kotorske, Centralne Srbije, Starog Vlaha, Dubrovnika, Dalmacije, Hercegovine i Bosne. Najpoznatiji su pop Simeon, sin Aleksije i unuk Lazar. Ova porodica je dala slikare iz pet ili šest generacija. O slikarima porodice Lazović iz Bijelog Polja pouzdano se može pratiti rad od sredine 18.og vijeka, pa sve tokom 19.og vijeka. Iz Bijelog Polja ova slikarska porodica se seli za Boku Kotorsku…
   Usredsredi se na Šaponjiće. O selidbama Šaponjića vidi u knjigama Pera Pećinara: Seobe kroz užički okrug ( 0d 1800. do Babinske bune) i (od Babinske bune zaključno sa 1900.godinom). Vidim da si aktivan na ovom portalu, ali uglavnom samo postavljaš pitanja.

   Odgovori
 • Pedja

  Pozdrav za Saponje. Evo posle duzeg vremena mene opet.

  Imenjace, Predraze, ja sam te citirao. Ja sam otvorio temu o poreklu Saponja na Nova aros online ali sam mene i tebe cini mi se niko nije ni pisao nista. Goranova prica je krajnje interesantna ali kao sto sam napisao meni vise lici da je neko od Saponja otisao iz okoline Uvca ka Koritima pa se tamo naselio kod pomenutog brda Saponje a na takvo misljenje me navodi rasprostranjenost Saponja kod Nove Varosi i cinjenica da svi mi koji nismo iz tog kraja kao Goran nego samo se ranije odselili odatle upravo taj kraj navodimo tj nasi stari taj kraj navode kao mesto odakle smo dosli. Uopste uzevsi za Dragacevske Saponje se pominje da su iz sela Saponje kod Nove Varosi. Kako mi Goran objasni toponim Saponje se ne odnosi na posebno selo nego na predeo u selu Komarani na putu ka tvom pomenutom Bukoviku, ako sam dobro shvatio.

  Sto se literature tice ona je krajnje oskudna. Npr. u knjizi Etnicke promene u Staroj Raskoj do 1912 Stari Vlah je tretirn sa par sturih recenica bez konkretnijih podataka kao za recimo doinu Lima koja je obradjena detaljno.

  Jos jednom veliki pozdrav.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  za Radeta od Gorana -Cuvena ikonopisacka porodica Lazovic o kojima ste pisali ziveli su i radili u Novoj Varosi.Simeun je rodjen u Bjelom polju ali je na sluzbi bio u novoj varosi kao i njegov sin i unuk .Mislim da je njihova krsna slava bila sv stefan.Radili su dugogodina u primorju,ali se uvek vracali u Novu varos.Pitao sam Vas za njihovo poreklo.Jos zelim reci da je na Starom Vlahu veliki broj prezimena i familija koja su uzimali il dobijali prezimena po nadimcima posebno u tursko vreme osamnesti vek kad je iz skoro svake porodice bio po neki hajduk pa se njegova porodica sa tim nadimkom skrivala da ih nebi turci nalazili i svetili se .Zato je nama iz starog vlaha jako tesko nacinekadasnje prezime jer su vecinomostajala zastitna prezimena tj nadimci kao maska.Ja ipak verujem u nasu povezanost sa selom dragutinovici posebno jer sam saznao da neki saponjici imaju preslavu sv.iliju,sto je bila ceklicka slava.Koliko sa procitao u ceklicima je bilo normalno da porodica koja se naseli na nekom brdu pored sela prozove po tom brdu.Neki su ove nadimke zadrzavali neki odbacivali .Ja molim moje saponjice da i oni napisu ako su nesto licno saznali o nasem poreklu.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Mojim rodjacima jos jednom Veliki pozdrav.Znam da sam Vam o nasem poreklu napisao nekoliko vrlo razlicitih prica ili teorija mozda i potpuno drukcijih ali nemojte zameriti.Vidite i sami koliko je tesko naci istinite podatke i cinjenicu gde smo ziveli i odakle smo dosli u okolinu nove varosi.Ipak prica o radijevicima i zivotu saponja na salasu u backoj kod sombora zvuci malo bajkovito i kao legenda.Teorija o nasem poreklu iz crne gore iz ceklica zvuci mnogo konkretnije i povezanije sa nama ,posebno zvuci bajkovito taj eventualni povratak iz okoline sombora u sandzak i polimlje,posebno u to vreme.Dolazak nasih predaka iz crne gore i polimlja zivot kod bjelog polja pa odatle na uvac to je mnogo manja udaljenost i realnjija mogucnost.Posebno jer su i u komaranima medju saponjama ziveli i dragutinovici i gvozdenovici poreklom iz plemena ceklici.Jedno je sigurno SAPONJE kod nove varosi nisu starosedeoci tu su doselili u osamnestom veku,i to im je bio nadimak bratsstva.Pisite rodjaci

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Jos bih zeleo da rodjacima napisem i ovaj zanimljiv podatak.Selo Radijevici koje se navodi kao izvoriste saponja tj saponjica dobilo je ime po bratsvu Radijevici koje se tu naselilo u sedamnestom veku.Ovo prezime nasao sam u crnogorskim prezimenima kao starosedeoci tj starosedeac. bratstvo u kosjerima odakle su cesto iseljavali zbog sukoba sa bjelicama.Ne navodi se koju su slavu slavili radijevici.Selo koje se isto zove radijevici postoji i u bosni blizu gorazda.A postoji i danas prezime Radijevic.Ovo prezime pominje se i plemenu ceklici i cetinje.Molim Pedju i Predraga za misljenje i komentar.

  Odgovori
  • Pedja

   Gorane, i sam sam sklon verovanju da su Saponje doseljene u okolinu nove varosi i to najvise zbog cinjenice da je ogromna vecina stanovnistva tog dela Srbije doseljena iz onoga sto se danas zove crna gora i iz hercegovine ali bez nekih konkretnih podataka o tome. Tis si medjutim odsecan da su doseljeni u osamnestom veku. Mozes li da pojasnis na osnovu cega tvrdis da su bas tad doseljeni.

   Odgovori
 • Predrag Šaponjic

  NA ADRESI http://kovacevicantikviteti.blogspot.com/2012/05/pleme-ceklici.html

  UBAO
  je „selo“ na sjeveru od Vučeg Dola u vrlo dubokom dolu kotlasta oblika, koji se zove Ubaljski Do. U „selu“ zive tri brastva zajedničkog porijekla:
  – Dragutinovići (6 „familija“),
  – Vujovići (11 „familija“, sa rodovima: Tomovići, Velovići i Jokovići) i
  – Vujoševići (5 „familija“).

  Kako se po skoro odsječnim stranama Ubaljskog Dola ne mogu podizati seoske kuće, a u samom dolu već nema više mjesta za naseljavanje, morale su se odijeljene porodice iseljavati izvan glavnog sela i osnivati manja naselja po raznim djelovima seoskog zemljišta. Za ta naselja nema naročitog termina, nego se svako od njih samo označava imenom zemljišta na kome je podignuto.
  Na istoku su od glavnog sela:
  Sladkovići (1 „kuća“ Dragutinovića),
  Stara Kućišta (1 „kuća“ Vujoševića) i
  Valuga ili Aluga (2 „familije“ Vujovića i 1 „familijom“ Dragutinovića).

  Odgovori
 • Pedja

  Gorane, samo jedna informacija. Kako sam nasao na guglu Lazovici i Dragutinovici su dva posebna sela ili zaseoka koja i danas postoje znaci da, ako je ovo tacno, onda Lazovici nisu ziveli u Dragutinovicima nego u Lazovicima gde, kako Rade kaze i danas zive. Najbolji izvor za ovakva istrazivanja su crkvene knjige krstenih i nadgrobni spomenici na starim grobljima medjutim pitanje da li se ista od tih kniga i spomeniika ocuvalo dodanas imajuci u vidu o kom prostoru govorimo. Naravno za sve to treba mnogo , mnogo vremena i novca.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Pedja i Predraze veliki pozdrav od Gorana.Pedja evo podatak o Saponjicima.Kako mi je stari rodjak Nedeljko pricao cetiri brata su dosli zajedno iz crne gore imenom IGNJAT MIJAT JANKO I RADONJA,SA NADIMKOM SAPONJA,IL se sami tako predstavili komsijama u selu komarani,vrlo brzo dvojca od njih odu u susedno selo radijevici i od njih su dalje radijevicki saponje.Moj stric i njegov brat od strica koji danas zive u komaranima su mislim peta il sesta generacija potomci Jankovi.Ako uzmemo za neki prosek oko 60god,pet puta 60 znaci oko trista god il malko manje su Saponjici u Komaranima i Radijevicima dodanas.Dakle dolazimo do 1715 eventual 1720.god za dolazak brace Saponje u Komarane.

  Odgovori
  • Pedja

   Vec sam ti pisao da sam ja 7 koleno od Vasilija Saponje koji se odselio iz Saponja u Dragacevo, a to je bilo 1820-1830. Tvoja tvrdnja da u 250 do 300 godina ima 5 generacija tvojih direktnih predaka mogla bi biti tacna samo ako bi svaki od njih naredno koleno rodili u 60-toj godini. Ako je to tako onda OK, ali ako nije tako onda ili Nedeljkova prica ne stoji, ili tvoja prica o 5 generacija od prvih Saponja.

   Odgovori
 • Goran Saponjic

  Predraze eto to sto si napisao o ceklicima il procitao je moguce odgovor .Obrati paznju na recenicu ZA TA NASELJA I NEMA NAROCITOG TERMINA NEGO SVAKO TO NASELJE BUDE NAZVANO PO TERENU PORED NASELJA TJ SELA GDE SE PORODICE ODELE.TAKO IMAS FAMILIJU SLADKOVICI JEDNA KUCA DRAGUTINOVICA.Inace sladkovic je bilo brdo tj naziv brda u ceklicima,pored sela ubli.Logicno i kad su odselili u polimlje u staro selo il dragutinovici da su neki od njih kad se pozenili odelili na brdo pored sela pa tako prozvani.INACE SVE FAMILILJE koje poticu od dragutinovica jako tvrdi u svojoj slavi sv.arhidjakon stefan,kao naprimer demirovici iz sela velisevci.Cak i njihovi svi zetovi morali uzimati sv stefana za slavu.I to prezime demirovic po nadimku demir znaci gvozdeni.OD DRAGUTINOVICA su i Pjevcevici na zlatiboru isto sv stefana,od nadimka pjevac a bilo je dragutinovica neki Jovan u komaranima isto sv stefana iselio 18 i neke

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Pedja Dragutinovici su se kao bratstvo 1700god naselili u polimlju u predelu korita i formirali svoje selo,sa imenom dragutinovici.Braca Lazovici su se kod njih u selo doselli i vremenom postali jaci i brojniji pa se dragutinovici odvoje nekolko kilometara dalje patako nastanu dva zasebna sela lazovici i dragutinovici.Dakle selo dragutinovic je starije al selo lazovici il staro selo toti je selo dragutinovic tj prvo ime.

  Odgovori
 • Pedja

  Evo sta Milisav Lutovac u svojoj knjizi Bihor i Korita pise za smenu stanovnistva u Koritima

  „…Kada je Karadjordje 1809. dosao sa vojskom u Suvodo i spalio Bihor, Koricani su mu se pridruzili. Sa povlacenjem vojske povlacili su se i oni… Tada su se odselila citava bratstva po kojima se i danas nazivaju naselja (Leposavljevici, Dragutinovici, Nikolici i drugi)…

  Inace on ne pominje brdo Saponje vec brdo Saronje blizu danasnjih Licina i Erovica. Posto se ovo brdo zove Saponje mozda je jednostavno pa promenio slovo.

  Odgovori
 • Pedja

  Sva tumačenja prezimena Šaponja tj. Šaponje govore da ono označava nekoga sa krupnim rukama, šakama tj. šapama.

  Milisav Lutovac navodi primere konkretnih naselja, npr Nikolići, koji su samo delovi današnjih sela gde sad žive drugi rodovi, a gde postoje tragovi kućišta, odnosno kuća ranijih stanovnika.

  Pošto Lazovići, Dragutinovići i Radiči nalaze se na padinama Kruščice mislim da nemaju veze sa brdom Šaponje koje Lutovac vezuje više za selo Ličine (Paćar-selo).

  S tim u vezi mislim da postoji mogućnost, iako Lutovac ne pominje kućišta u Šaponjama (moguće da su nestala jer se radi o stanovništvu starijem onih rodva koji su tu došli kada i Dragutinovići u susedno selo na padinama Kruščice), da je brdo dobilo ime po rodu koji je tu nekad živeo pa se odatle odselio, moguće na Uvac, tj moguće da je naš rod dao ime tom brdu. Takođe ovo bi odseljavanje iz Korita moralo da bude pred kraj 17. ili u toku prve polovine 18. veka, kada ovi krajevi stradaju od turaka i doseljenih brđana i crnogoraca(verovali ili ne ali bilo je i toga – čitajte o Srbljacima ili Ašanima), da bi se rod Šaponja zaustavio na Uvcu gde se namnožio i odatle krenuo dalje da se raseljava.Jer već početkom 19 veka kreće migracija ka Dragačevu i Šumadiiji iz Šaponja kod Nove Varoši.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Veliki pozdrav Pedja.Evo da ti kazem jos nesto u vezi onog komentara o godinama.Svi moji preci koji su ziveli u komaranima su ziveli po osamdeset i vise godina,neki i svih devedeset.Ja sad imam cetrdeset godina a moj deda je doziveo 85god.njegov deda je poziveo 90.Uzmimo da im je prosek god nekih 50god pa to pomnozi sa pet generacija pa vidi kolko je to,pa oduzmi od ove godine.Drugo u knjizi milisav lutovac samo nabraja prezimena nigde nepominje nizajednu familiju slavu,a brdo saponje samo pomenuo ito vrlo nejasno kao sto je i vrlo nejasno opisao sela i familije koje su tu u predelu korita zivele.Jos bih ti naveo da sam cuo od jedne vlajne iz danasnje negotinsk krajine,da rec sapo ili sapon na vlaskom znaci brdo visoko brdo tako da se moze zaklljuciti da rec saponja moze da prosto znaci tj na jeziku starih vlaha brdjanina planinca.Inace su nekad u sandzaku ziveli vlasi tako region i dobio ime

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Jos bih ti dodao da u dalmaciji u blizini benkovca i knina zivi veliki broj saponja koji slave sv vasiilija velikog.Najvise njih zivi u selu dobropoljci,ali ih ima mnogo koji slave sv stefana.Za ove dalmatinske Saponje tvrde da poticu iz srednje bosne od neke familije vejinovic.Neverujem da imaju veze sa nama ali .ima mnogo i saponja na planini kozari.Za njih kazu poticu iz starog vlaha .Prilicno cudno.Neke stvari sam moras da povezujes i zaklucujes nedrzi se striktno onoga sto procitas jako je mnogo Saponja sa mnogo razlicitih slava i oprecnih podataka.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  U Starom vlahu,na zlataru pa i u crnoj gori mnoga brda i bregovi se zovu glava i glavica.Stari Vlasi koji su govorili nekim romanskim jezikom moguce da su vrhove brda zvali sapo mi srbi kazemo glava na latinskom capo pa bi mozda saponje moglo da znaci i ljudi koji zive po cukama na vrhovima brda blizu suma.Vec sam ti naveo da se u komaranima kad kazu saponje vise misli na predeo nego na porodicu.U vreme kad se 1809.god Karadjordje povlaci iz bihora i sa pestera kad je iznenada morao sa vojskom da prekine borbe po koritskim selima Saponje su vec odavno bile kod Nove varosi,i to vec veoma brojna familija,mnogi saponjici se i prikljucili vojsci i otisli te god u sumadiju kao vojnici otisli iz komarana

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Dragutinovici su se iselili iz korita mnogo mnogo pre karadjordjevih borbi u bihoru mnogo pre 1809god.Samo je ostalo ime selu dragutinovici i u vreme prvog ustanka postojalo je selo dragutinovici a ta familija je davno iselila odatle.Kao sto se u radijevicima u vreme prvog ustanka niko od zitelja tako nepreziva.Braca dragutinovic su se tu doselili odmah posle velike seobe srba1690god.Pricao sam sa jednim momkom koji je rodom iz sela Lazovici koji mi je potvrdio da se brdo Saponje nalazi mozda kilometar il dva od tog sela,i da ima tragova nekadasnjeg naselja ili katuna

  Odgovori
  • Pedja

   Pozdrav, Gorane!

   Potpuno si u pravu moguce je da prezime Saponje i potice od neke Vlaske recin ja sam samo naveo tuacenja do kojih sam dosao.

   Odakle ti informacija da su se Dragutinovici odselili mnogo pre 1809 godine. Mislim zasto smatras da je Lutovac tu pogresio?

   Odgovori
 • Goran Saponjic

  Pozdrav,Pedja.Pisao sam ti da su Dragutinovici tu u predele korita dosli oko 1700god.Od njih je nastalo prezime Ajanovic u selu bucje kod priboja na limu ,od familije ajanovic demirovici oni su srbi slave stevanjdan to su prezimena po nadimcima.Ukucaj na guglu tekst KUCI MRNJAVCEVICI procitaj o Dragutinovicima jako lep tekst pa ces mi reci misljenje.Inace danas sam razgovarao sa nasim rodjakom prilicno poznatim guslarom Milicem Saponjicem iz sela Radijevici inace veoma dobar guslar zivi u cacku koji mi je ispricao neke nove stvari u vezi predaka i porekla i prvih saponjica za koje kaze da su bili grkovici.Milic je cuo dosta prica direktno od svojih dedova iz radijevica koji su ga ucili da svira gusle.Imas ga na GUGLU MILIC Saponjic guslar

  Odgovori
  • Pedja

   Pozdrav, Gorane znam ko je Milic znam cak i gde zivi, mada nikad nisam pricao sa njim o nasem rodu. Imacu preiliku krajem ovog meseca pa cu i ja da prozborim neku sa njim. Ja nikad nisam cuo o tom prezimenu Grkovic ali opet nisam ni mogao jer moji nisu sacuvali pricu o tom vremenu. Vredi proveriti i pricu o dalmaciji obzirom da i tamo ima Saponja, onih sto slave Vasilijevdan, iz Dobropoljaca. Mene intrigira opet ova prica o Vojvodini.

   Odgovori
 • Goran Saponjic

  Milic mi je rekao da je prvi Saponja sa sinovima dosao u komarane da se zvao scepan grkovic a ignjat mijat i radonja njegovi sinovi.Tom Scepanu nadimak je bio Saponja,i kazu da je bio iz dalmacije i da su neko vreme ziveli u vojvodini odatle otisli za bjelo polje predeo korita gde je ovo brdo sto smo pisali.Veruj mi skroz me je bacio u rebus ali i jos neki drugi izvori tvrde da su nas saponjice zvali grkovci.Pisi mi tvoje misljenje Jutros sam upoznao guslara Milica

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Postovanje Pedja.Kao sto sam ti pisao pricao sam sa guslarom Milicem i jako mije drago sto sam ga upoznao.On mije rekao da su svi saponjici kod Nove varosi iz sela komarana i njegovi dedovi isto iz komarana presli u radijevice.Navodno prvi Saponja koji je dosao u komarane ispred uvca je bio neki SCEPAN GRK,ILI GRKOVIC,SA JOS DVA BRATA IGNJATOM I MIJATOM.Ovo grkovi to im je bio nadimak po ocu koga su zvali Grk.Ovde se sad prica koju je pisala nasa rodjaka Svetlana na ovom portalupokazuje kao tacna,ali ima i dosta komplikacija.U knjizi Milisava lutovca bihor i korita koju si pominjao i citao za SELO lICINE,nekad Pecar selo da se tu nalazi brdo Saponje.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Na tom brdu u Pecar selu kako navodi Milisav Lutovac ziveo je neki Martin Grk koji se prezivao Gavrilovic.Svetlana navodi da je to nase nekadasnje prezime,a secas se da sam te pitao za gavrilovice iz ducalovica koji su poreklom od saponja.Taj Martin Grk koga pominje Milisav Lutovac je tu dosao iz sela grkavci kod trebinja tacnije brda trebinjska.Odatle nadimak grk.Za prezime grkavac poreklo stoji slava sv.stefan.Tu su ziveli gavrilovici potomci tih grkavaca.Sinovi tog Martina taj Scepan sa bracom mozda su tamo u pecar selu nekog ubili pa prebegli na uvac i tu se prozvali Saponje,a odbacili prezime gavrilovic.Ali im je ostao nadimak grkovi.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Svetlana navodi da su odatle dosli 1809 u vrme kad se karadjordjeva vojska odlazila iz bihora i korita.Meni je Milic rekao da smo mi Saponjici jedan od najstarijih rodova u komaranima i da smo tamo oko dvesta god,sto se negde poklapa sa dolaskom gavrilovica saponja oko 1810god.sto bi onda znacilo da je tvoj predak Jovan moguce brat ili sin tog scepana grka,ili mijatov On se nije dugo zadrzavao u komaranima vec je odselio sa sinovima za dragacevo.ALI zbunjuje tvrdnja o odlasku u vojvodinu ilok backa palanka.Kad su Saponje tamo otisli i kad su tamo ziveli,i zasto Milic pominje dalmaciju.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Skoro sa pricao i sa izvesnim Perom Pecinarem koji je napisao knjigu seobe kroz uzicki kraj koji mi navodi da na zlatiboru ima saponjica iz sela komarana u selu jasenovo,koji je tu preselio pocetkom 19veka.Pero tvrdi da je i ovaj Saponjic iz komarana,i da se prezivao gavrilovic.U Backoj palanci inace postoji prezime grkavac,svim grkavcima slava je sv stefan.Pedja jako je tesko ovde povezati konce,verujem u to za gavrilovice al ko i kad je isao u vojvodinu i odakle ilije to bilo pre doseljavanja u komarane.Pedja pisi tvoje misljenje.Veliki pozdrav

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Vrlo je moguce da su preci Saponja dosli iz sela Grkavci kod risna bokokotorski zaliv.Ovde su dosli iz okoline trebinja,trebinjska brda.I danas postoji selo Grkavci.Moguce da su Gavrilovici odatle otisli za sandzak u predeo korita pecar selo,gde je ziveo Martin Grk tj grkavac.Inace su nasi preci u osamnestom veku boku kotorsku smatrali za dalmaciju.Njegovi sinovi se prozvali Saponje po brdima gde su ziveli kod sela gornja korita zaseok licine.Mislim ipak da su otisli za Novu Varos pre karadjordjevog odlaska iz sjenice bar tridesetak god.ranije.Jer u vreme pocetka prvog ustanka vec je u komaranima postojalo brojno bratsvo Saponja za koje mi je i pisac Pecinar potvrdio da su bili Gavrilovici

  Odgovori
 • Pedja

  Sto se tice godina i ja se slazem sa tobom da su Saponje dosle na Uvac pre Karadjordjesvog ustanka. Sto se tice prezimena Gavrilovic kao starog prezimena Saponja za to nikad pre nisam cuo, a Gavrilovici iz Ducalovica su deo Milovanovica(Saponja) od kojih su se odvojili, dakle nisu dosli u Ducalovice sa tim prezimenom.

  Odgovori
 • Pedja

  Za Martina Grka mislim da mu je Grk bio nadimak u smislu pravoslavac a ne prezime jer su uopsteno starije stanovnistvo tih krajeva noviji doseljenici, kako pravoslavci tako i muslimani, nazivali Grcima. Otuda naziv „grcka groblja“ za stara srpska groblja u tom kraju.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Pozdrav pedja.Martinu Grku je to bio nadimak jer je u korita dosao iz sela grkavci kod risna.Njegovi sinovi su po njemu dobili nadimak grkovi.Grkavci su izvorno od trebinja 1690 god otisli su za risan osnovali svoje naselje izmedju risna i vilusa.Oni su slavili sv.stefana.Kad su mleci dobili vlast u risnu i boki kotorskoj hercegovci su tad bezali na sever u sandzak.Kao gavrilovici preci su dosli u gornja korita,selo Licine.Mozda su bas ti turci Licine usli u sukobe sa Gavrilovicima pa oni neke pobili ili i neku vecu stetu napravili,Licinama.Ovisu tu u pecar selo dosli kolko sam procitao oko 1770god,iz sjenice.Otprilike u to vreme gavrilovici su otisli odatle iz predela Saponje,odbacivsi prezime gavrilovic i uzeli ime predela gde su ziveli kao prezime

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Scepan Saponja Grk je izgleda bio sin tog Martina,vrujem da u komarane nije dosao sam vec sa nekolko brace.dobio sam informaciju od Pere Pecinara da je prvi Saponjic koji se naselio na zlatiboru selo jasenovo bio neki milos koji potice od gavrilovica iz sela SAPONJA KOD UVCA.Ovaj Milos je otisao u selo jasenovo i tamo se prizenio kod neke udovice i njemu i sve njegove brojne potomke zvali su grkovi.TAJ Gavrilovic u ducalovicima se odvojio od Milovanovica mozda se nesto naljutio na njih pa vratio prezime Gavrilovic.Inace u selu komarani ima jedan izvor sto seljaci zovu saponjsko vrelo a zvali ga i gavrilovica vrelo al to nisu umeli da objasne sto gavrilovica.MILIC kaze da smo nekad ziveli u dalmaciji .Pa jeste nekad su i boku kotorsku zvali dalmacija.GRKAVCI moze da znaci pravoslavci ali i preprodavci trgovci.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Postoji i mogucnost da su Saponje u selo komarani na danasnjem putu za branu i jezero dosli kao Gavrilovici a onda sav predeo oko starog Jasena gde su im bile prve kuce nazvali SAPONJE.Posle ih po tom predelu tako i prozvali al nadimak GRKOVI nije zaboravljen.Kod uvca pored brda Kobilja glava nalazi se i brdo Saponjski vrh koji je dobio ime po predelu gde se nalazi.Mislim da je ovo zaista odgovor za nase poreklo i da jesmo bili Gavrilovici iz Grkavaca kod risna.POZDRAV za sve Saponjice,pisite svoje misljenje i stavove,posle mnogo mnogo traganja i raznih verzija ja mislim da je ovo istina u vezi SAPONJA koju je i Svetlana Saponjic pronasla,pre godinu dana.I danas nas zovu Grkovci

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Jos bih hteo da dodam i ovo za nadimak grk.Kolko sam cuo nasi preci su nekad tako govorili i zvali cicije skrtice,ljude teske na novcu.Kolko sam procitao taj Martin grk je bio bogatas al verovatno i jako skrt covek sto je nasledio od predaka grkavaca.Uostalom i poznati knjizevni likovi kir janja i kir geras primeri za cicijasluk su bili grci.I mnoge Saponje iako veoma vredni i dobri domacini porodicni u starijim godinama prilicno stedljivi i cicije sto se tice novca,mislim da nadimak grkovic to i oznacava.Nije bas laskavo al je realno

  Odgovori
 • Aleksandar Šaponjić

  Pratim vašu prepisku od početka i baš mi je drago da postoji još neko kome je stalo da pronađe izvorne korene svoje porodice.Ja sam onaj rođak iz Vojvodine,moj otac je iz Šaponjskog vra(vrha) doselio u Vojvodinu 1960.god.Ja sam rođen u Vojvodini ali kako godine odmiču sve veća je želja za rodnim krajem mojih predaka, koji sam u životu posetio samo nekoliko puta i to za vreme letnjeg raspusta.Otac mi je preminuo 2011.god. i jedino što sam od njega saznao o poreklu je ta priča o četiri brata koja su došla iz Crne Gore.Moje mišljenje je da su oni svi prvo došli na Šaponjski vrh,jer ako su se morali negde skloniti idealno mesto za to je bio taj krševiti deo Zlatara gde se i konjima nemože lako stići a i preglednost je idealna,tamo postoje ostaci prvobitnih kuča koje ne znam koliko su stare i verovatno postoji dobar razlog zašto su tamo pravljene a ne u pitomini pored Uvca.
  Takođe sam mišljenja da potičemo od Grkavaca odnosno Grkovića što i Božidar Kljajević u svojoj knjizi „Veliki Srpski rodovi u Hercegovini“ navodi made ne potpuno tačno i ne u detalje-Predojevići (Radmilovići, Bajevići, Kozjaci, Leri, Jokanovići, Puhalo, Popovići, Čupkovići, Zirojevići, Zaklani, Grkovići, Radomirovići (Radmilo), Šaponjići, itd), Radenovići i Pavlovići

  Prezime Grkavac sreće se u Trebinju i u selu Grkavci (Brda trebinjska). Kako piše Risto Milićević u „Hercegovačkim prezimenima“, Grkavci su prema predanju daljim poreklom iz Grčke. Preci su im se doselili u Hercegovinu za vreme Vizantijskog carstva. Selo Grkavci je po njima dobilo ime. Prvi doseljenik je imao tri sina: Đura, Gavrila i Vidaka. Međusobno su se zvali: po Vidaku – Vidakovići, po Đuru – Đurovići, po Gavrilu – Gavrilovići. Posle aneksije BiH od strane Austro-ugarske monarhije, da bi izbegli vojnu obavezu iseljavali su se u Ameriku, gde i danas ima više porodica sa ovim prezimenom. Tomo Grkavac je bio solunski dobrovoljac i nosilac Karađorđeve zvezde. U Trebinje su Grkavci došli posle Drugog svetskog rata iz Grkavaca. (Kazivanje Rista Grkavca iz Bačke Palanke).

  KRSNA SLAVA: Sveti Stevan

  Mada bi očigledno naj sigurnija varijanta bila da od Šaponjića neka uradi DNK analizu!!

  BOG VAM POMOGO!!

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Veliki pozdrav ALEKSANDRE od GORANA SAPONJICA IZ BEOGRADA.BAS SAM SE PITAO GDE SI STO NEPISES.I NARAVNO NAS STARI SAPONJSKI POZDRAV BOG TI POMOGO NIKO TI NISTA NEMOGO.POSLE MNOGO LUTANJA I PROUCAVANJA MISLIM DA JE TO PRAVI ODGOVOR.MI SAPONJE SMO BILI GAVRILOVICI IZ SELA GRKAVACA KOD RISNA,I TO JE DAVNO NEKAD BILO PREZIME.OVO GRKOVIC JE PORODICNI NADIMAK PO SELU ODAKLE POTICU SAPONJE.ZIVELI SMO NA KORITSKOJ VISORAVNI ISPOD PESTERA,PREDEO SAPONJE POTOMCI MARTINA GRKA,PO TOM PREDELU PROZVANI SAPONJE.PREDEO NA UVCU GDE SU SE DOSELILI SCEPAN GRK I NJEGOVA BRACA NAZVALI SU SAPONJE.NA TAJ VRH SU PRESLI IZ KOMARANA.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  GRKAVCI SU DAVNO NEKAD BILI STOCARI NOMADI IMALI SU SVOJ KATUN PORED ZADRA I SVOJE ZIMOVNIKE DUGO SU BORAVILI U DALMACIJI ISLI SU SA STOKOM OD TREBINJA DO ZADRA I SIBENIKA.IZVORNO SU IZ TREBINJSKIH BRDA,POSLE KANDIJSKOG MIRA OTSELJENI ZA RISAN.MOGUCE DA SE TU ODVOJILI GAVRILOVICI PA ODATLE ZA BJELO POLJE.NEVERUJEM DA SU TU U KORITIMA DUGO ZIVELI .MOGUCE DA CIM SU DOSLI BRATSVO LICINE DA SU SE POBILI I GAVRILOVICI ODATLE POBEGLI NA UVAC.IMA I DANAS PREZIME GRKAVAC U SRBIJI SLAVE SV.STEFANA.ZA PRVOG SAPONJU KOJI SE PRESELIO NA ZLATIBOR KAZU DA JE NEKAD BIO GAVRILOVIC. I SAD NJEGOVE UNUKE ZOVU GRKOVI.VELIKI POZDRAV ALEKSANDRE PISI

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  I JOS NESTO GRKAVCI NEMAJU VEZE SA PREDOJEVICIMA.POTPUNO ZASEBNA FAMILIJA.,DRUGOG POREKLA.

  Odgovori
 • Nebojša

  Savet za Predraga, Peđu i Gorana – Udružite sredstva i testirajte Šaponjiće. Tako ćete sa lakoćom doći do daljeg porekla ove porodice, bez nepotrebnih nagađanja.

  Kada dobijete rezultat dnk analize, sve će ići mnogo lakše.

  Poznato vam je verovatno da postoji popust od 50% ako se testirate preko Porekla?

  Puno sreće u daljem istraživanju!

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  NEBOJSA HVALA NA SAVETU DOBAR JE PREDLOG ZA DNK ANALIZU.AL NIJE TAKO LAKO IZVESTI SVI ZIVIMO NA RAZLICITIM STRANAMA SRBIJE.MNOGO SU SE NASI SAPONJICI RASELJAVALI IZ STAROG VLAHA.MISLIM DA IMAMO ODGOVOR ZA PRETKE DNK ANALIZA BI POKAZALA PRAVI TRAG ALI GDE KAZITE NEKU ADRESU TELEFON U KOJOJ LABORATORIJI KOD KOGA.I AKO URADIMO STA SE DOBIJA KAO REZULTAT I SKOJOM FAMILIJOM TO DALJ POVEZUJE,IL PLEMENOM.JA MISLIM DA IMAMO PRAVI TRAG NIJE NAGADJANJE.

  Odgovori
  • Nebojša

   Ovde se vrši testiranje: http://www.dnk.rs/

   Rezultati stižu na vašu mejl adresu za dva do tri dana, a nakon toga se može početi sa ozbiljnim istraživanjem korena. Ne kažem da je u vašem slučaju reč o nagađanju, već da je generalno mnogo pouzdanije istraživati nakon dnk analize.

   Odgovori
 • Pedja

  U svojoj knjizi BIHOR I KORITA Milisav Lutovac navodi za Pacar selo ili ti Licine da su novo ime dobili po poturcenjacima licnama koji su se doselili „pre 160 godina iz Radmanaca u Bihoru“. Posto je knjiga izdana 1967 godine moze se, mislim, sa sigurnoscu uzeti da su Licine dosli u Pacar selo u periodu 1800-1810. Prema njemu oni su poreklom od Kuca. Oni ,kao i drugo stanovnistvo tog sela, kazu, kako navodi Lutovac, da su pre njih uselu ziveli „Grci“, u smislu pravoslavni srbi. Da se ne misli na Grke kao porodicno ime vidi se i iz toga sto se Lutovac navodi da su zadnji sahranjeni na starom pravoslavnom groblju u Pacar selu neki Novcici koji su tu ziveli 56 godina prema njemu dostupnim podacima. Dakle i Novcici su grci tj pravoslavci. Posto stanovnici ovog sela pominju i Martina Grka „cije je kuciste bilo u Galonjinom potoku“ i koji je „bio vrlo bogat“ to se na osnovu predhodno recenog moze zakljuciti da se i kod Martina ne radi o prezimenu Grk vec o odrednici da se radi o pravoslavcu. Da li je Martin bio od Novcica ili ne, to se ne navodi, ali je cinjenica da je kod sadasnjeg stanovnistva opstalo predanje o bogatom Martinu Grku i njegovom kucistu tj mestu gde je bila njegova kuca. Na osnovu toga ja mislim da je Martin neko ko je ziveo u Pacar selu u vreme dolaska novih stanovnika 1800-1810 ili neposredno pre toga pa su Novcici preneli priicu o njemu Licinama i drugima koji danas zive tamo.

  Gorane, posto si napisao da je Martin Grk poreklom iz okoline Risna mozes li da podelis izvor te informacije.

  Ono sto mene zanima je sledece.
  Svi smo cini mi se prihvatili da su Saponje na Uvac dosle iz Korita zbog onog brda Saponje i to je logicno (pravci migracija od juga ka severu itd.) ali mi se sad nesto ne uklapa tu. Milic je Goranu kazao da su Saponje stigle na Uvac pre 200 godina sto bi bilo oko 1800god i da su cak medju najstarijim rodovima u selu Komarani. E sad ja se pitam ako je to tako kako onda objasniti zabelezenu cinjenicu da samo desetak godina posle toga doseljenja Saponja ima toliko da krece masovno odseljavanje ka Priboju, na Zlatibor, ka Dragacevu (na ovu stranu bar njih desetak muskih glava). Cak i ako su dosli kao brojno bratstvo na Uvac iz Korita kako onda da se jedno tako brojno bratstvo nigde ne pominje u Koritima (uzgred ne pominju se ni Gavrilovici ni Grkovici).

  Jos nesto, vezano za pricu o dolasku iz Crne Gore. Kad neko kaze da se doselio iz Crne Gore pitanje je na sta se misli. Da li na staru crnu goru koja je u vreme 1800 i pre bila ovakva

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Montenegro_territory_expanded_%281830-1944%29.png (obratite paznju na ljubicastu boju)

  ili na mesto koje danasnji narastaju vezuju za teritoriju Crne Gore u sadaznjim granicama?

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Postovani Pedja imas mnogo pitanja kao sto sam ih i ja sebi i drugima postavljao.Nemoj biti izricit nema ovde mesta matematici.Pokusaj da shvatis i ja trazim odgovor odakle su SAPONJICI jer to prezime se nigde u crnoj gori hercegovini bosni sremu nepominje.Imas samo SAPONJE u dalmaciji,za koje su vrlo oprecne informacije odakle su.Meni je Milic rekao da su SAPONJICI u komaranima oko 200 do 250 god.PO NJEMU JE PRVI DOSAO NEKI SCEPAN GRKOVIC SA JOS TRI MOMKA ALI .KOLKO SAM RAZUMEO TAJ JE GRKOVIC BIO KIRIDZIJA PITANJE DALI SU TI MOMCI BILI ISTO GRKOVICI IL SU MU SAMO BILI PRATNJA KARAVANU.MILIC MI JE REKAO DA SU I NASE SAPONJE ZIVELE U DALMACIJI

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  IMAM I RODJAKA OVDE U BEOGRADU ALEKSU SAPONJICA IZ KOMARANA KOJI SAD IMA OKO 85GOD.BRAT ONOG NEDELJKA KOJI TVRDI DA SMO MI ZIVELI U DALMACIJI OKOLINA KNINA I ODATLE ISLI ZA SREM TAMO ZIVELI TRIDESETAK GOD.PA SE TROJCA VRATILI U STARI VLAH,I DA JE VEOMA SIGURAN ZA TU PRICU.CAK MI JE NAVEO DA SU SAPONJICI VEC BILI VELIKA FAMILIJA U VREME KARADJORDJA I DA JE NEKI RADOJE SAPONJIC BIO NJEGOV POZNATIJI BORAC.MOZDA SU SAPONJE U KORITIMA VEC DOSLI SA TIM PREZIMENOM,TU SAMO KRATKO BORAVILI.IMAS NA GETAMAP KOD RISNA,GRAHOVSKO POLJE BRDO SAPOVA GLAVICA.,NA PUTU ZA VILUSE.I TU JE VRLO LOGICNO DA SU ZIVELI KAD SU OTISLI IZ TREBINJA .NEKAD DAVNO MOJ DEDA JE POMINJAO GRAHOVO AL JA TAD NISAM OBRACAO PAZNJU.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  MISLIM DA JE TACNO A I OVI STARI RODJACI IZ KOMARANA SE SLAZU ZA NAS BORAVAK U DALMACIJI BORAVAK U SREMU I KORITA,KOD BJELOG POLJA.AL TO SAD TREBA UKLOPITI KAD JE STA U KOJE VREME BILO.ONO STO ZNAM DA I U DALMACIJI GORSKI KOTAR POSTOJE SAPONJE KOJI SLAVE SV.STEFANA.OSTALI SLAVE SV.VASILIJA.I ZA NJIH TVRDE DA SU DOSLI IZ STARE RASKE,U VREME VELIKE SEOBE.PEDJA POKUSAJ DA OVO NEKAKO POVEZES U CELINU.IMA I SAPONJE PREDEO U KORITIMA IMA I SALAS U BACKOJ IMAS SELO SAPONJE KOD BENKOVCA,SAPOVA GLAVICA U GRAHOVU,I PODATAK DA SMO ZIVELI KOD SREMSKE MITROVICE

  Odgovori
 • Rade

  Peđa,
  Za Novčiće iz Korita se zna ko su. Novčići su ogranak bratstva Dašića iz Šekulara. Dakle, to nijesu neki Novčići, već potomci iseljenih Dašića iz Šekulara. Slava im je Sv. Jovan 20.januara, kao i Lazovićima iz Korita. Ovi Lazovići i Novčići imaju staro kumstvo. Sudeći po starostavnom kumstvu i ovi Lazovići su možda potomci Vukoljevakovića iz Šekulara. Nema potrebe da se nepoznavanje sopstvenih korijena, zamagljuje relativizovanjem drugih.
  Akademik Milisav Lutovac je student i asistent Jovana Cvijića. U Bihoru i Koritima je vršio terenska ispitivanja. Profesor Lutovac je rođen u selu Dapsiće kod Berana, a to nije daleko od Bihora i Korita.

  Odgovori
  • Pedja

   Pozdrav Rade, verujte da nemam nameru da relativizujem ničije poreklo ali se ništa o Novčićima što ste pomenuli ne navodi u pomenutoj knjizi profesora Lutovca, a pošto nisam o njima pročitao ništa više za podatke koje ste izneli nisam ni mogao znati te sam zato i upotrebio ono „neki Novčići“. Dakle ne u smislu da se ne zna ko su, već da ja ne znam ko su. Ako je to nekog uvredilo ja se izvinjavam. Što se tiče profesora Lutovca i njegove knjige Bihor i Korita ja sam stekao upravo utisak da ju čovek nije napisao sedeći negde u kancelariji daleko od kraja o kom je pisao već da je direktnim uvidom u stanje na terenu i razgovorima sa samim stanovnicima, imajući u vidu i prošlost oblasti, skupio podatke na koje se istrazivači porekla mogu osloniti kao na referentne podatke. Dakle, imajući ovakvo mišljenje o knjizi profesora Lutovca, ja upravo i postavljam pitanja koja postavljam u dosadašnjoj diskusiji ne bi li mi koji se interesujemo za poreklo Šaponja mogli da proverimo sve priče i teorije koje su ovde iznesene.

   Takođe sam, kao i Goran, stekao utisak da o pomenutom kraju imate dosta znanja, pa se pridružujem molbi da ako možete podelite sa nama ono što znate u vezi Korita i konkretnije stanovništva sela Ličine(Paćar selo). Takođe, navedite, molim vas, svoje izvore.

   Odgovori
 • Goran Saponjic

  Gospodine Rade pozdrav od Gorana.Vidimo da ste veliki poznavalac istorije Vaseg rodnog Sekulara i familija iz predela korita .I ja sam citao knjigu od Milisava Lutovca posebno sam obratio paznju na predeo korita selo licine a NA CRNA GORA GETAMAP IMATE TOPONIM SAPONJE pored sela Lazovici,koje Lutovac samo delimicno pominje u pecar selo.Da li Vi mozda znate koje su familije tu zivele i ko bi mogao da bude taj Martin Grk koji je ziveo u tom predelu njegovo prezime.Mi Saponjici verujemo da smo nekad tu boravili bar kratko vreme nase prezime ima veze sa tim lokalitetom.Mozete li da nam pomognete.Mi nikoga ne umanjujemo,nicije poreklo,ja bih bio najsrecniji na svetu da ljudi iz okoline nove varosi iz svih novovaroskih sela znaju ko su i odakle su dosli na Zlatar.Veruj te mi jako malo njih znaju odakle su im preci dosli,osim onih iz stare crne gore koji znaju bas sve o svojim precima.

  Odgovori
 • Rade

  Gorane pozdrav,
  Moja malenkost da zna nešto, rado bi podijelila to sa Vama i posjetiocima portala Poreklo. Moj cilj je bio da ukažem na činjenice o prezimenima Novčić, Lazović, i o profesoru Lutovcu, koji je prepješačio ovo područje. Kažu da je akademik Lutovac u svom džepu nosio ceduljicu na kojoj je pisalo: “ sahranite me tamo đe me nađete“. Imao sam privilegiju da mi geografiju u Gimnaziji u Beranama predaje i bude razredni starješina dr Momčilo Lutovac, rođak akademika Milisava. Za akademika sam slušao od starijih ljudi kako se bavio ispitivanjem na području Bihora i Korita, da je danima boravio na terenu. Profesor Milisav Lutovac to je zabilježio od nekog pamtiše.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Rade veliki pozdrav.I ja sam mnogo citao o istoriji bihora i korita i familijama iz koritskih sela.Kazete da ste dosta proucili poreklo Lazovica iz nekadasnjeg starog sela dragutinovici koji slave sv.jovana.Ja sam takodje dosta citao o Lazovicima i za Lazovice koji zive na zlatiboru u selu rozanstvo kazuda su poreklom iz sela korita a oni slave sv.stefana.Za njih se navodi da su iz sela LAZOVICI nekad dragutinovici.Dali je to ista familija ili su tu zivele dve razlicite familije Lazovic u istom selu.Imate ove podatke na LAZOVIC POREKLO pitala je jedna gospodja poreklom iz sela rozanstvo,procitajte.VELIKI POZDRAV OD SAPONJICA IZ NOVE VAROSI

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Veliki pozdrav Pedja.Zelim ti reci da sam ovog vikenda tac u nedelju isao u goste kod mog rodjaka Alekse Saponjica koji zivi ovde u Beogradu on je inzinjer u penziji brat onog nedeljka iz sela komarana koji je takodje jos kao vrlo mlad daklepre pedesetak god proucavao nase poreklo on dodje stric guslaru Milicu i on mi potvrdjuje neke stvari i prica nove detalje i nasa prica o Saponjama dobija potpuno novi obt a i Milic mi je potvrdio ovu verziju,bio sam jako iznenadjen ali moguce da je tako zaista i bilo.Veruj mi kao u romanu.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Po prici rodjaka Alekse,sve Saponje i oni iz dalmacije i mi iz komarana istog smo porekla .Ziveli su Saponje kao veliko bratstvo u predelu korita i bihor i to je sigurno.ALI Aleksa tvrdi da tim Saponjama koji su tu stanovali nije bila slava sv.arhidjakon stefan vec sv.vasilije veliki.On tvrdi da su tu dosli neki stari vignjevici iz crne gore i oni se prozvali Saponje tu u predelu korita.Tu ih zatice velika seoba srba sa kosova 1690god.pod Arsenijem Carnojevicem,i to bratstvo Saponje sa koritske visoravni sa austrijskom vojskom odlazi za bosnu do bosanskog petrovca za selo tiskovac i tu su Saponje stanovale neko vreme u tikovcu u dalmaciji svi u tom selu svi Saponje.Posle kraceg vremena jedni Saponje odetle odlaze prema benkovcu u selo dobrpoljci i tamo ostaju.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Od tih Saponja iz tiskovca u dalmaciji tj sa granice nekolko njih Saponja odlazi kod nekog Drace u ravne kotare koji je bio neki seoski kapetan i malo bogatiji covek sa dosta zemllje i stoke Saponje odlaze kod njega kao radnici.Taj Draca je slavio sv stefana.Tu kod njega Saponje su zivele tj u dalmaciji oko 40god.Jedan od tih Saponja postane tom Draci i zet,jer su se Saponje pokazale kao izuzetni radnici tezaci u polju i on ih zato jako zavoleo.Oko 1730god tog Dracu Austrijska vlast iz kotara posalje za srem u ugarskuu neko veliko selo da bude kapetan,moguce negde kod sremske mitrovice.Naravno taj Draca sa sobom povede i Saponje.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Taj Draca je tu stekao u sremu dok je bio seoski kapetan mnogo lepe zemlje i kucu vece imanje na kome su naravno zivele i Saponje koji se tu zdravo umnoze i snadju i postanu velika porodica.Ali na tog Dracu lokalni madjari su bili jako ljubomorni i kivni zasto srbin da bude kapetan u njihovoj zemlji u ugarskoj Ali mu vrovatno nista nisu mogli jer ga monarhija postavila.Kad je on umro on je nasim Saponjama ostavio svo imanje sto je stekao i u zavet da nastave da slave njegovu slavu sv.stefana,jer moguce taj Draca nije imao vise dece samo jednu cerku koju je dao Saponjama.Oni mu tu zelju naravno ispune i daju mu zavet da slave njegovu slavu i njegove kuce kao svoju sv stefana.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Posle smrti tog Drace a tu su ziveli oko 35god.u Sremu lokalni madjari pocinju da sikaniraju i napadaju Saponje koji su ostali bez svog zastitnika.Neki madjarski grofovi silovali su jednu cerku nasih Saponja i Saponje to nisu nikako teli da oproste nago tog grofa i njegove pomocnike pobiju.O TOME JE I ETNOLOG Rakic pisao i to je zaista bilo.U velikom strahu od madjarske odmazde iz tog sela preko noci cela ta porodica Saponja pobegne sa svog imanja i kuce pokojnog kapetana drace,i odu u sandzak sve do pljevalja pljevaljske bukovice.To je moglo biti oko 1775god.I tu se zbog turaka nisu hteli zadrzati i tu se ova familija podelila ,jedni su hteli da se vrate u Dalmaciju njih nekolko momaka da idu u sandzak na citluke da rade,nisu hteli u dalmaciju na granicu da ih nebi austrijanci odma terali u vojsku na granicu.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  I TU SU IZ PLJEVALJSKE BUKOVICE VECINA OTISLI ZA DALMACIJU VRATE SE ZA KOTARE GDE SU NEKAD ZIVELI A CETRI MOMKA OSTANU TU KOD PLJEVALJA NISU HTELI SA NJIMA.ALI NISU IMALI TU GDE DA STANUJU I RADE .I TU KOD PLJEVALJA SRETNU NEKOG KIRIDZIJU TRGOVCA SCEPANA GRKOVICA IL JE ON SREO NJIH SVEJED, I TAJ GRKOVIC TRGOVAC NJIH POVEDE IZ PLJEVALJA SA SVOJIM KARAVANOM PREKO PRIJEPOLJA ODU ZA STARI VLAH I U SELO KOMARANE,BLIZU UVCA.DAKLE TAJ SCEPAN GRKOVIC KIRIDZIJA KAO STO I MILIC KAZE NASE SAPONJE CETRI MOMKA DOVEO JE OD PLEVALJA,I LOKALNIM TURCIMA BEGOVIMA

  Odgovori
 • Rade

  Gorane,
  Gospođa je pitala…
  Međutim, Ljubomir Mićić u svojoj knjizi Zlatibor, objavljenoj 1925.g. napisa, da su Lazovići u selu Rožanstvo, iz Brezne kod Priboja (slava Stevan dan).
  Veliki pozdrav,
  Rade

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  PREDSTAVIO NASE SAPONJE KAO SVOJE BRATANCE IL SESTRICE SVEJED. I GARANTOVAO ZA NJIH,KAO ZA NJEGOVE RODJAKE.TAKO IH TURCI PRIHVATE I POSTO SU IMALI POVERENJA U TOG GRKOVICA OSTAVE SAPONJE U KOMARANIMA DA IM RADE NA CITLUKU.ONI SE NJIMA NARAVNO I PREDSTAVILI KAO SAPONJE AL TURCI IH ZBOG SCEPANA PROZOVU SAPONJE GRKOVICI .POSLE PAR GODINA OD NJIH CETVORICE DVOJCA ODU U SUSEDNO SELO RADIJEVICE A DVOJCA IGNJAT I MIJAT OSTANU U KOMARANIMA,I DANAS IMA MESTO KUCESTINE GDE SE VIDE TRAGIVI GDE SU IM BILE PRVE KUCE .I TO JE BILO OKO 1780GOD.OD NJIH DVOJCE IGNJATA I MIJATA TU SE RAZVILO VELIKO BRATSTVO I NARAVNO SLAVA SV STEFAN,KOJU SU OD DRACE PRIMILI.MOJ PREDAK JANKO JE SIN OD MIJATA SAPONJE,A PEDJIN PREDAK JOVAN MOGUCE IGNJATOV.ETO OVO JE PRAVA VERZIJA PROSLOSTI SAPONJICA,KOJI SU U VREME KARADJORDJA DODALI IC NA PREZIME.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Veliki pozdrav mojim Saponjicima posebno Pedji i Aleksandru i moje veliko izvinjenje jer nisam ranije znao za ovu pricu.Verovao sam da smo mi Saponje u srbiji druga familija cuo sam i poverovao u razne tvrdnje znam da ste i Vi mnogo toga razlicitog procitali posebno ovo o gavrilovicima,a najvise me bunio nadimak grkovi .Pedja nemoj mi zameriti jer nija nisam imao koga da pitam.OD ONIH STARACA I DEDA IZ KOMARANA KOJI SU ZNALI TACNU PRICU VISE NEMA NIKOGA ,MILIC MI JE DAO NEKE PODATKE POVRSNO JER I ON JE TO CUO OD NEKOG SVOG DEDE KOJI JE ODAVNO POKOJNI AL JA NISAM VEROVAO DA SMO BILI DALMATINCI.ONDA SAM USPEO DA NADJEM RODJAKA LEKU,ALEKSU KOG RANIJE NISAM POZNAVAO I ON MI JE ISPRICAO PRAVE CINJENICE KOJE JE SAZNAO OD NJEGOVIH STARIH U KOMARANIMA.NEMOJTE ZAMERITI STO SMO LUTALI KROZ RAZNE PREDELE I PRICE MISLIO SAM DA MI NISMO OD ONIH SAPONJA IZ DALMACIJE AL TO SU CINJENICE STO JE I MILIC NAS RODJAK NAGOVESTIO PISITE SAPONJICI I JOS JEDNOM IZVINITE STO SMO LUTALI

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Pozdrav svim Saponjicima od Gorana.Pisao sam Vam ovu krajnju verziju o nasem POREKLU,zivotu nasih predaka u Dalmaciji,njihovom odlasku u Srem,odlasku iz srema za Pljevlja odatle njih cetvorica sa Scepanom Grkovicem za Stari Vlah,po njemu su dobili nadimak grkovici,i to je period oko 1770god.Tada su Ignjat i Mijat dosli i ostali u komaranima a dvojca otisli u radijevice.Ovo su cinjenice u vezi Saponja iz sela komarana.Nadam se neko Vase misljenje,od onih smo Saponja iz Dalmacije,iz Ravnih Kotara to je istina nema vise nekih drugih teorija.Nas rodjak Leka Saponjic rodjen u Komaranima,dao je odgovor,a prezime SAPONJA imamo i na vikipediji.Pisite rodjaci.

  Odgovori
 • Pedja

  Prica jeste za roman, Gorane, tu si upravu.
  Ja bih da postavim pitanje ko su Vignjevici i odakle veza sa njima posto jedino sto sam nasao na netu jeste selo Vignjevici u Crnoj Gori ali ne i prezime takvo, dok ih u Lici ima?

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Veliki pozdrav Pedja.Izvini sto nisam uspeo ranije da sklopim sve kockice i informacije ali bilo je potrebno dosta vremena da saznam i to od dosta razlicitih ljudi pa da se to sve uklopi u pricu tj cinjenice.I kao sto je etnolog Radomir Rakic pisao u vezi nas tj po njegovim istrazivanjima postojalo je familija tj pleme Saponja koje je zivelo u okolini Gacka u gatackom polju Hercegovina poticu od familije Vignjevic za koje se u LICKI VODAC kaze da su iz gacka,inace tu dosli iz crne gore pleme ljuboten tako da sad tamo ima samo selo vignjevici,ne i familija koja je odatle otisla u gacko.Iz gacka su otisli za Liku u vreme velike seobe i kasnije u dalmaciju veoma velika familija,posle iz dalmacije u bosnu itd.Slava sv.Vasilije Veliki 14.01

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Inace to ime Viganj ili Vignjes,Vignja znaci zar,vatra,neka starosrpska varijanta imena zarko,ili ognjen.Od njih su Saponje za koje je etnolog Rakic pisao da su iz gatackog polja,pleme.Nesto pre velike seobe,moguce oko 1680 iz pravca korita dosli su u Stari Vlah na uvac kao veliko pleme,moguce u danasnje selo radijevice,Saponjski vrh,koji je po njima dobio ime.I tu ih zatice velika seoba,1690god,gde se u Starom Vlahu kod Nove Varosi susrecu brat cuvenog stojana jankovica uskoka,zavisa jankovic i patrijarh arsenije carnojevic,koji je vodio narod sa kosova.Zavisa Jankovic je poveo narod iz sandzaka i hercegovine prema dalmaciji,vojna krajina.Tako su i Saponje otisle na granicu pa za Dalmaciju,i otprilike posle nekih 70god.od odlaska jedni Saponje od ovih iz Ravnih kotara vrate se u Stari vlah,u komaranetj posle boravka u sremu.A od ovih Saponja iz okoline benkovca posle jedni odu za bosnu dubica kozara,i za njih kazu da su iz starog vlaha poreklom,ovi iz benkovca zadrzali sv.Vasilija jos iz Hercegovine.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Eto Pedja to su cinjenice i nasa istorija pa dal nam se svidjalo ili ne al tako je bilo.I jos nesto za Saponje se uvek govorilo da su neverovatni radnici i tezaci u polju na livadi stocari,izuzetni ratari.Sto Saponje urade po livadama za dan mnogi nemogu ni za tridana.Takvi su bili i u dalmaciji i u sremu i u komaranima,kao da su od gvozdja su jaki.Pisi Pedja pozdrav.

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Jos bih hteo da dodam za prezime Vignjevic,po staroj reci vignja,stari srpski naziv za kovacku pec,tako i rec vignjo ili vignjes naziv za kovaca.Tako bi prezime Vignjevic bilo starija varijanta prezimena kovacevic.Mozda su zato svi Saponje veoma talentovani i umesni zanatlije drvodelje,limari stolari,drvosece tesari i drugi radovi sa teskim alatima,kao potomci kovacke porodice.

  Odgovori
 • Saponjicgoran

  Pozdrav za moje rodjake Saponjice.Nadam se da pratite i dalje portal POREKLO,nadam se da pisete neke komentare i misljenje u vezi nase proslosti tj istorije nasih Saponja.Saznao sm jos jednu bitnu informaciju od rodjaka iz sela komarani kod Nove Varosi.Nasi preci Saponje kao sto sam ranije pisao ziveli su u Dalmaciji u ravnim kotarima,moguce sela miranje ceranje i u tiskovcu tromedja.Posle nekih 40god.zivota u Dalmaciji odlaze u srem i tamo su ziveli kraj dunava kao granicari i ratarii u mestu Borovo selo kod Vukovara.Moguce da je onaj Dracic kog sam pominjao u tom selu Borovo dobio da bude kmet sa sobom poveo i Saponje kao pomocnike i granicare.U tom selu kraj Dunava postoji crkva sv.arhidjakona stefana gradjena u periodu od 1761do1765bas u periodu kad su Saponje zivele u tom selu,mozda bas blizu te crkve.

  Odgovori
 • Goran

  Za moje Saponjice,jedna ispravka.Mozda jako bitan podatak,nasi preci su iz Dalmacije iz Ravnih Kotara posle nekih 40god.otisli u Srem na Dunav,tadasnju granicu,u mesto BOROVO SELO kod Vukovara.Tu su ziveli oko 30god.U tom selu postoji crkva SVETOG ARHIDJAKONA STEFANA gradjena od 1760do1765god,bas kad su Saponje zivele u tom selu,crkva je gradjena u baroknom stilu .Moguce je da su Saponje zivele veoma blizu te crkve,a Dracic koji ih je doveo tu u selo da je bio seoski kmet a Saponje tu bili granicari i ratari.Posle tridesetak godina iz BOROVOG SELA Saponje odlaze za pljevlja odatle jedni za stari vlah na uvac drugi se vrate u dalmaciju benkovac.Mozda pod uticajem te crkve u Borovu nasi stari vecinom koristili ikonu sv.stefana barokni stil,koju su posle i mnogi Saponjici tradicionalno u domovima imali.Pisite Saponje,pozdrav od Gorana

  Odgovori
 • Vuk Šaponić

  Pozdrav prezimenjaci , interesuje me da li neko zna najdalje u proslost dokle sezu nasi koreni i koliko je tacna teorija da imamo dosta turske krvi ?
  Da li smo crnogorskog porekla i ako jesmo odakle ?

  Odgovori
 • Goran

  Pozdrav Vuce,ja sam Saponjic iz beograda.Ako moze napisi nesto o sebi i odakle si rodom.Vecina Saponja tj Saponjica u Srbiji potice iz okoline Nove Varosi selo Komarani.Tu su dosli oko 1770god iz Dalmacije gde su ziveli oko pola veka dvadesetak god bili u sremu na Dunavu granicari pa odatle otisli u hercegovinu pljevlja pa za novu varos.Misli se da smo nekad bili Vignjevici slavili sv.Vasilija velikog,u Dalmaciji promenili slavu slavimo sv stefana.Svi Saponjici u srbiji slave sv stefana.Neki Saponje iz dalmacije iz okoline benkovca tvrde da su Saponje koji slave sv stefana poticu od Dobrijevica koji su u Dalmaciji svi stevanjstaci,nekog Dobrijevica sestra kao malog dovela kod Saponja u selo tiskovac pa i njega prozvali Saponja.Taj Dobrijevic Saponja kad je odrastao otiso u kotare nastavio da slavi slavu svog oca i dedova.Njegovi unuci posle iz Dalmacije otisli u srem pa odatle u Novu Varos.Saponjici su cisti srbi iz HERCEGOVINE poreklom samo je malo pitanje nekadasnje prezime.Neznam odakle vam to da imamo turske krvi ma ni kap,veruj mi.I ovi SAPONJE koji sad zive u benkovcu dobropoljci su srbi

  Odgovori
 • Goran Saponjic

  Za Saponjice veliki pozdrav.Naveo sam informaciju iz razgovora sa izvesnim Milanom Saponjom koji zivi u Beogradu,koji je rodjen u selu Dobropoljci kod Benkovca.On mije preneo njegovo saznanje od njegovih starih sto je sigurno da je u dalmaciji bukovica i ravni kotari od 18veka bilo dve grupe Saponja koji su dosli iz Starog Vlaha kao jedna familija prvo u liku odatle u dobropoljce jedna familija slava sv vasilije.U Dobropoljcima su se umnozili i odatle se jedan Saponja odvojio i otisao u Ravne kotare tamo stekao porodicu i to je druga grupa saponja koji slave sv.stefana.Taj Saponja je bio Dobrijevic iz okoline knina,njegova sestra bila udata za nekog od Saponja u dobropoljcima,i njega kao decka dovela kod Saponje u dobropoljce.I tog su decka prozvali Saponja,kad je odrastao otisao u ravne kotare i navodno njegovi unuci su otisli za srbiju nova varos komarani.Saponja iz Dobropoljaca smatra da su oni zaista dosli iz sandzaka u bukovicu a da su Saponje stevanjstaci od Dobrijevica Saponje tj koji je ziveo u dobropoljcima.,dobrijevici su inace iz okoline trebinja iz starog grada klobuka stara hercegovina,skoro svugde gde zive posebno u dalmaciji su slavili sv.stefana.Jedno je sigurno koreni svih SAPONJA su iz stare hercegovine gacko ili trebinje,hercegovci

  Odgovori
 • Goran

  Saponje u Dalmaciji poticu od familije Vignjevic,odvojili su se u okolini Gacka od Vignjevica koji poticu od vlaha bobana.Saponje su zivele u gackom polju.U 17veku odatle odlaze za pljevlja gde dolazi do podele na dve grupe,jedna grupa odlazi za dalmaciju benkovac druga grupa na uvac stari vlah.U velikoj seobi 1690god i ovi Saponje odlaze za dalmaciju u okolinu benkovca kod svojih rodjaka,neki od njih ziveli su u selu miranje kod dobrijevica,od njega nasledili zemlju kucu i prihvatili slavu sv.stefana.Od ovog Saponje koji je iz starog vlaha dosao u dalmaciju Ravne kotare njegovi unuci odu iz dalmacije kao vojnici u srem granicari na dunav,gde posle nekoliko godina sluzbe ubiju nekog madjara oficira i odatle pobegnu u staru hercegovinu pljevlja.Iz Pljevlje dvojca odlaze za dalmaciju kotare a dvojca u stari vlah selo komarani,Ignjat i Mijat Saponje i tamo i ostaju,od njih dvojce su Saponjici u novovaroskim selima.U Komarane ih je vratio kiridzija iz gacka grkovic

  Odgovori
  • Andrej Šaponja

   Pozdrav za sve Šaponje i Šaponjiće! Pratim vaše komentare i napisaću vam ono što sam čuo od mojih predaka. Sve Šaponje iz Dalmacije vuku porijeklo iz sela Dobropoljci. Po njihovoj priči u Dobropoljce smo došli iz Bosne, jedan od predaka ubio Turčina i zato odlaze u Dalmaciju, što se podudara i sa vašim istraživanjima. Moj pradjed Gligorije Šaponja doselio se sa četiri sina u selo Miranje 1900 god. Kupio je imanje od Drače i nastavio slaviti njihovu slavu sv. Stevan. U selu Miranje ne postoji prezime Dobrijević, kako je prethodno napisano. Puno pozdrava iz Dalmacije!

   Odgovori
   • Goran

    Pozdrav za Andreja Saponju iz sela Miranje u Dalmaciji.Molio bih ako mozete da napisete jos neke podatke o vasim Saponjama u selu miranje i o Saponjama u selu dobropoljci.Iz kog su mesta u bosni Saponje dosle u dobropoljce.I koju slavu su tvoji preci slavili pre dolaska u Miranje.Ja imam podatak dasu sve Saponje zivele u selu DOBRO POLJE U Bosni kod Kalinovika,svima je slava bila sv stefan.Tu su u selu DOBRO POLJE ziveli pleme Saponje koje se tu jos u 16veku zivelo i tu se podelili kad su ih napali turci zbog nekog ubistva,u dve grupe,jedni odlaze u Drobnjak u Crnoj Gori,i od njih su Saponjici u Srbiji,druga grupa odlazi na tromedju tiskovac i odatle DOBROPOLJCI.Tako su njih prozvali po selu odakle su dosli u Dalmaciju.Tu u Dalmaciji Saponje su prihvatili slavu sv vasilije.Za tvoje Saponje se navodi da je Vas predak dosao u lastvo tj u zeninu kucu u familiju Draca prihvatio slavu sv Stefan.Saponje nisu od Vejnovica to je necija pretpostavka

    Odgovori
   • Goran Saponjic

    Po tvrdnji Petra Askrabe sve Saponje poticu od plemena JELASCICA koje je zivelo na planini leliji i zelengori a tu su dosli sa neretve Mostar.Nekad su bili Jelasinovici.Neki Medvjed Jelascic odvojio se od ostalih odselio u Dobro polje,njega su zvali Medo Saponja sto je i ostalo njegovim sinovima kao prezime.

    Odgovori
 • Goran Saponjic

  Pozdrav za sve Saponjice i moje rodjake koji poticu od familije Saponja kod Nove Varosi.Nadam se da jos uvek pratite portal POREKLO.Evo i jedan mladi fudbaler partizana nas je rodjak Saponjic iz Nove varosi.Opet saznajem neke nove podatke u vezi naseg prezimena.U novom postu za selo knic istoimene opstine knic navedeno je nekoliko porodica koje poticu od Saponjica,i familija Petrovic koja je rod sa Saponjama,za koje se kaze da su dosli sa uvca vreme karadjordja a petrovici i dosta pre prvog ustanka.Svima je slava sv.stefan.Ovaj podatak me vraca na tvrdnju da Saponjici poticu od Dragutinovica o cemu smo ranije pisali Dragutinovica iz polimlja,koji su jedna familija sa petrovicima pleme ceklici.Kod Sjenice na Pesteru u pojedinim selima zivi veliki broj petrovica koji slave sv stefana.Navodi se da su i oni odlazili za knic i da su rod sa saponjicima.Ono sto sam pisao za poreklo Saponja vazi za one Saponje u Dalmaciji al mi smo iz Nove varosi tu dosli iz polimlja i poticemo od dragutinovica tj petrovica koji su u polimlje dosli iz plemena ceklici.Mislim da je ovo jako bitan podatak da smo rodjaci sa petrovicima koji zive kod sjenice poreklom iz ceklica.stara crna gora.

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Gorane javi se na [email protected],ja sam od Dragutinovica,rod mrnjavcevica i posetio sam Ceklice i bio u crkvi gde smo primili slavu Sveti stefan Pozdrav Vladimir urosevic

  Odgovori
 • Pedja

  Nasao sam u knjizi Zlatibor, Ljubomira Micica, na tri mesta pominjanje sela Saponje kao mesto odakle su se doselile neke familije, koje prema kjizi poticu od Saponja, u zlatiborska sela

  Odgovori
 • goran saponjic

  Za saponjice. petar askraba tvrdi da sve saponje poticu od jelascica koji su ziveli na planini leliji kod kalinovika.tu su dosli sa kopaonika kz stare raske selo jelakci koje je bilo u vlasnistvu manastira sv stefana banjska.u cetrnestom veku odatle su otisli na zelengoru.u petnestom veku odatle su otisisli u popovo polje u selo sedlare.tu su od nih nastali scepanovici i brojne druge familije i saponje i svi slavili sv stefana od jelascica .od njih su i selakovici isto iz sedlara sv stefan.saponje su se podelile u dve velike grupe jedni iz sedlara otisli za zadar drugi za moracu odatle u korita kod bjelog polja sesnesti vek.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Za saponjice iz nove varosi po tvrdnji bozidara kljajevica saponje iz sela kod nove varosi su bili grkovici iz sela gornja bodezista koji su jos u tom selu prozvani saponje po nekom njihovom pretku a tako ih prozvali njihovi srodnici grkovici iz donjih bodezista iz sela gornja bodezista jedni grkovici saponje otisli su u dalmaciju dobropoljce u17veku a drugi saponje grkovici oko 1710god otisli u bihor selo dragutinovic kraj kojih su ziveli oko dvadeset god od njih prihvatili slavu svetog stefana.odatle su otisli na uvac selo komarani scepan grkovic saponja a neka njegova braca odu na pester za sjenicu. Toponim u koritima kod sela licine je po njima dobio ime kao i zaseok saponje u komaranima po scepanu saponji i njegovim potomcima kljajevic tvrdi da je ovo zaista istina o poreklu saponjica iz nove varosi o vo je napisao u njegovoj knjizi veliki srpski rodovi u hercegovini

  Odgovori
  • goran saponjic

   Sela gornja i donja bodezista nalaze se kod gacka slava ovih grkovica je bila djurdjevdan a poticu od cupkovica iz nevesinja.saponje u starom vlahu komarani su promenili slavu u bihoru u selu dragutinovici tu su stanovali na pocetku 18veka.

   Odgovori
 • Clavdivs

  U Milićevcima kod Čačka, 1824. godine popisani su: Kosta Šaponja, Jovan Šaponja, Đorđe Šaponja i Mijat Šaponja. U popisu od 1863. godine u Milićevcima je bilo 11 kuća Šaponjića.

  Odgovori
  • Pedja

   Clavdivs super podatak trazio sam podatke o Saponjama iz Milicevaca ali bez nekih rezultata. Kakvo je stanje danas? Da nemas neke informacije o poreklu Saponja?

   Odgovori
 • goran saponjic

  Pozdrav saponjici pozdrav pedja ti saponje o kojima govorite u selu milicevci su od saponja iz sela komarana kod nove varosi oni su iz zaseoka saponje otisli za cacak i dragacevo posle prvog ustanka inace su saponje u komaranima bili bar 50god pre prvog ustanka.izvorno je prezime saponja po prvom saponji u komaranima scepanu grkovicu i njegovim sinovima koji se zvali ignjat i mijat dosli su od gacka a nadimak saponje dobili u koritima kod bjelog polja.scepan grkovic saponja je od gacka selo vrba slava stevandan prozvan saponja po nekadasnjem selu u bihoru danas brdo.i danas mnoge saponje zovu grkovici inace bili grkavci iz trebinjskih brda.kljajevic kaze grkovici iz sela bodezista gacko od predojevica njima slava djurdjevdan al jedno je sigurno pri je bio scepan grkovic saponja sa dva sina i nekolko unuka oko 1740god iz bihora

  Odgovori
  • goran saponjic

   Pedja mozes da razgovaras sa bozidarem kljajevicem koji nas saponje povezuje sa grkovicima iz gacka koji su od cupkovica njegova prica se poklapa sa pricom dedova milica saponjica iz sela radijevica o scepanu grkovicu i on tvrdi da da je scepan ziveo na koritima kod sela dragutinovic kljajevic tvrdi da su saponje iz dalmacije iz dobropoljaca i nase saponje u srbiji od istih grkovica iz sela bodezista ali ih ima i u selu vrba oni su od grkavaca.kljajevic je u svojoj knjizi pisao o saponjama ja sam kupio od njega tu knjigu

   Odgovori
 • goran saponjic

  Zdravo pedja knjiga se zove veliki srpski rodovi u hercegovini gde kljajevic nas saponjice tj saponje povezuje sa grkovicima koji su potomci cupkovica a oni su od predojevica.za saponje kaze dasu bili grkovici iz donjih bodezista kod gacka to im je bio porodicni nadimak i da su ista familija grkovici i oni saponje u dalmaciji dobropoljci i mi kod nove varosi

  Odgovori
 • Vladimir

  Dragi naši prezimenjaci,
  Na Sv. Iliju 02.08 2016 organizuje se sabor (skup) Šaponjića u selu Radijeviću, zaseok Šipovik – pored Zlatarskog jezera.
  Pozivamo sve Šaponjiće i Šaponje, iz celog svete (sve šaponjskoga roda i poroda) da dođu na taj prvi skup, da se sastanemo, vidimo i upoznamo.
  Molimo Vas, javiteda nam se, i obavestite sve Šaponjiće koje poznajete, na gornji imel.

  Odgovori
  • aleksandar Šaponjić

   Poštovani Vladimire zainteresovao si me za ovaj gore spomenuti skup Šaponjića ali ne vidim na koju mail adresu treba da posetimo!!
   Pozdrav rođak iz Vojvodine.

   Odgovori
  • Vladimir Saponja

   u koje vreme ce se odrzati skup 02.08.16. i gde tacno? Ako moze da se napise opsirnije,,,,

   Odgovori
 • Vladimir Saponja

  Postovanje svim Saponjama, meni je pokojni deda iz Dobropoljca, zvao se Petar. Pradeda takodje zvao se Djuro. Slavimo Svetog Vasilija Velikog. Inace ja sam iz Beograda i otac mi je iz Beograda. Deda mi je pricao da nam je poreklo iz Raske a u to vreme raspadom Dusanovog carstva krenule su nase seobe…inace u Dobropoljcima je postojalo vise familija Saponja , znam da je postojala jedna familija hrvata koji su uzeli nase prezime i nemaju veze sa njim,

  Odgovori
  • goran saponjic

   Pozdrav vladimire skup svih saponja iz novovaroskog kraja ali i iz dalmacije je zakazan u selu radijevici za sv iliju ove god.zaseok sipovik.mozes li da napises nesto vise o tvojim saponjama iz dobropoljaca i saponjama koji slave sv stefana iz miranja.koje od vas promeni slavu i i odakle ste konkretno dosli u dobropoljce.neki etnolozi tvrde da je slava svih saponja bila sv stefan a neki opet tvrde da saponje u dobropoljcima poticu od roda vejnovica koji slave sv vasilija te da nrmate veze sa saponjama u srbiji.dali i vas zovu tj nadimak grkovici u dobropoljcima.imaju li saponje u dobropoljcima neki nadimak

   Odgovori
   • Vladimir Saponja

    Uspeo sam da saznam preko tetke. U Dobropoljcima postoje 4 loze Šaponja koji nisu u srodstvu, a to su porodice Šatranović, Gavrić, Božić i Simić. Voditeljka Živana sa B92 potiče od Simića. Moji potiču od Šatranovića. Crkva Sv.Georgie tj Sv.Đorđe o kojoj je neko pisao tačno je da postoji i sagrađena je 1524.godine Sve Šaponje u Dobropoljcima slave Svetog Vasilija Velikog a preslava im je Đurđic. A poreklo im je svima iz okruga Nove Varoši a raselili su se posle propasti države Raške. Teško možemo da saznamo bilo šta onašem poreklu jer su pravljeni zbegovi u vreme Turaka, a naši predci su se vešto skrivali i nadivali prezimena po nadimcima. Npr. Sima je postao Simić a sad Šaponja. Pozrav braćo !

    Odgovori
 • Radomir

  Poštovanje svim Šaponjićima!
  Ja sam iz Amzića,kod,Nove Varoši,slava sv.arhidjakon stefan.Moj pradeda Marko se doselio iz Radijevića posle Balkanskih ratova.Po onome što sam ja čuo od starijih,naši su u Radijeviće stigli iz Srema posle nekih stomačnih bolesti i tu se nastanili.Markov otac se zvao Arsenije,deda Pero,pradeda Dmitar,cukundeda Šćepan.Ko šta zna o ovoj liniji neka piše.
  Pozdrav!

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pozdrav za radomira saponjica iz sela amzici.rodom iz radijevica i svi su rod sa saponjicima iz komarana iz jasenova i iz sjenice.jos nisam tacno utvrdio zasto je prvim saponjama bio nadimak grkovici al nadam se da mi malo pomognete ako ste nesto culi od vasih dedova.jako sam srecan da se najzad jednom odrzi sabor saponjica kod nove varosi u sipoviku tu dje nam je izvoriste.nasa istorija i poreklo mnogima je malo poznata al mislim dacemo na tom skupu mnogo toga saznati i rasvetliti.sigurno je da su preci zoveli j sremu kod iloka bili granicari na ppcetku 18veka na dunavu.odatle se vratili tri brata u komarane oko 1760god.pleme je nastalo na juznom pesteru izmedju bjelog polja i sjenice gde su dugo vtemena ziveli do velike seobe.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Petar askraba zagorski vrlo uporno tvrdi nekolko puta sam pricao sa njim istoricar iz kalinovika da sve saponje poticu od plemena jelascica sa planine lelije.u 16veku jedna velika porodica od tih jelascica koji su slavili sv stefana otisla je preko pljevalja na koritsku visoravan podno pestera i tu se nasele u ekom vlaskom selu saponje po kome su i dobili prezime.u velikoj seobi srba jedna veca porodica jelascica saponja odatle je otisla u zapadnu bosnu tromedja dalmacija a druga porodica na sever mesto ilok kod fruske gore na dunavu.odatle su njih tri brata saponja oko1760god.zbog nekog ubistva pobegli u tursku tj stari vlah priboj odakle ih neki grkovic dovodi u komarane kod nove varosi kod turaka na citluk.tu su se veoma umnozili pa njihovi sinovi odu u selo radijevice odatle i u sjenicu.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Jelascicici su u bosnu na planinu leliju kod grada kalinovika dosli iz raske sa kopaonika selo jelakci.slavili su sv arhodjakona stefana po manastiru sv stefana banjska kome je selo jelakci pripadalo.u 13veku su otisli u bosnu od njih su jedni otisli u trebinje jelacici uzeli slavu sv kliment a jedna velika porodica ode u polimlje bihor podno pestera u neko vlasko selo saponje i tu se tako prozovu.u velikoj seobi 1690god jedan deo plemena saponja odlazi u dalmaciju benkovac a drugi deo plemena odlazi daleko na sever fruska gora mesto ilok na dunavu odakle su tri brata saponje oko1760god zbog nekog ubistva pobegli u tursku u stari vlah na reku uvac komarani na turske citluke gde su se veoma umnozili pa njihovi unuci scepan s bratom odu u selo radijevici sipovik gde se i oni dosta umnoze.nadimak grkovici po nekom kiridziji koj je prve saponje iz priboja doveo u komarane turcima ih predstavio kao njegove sinovce te ih turci po njemu nazvali grkovici saponje.

  Odgovori
 • Radomir

  Pozdrav za Gorana!
  To se uklapa u ovu priču što sam ja čuo,kod mene se pominje Šćepan u rodoslovu ako si primetio.
  Šćepan je čukundeda mog pradede Marka.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Veliki pozdrav rodjace radomire.kako sam ja takodje cuo od starih rodjaka iz komarana prvi saponje koji su se iz srema dosli u komarane gde ih je doveo neki grkovic iz rutosa bili su ignjat mijat i radonja.scepan je bio sin jednog od njih koji je prvi sa dva sina i bratom iz komarana otisao u radijevice.to mi je potvrdio i poznati guslar iz cacka milic saponjic.nadimak grkovici dali su im turci u komaranima po onom kiridziji sto ih doveo.preci saponja nekad su ziveli kod bjelog polja selo korita dje su dosli kao jelascici iz bosne.pisi ako si i ti saznao neke podatke. Inace preko 50familija raznih prezimena u sumadiji potice od saponjica sa uvca.

  Odgovori
 • Pedja

  Pozdrav za sve Šaponje.
  Konačno priča dobija neki logičan tok. Radomire, ti si praktično 8. koleno od Šćepana, kako ja izbrojah. Ja sam 7. koleno od Vasilija Šaponje koji se doselio u Rtare(Dragačevo) iz Šaponja kod N. Varoši. Po mojoj nekoj slobodnoj računici Vasilije je rođen oko 1800. godine možda koju godinu kasnije jer mu je najstariji sin Petronije rođen 1827. Meni ova priča o tome da su i naši preci najverovatnije bili deo seobe sa kraja 17. ili početka 18. veka ima smisla upravo zbog onog brda Šaponje u Koritima, brda čije ime očigledno odaje porodično ime svojih pređašnjih stanovnika.A da se radi o rodu koji je tu živeo pre,više puta, pominjanih Dragutinovića, Lazovića, Novčića, Martina Grka itd. vidi se i iz toga što su svi nabrojani u Koritima sve do 1800-ih i borbi u prvom ustanku na tom području, dakle, u vreme kad su Šaponje već na Uvcu i spremaju se da u narednim godinama krenu u, prema dostupnim podacima, slobodno možemo reći masovno iseljavanje u pravcu Dragačeva, Čačka i Šumadije

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pozdrav pedja veoma mi je drago da opet pises o saponjama za poreklo.da scepan saponja je bio sin jednog od trojce brace koji su ziveli u komaranima dosli iz srema.scepan je prvi koji je otisao u radijevice a tvoj predak vasilije mozda je njegov sin il brat.preci su ziveli na koritskoj visoravni mnogo pre velike seobe tu dosli kao jelasici sa zelengore gde su otisli iz jelasca sa kopaonika od manastira sv stefana banjska.u mestu erdevik kod fruske gore i danas zivi velika porodica saponje koji znaju da poticu iz starog vlaha sa uvca.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Pozdrav svim pripadnicima plemenite loze Saponjica i Saponja!
  Prvi put sam na ovom forumu i odusevljen sam interesovanjem za nase poreklo.Imam 51god.i zivim u Beogradu 35god. Inace sam iz sela Komarani kod N.Varosi.Iz hobija i ljubavi prema istoriji bavim se istrazivanjem istorije Starog Vlaha.Usput sam se interesovao za nase poreklo,pa cu vam preneti
  neka moja saznanja do kojih sam dosao.Imam i solidnu biblioteku,vezano za istoriju Stare Raske,
  N.Varosi i okoline.Nikada nisam upoznao Saponjica,a da nije iz N.Varosi ili poreklom iz N.Varosi,
  ukljucujuci i Pribojce.Izuzetak je tasner sa Terazija LJubomir Saponjic kome je otac doselio u BGD pre 2sv.rata iz okoline Knina i prezime Saponja promenio u Saponjic.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Posto su Saponjici jako brojni i rasprostranjeni u N.Varoskoj opstini,pokusacu da vam objasnim
  neke toponime i pojmove sa tog podrucja da lakse shvatite celu pricu.
  SAPONJE-mesto,selo,zaseok,lokacija.To je pojam koji su prethodni istrazivaci cesto sretali u
  svojim istrazivanjima.Danas je to zaseok sela Komarani,gde su oduvek ziveli samo Saponjici ili
  Saponje.Centralnu poziciju u mestu Saponje cini Saponjsko polje(1130 m.nad.vis.)jedno polje veliko za nase planinske uslove,blago nagnuto prema kanjonu Uvca.Saponjsko polje je presekao sredinom
  polja put(sedamdesetih god)koji vodi na branu Uvackog jezera,specijalni rez.prirode Uvac.Prakticno
  kada kolima idete iz N.Varosi poslednje kuce i privatno zemljiste su Saponjici iz Saponja,dakle
  iznad samog kanjona.
  BUKOVIK-mesto,selo,zaseok.Sretali ste mesto Bukovik sto je u stvari selo koje od sela Komarani deli 300-400m puta preko brane.Znaci da su to dva sela koje razdvaja reka.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Da bi prica o nasem poreklu bila istinita,uverljiva,mora biti potkrepljena podacima iz relevantnih istor.
  izvora,a kad se govori o predanjima i pretpostavkama omda se to kaze da se pretpostavlja.Dakle
  svaka navedena cinjenica mora da ima ozbiljan izvor,gde je to navedeno(knjiga,arhiv,spomenik,crkveni zapisi i sl.).Ono sto je sigurno je da je poreklo Saponjica,
  kada pricamo o zadnjih 250-300 god iz Saponja iznad Rastoka na Uvcu,a danas selo Komarani.
  To je 6 kolena,i to su imena na spomenicima u nasem groblju.Iz saponja su se raseljavali po
  okolini u sela:Radijevici,Sipovik,Zlosnica,Vilovi,Amzici,Saponjski vrh,ima ih na Babica brdu,na Tikvi
  svi su Stevanjci.Od svih njih samo 2 kuce nije uspeo da udene u rodoslov Nedeljko Saponjic,koji je napisao knjigu o Saponjicima(jos nije odstampana).Cudi me da to Goran ne zna.Dakle,nasa bliza proslost se zna.Hajde da istrazimo sta je bilo pre toga.E to nije lako.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  SAPONJE
  Moja saznanja vezana za Saponje su da ih ima na dve lokacije(ostali su raseljeni od njih) kod Knina
  u Dalmaciji i kod Krupe u Bosni(12 kuca).Slave sv.Vasilija.Jedan od njih mi je rekao da su Dalmatinci doselili iz Bosne,dakle da su Bosanci ranije naseljeni.Vise njih mi je reklo da su po
  predanju nekada davno doselili iz Starog Vlaha.U toj seobi su se zadrzali negde na Durmitoru i tu
  primili slavu sv.Vasilija.Naglasavam da su to predanja od predaka,znaci mozda jeste mozda nije.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Odlican je Pedja Dragacevac sto je prikupio podatke o Saponjicima koji su doselili u okolinu Cacka i promenili prezime,zasto su to uradili?Treba da te njegove podatke ukrsti sa postojecim rodoslovom,da evidentiramo sto vise bratstvenika.Sto vise ljudi treba ukljuciti u istrazivanje,mozda nesto i nadjemo.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Prvu Srpsku drzavu Stefan Nemanja je osnovao na prostoru izmedju reke Ibar na istoku do Drine na
  zapadu.Upravo tu gde je geografski centar Raske drzave,tu je kolevka familije Saponjic uz Uvac i planinu Zlatar.Dali su tu bili i ranije?ako nisu,odakle su dosli?
  U Saponjama se prenosila prica da su nekada davno otselili i da su se posle nekog vremena vratili
  kod turcina na skoro istu lokaciju(1km),i dobili od turcina zemlje za obradu,vise nego sto su imali pre odlaska.Moze li ovo predanje da bude realno?
  Jedno retko pominjanje Saponjica kod akademika Erdeljanovica ide mu u prilog.Pojavljuju se kao
  doseljenici u Austriju u Srem kod Iloka.Posle nekog provedenog vremena oni odlaze u Tursku u nedodjiju kod N.Varosi i tu se naseljavaju.Povratak u Tursku i nije bio mnogo redak kod Srba.Bilo je cak i organizovanih povrataka.Na zalost ne navodi se godina.Seoba je bilo vise,dve velike i mnogo manjih.Opusteli predeli nisu odgovarali Turcima(nema ko da radi)pa su stimulisali povratak.Na pester su 1700god naseljavali arnaute organizovano.Treba pogledati ima li nasa crkva neki arhiv u tom kraju(vukovarsko-sremska zupanija)ili neki arhiv u Slavoniji,ili u Becu

  Odgovori
  • Vladan Saponjic

   Posto ste vec pomenuli Milića,Dmitra i Šćepana,evo kako stoje podaci na kamenom
   spomeniku na groblju u s. Komarani.Navodim vam moju vertikalu u rodoslovu.Deda
   Ljubisav poginuo u ratu 1944,pradeda Mile poginuo u velikom ratu 1915.Milov otac je
   Petar Šaponjic 1841 1936 živeo 95 god. Petrov otac
   Milić Šaponjić 1790 1909 živeo 119 god.Milićev otac
   Dmitar Šaponjic,za njega nije upisana godina rodjenja i smrti.Mozemo otprilike da
   nagadjamo.Bocne grane rodoslova ne znam jer ga nemam,u pitanju su više stotina
   osoba,možda i nekoliko hiljada.Rodoslov je napravio Nedeljko Šaponjic iz Komarana.
   Mislim da ga ima i Zoran,novinar iz Užica.
   Interesantan je tekst na Milićevom spomeniku a glasi
   Ovde počiva Milić Šaponjić iz Komarana poživio 119 godina bez ikake muke i bolesti.

   Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Zanimljivo za Milića je to što je živeo,prakticno u tri veka.U tim pricama među
  Šaponjama pominje se i Šćepan,koji nigde nije upisan.Da li je on možda otac
  Dmitrov ili neki dalji predak to možemo da pretpostavljamo.Dakle ono što je
  sigurno je da su Šaponjici tu živeli u drugij polovini 18tog veka ili krajem tog
  veka.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Glavni problem je što je to podrucje oslobođeno tek 1912.Prakticno sve crkve i manastiri
  su bli porušeni,tek sredinom 19tog veka se podižu crkve,tako inaša pomesna u Radijevićima
  u N.Varoši takođe.Običan narod dugo nije ni imao prezimena.U retkim dokumentima crkve i
  dopisima Srpske granične službe u 19tom i početkom 20tog veka,pominju nas negde kao
  Šaponje,a negde kao Šaponjići.

  Odgovori
 • Pedja

  Prema ovim podacima Vasilije Saponja, moj direktni predak, je rodjen otprilike kad je Milic imao negde 10-15 godina. Za Saponje iz Ducalovica se navodi da su jedna porodica sa mojim Vasilijevicima ali nije jasno da li su Paun Milivoje i Milovan Vasilijeva braca ili ne posto na jednom mestu stoji da su dosli zajedno u dragacevo a na drugim da se u dragacevo doselio Jovan, deda Pauna Milivoja i Milovana. Prema tome na nekom od tih spomenika , koje Vladan pominje, sigurno stoji ime Vasilijevog oca.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Veliko postovanje gospodine vladane.moj pradeda je ilija iz komarana saponjic mislim da je bio rodjeni brat vasem rodjaku petku ili njegovom ocu petru.sa nedeljkom sam se video u komaranima kod kuce njeg.brata leke oni su mome ocu stricevi.pricao mi je nedelljko da pise knjigu o saponjicima o nasoj familiji ali je imao jedan velik problem da navede ko su bili i iz kog plemena kako su se prezivali prvi saponjici i odakle taj nadimak koje je ranije ptezime ili pleme.sve sto ste rekli je tacno za sve saponje u komaranima ali ko su bili prvi i odakle su dosli pomozite mi da saznamo jer ca ni petko saponja nije znao ali je mislio da smo bili grkovici.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Gosp.vladane kolko sam ja procitao za saponje iz dalmacije dobropoljci navodi se da poticu od vejnovica ili vignjevica..izvesni petar askraba tvrdi da saponjici poticu od plemena jelasica sa zelengore 15vek otisli za bihor tu se prozvali saponje.neki autori smatraju da poticemo tj da su prvi saponje bili grkovici sto je posle bio nadimak i ignjatu mijatu i scepanu otkud taj nadimak i sta je istina jer saponje se nepominju nigde u crnoj gori bosni samo u dalmaciji ni u raskoj .nadam se da pomoģ

  Odgovori
 • goran saponjic

  Ignjat i mijat i janko su prvi saponje koji su se iz srema sa dunava vratili u stari vlah u selo komarani.scepan saponja je sin jednog od njih.nedeljko misli da su se u komarane vratili oko1765god
  U kucu svoga oca ciji se tragovi jos poznaju kraj sirokog puta na imanju pok.jegdomira saponje.ziveli su u sremu oko 20god.njihov je otac prvi saponja koji je dosao u komarane zaseok mali jelovik.ostaje pitanje predeo brda saponje u koritima kod bjelog polja dali su preci tu ziveli kolko sam cuo tu izmedju sjenice i bjelog polja nekad u vreme velike seobe bilo je selo saponje.inace dmitar saponjic jedan od vodja poznate raonicke bune u starom vlahu 19vek.moj najstariji predak za kog znam je janko saponja otac mog cukundede milovana.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Postovani Pedja.Vasilijev otac je mozda Dmitrov brat.Na zalost za to nemam nikakav podatak.
  Dmitrovi sinovi su:
  Pero-odselio u Sipovik
  Milic 1790-1909 ostao u Saponjama
  Milovan-ostao u Saponjama
  Milosav-odselio u Saponjski vrh.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Postovani Gorane.Postoji vise razloga zasto nema podataka o poreklu i ranijoj proslosti
  nase familije.Skoro sto posto tog naroda turci su drzali nepismeno.Radi se o jednoj civilizaciji
  koja je bila izuzetno zaostala.Nisu dali raji da napravi pristojnu kucu na aginoj zemlji,
  da bi je sutra lakse oterali.Nisu dali da podignu ozbiljniji spomenik na aginom imanju,
  ni voce nisu mogli da zasade bez agine saglasnosti.Jedina mesta gde se nesto pisalo
  su bile crkve i manastiri,koji su stradali do poslednjeg.Razlog za to stradanje je Srpska
  nacionalna ideja koja nigde pre Sumadijskih ustanaka,nije bila jaca od podrucja nekadasnje
  Raske drzave.Dva puta je to podrucje oslobadjano pre 19tog veka, i za to brutalno
  kaznjavano i iseljavano.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pozdrav rodjace vladane.pomenuli ste milovana u komaranima to je moj cukundeda.bio je gluvonem.njegov je sin bio ilija moj praded kog su zvali cuskija.jeste li vi culi za nadimak najstarijih saponja grkovici.i pustite pisanje o onima koji su pobegli iz saponja iz onog naseg krsa u akmacicima pobegli po sumadiji pisite o nasima iz radijevica i komarana koji su ostali na rodnoj saponjskoj zemlji kao moj deda borivoje i cuveni pcelar petko.pozdrav vladane lako je bilo pobeci u ravnu sumadiju promeniti prezime tesko je bilo ostati na turskoj zemlji u komaranima i ostati saponjic u ta vremena.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Postovani Gorane
  Za svaki podatak koji navodis,navedi izvor.
  Odkud ti podatak da se otac tvog cukundede zvao Janko?
  Raonicka buna se desila na pocetku 20tog veka,a Dmitar ziveo u 18tom?
  Odkud podatak da su nasi proveli 20 godina u Sremu? i odkud Nedeljku
  godina povratka u Komarane 1765?
  Ostavi mail.

  Odgovori
 • Joksim

  Goran ćuskija.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Vladane istorija neke porodice i njeno poreklo nemoze da bude matematicki precizna.niko nezna sto posto tacno u datum kose kad doselio i preselio.nisu se ni crnogorci bavili nikad matematickim proracunima pa je svaki djed znao po dvanest i vise svojih predaka i poreklo svakog bratstva i bez ikakvih knjiga kroz usmena predanja.nedeljko tvrdi da su se ignjat i mijat saponje vratili pre oko 250god u kucu njihovog oca.procita o sam da je jedan od vodja raonicke bune bio dmitar saponja.mislim da su ignjat i mijat u drugoj velkkoj seobi pod sakabentom iz komarana otisli u srem ilok erdevik sto misli i rodjak nedeljko.znaci 1740god.nemam mail evo broj mobil 060 4518136goran

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Postovani rodjace Gorane.Sto se tice Saponjica koji su ostali u Saponjama,a to je nekih 250
  do 300 god.tu nema nedoumica,postoji ispisan rodoslov kod Nedeljka,Zorana novinara iz Uzica
  i mozda kod nekog jos.Nedeljko je uz to napisao ozbiljnu knjigu(450-500str.)koja treba uskoro
  da se stampa.Treba jos nesto znati od istorije osim imena da bi shvatio vreme i kontekst
  u kome su ziveli ti ljudi.Ima dobrih knjiga na tu temu,nesto imam ja,a treba traziti jos toga.
  Skupljajte svu literaturu vezano za zavicaj i same Saponjice.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Smatram da je pojam Saponje(u smislu lokacije u selu Komarani)mnogo siri nego sto se sada
  smatra.Sada je to samo Saponjsko polje.Na mestu gde je sada zaseok Mjesnik,kazu da su
  tu ziveli sve Saponje.To je neposredno uz Saponjsko polje.Danas tu zive Bogdanovici,Brzakovici
  i Duskici.Izgleda da su se svi iselili,osim dve udovice.Jedan Duskic je ozenio jednu,zadrzao
  prezime i tu se naselio.Kod druge je dosao jedan koji je promenio prezime,uzeo Saponjic,njemu
  je bio nadimak Grk i njima je i danas nadimak Grkovici.
  Saponje koje su se iselili odatle,moguce da su otisli u Dragacevo.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Najstariji pisani trag za Saponjice,do koga sam ja dosao je iz 1831god.
  Vladika Ananije,mitropolit Raskoprizrenski salje dekret iz N.Pazara u N.Varos svesteniku
  Nesku Popovicu gde mu uz N.Varosku parohiju dodeljuje:Komarane,Drmanovice i Saponjice.
  1889 god.je srpski carinik na Javoru popisao srbe koji su presli u Srbiju.Na tom spisku je
  Saponjic Djordje iz Radijevica,cija je porodica prebegla ranije.
  Gde je odselio Djordje ne pise.Mozda su to oni iz Arilja,tamo imaju dve kuce Saponjica.
  1901god carinik na Javoru pominje Damnjana Saponjica iz Sipovika,bio je kod turaka
  na spisku za likvidaciju jer je bio ugledan srbin.

  Odgovori
 • Vladan Saponjic

  Svaki Saponjic i Saponja treba u skladu sa mogucnostima pomogne istrazivanju naseg porekla.
  Treba istraziti arhive u Uzicu,Novom Pazaru,arhiv Srema,
  Mozda su Austrijske vlasti u 18 veku belezili srbe izbegle iz Turske.
  Vrlo je realna prica da su otisli u Srem i vratili se.To je i navedeno u nekim izvorima,gde se
  kaze da se u selo Komarani vratilo vise porodica posle druge seobe.Malo nize Saponja se
  nalazi lokacija koju narod zove kucistine,gde se dobro poznaju ostaci objekata gde su
  verovatno boravili pre seobe.
  Saponje koje su otisli u Dragacevo,mozda su upisani negde u papire lokalne ili crkvene vlasti.
  Treba proveriti arhiv u Cacku.
  Treba proveriti i Sombor i okolinu.
  Pozdrav za vaskoliko bratstvo Saponjsko!

  Odgovori
 • goran saponjic

  Veliki pozdrav brate vladane.i ja se iskreno nadam da sto vise saponjica ucestvuje u ovoj nasoj borbi da saznamo najtacnije podatke i cinjenice o poreklu naseg plemena i nasih familija od nove varosi ali bih jako voleo da se ukljuce u pricu i saponje rodom iz dobropoljaca dalmacija sa njihovim pricom o saponjama iz dalmacije.treba da saznamo da li su negde i kad svi saponje ziveli na jednom prostoru i kom prostoru i koja je bila slava svih sv stefan ili sv vasilije.i kad je doslo do razdvajanja.svaki podatak pa i neke polulegende mogu biti korisne.nasa porodicna istorija usko je povezana sa istorijom srba i seobama u17i18veku kroz stari vlah bosnu vojnu krajinu ugarsku pa opet u zavicaj na zlatar.samo mi je zelja da nadjemo gde je nase izvoriste.

  Odgovori
 • Pedja

  Što se tiče međuopštinskog arhiva u Čačku u njemu postoje crkvene knjige manastira Svete Trojice pod Ovčarom u čiju su parohiju u 19.veku ulazila sela Dučalovići i Rtari. Tu se mogu pronaći podaci o rtarskim i dučalovačkim Šaponjama i odatle je i pravljen rodoslov Vasilijevića, mada pomalo neprecizan, moram reći. Na sajtu arhiva u Užicu ne navodi se da li ima slične građe, a ona bi bila najinteresantnija, jer arhiv u Užicu pokriva i područje opštine Nova Varoš.
  U knjizi, Živana Sečanskog, Popis stanovnika Srema u 18.veku, na strani tri, u popisu stanovnika Zemuna, navodi se izvesni Misco Sapo herrsch überrutter (popis je rađen na nemačkom jeziku). Nsiam lingvista i ne mogu da dam sigurna tumačenja ali mi se čini da se ovo možda može pročitati kao Šapo(nja). Ako ima neko da se razume u lingvistiku neka piše o ovom. Popis je inače iz 1736-7. godine

  Odgovori
 • goran saponjic

  Evo jos jedan bitan podatak.u popisu crkava i manastira u severnoj dalmaciji bukovica navodi se ktitor izgradnje crkve sv djordja u selu dobropoljci sredinom 16veka izvesni avram saponja sto bi znacilo da su vec pocetkom 16veka saponje bile u dalmaciji.bozidar kljajevic tvrdi da su ovi saponje zajedno sa grkovicima iz bodezista slava djurdjevdan otisli u dalmaciju te daje njihova slava bila djudjevdan ili djurdjic.jos jedan saponja se u 16veku navodi u cetinskom kraju kao potpisnik nekog ugovora sa mlecima dok etnolog radomir rakic navodi prezime sapo u dubrovniku 17vek doseljenik iz hercegovine.ima saponja u bosanskoj dubici il okolina prijedora da slave djurdjevdan.

  Odgovori
  • Vladimir Saponja

   Ponoviću post ovde da bi ste svi videli.
   U Dobropoljcima postoje 4 loze Šaponja koji nisu u srodstvu, a to su porodice Šatranović, Gavrić, Božić i Simić. Voditeljka Živana sa B92 potiče od Simića. Moji potiču od Šatranovića. Crkva Sv.Georgie tj Sv.Đorđe o kojoj je neko pisao tačno je da postoji i sagrađena je 1524.godine Sve Šaponje u Dobropoljcima slave Svetog Vasilija Velikog a preslava im je Đurđic. A poreklo im je svima iz okruga Nove Varoši a raselili su se posle propasti države Raške. Teško možemo da saznamo bilo šta onašem poreklu jer su pravljeni zbegovi u vreme Turaka a kasnije i drugih neprijatelja, a naši predci su se vešto skrivali i nadivali prezimena po nadimcima. Npr. Sima je postao Simić a sad Šaponja. Ili nadimak Šatran postao Šatranović pa Šaponja. Takođe tačno je da postoje Šaponje i u bosni a ta porodica je došla iz Dalmacije i tu se raširila u Bosni. Pre toga svega svi su došli iz Raške , koje godine to nezna niko tačno ali prema godini izgradnje crkve podudaraju se priče mojih predaka da su u Dalmaciju došli još u 14.veku. Šaponjsko pleme ili bratsvo nazovite kako hoćete u to vreme je bilo jako i sastojalo se od više familija koji su mogli međusobno da se žene jer nisu bili u krvnom srodstvu a tačno se znalo ko je od koga. Pozdrav braćo !

   Odgovori
 • goran saponjic

  Vladimire ja zaista netazumem i neshvatam kako mislis jedno pleme jedan rod saponja ista slava a mozete medusobno da se uzimate.saponje tj saponjici iz okoline nove varosi iz starog vlaha ti kazrs da od mojih saponja poticete svi slave sv stefana i svi saponje iz nove varosi selo komarani i radijevici su jedna familija jefan rod i nikada nikada se nisu medjusobno uzimali u brakove saponje u starom vlahu zive oko 300god ima ih i okolina priboja i svi su jedna krv a nadimak je grkovici po starom prezimenu znaci jedna porodica sa ogromnim brojem potomaka.netazumem kako str vi visr porodica a saponje dodatak pominje se ivan saponja u cetinskom kraju sa slavom djurdjic16vek.onda nemoze biti da vi iz dobropoljaca poticete iz statog vlaha nova varos sjenica mi smo svi jedna ista familija.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Vladimire izvinjavam se zbog gresaka u pisanju nadam se da si razumeo sadrzinu teksta.zamolio bih te i za objasnjenje vasrg nadimka ili prezimena satran sta taj nadimak ili rec znaci i otkad vas tako zovu.moje saponje iz sela komarani zovu grk jer su tako zvali prvog saponju u nasem selu koji je izgleda stanovao u selu predelu gde su nekad ziveli tvoji saponje iz dobropoljaca.znas li nesto vise o saponjama iz sela miranje koji slave sv stefana otkad su u tom selu koj nadimak.

  Odgovori
 • Vladimir Saponja

  Gorane, nisam sam se lepo izrazio, više plemena je dobilo prezime Šaponja, tačnije ceo zaseok posle Kosovskog boja da bi zatrli trag Turcima. Nije se niko ženio međusobno ali se tačno znalo ko je od koga i postoje porodice Šaponja koja nisu u krvnom srodstvu a to se prenosilo s kolena, na koleno i tačno se znalo. Naši dedovi su to dobro znali i prenosili ako bi kojim slučajem došlo do toga. To je lepo objasnio Jovan Cvijić u knjizi Poreklo srpskih prezimena iz prve Srpske države. Ne znam toliko daleko i odakle su tačno došli moji iz Raške ali po predanjima mojih dedova govorili su da poreklo vode iz okoline Nove Varoši jer je to bilo posle Kosovskog boja a pre kosovskog boja nisu postojale Šaponje već su bili pod drugim prezimenima , nemam tačan podatak iz knjiga već nam je tako prenošeno s kolena na koleno. Jako je to sve zamršeno ako idemo dublje pre 15.veka a objasnio sam zbog čega. Uglavnom što znam sigurno Šaponje u Dalmaciji dele se na 4 plemena, a bilo ih je više i da je jedno pleme otišlo u Bosnu. A za moje znam da su došli iz Raške u Dalmaciju po predanjima početkom 15.veka. Opširnije informacije ću pisati još kada budem dobio od strica po trećem kolenu.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Vladimire pozdrav od gorana.moguce je da su vase familije 4familije koje si nabrojao uzele zajednicko prezime po toponimu tj predelu zaseoku u dobropoljcima gde je ziveo onaj prvi saponja koji je tu dosao iz starog vlaha.postojalo je davno nekad vlasko selo danas brdo saponje izmedju bjelog polja i sjenice.predak saponja od nove varosi je tu ziveo mnogo vremena posle tvojih predaka.neki grkovic koji se saponja prozvan po tom predelu.svi su saponjici njegovi potomci jedna familija.molim te reci mi sta znaci vas nadimak sartan sartanovic.

  Odgovori
 • Vladimir Saponja

  Ne Gorane, napisao sam ti sve što znam po predanjima mog oca , dede, drugih rođaka i u koje vreme ( Stare Raške ) su došli u Dalmaciju i odakle. Crkva je sagrađena 1524.godine a moji su bili tu. Predlažem ti da pročitaš -Istorija Kozare i Potkozarja , pa će ti neke stvari biti jasnije. Od mojih niko, nikada nije menjao prezime i oduvek je bilo Šaponja, a koje je bilo pre Kosovskog boja to će izgleda ostati misterija. A ić na prezime Šaponja je dodato u kasnijem periodu. Ako budem saznao nešto preko strica koji ima 85.godina i verujem da zna više od nas o nadimcima Šatranovići, Gavrići, Božići, Simići i familiji iz Miranja koliko znam doselili su se iz Dobropoljca pisaću. A evo šta sam uspeo da saznam o reči šatran sa nekog hrvatskog sajta (iskopirao sam tekst) :
  -Batićati. Pojam se koristio u Ratkaju u Istri. Od debljih vinovih loza pravio se štap koji je na vrhu morao imati izgled bata (čekića). Njime bi se udaralo po klupama ili ulaznim vratima, odakle i naziv batićati, tj. udarati batom.15 Šatran. Pojam se susreće u Zatonu kod Šibenika gdje su kazivači naglasili da se običaj »po seljački zove šatran«, no ne znaju protumačiti i zašto se tako zove.

  Pozdrav

  Odgovori
 • goran saponjic

  Vladimire pozdrav od gorana.naravno procitao sam tekst o saponjama u potkozarju koji slave sv vasilija ocigledno poticu od vasih saponja iz dobropoljaca.ja sam na vise mesta procitao da vi iz dobropoljaca poticete od vejnovica ili vignjevica zbog slave sv vasilije a po svemu sto si napisao mislim da sa saponjama iz nove varosi iz starog vlaha nemate nikakve veze.u starom vlahu na uvcu jeste postojalo selo saponje i ta familija koji su tu dosli sa pestera sa slavom sv stefan.mozda su samo vasi najstariji pradedovi bili od tog plemena pa otisli za knin pa zadrali samo plemensko ime.ali s obzirom da se vasi saponje u cetini pominju pocetkom sesnestog veka ja verujem da str i u vreme boja na kosovu bili u dalmaciji gde ste starosedeoci i da je prica tvojih dedova o doseljenju iz raske posle cara dusana itd samo bajka i porodic legendica neukih dedova.saponje u starom vlahu se pominju tek posle sedamnestog veka.vi imate porodicne nadimke po nekim vasim pradedovima da biste se medjusobno razlikovali.na kraju da ti kazem misljenje mog strica iz nove varosi ..Pre ce biti da smo mi odavle od njih iz dalmacije dosli no da su oni odavde otisli tamo.mnogo su oni od nas stariji ko familija.pozdrav vladimire od saponje nova varos.

  Odgovori
 • Vladimir Saponja

  Uspeo sam da saznam neke pojedinosti vezano za moje potomke koji su u krvnom srodstvu preko brata od strica. Postojala su tri brata Šaponje sa nadimcima Šatran, Gavro i Božo od njih su nastala tri plemena Šatranović, Gavrić i Božić. Moji su Šatranovići i bilo nas je šest kuća. Svi su slavili Svetog Vasilija Velikog a preslava im je bila Đurđic. Znači da razjasnimo, ova tri plemena su u krvnom srodstvu ostali nisu. U to vreme je bilo dosta Šaponja pa predpostavljam da su zbog toga imali nadimke da bi se razlikovali kao sto sam pisao.

  Odgovori
 • Joksim

  Šaponja ima i katolika. Da li su oni od pokatoličenih Šaponja?

  Odgovori
 • Vladimir Saponja

  Sve je moguće Gorane i ja bi se više složio sa tom teorijom , ostaje mi još razgovor sa stricom koji zna više o tome.
  Veliki pozdrav !

  Odgovori
 • goran saponjic

  Postoje i danas hrvatske porodice saponja kao sto su neki hrvati saponje ziveli u dalmaciji kod benkovca u petnestom veku i ranije pa u vreme turskih upada u dalmaciju i pustosenja tromedje skoro svi hrvati su pobegli iz bukovice dalje u htvatsku i primorje.u opustelu severnu dalmaciju dolazili su srbi iz stare hercegov.srbije pa su tako doselili u napusteno selo saponje.vasa preslava djurdjic je seoska slava tj slava Avrama saponje koji je pravio crkvu u dobropoljcima.

  Odgovori
 • Joksim

  Gorane, da li je neko od Šaponjića radio DNK po muškoj liniji?

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pedja ajde ponovi al malo jasnije ovo tvoje pitanje na kog coveka mislis.postojalo je selo saponje tj zaseok u komaranima odakle su skoro svi saponje negde otisli moguce u zapadnu bosnu ostalo je u tom zaseoku samo nekolko staraca i nekolko udovica.kod jedne od njih dosao je neki grkovic koji je prihvatio njihovo prezime saponja a svoje sakrio.njegovi sinovi su posle otisli u saponjsko polje ignjat i mijat po njemu prozvani saponje grkovici.scepan je sin jednog od njih a scepanov sin je bio dmitar.

  Odgovori
  • Pedja

   Gorane, evo šta je napisao Vladan
   „Smatram da je pojam Saponje(u smislu lokacije u selu Komarani)mnogo siri nego sto se sada
   smatra.Sada je to samo Saponjsko polje.Na mestu gde je sada zaseok Mjesnik,kazu da su
   tu ziveli sve Saponje.To je neposredno uz Saponjsko polje.Danas tu zive Bogdanovici,Brzakovici
   i Duskici.Izgleda da su se svi iselili,osim dve udovice.Jedan Duskic je ozenio jednu,zadrzao
   prezime i tu se naselio.Kod druge je dosao jedan koji je promenio prezime,uzeo Saponjic,njemu
   je bio nadimak Grk i njima je i danas nadimak Grkovici.
   Saponje koje su se iselili odatle,moguce da su otisli u Dragacevo.“
   Po ovome, meni se čini, da svi Šaponjići ne potiču od istog roda već da deo njih vodi poreklo od čoveka (Grk-Grkovići) koji se oženio jednom od pomenutih udovica. Zato i postavljam pitanje da li je taj testirani čovek koga ti pominješ na onom linku jedan od Grkovića, tj potomak tog Grka, ili ne.
   Međutim, kada čitam ovo što si napisao i predhodnu diskusiju čini mi se da ti tvrdiš da su sve Šaponje kod Nove Varoši potomci tog Grka. Pojasni molim te. Nadam se da je moje pitanje sada jasnije.

   Odgovori
   • Pedja

    Uzgred, čini mi se, na osnovu napisanog, da Vladan ne misli da svi Šaponjići vode poreklo od pomenutog Grka.

    Odgovori
 • goran saponjic

  Saponje su ziveli na koritskoj visoravni u pecar selu pa su odatle otisli u komarane taj zaseok mjesnik iza Velikog brda.inace jedna gudura izmedju gujanicke male i danasnjih saponja.odatle su svi bili iselili i moguce da su tad otisli za pljevlja il durmitor a tu je ostalo samo nekolko staraca i par udovica.i to je bilo h vreme velike seobe oni su otisli u bosnu.na pocetku 18veka tu je dosao u mjesnik neki grkovic od gacka prihvatio prezime te udovice saponja a moguce i slavu sv stefana. Inace grkovici se pominju u starom vlahu u selu rutosi sa slavom djurdjevdan.sinovi tog grkovica su u drugoj seobi 1740isli u srem i vratili se u komarane dvadesetak god kasnije.u vreme pr srpskog ustanka vec je bilo veliko bratsvo saponja u komaranima taj grkovic moguce da je bio od grkavaca iz sela ljubomira trebinje pisac kljajevic kaze od onih grkovica iz rutosa sl djurdjevdan potomci predojevica.oni saponje iz dalmacije izgleda jesu tu ziveli na uvcu komarani nije izmisljeno.

  Odgovori
 • Joksim

  Gorane ponovo pitam da li je rađen DNK (pra)porekla po muškoj liniji za Šaponjiće sa Staroh Vlaha – Zlatara, iz Dragačeva, Dalmacije i gde sve ima Šaponjića, odnosno Šaponja, kako pravoslavaca,tako i onih drugih?

  Odgovori
  • Pedja

   Joksime, što setiče dragačevskih Šaponja nije rađen nikakav DNK test. Lično planiram da uradim test ali problem su finansije.

   Odgovori
 • goran saponjic

  Pedja veliki pozdrav od gorana i vladana iz beograda.ako zelis i mozes ti uradi dnk test ako treba i mi cemo finansijski ucestvovati i da po haplogrupi vidimo sta je istina ti si ista krv kao i saponjici koji su ostali u komaranima posle 1820i neke kad su odlazili u dragacevo.mislim mi nismo ista krv sa onim saponjama u dalmaciji oni jesu saponje i bili su na uvcu a nas je predak tj rodonacelnik bio grkovic koj je uzeo prezime po selu gde su oni ziveli pre seobe u bosnu .izgleda je bilo bas ko sto je govorio guslar milic da je prvi u saponje tj predeo mjesnik dosao scepan grkovic tamo zatekao samo nekolko staraca uzeo njihovu cerku za zenu i njihovo prezime.to je bilo posle velike seobe tad su hercegovci u velikom broju al pojedince dolazili u stari vlah u opustela sela i zaseoke.samo da utvrdimo koji smo haplotip

  Odgovori
 • Pedja

  Gorane, zar nisi ti vec pisao , na onom linku sto sam postavio, da se tvoj bratanac testirao i da je haplogrupa j2b1 m205? Potvrdi informaciju ako nije problem

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pedja netvrdim da je to nasa hg.taj rodjak se jeste testirao al on nije saponjic.njegov otac je ziiveo u komaranima i u novoj varosi pa ga moji zvali rodja al on nije saponjic neko drugo prezime.bilo je u selu mnogo i drugih prezimena pa su bile udaje i zenidbe pa se rodjakali ja sam mislio da je on od nasih al nije izvinjavam se ne tvrdim da je to nasa hg dok zaista neuradimo testiranje.ovde sam procitao da trenutno nije mnogo skupo radi se ovde u bg ima i adresa a poznavaoci bi po haplotipu mogli da kazu dali je od predojevica ili kuci ili grkavci ili vec neki treci al sigurno je da su saponje sa uvca od nekih grkovica.za one u dobropoljcima neznam ni vladan nezna mnogo o njima sem da su ziveli u starom vlahu na uvcu.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pedja mislio sam na saponjice u novoj varosi i u dragacevu koji slave stevandan da su od grkovica a oni koji su otisli u dalmaciju to niko nije siguran mada kazu da je svima slava bila sv stefan dok su bili svi u starom vlahu.bozidar kljajevic tvrdi da su svi bili grkovici slavili djurdjevdan.pozovi kljajevica i pitaj ga za saponje ima br tel u reklami ha njeg knjige.

  Odgovori
 • Pedja

  Vladane opet molba da napises da li ako znas da li su svi saponjici potomci navedenog grkovica ili samo neki deo kako sam ja shvatio iz tvog pisanja. Takodje smatram da je prica o tome da neko napusti neki kraj ostavljajuci iza sebe starce i udovice da se sami snalaze malo cudna, iskreno, sem ako nije iznenada umro

  Odgovori
 • Pedja

  Uzgred Gorane, Vladan pise da je Grkovic uzeo udovicu iz Saponja za zenu a ne cerku kako ti kazes. Iskreno voleo bih da navedete svoje izvore makar bili oni i necija usmena prica

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pedja malo me iznanadjujes sa pitanjima.sta te tu cudi da u nekom selu ostajali starci i po neka udovica bez volje za zivot i za pokret.u seobe su u to vreme bezali od turaka i u daleke krajeve odlazili mladi muskarci puni energije i vere u sebe spasavali sebe i svoju decu verovali u svoj opstanak i u drugim dalekim zemljama samo da ih turci nepobiju a ostajali su oni koji vise nisu imali snage i volje nizasta prestari za nove pocetke i nove borbe.i jos da ti odgovorim to su bile zene od saponja udate za duskice koji su mladi stradali pa one ostale kod njihovih oceva il dedova duskica u mjesnik.kod jedne od njih dosao je taj grkovic pa se oni vratili na uvac sipovik na njenu ocevinu u saponje tako se on prozvo saponja iz saponja su iselili sipovik otisli za pljevlja ostali samo najstariji kod nji je doso grkovic a imalo ih i u rutosima.

  Odgovori
 • Vladimir Saponja

  Pozdrav za sve Saponje – Saponjice. Gorane, moje Saponje u prvoj seobi su svi otisli u Dalmaciju. Stric mi je potvrdio pricu da nam je poreklo iz Raske ali tada se nije zvala Raska drzava ( nisam istoricar ) a neko tvrdi da je Zupanija , neko stara Crna Gora a neko pak Stara Srbija. A kasnije iz Dalmacije jedan Saponja je otisao u Bosnu gde su se umnozili a jos kasnije u Vojvodinu. Velikih nejasnoca tu ima jer kako sam ranije pisao crkva Svetog Djordja u Dobropoljcima je sagradjena 1524.god I mislim da bi jedino pametno resenje da uradimo DNK. Negde sam procitao da ima popust do 16.aprila, zna li neko vise o tome? A opet razmisljam ima li svrhe za DNK o poreklu jer je analiza validna za oko 250 godina unazad.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Vladimire vec sam ti pisao sto ti je stric potvrdio da su sve saponje iz raske oblasti tj stara ili prva srbija.stari vlah i reka uvac su se nalazili u sredistu stare raske iz vremena nemanjica.svi su saponje ziveli na pesteru izmedju sjenice i bjelog polja korita odatle otisli na uvac zaseok sipovik po njima se zvao saponje.svi su otisli u dalmaciju u velikoj seobi a u njihovo selo je desetak god.kasnije dosao scepan grkovic nazvan saponja kasnije je on zaseok nazvo sipovik tj saponje.avram saponja je bio ktitor crkve sv djordja u dobropolj.u 17veku znaci darodavac gradjena je mnogo pre njega gj pre njegovog dolaska u dobropoljce.poz vladimire pisi

  Odgovori
 • goran saponjic

  Moze biti da je vama i tad bila krsna slava sv vasilije veliki a prezime saponje da je dobijeno po reci vapi na pesteru kod sjenice.vapa il kako su tad zvali sapa.u to vreme su na vapi sa slavom sv vasilije veliki ziveli knezevici iz budimlje.negde sam procitao da vi u dalmaciji niste menjali slavu da je uvek bila sv vasilije.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pozdrav za sve saponje i saponjice.kao veliko bratstvo svi su ziveli na uvcu u starom vlahu i svi su slavili sv arhidj.stefana a na uvac su dosli iz sela grkavci kod trebinja moguce moguce sredinom 17veka.odatle svima nadimak grkovici.u velikoj seobi 1690 svi su saponje iz komarana otisli na durmitor odakle su skoro svi otisli u dalmaciju ali moguce da se jedan od njih zadrzao na durmitoru pa se posle nekoliko god.vratio u komarane u starom vlahu.moguce da je taj sto se vratio u selo komarane bio scepan saponja grkovic koji se ozenio udovicom od duskica koji su ziveli u zaseoku mjesnik.on nije promenio prezime on je bio saponja kojima je bio nadimak grkovci po selu grkavci odakle su dosli prvo na koritsku visoravan odatle u stari vlah sipovik.oni sto su otisli u dalmaciju uzeli su za slavu sv vasilija a njihov brat scepan koji se vratio na uvac zadrzao je stevandan.njegovi su sinovi ignjat i mijat koji su isli u srem u drugoj seobi pa se vratili u komarane.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Svi su Saponje zivele u zaseoku sipovik a u mjesniku su ziveli samo duskici.samo saponjama je bio nadimak grk po selu grkavci.i u to selu su bili saponje.scepan se sa durmitora vratio na uvac a onaj scepan kog radomir pominje u rodoslovu je njegov unuk sin mijatov.ignjatovi sinovi su iz komarana otisli za priboj.pribojsku gracanicu.dakle taj grk koj je dosao u mjesnik je bio saponja a udovica je bila od duskica kojom se on ozenio i otisao u sipovik na dedovinu.

  Odgovori
 • goran saponjic

  Pozdrav za sve Saponjice i jedna jako vazna ispravka poslednjih tekstova nisu svi saponje u starom vlahu i novovaroskim selima od grkovica.scepan saponja je bio grkovic sin onog grkovica koji je dosao u zaseok mjesnik posle velike seobe kada je iz komarana jedna grupa saponja otisla prema dalmaciji a njih nekolko je otislo u srem ilok vukovar.posle njihovog odlaska u komaranima u mjesniku je ziveo saponja grk a njegov sin je bio scepan grkovic a njegov sin je dmitar .u isto vreme kad je u komaranima ziveo dmitrov otac scepan u saponje su se iz srema vratili ignjat i mijat koji su ziveli kraj dunava bili vojnici granicari.oni su saponje ali nisu rod sa scepanom i dmitrom.njihovi su sinovi otisli u radijevice odatle u sumadiju milicevci i za sjenicu a dmitrovi potomci su grkovici.dmitar je rodjen oko 1760god negde u to vreme su se ignjat i mijat vratili iz srema u komarane.njihovi potomci nisu grkovici samo scepanovi.

  Odgovori
 • Pedja

  Pozdrav za sve Saponje.
  Znaci, cak i da neko od saponja i uradi dnk test to ce nam dati samo sliku o jednom delu Saponja/Saponjica. Gorane, znas li, da li je neko od potomaka Ignjata i Mijata ostao na Uvcu ili su se svi raselili?
  Vladane, ako jos pratis prepisku, da li ti je poznata ova Goranova prica?

  Odgovori
 • goran

  Pedja cinjenica je da svi mi iz komarana poticemo od scepana grkovica saponje koji je u komarane dosao oko 1740god.dosao u komarane imao sina dmitra a ovaj cetvoricu sinova od kojih poticu skoro svi saponjici u komaranima i radijevicima.sigurno daje dmitar nas direktni predak imao jos brace al neznamo imena i gde su otisli.pitanje je dali je scepan bio direktan rod sa ignjatom i mijatom koji su pre njega stanovali u komaranima ili su samo od istog plemena.izgleda su njihovi potomci ovi saponje u milicevcima od mijata i oni sto su otisli u sumadiju knic.moguce i da su mijat i ignjat srodnici onih saponja koji su otisli u dalmaciju benkovac a scepan dosao od gacka kao grkovic pre njihovog povratka iz srema.ali postoji podatak da je scepan nas dir.predak dosao u komarane od bjelog polja korita kao scepan saponja grkovic.on je stanovao na onom brdu saponje koritska visoravan danas licine.problem je i pitanje odakle je tu dosao i dal su ignjat i mijat njegovi stricevi ili su oni familija saponje a on prozvan po mestu gde su saponje stanovale pre komarana gde je ziveo onaj martin grk cincar.

  Odgovori
 • goran

  Pedja cinjenica je da svi mi iz komarana poticemo od scepana grkovica saponje koji je u komarane dosao oko 1740god.dosao u komarane imao sina dmitra a ovaj cetvoricu sinova od kojih poticu skoro svi saponjici u komaranima i radijevicima.sigurno daje dmitar nas direktni predak imao jos brace al neznamo imena i gde su otisli.pitanje je dali je scepan bio direktan rod sa ignjatom i mijatom koji su pre njega stanovali u komaranima ili su samo od istog plemena.izgleda su njihovi potomci ovi saponje u milicevcima od mijata i oni sto su otisli u sumadiju knic.moguce i da su mijat i ignjat srodnici onih saponja koji su otisli u dalmaciju benkovac a scepan dosao od gacka kao grkovic pre njihovog povratka iz srema.ali postoji podatak da je scepan nas dir.predak dosao u komarane od bjelog polja korita kao scepan saponja grkovic.on je stanovao na onom brdu saponje koritska visoravan danas licine.problem je i pitanje odakle je tu dosao i dal su ignjat i mijat njegovi stricevi ili su oni familija saponje a on prozvan po mestu gde su saponje stanovale pre komarana gde je ziveo onaj martin grk mozda stvarno grk prezime galonja galonjin potok korita galonje su starinom sa krfa grci.

  Odgovori
 • Ranko

  Snila baba što joj milo bilo. Niti zareza, ni velikog slova, niti tačke.

  Odgovori
 • goran

  Ranko stavi ti dve tacke na svoje glupe komentare.ako ti se necji tekstovi nesvidjaju nemoras da citas ionako te niko nepita za misljenje.a zareze stavljaj u svojim tekstovima ako ih neko cita.

  Odgovori
  • Ranko

   Gorane, negacija uz glagol se uvijek piše odvojeno, osim u četiri slučaja. Čovjek treba da kaže nešto kada ima šta da kaže. Nagađanja nijesu ozbiljni stavovi. Gadna ova naša gramatika a rodoslovlje još teže.

   Odgovori
 • Milorad Bogdanović

  goran
  28. juna 2016. u 22:38
  Veliko postovanje gosp.bogdanovicu.molio bih vas ako mozete da mi kazete nesto o prezimenu saponja u okolini prijedora i u potkozarju.ima dosta saponja i u kozarskoj dubici i u prijedoru.znate li mozda koje su im krsne slave i odakle su dosli u pokozarje i prijedor.postoje tvrdnje da su u potkozarje dosli iz dalmacije ali i tvrdnje da su u te krajeve u bosni dosli iz starog vlaha i pestera.znate li koje su im slave i odakle su ili kad dosli u bosnu.veliko postovanje goran nova varos.

  Gorane, hvala i vama, i velike pohvale za trud koji ispoljavate u pretraživanju korijena predaka tvojih.
  Prezime Šaponja slave sv. Vasilija, a 1882 godine spominju se u parohijama Draksenić i Svodna (Dubica), Rujiška (Krupa na Uni), ali i u parohiji Tiškovac kod Livna, odakle se pretpostavlja da su sve Šapolje porijeklom. Takođe, jedne Šaponje slave Đurđevdan, u parohiji Vidovica kod Dubice, ali pretpostavka da su to iste porodice. Nigdje više ovo prezime se ne spominje na prostoru Banjalučke krajine.
  Što se tiče migracije stanovništva u ove krajeve, teško je sa sigurnošću reći da su došli iz Dalmacije, jer mahom su se sa ovih prostora selili u južne krajeve, u vremenu do sredine 18. vijeka. Mahom su se raseljavalo se po Baniji i Slavoniji. Velika većina doseljenika na prostor Zmijanja, Timara i Potkozarja doselila je krajem srednjeg vijeka pa do početka 18. sa prostora oko Beograda, Smedereva i Raške oblasti, a kasnije iz Hercegovine i Primorja, preko Glamoča, Kupresa i Petrovca. Vjerovatno da su Šaponje sa prostora Tiškovca doselili u ove krajeve u 18 ili početkom 19 vijeka.

  Odgovori
 • goran

  Veoma vam hvala gosp.bogdanovicu.mnogi su ljubitelji ovog portala videli makav ste gospodin i prijatelj svih nas koji tragamo za korenima.za razliku od nekih pojedinaca koji se na vrlo prost i glup nacin uplicu u neke polemike bez da ih iko ista pita niti neko cita njihove komentare.vasi su komntari izuzetni to nemislim samo ja vec mnogi ljubitelji porekla.sto se tice Saponja veoma velika familija koja se pominje u tiskovcu tj tromedja i kasnije kozara.ali je problem sto i oni navode za mjesto odakle su dosli u bosansku krajinu stari vlah i pester.i sad mi je vec prilicno jasno dasu Saponje u tiskovac dosli u velikoj seobi 1690iz starog vlaha sa slavom sv vasilije veliki koja je dominantna slava kod svih saponja u zapadnoj bosni.saponje nisu izvorno iz okoline tiskovca vec su tu doselili.mi saponje u srbiji smo izgleda zaista druga familija koja je doselila u zaseok gde su stanovali saponje koji su otisli na zapad
  U Srbiji bas svi Saponje gde god zive slave stevandan znaci ipak se radi o dve razlicite familije.Pozdrav Milorade

  Odgovori
 • goran

  Jos bih da dodam prethodnom tekstu da u selu mala paukova na baniji zivi veca porodica saponja ali nisam siguran za njihovu krsnu slavu.vrlo je verovatno da su na baniju preselili iz livanjskog polja tj od tiskovca.s obzirom da se se vrlo blizu tiskovca u livanjskom polju nalazi veliko selo grkovci vrlo moguce dasu neki saponje iz tiskovca stanovali i u grkovcima koji su na samoj granici livanjskog polja.nas dir predak saponja grkovic mozda je bas iz grkovaca kraj tiskovca se vratio u stari vlah na uvac.u grkovcima se inace u 18veku dosta slavio stevandan.

  Odgovori
 • Vladimir

  Vladimir
  Pozdrav za sve Šaponjiće i Šaponje.
  Najavljeni skup Šaponjića na Sv. Iliju 02.08 2016 u selu Radijeviću– pored Zlatarskog jezera pomeren je (zbog odmora) na 10 septembr 2016.g.
  Takođe (zbog nestabilnog vremena) promenjeno je i mesto održavanja skupa.
  Skup će se održati 10 septembra 2016 g. U hotelu Panorama na Zlataru – Babića Brdo – iznad Nove Varoši.
  Sve informacije o skupu na imel: [email protected]

  Odgovori
 • goran

  Pozdrav vladimire i hvala za informaciju u vezi skupa.nadam se da se okupimo u sto vecem broju i da na skup saponjica dodje i desetine porodica iz sumadije koje poticu od saponjica iz komarana i da najzad nadjemo odgovore na pitanja ko smo i odakle smo odakle su saponje dosle u komarane imamo li veze tj dali smo ista familija sa saponjama iz dalmacije ili je samo prezime slicno.i koje scepan grkovic saponja i odakle je dosao u komarane rodonacelnik komaranskih saponja. Nadam se da svi zajedno nadjemo odgovore.Goran Saponjic iz Beograda.

  Odgovori
 • pedja

  Kako prodje skup? Nisam isao, radio sam.

  Odgovori
  • aleksandar Šaponjić

   Bilo je odlično,dosta njih se odazvalo iz svih krajeva,šteta što nisi bio.Za sledeću godinu guslar Milić Šaponjić oragnizovaće okupljanje u Šipoviku pod šatrom.

   Odgovori
 • radomir

  Pozdrav za sve Šaponjiće!
  Skup na Panorami je bio izuzetan dogadjaj.Prošao je u najboljem redu,prisustvovalo je oko 240 Šaponjica iz N.Varoši,Priboja,Prijepolja,Sjenice,Arilja,Uzica,Čačka,Beograda,Vršca,Sečnja,B.Polja,Kraljeva itd.

  Odgovori
 • Pedja

  Drago mi je da je proslo dobro. Jeste li se dotakli i ovih tema o kojima ovde raspravljamo?

  Odgovori
 • goran

  Veliki pozdrav svim saponjicima koji su bili na skupu.ja nisam mogao zbog posla da dodjem na skup i jako zalim sto nisam bio.zaista je sjajno da ima toliko saponjica i njihovih potomaka svud po srbiji.nadam se da je bilo reci na skupu i istoriji familije i l prvim saponjama koji su ziveli u komaranima o scepanu i mitru i mitrovim sinovima od kojih svi iz komarana poticu.valjda su pominjali i predeo saponje na koritskoj visoravni i pester gde su preci ziveli
  Dace bog da i sledece godine odrzi skup ovako velikog bratstva mozda cemo imati jos vise istorijskih podataka o precima
  A zamislite da su dosli i svi oni s drugim prezimenima koji poticu od saponja i slave stevandan.bilo bi 500 ljudi na skupu.Bog nam pomogo niko nam nista nemogo

  Odgovori
 • Zoran

  Pozdrav Gorane!
  Citajuci vase komentare u vezi porijekla prezimena Saponjic ,zelio bih da Vam dam odredjene podatke. Ja sam Zoran Dragutinovic iz sela Ubla pleme Ceklici Katunska nahija opstina Cetinje Crna Gora.Zelim da Vam dam podatke o bratstvu Dragutinovic i njihovom porijeklu.Predak bratstva Dragutinovic zvao se Petar Buronjic koji je dosao u Ceklice iz Bjelopavlica pocetkom 16 -tog vijeka zbog ubistva turskih poreznika.Dosao je sa brojcanom porodicom koja je veoma brzo postala jos veca i naseljava cetriri Ceklicka sela.Slava nasih starih je sveti Arhidjakon Stefan.Kasnije uzimamo plemensku slavu svih Ceklica sv.Ilija.Nas predak Dragutin po kojem smo dobili prezime zenio se dva puta.U prvoj porodici imao je 5 sinova koji su vec imali svoje sinove i unucad kada su se preselili u pravcu Kolasina,Bijelog Polja ,Pljevalja i dalje.U perodu oko 1700 god.Na tom putu jedan od brace ostao je u selu Bandici opstina Danilovgrad Crna Gora.Od kojih su Bandicki Dragutinovici.U drugoj porodici imao je tri sina od kojih poticu danasnji Dragutinovici u plemenu Ceklici.Svi moji preci bili su dobrog zdravlja i dugog zivota.Zivjeli su sto cak i preko sto godina.Izrazito visoki ,krupni ,fizicki jaki ,plave kose i plavih ociju.U svakoj generaciji Dragutinovica postoje osobe prirodno nadarene za slikarstvo. Volio bih da vam ovi podaci pomognu da dodjete do nekih zakljucaka o vasem porijeklu. Pozdrav!

  Odgovori
 • GORAN

  Hvala Zorane za ove lepe podatke o Dragutinovicima iz Ceklica.Po nekim izvorima koje sam ja procitao Vas predak Petar Buronja je od Mrnjavcica presao u selo Buronje,odatle mu prezime.Odatle u Kuce.Molio bih Vas ako znate nesto vise podataka o tim Vasim srodnicima koji su otisli 1700god za Kolasin,odatle na Koritsku Visoravan.I danas postoji predeo Dragutinovici gde su ti Vasi rodjaci ziveli.To je veoma blizu predela Saponje,koji su odatle otisli u Dalmaciu,pa je vrlo moguce tu naselio neki Dragutinovic,jer odatle moji preci odlaze za Novu Varos slava Sv.Arhidj.Stefan.Dragutinovici su odatle otselili za Priboj,i na Zlatibor,a i u nasem selu Komarani na Uvcu,bilo je porodica Dragutinovica,dosli iz Crne Gore.Malo me samo zbunjivalo jer su moji preci na Koritima imali nadimak grci,ali mozda su tako zvali Dragutinovice jer su bili pravoslavni te i popovska familija.Moji Saponjici imaju dar za gusle a uglavnom su vojnici i policajci,zanatlije.Pisite jos sta znate o precima,velik pozdrav.

  Odgovori
  • zoran

   Citajuci dosta istorijskih podataka dosao sam do zakjucka da su plemena u drzavi Crnoj Gori bila dobro organlzovana..Svi su imali svoje katune .plodno zemjiste cak i udio na primorje,Teritorija se smanjivala,zbog osvajanja Venecije i Turske..Najvise pomijeranje stanovnistva na teritoriji Crne gore bilo je za vrijeme Ivana Crnojevica i prenosenja prestonice na Cetinje koje postaje centar okupljanja.tako da plemena dolaze nd svoje katune.Tako je dosao i Petar Buronjic i zbog sukoba sa turcima..Pleme Ceklici pominje se veoma rano cak 1326g u Kotorskom arhivu nadjen je podatak o ubistu Pavla Buronjica sina Petra Buronjica
   kojeg je ubio Nikola Barakovic 1566g
   Sva danasnja sela u plemenu Ceklici postnjala su za vrijeme vladanja Ivana Crnojevica.Brastvo Buronjica cini pedeset posto plemena Ceklica i dijeli se na deset ogranaka.Nas prfak Dragutin je bio Ivanov a Ivan Zivanov..hvale dva pasa do Petra.
   Tezak period za plemena katunske nahije bio je i pohod Numan pase Cuprelica 1714g kada je stradalo mnogo Crnogoraca bilo su veliki zbjegovi.Dali tada ili ranije.posla je Dragutinova brocaka porodica..
   Znamo da je imao pet sinova i da je jdan ostao u Bandice sa kojima se svojimo..A ostali u pravcu Bijelog Polja i dalje..Moji djed i njegov brat bili su dobili poziv preko opstinske kancelarije da posjete Dragutinovice i oni su to uradili ali ne znam u koje selo i grad..je to bilo. Pricali su da oni znaju sve o svm porijeklu.

   Odgovori
 • GORAN

  Ispravka Petar iz sela Buronje u Bjeopavlicima odlazi u Ceklice.

  Odgovori
 • zoran

  Izvinjavam se zboj gresaka u pisanju..

  Odgovori
 • zoran

  Opisao bih vam ponovo izgled mojih predaka..To su bili ljudi visoki ,snazni..stabilne naravi..dugovjecni.

  Odgovori
 • GORAN

  Pozdrav Zorane.Evo sto sam ja dosada uspeo da saznam o tvojim Dragutinovicima.Jedna veca porodica koji poticu od Petra Buronjica koji se u16veku naselio u selu Jezer,posle kaoPetrovici prelaze u Ubao isto Ceklici,odlaze nekolko god.posle velike seobe Srba na sever.Otisli su iz Ceklica za Kolasin,odatle na prostor Korita izmedju Bjelog polja i Pestera.Naselili se ispod planine Zilindar,oko 1km od zaseoka Saponje,Selo Korita.Dragutinovici su tu ziveli neko vreme,neznam tacno koliko,i odatle su naglo raselili u nekolko pravaca.Tu gde su ziveli doselili su posle par god.Lazovici iz Sekulara.Od ovih Dragutinovica kad su otisli za Priboj,nastaje bratstvo Demirovici i na Zlatiboru Urosevici.Da neverujes koliko je porodica nastalo od ovih Dragutinovica sa Korita.I svi njihovi potomci i njihovi zetovi slave sv.Stefana ko po zakonu.Ja verujem da su neki Dragutinovici stanovali i na Saponjskom brdu,pa su tako prozvani Saponje,koji su tu pre Dragutinov.ziveli.Oni su bili od Grkavaca kod Trebinja,zato nadimak Grci.Dva su brata Ignjat i Mijat kao Saponje otisli prema Novoj Varosi a u Dragutinovicima brdo Saponje ostao je jedan njihov brat s nadimkom Grk,neki Marko,odatle je njegov sin Scepan Saponja Grk,otisao kod striceva u Komarane Stari Vlah.Kod njih na zemlju su posle nekog vremena dosli i porodice Dragutinovici Jovanovici i Gvozdenovici iz Ceklica.Ja sam potomak tog Marka Grka koji je izgleda bio Dragutinovic.Saponje su odatle isli i za Sjenicu,Pester.Neki su Saponjici u selu Knic u Sumadiji vratili neko staro prezime Petrovic,a to je i prezime Dragutinovica Ceklicana.Dragutinovici Petrovici su kod Bjelog polja,Korita bili brojni i veliki kao pleme.Veliki pozdrav Zoki,Saponja Nova Varos.Pisi.

  Odgovori
 • GORAN

  Nako kako si opisao tvoje pretke,takvi su isto i moji Saponjici.Visoki krupni,cesto plavooki,burnog temperamenta i dugovecni.Veoma mnogo mojih rodjaka je zivelo i vise od 90god.I svi su nekad voleli gusle i frule.Neki su Saponjici preslavljali sv.Iliju.Na Koritima gde su bili Dragutinovici i Saponjici,danas zive Bosnjaci licine i Mekici.To je Gornji Bihor.

  Odgovori
  • Luka

   Šaponjiću testiraj se na Y hromozom pa ćeš znati da li ste od Dragutinovića iz Ćeklića ili ne.

   Dragutinovići iz Ćeklića su već testirani, pripadaju haplogrupi R1a>Z280>YP237>L366.

   Odgovori
 • zoran

  Ja znam za seobu Dragutinovica prema Bijelom Polju..i da se to desilo oko1700g..Da su u koritima zivjeli..zatim se raselili mijenjajuci prezimena Ajanovic..Demirovic Stepanovic Urosevic..negdje smam nasao i Pjevcevic Smiljanic Vesic..
  Ali svi oni nijesu mijenjali slavu..Citajuci pronalazim da nam se price poklapaju..jes da nije sve lako shvatiti..svi moji su zivjeli sto cak i preko sto godina..interesuje me dje su Dragutinovici i ostala brastva grupisani u kojim selima i gradovima u drzavi Srbiji.

  Odgovori
 • GORAN

  Jos sto sam mislio da je jos verovatnije,daje moj daleki predak Marko Saponja Grk,od starih Saponja,ostao u njihovoj mali,gde su naselili Dragutinovici,te se ozenio nekom njihovom sestrom,njegov je sin bio Scepan Grkovic Saponja,a Dragutinovici Saponje da su Scepanu ujaci,kod kojih je on otisao oko 1740.Svi su Dragutinovici oko 1730god.otisli iz tog svog sela za priboj i pljevlja.

  Odgovori
 • zoran

  Gorane
  Sto vi mislite kakav je vas zakjuak dali su Dragutinovici.i Lazovici zivjeli istovremeno ili odvojeno u selu Korita?Slave li istu slavu? I dali su Saponjici posebno brastvo koje je zivjelo u koritima ili poticu od nekog od ova dva brastva ako je takog od kojeg?

  Odgovori
 • GORAN

  Pozdrav,Zoki Dragutinovicu.Dragutinovica,Demirovica,i Ajanovica i porodica koji su svi stevanjstaci ima veoma mnogo,po celoj Srbiji.Od njih su i Urosevici na Zlatiboru i Dragutinovici u Branescima.Malo je veci problem navedena haplogrupa R1a za testiranog Dragutinovica ako je on od tvoje loze,jer se to nikako neuklapa sa ranijom tvrdnjom dasu Dragutinovici E1b od Kuca Mrnjavcica.Ovaj podatak je cudan jer su neki testirani potomci Demira bili E1b,sto dalje postavlja pitanje Ko je i iz kog plemena bio Petar Buronjic.Sto se tice Mojih Saponjica,najverovatnije se radi o dve familije u jednoj,odnosno da su jedni stariji Saponje otisli u velikoj seobi na zapad,a na njihovo seliste su dosli Dragutinovici.Ali jedan od tih Saponja se brzo vratio svom kraju,gde su naselili Dragutinovici,i ozenio se od njih.Oni su otisli za Novu Varos odatle kao Saponjici,a Markov sin Scepan,otisao kod njih kao Scepan Saponja Grk,jer je Marko bio Grkavac.Dragutinovici su Scepanu ujaci.Oni su od njega stariji po god.ali su njegovi dedovi na Koritima stariji stanovnici od Dragutinovica.Predeo Saponje se tako zvao i pre Grkavaca koji su tu isto doselili od Trebinja i tu u Saponjama ziveli,pa otisli na sever.Kad su otisli Dragutinovici u njihovo selo su dosli Lazovici,i njihovo je ime ostalo selu.Kad su otisli Saponjici u isto vreme sa Dragutinov. na to mesto su dosli Licine.Oko 1730.god.

  Odgovori
 • GORAN

  Taj veliki prostor Bihor i Korita,krajem17 i ceo 18vek su se familije i bratstva i njihova sela smenjivale na svakih 20_30god neka su imena predelima ostala,pa su napr.u nekom predelu zaseoku stanovale po dve ili tri razlicite familije.Odavde su ih terali ratovi ali i turski bihorski age koji nisu dozvoljavali da se na Koritima i Pesteru formiraju plemena kao u Brdima.

  Odgovori
 • GORAN

  Inace,Saponje su sa Korita otisli u Dalmaciju.Na njihovo mesto su dosli Grkavci,prozvani Saponje grci,otisliodatle u Levac Velike Sugubine kod Kragujevca.Na njihovo mesto dosli Dragutinovici,dvojca brace,i jedan Saponja Grk koji se vratio iz Sumadije ili mozda nije ni odlazio iz Korita u seobi 1738g.

  Odgovori
 • GORAN

  U selu Velisevcu kod Gornjeg Milanovca,zivi mnogo porodica koji poticu od Demirovica koji su od Dragutinovica.Demir je turska rec za ime Gvozden,A Ajan znaci Staresina glavni.Od tih nadimaka Dragutinovica prezimena.Nekog Dragutinov. na Zlatiboru zvali Pjevac od njega Pjevcevici.Dragutinovici su inace svugde poznati kao saljivdzije i spadala,veseljaci,skloni raznim nadimcima.I moji Saponjici nikad nigde nisu promenili krsnu slavu Stevanjdan,kao i tvoji preci iz Ceklica.

  Odgovori
 • zoran

  Sto se tice DNK testiranja znam ponesto ali neznam dali je taj projekat uopste dao rezultate i dali je jos aktuelan..I gdje bi ti rezultati vodili.
  Znam za Seobe znam za fizicke i psihicke karakteristike mojih prdaka
  Fizicke karakteristike,Visoki ,snazni krupne gradje ,plavi ..plavh ociju..
  Pshicke karakteristike,Blage naravi duhoviti..nikad se ne nerviraju..stabilni,hrabri,pravicni.
  Volio bih da je ovo moje pisanje dovelo do sklapanja mozaika o seobama i porijeklu.

  Odgovori
 • GORAN

  Pozdrav Zoki.Tvoje pisanje o Dragutinovicima,tvojim srodnicima i plemenicima je sasvim ok.Tvoj rod su i Pavicevici i Jovanovici i Vujosevici iz Ceklica,i neki Jankovici iz Velisevca i moji Saponjici iz Starog Vlaha i Pjevcevici itd.Jer Petrovici Buronje su postali citavo pleme Ali je tokom istorije svih tih granatih i velikih dominantnih bratstava bilo i mnogo slucajeva uskoka,tj uskakanja pojedinaca u ta bratstva,uzimanja njihovog prezimena i slave,zenidbe iz tog bratstva,da bise neki inokosni begunac osecao sigurniji i jaci.Zato u mnogim plemenima ima i po dve il tri razlicite haplogrupe koje su neki parametar porekla pojedinca.Napr.u Klimentima je bilo i tri ili cetri haplogrupe u 19veku,a oni po legendi svi poticu od jednog pretka Klimenta i njegovih cetri sina.U ovoj prici o poreklu nista se nemoze uzeti zdravo za gotovo,jer uvek mozes,mozda sutra,da saznas neki novi detalj,informaciju,koja sve sto si saznao,preokrene.Napr.sve osobine koje si mi napisao za tv Dragutinovice,imaju Dobrijevici iz Dalmacije,i sve familije koje od njih poticu.Mozda je Petar bio od Dobrijevica koji vekovima slave Stevanjdan,koji su navodno od Mrnjavcica.To je opet novi rebus i zagonetka i nikad nemozes reci znam toje to.He,nadam se otkrijes jos nesto,Zoki.

  Odgovori
 • zoran

  Pozdrav..
  Buronjici se dijele na deset rodova
  u selu Jezer su ,Jovanovici.Pajovici..Radulovici,Nikcevici.
  u selu Dragomido..Pavicevici kojih ima u Bandicima..
  selo Uba ,cine Dragutinovici..kojih ima u Bandice Vujovici ,Vujosevici.
  selo Petrov do.Mirkovici i Pavlicevici kojih ima Zagori.
  Shvatam da je dolazilo do prilazenja pojedinaca ili djelova starijih rodova zbog sigurnosti.ipak su to teska vremena bila..mene je dovoljno da se neka prica odrzala kroz vjekove na odadvije strane..o zajednickom porijeklu..Citajuci vidim da je bilo iselavanja i to velikog svih Crnogorskih plemena na teritoriji Sumadije i ostalih djelova Srbije

  Odgovori
 • Stefan Milivojevic

  Ja sam Milivojevic iz Knic.Znam da je staro prezime Saponjic i samo me interesuje kako je sad doslo do prezimena Milivojevic,mozda po tom nekom Milivoju koju se iz Komarana preselio pokraj reke Vape.Takodje znam da su se za vreme Karadjordja sa Vape doselili u Knic Luka,Milan i Gliso Milivojevic(sirocad).Pozdrav za sve Saponje 🙂

  Odgovori
 • Goran

  Stefana,u Komaranima su u 18veku živeli dva brata Ignjat i Mijat.Mijat je bio preselio u zaseok Mješnik,imao je dosta dece,dosta sinova,a Ignjat samo dvojicu.U Mješniku se u Mijatovo vreme dogodila opasna epidemija tuberkuloze pa su preživeli Mijatovi potomci otišli na Pešter prema Sjenici.Moguće daje tvoj predak Milivoje njegov sin.Inače su neki Šaponje,rođaci Mijata i Ignjata kad se vratili iz Srema otišli na Pešter,selo Korita.Moji Šaponjići potiču od neke Mijatove ćerke,i njenog sina Šćepana koji se iz Korita vratio u Komarane zaseok Šaponje.

  Odgovori
 • Stefan Milivojevic

  Moguce je.Samo treba klupko polako da se odmotava 🙂

  Odgovori
 • Goran

  Tvoj predak nije sam došao na Vapu,već sa nekoliko braće.U Kniću se pominju i familije Petrovići,Lazovići,Nedići,Paunovići,i za sve se navodi dasu iz sela Vape,odnosno iz Šaponja na Uvcu.Ovo su sigurno potomci Milivojevih braće i sestre.Pitanje je samo dali su oni Mijatovi sinovi ili od onih Šaponja iz sela Korita.Jer Mijatovi su skoro svi pomrli od bolesti osim dve njegove kćeri i dva,tri unuka.Ignjatovi sinovi su otišli u Dragačevo.

  Odgovori
 • Goran

  Šaponje su pre seobe 1690 živele na Pešteru,na reci Vapi,u selu Boguti i Vapa.Odatle su otišli u Srem,Ilok i Erdevik,Dabi se oko 1715god nekoliko Šaponja vratili u Sandžak.Dvojca braće u Komarane,i nekoliko njih na Koritsku visoravan.Ovi su iz sela Korita u vreme druge Seobe Srba pod Arsenijem Šakabentom i Atanasom Raškovićem otišli u Šumadiju,Levač selo Velike Sugubine.Kolko sam čuo neki Šaponje su oko 1750god pominju u okolini Sjenice.Pošto su oni iz Korita tad već bili iselili,to su onda sigurno bili Milivoje,Lazo,i Paun koji su tu došli iz Komarana,te su oni od Ignjata.Ignjat je imao nekoliko dece,al je rano ostao sam u kući jer su njegovi Sinovi vrlo mladi otišli iz kuće.Kod njega je u kući stanovao moj predak Mitar,Šćepanov sin.

  Odgovori
 • Goran

  Mitar Šaponja je imao još dvojicu braće od kojih je jedan otišao za Priboj a dvojica u Dragačevo.Mitrovi sinovi su ostali u Starom Vlahu.Mitar je imao nadimak Grković jer su mu dedu zvali Grk,izgleda da je taj Grk bio Cincar ,kiridžija iz Makedonije.Oni su veoma često iz pravca Sjenice išli kroz Stari Vlah prema Bosni i Višegradu.Neki su i ostajali na tom putu,kad im Turci pokradu konje,i otmu robu.Tad bi se skućili kod neke udovice,kao ovaj moj predak u Šaponje.

  Odgovori
 • Stefan Milivojevic

  Hvala na informacijama.Kada je taj skup Saponja u Komaranima ove godine 🙂

  Odgovori
 • Goran

  Do skupa Šaponjića ove godine nije došlo,jer je organizacija takvog skupa i tolikog broja ljudi vrlo skupa,i to bi guslar Milić teško organizovao.Još bih da dodam da su Šaponjići u vreme velike seobe Srba1690gbili na Uvcu,tu su došli iz Gatačkog polja selo Pržine.Oni su od Grkavaca iz plemena Riđana,koji su odselili iz crnogorskog Grahova u Bosansko Grahovo,Šaponje Grkovci su ostali kod Gacka17vek.Odatle odlaze na Uvac.Jedni su od Gacka otišli u Dalmaciju u Tiškovac.

  Odgovori
 • Goran

  Zbog starog prezimena Grkavac još iz plemena Riđana Šaponje imaju nadimak Grkovići,kako su ih zvali u Gatačkom polju.

  Odgovori
 • Goran

  U septembru ove godine sam bio kod Božidara Kljajević u Zemunu,pisca većeg broja knjiga o poreklu Srba iz Hercegovine,koji je skoro završio knjigu ,,Poreklo porodica iz Starog Vlaha,,.On je pronašao i potvrdio mi da mi Šaponjići potičemo od Čupkovića iz sela Udrežnja Ida nam je zato nadimak Grkovići.Jedni Čupkovići su iz Udrežnja stanovali u selu Šipačno odatle nadimak Šaponje,Šapačno.Odatle su jedni otišli u Dalmaciju Dobropoljce,prva im je slava bila Đurđevdan slava Čupkovića.Jedni su Šaponje iz Šipačna otišli za Gacko selo Pržine,a odatle prema Pešteru selo Korita.Tu su prihvatili slavu Dragutinovića Sv.Stefana.Nadimak Grkovići je ostao svim Šaponjama sa Uvca po Grkovićima iz Udrežnja,a ne od Grkavaca iz Trebinja.Dakle Šaponje su iz Šipačna kod Nevesinja,od bratstva Čupkovića Grka.Kljajević tvrdi da smo rod sa Grkovićima i Čupkovićima u Dalmaciji.Šaponje su došle na Koritsku visoravan u 17veku,pred Veliku Seobu.

  Odgovori
 • Goran

  Pisac Aleksandar Bačko koji je napisao knjigu Srpske porodice u Dalmaciji navodi najstarije pomene Šaponja u okolini Benkovca Damjan Šaponja1650god.Avram Šaponja obnovitelj crkve Sv Đorđa u Dobropoljcima,Ivan Šaponja iz Cetine slava Đurđevdan Paroh Nikola Šaponja slava Đurđevdan.Jedan broj Šaponja u Bosni kao i Šaponjići na Zlatiboru slave Đurđevdan tu se vidi povezanost sa Čupkovićima iz Nevesinja,i Dalmacije.Grkovići kod Požege su od istih.

  Odgovori
 • Stefan Milivojevic

  Nadan se da danas na prostoru Vape ima jos nekih rodjaka od familija koje su se preselile u sumadiju.Mada vidim po netu da verovatno nema,sad su tamo pretezno muslimani.

  Odgovori
 • Joksim

  Pitanje za Gorana. Kakva je veza Šaponja, odnosno Šaponjića iz Nove Varoši sa Prdonjama- Prdonjićima iz Debelje kod Nove Varoši?

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Treba uzeti DNK od Dragutinovica iz Branesci.Ja sam uradio dnk test za Dragutinovice iz Ceklica i oni su R1a,ali to su drigi dragutinovici i oni nemaju veze sa Petrovicima o kojima diskutujete ovde..Mislim da treba proveriti testiranjem Pavlicevice i Mirkovice iz Petrov Do Ceklici ,i oni bi se mozda poklopili sa nama.

  Pozdrav

  Odgovori
 • Zoran

  Pozdrav Vladimire.
  ja sam Zoran Dragutinovic iz Ceklica
  Zato bih volio da mi malo pojasnite vas komentar oko testiranja i pripadnosti haplogrupi.Ja sam davao komentare i pisao o nasim saznanjima o porijeklu i seobama.

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Pozdrav, Zorane.

  Gde si pisao o Dragutinovicima? Voleo bi da procitam. Da li si ti od Dragutinovica iz Uba kojeg sam testirao? Javi se na moj e mail pa da prodiskutujemo. Inace ja sam clan udruzenja Poreklo iz Beograda i bavimo se poreklom ozbiljno. [email protected]

  Pozdrav
  V. Urosevic

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Sada vidim predhodne postove. Zorane, procitao sam, vidim da si od Dragutinovica koje sam testirao. Da li ti zivis u Ceklicima, posto moram ponovo da testiram Mirkovice iz Petrov da vidim da li se poklapaju sa vama.

  Pozdrav

  Odgovori
  • Zoran

   Pozdrav Vladimire
   Ja sam napisao nasa saznanja o seobama ali sam citajuci naisao na misljenje iseljenih porodica u Srbiji da vode porijeklo od Dragutinovica iz plemena Ceklica
   Ja ne zivim u Ceklice..zivim na Cetinje..Volio bih da znam dali imate testirane pripadnike porodica iz Srbije..i dali imate rezultate testiranja za porodice koje vode po predanju od Petra Buronjica. A to su
   Jovanovici..Pajovici, Nikcevici..Radulovici selo Jezer
   Pavicevici selo Dragomid
   Dragutinovici..Vujovici,.Vujosevici selo Uba..
   Mirkovici i Pavlicevici .selo Petrov do

   Odgovori
  • Zoran

   Pozdrav Vladimire
   Interesuje me nesto vise o vasem porijeklu?

   Odgovori
 • Zoran

  Pozdrav Vladimire
  Ja sam napisao nasa saznanja o seobama ali sam citajuci naisao na misljenje iseljenih porodica u Srbiji da vode porijeklo od Dragutinovica iz plemena Ceklica
  Ja ne zivim u Ceklice..zivim na Cetinje..Volio bih da znam dali imate testirane pripadnike porodica iz Srbije..i dali imate rezultate testiranja za porodice koje vode po predanju od Petra Buronjica. A to su
  Jovanovici..Pajovici, Nikcevici..Radulovici selo Jezer
  Pavicevici selo Dragomid
  Dragutinovici..Vujovici,.Vujosevici selo Uba..
  Mirkovici i Pavlicevici .selo Petrov do

  Odgovori
 • Zoran

  Izvini za duplo slanje teksta..

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Zorane nemamo testirane ove porodice kojesi nabrojao,osim Dragutinovica iz Ubao ,kojoj i ti pripadas najverovatnije.Moji su se doselili iz Jezero ,gde smo uzeli slavu Sveti Stefan po Crkvi koja se nalazi u Jezero.,Ali smo pleme Kuci .Medjutim ti si drugi haplotip isto kao Klikovci koji su iz Kuca,pa me navodi na razmisljanje da smo svi dosli zajedno oko 1550 godine u jezero,posto sve ove familije koje si nabrojao poticu iz Jezero,pa su kasnije naseljavali ostala Ceklicka sela.Ja moram da proverim haplo tip svih ovih familija da bi utvrdio dali su istog plemena odnosno od Buronjica.Poznajem i licno sve ove familije bio sam sa njima sve sam ja to prepesacio po sto se radi o meni.Imas na ovom sajtu detaljno opisano na poreklo Mrnjavcevica gde se radi o meni i sve kako je to teklo..Ostavi mi neki kontakt pa kada budem dosao tamo da sve ovo izproveravam kontaktiracu [email protected]

  Pozdrav Zorane

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Da zaboravio sam da napisem,da sam Urosevic,seli Velisevac kod Valjeva ,inace celo ovo selo je doslo iz Jezera oko 1800 godine

  Odgovori
  • Zoran

   Citao sam sto ste mi rekli o Kucima
   Mrnjavcicima..koji su po predanju iz okoline Skadra..ali ne vidim nikakvu vezu sa Mrnjavcevicima koji su iz Livna..vidi se razlika u samoj rijeci.,
   Nasao sam podatak da se jedan dio plemena Malnnsica nazivao Mrnje.

   Odgovori
  • Zoran

   Svi Dragutinovici zive u Crnoj Gori iii u inostranstvu.Pa zato razmisljam o tacnosti podatka o Dnk testiranju.
   Prosto neznam ko bi mogao biti testirani ..

   Odgovori
 • Zoran

  U redu uvijek si dobro dosao..
  Dali si citao Vranjinsku povelju Stefana Crnojevica..potpisanu 1455g
  u kojoj se pominje veliki broj plemena kojih sada nema..a i plemena kojih sada ima,.

  Odgovori
 • Zoran

  Mislite li na Velisevac kod Ljiga ?jer nijesam nasao selo Velisevac kod Valjeva..

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Da iz Velisevca kod Ljiga ,a nisam citao Povelju Stefana Crnojevica,probacu to da pronadjem

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  A to predanje iz Livna je u redu ,radi se o istom rodu nastalom u Livnu od Mrnje a onda njegova tri sina preseljena u Skadar uz pomoc Cara Dusana,ali ovo su sve prepostavke,nista nije sigurno

  Odgovori
 • Zoran

  Morate da shvatite svaka seoba ima svoje puteve ..to kretanje je nelogicno..Ja naprimjer mislim da nije bilo bas velikog kretanja.Pogotovo jedno stanovnistvo poslo a drugo doslo.To pokazuje i Dnk projekat.Sa njim padaju velike zablude da su neka plemena nestala…Dugo vremena je pricana prica da su starinci nesto lose a novi dosljaci nesto vece.
  Genecka istrazivanja pokazuju da su sve drzave mjesavina vise gena..

  Odgovori
 • Zoran

  Kad sam vam predlozio povelju Stefana Crnojevica iz1455g.zelio sam da vidite da su tu povelju potpisala 51 ratna druzina ili pleme
  Medju njima su plemena Kuci. Piperi Bjelopavlici.i dr plemena koja su opstala i dan danas..A i da vidite koja su se plemena priklonila i ojacala danasnja plemena..Zatim da vidite koja plemena gube ime ili se sele prema danasnjim nahijama i jacaju njih.Tako da se sve ne poistovjecuje sa Kucima ili Piperima ..jer mozda pojedina brastva pripadaju ovim plemenima koja su vremenom izgubhla ime..

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Razumem te sta hoces da kazes,Dragutinovic iz Ceklica se ne podudara po haplo tipu ni sa jednim plemenom iz Crne Gore,ni sa Kucima ,Bjelopavlicima ili nekog drugog plemena,pa se za sada pleme Ceklici moze smatrati posebnim plemenom.Ti imas samo poklapanje sa jos dva coveka Mostar i jos jedan mislim u Srbiji.Ono sto sam hteo da kazem je da treba ispitati Pavicevice iz Dragomiljdo i Mirkovice iz Petrov Do i videti dali ce se poklopiti sa vama Dragutinovicima i onda je prica oko plemena Ceklici cista ,naravno ako se i oni poklope sa vama.To je sto se tice tebe.A mene interesuje dali je jos neko brastvo ostalo u Ceklicima od moje grane iz plemena Kuci ,zato bi morao dosta familija da testiram.Znaci moja grana dolazi u Ceklice oko1550 godine a iseljava se 1700 godine to je zapisano.

  Odgovori
  • Zoran

   Imate podatak koji je nasao istoricar Risto Kovijanic u Kotorskom arhivu gje se kaze da je Pavla Buronjica sina Petra Buronjica 1566g ubio Nikola Barakovic iz Ceklica..

   Odgovori
 • Zoran

  Gdje jje izvrseno testiranje?
  Koja je haplogrupa testiranog.
  Jeste li vi testirani ?I koja ste haplogrupa?Ako ne trazim mnogo.
  Znajuci dje zive Dragutinovici sa Ubla..opet vam kazem neznam ko bi bio testirani.

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Ja sam uzeo bris od dragutinovica,star je oko 55 godina iz Ubla a zivi u Cetinje,ostavio mi je broj tenekog tvog bliskoglefona ,medjutim izgubio sam i nisam mogao da mu se javim,ali sam ga testirao ovde u Beogradu.Sedeli smo u kafani na glavnom putu malo pre skretanja za Ubli i Jezero.Inace svake godine navratim u tu kafanu i vidim se sa vlasnikom koji je iz Dragomir Do mislim da se preziva Pavicevic.Sto se mene tice ja sam E1 testiran,pleme Kuci mozes videti u DNK tabeli na ovom sajtu pod imenom Urosevic Velisevac.Sto se Tice Dragutinovica testiranog on je R1a.Neznam koliko imas godina mozda sam testirao nekog tebi bliskog.Ima neka tv serija ovde u Srbiji i u toj kafani su snimane neke scene,mislim da se zove serija Gorcilo.
  Ako ides u Ubao stani u tu kafanu pitaj za Vladu Urosevic znaju me oni svi.Inace bio sam i kod Jovana Mirkovic iz Petrov Do poreklom zivi na Cetinju.Znam dosta ljudi tamo koji su me vodili kroz Ceklicka sela.

  Odgovori
 • Zoran

  E to je vec potpunija informacija..Sve ljude koje ste naveli poznajem.Vec kad ste bili u Ceklice onda ste mogli uzeti bris..Dali se taj Dragutinovic bavi lovm?

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Mislim da se bavi,onako jedan fin i drag covek,nemogu da se setim imena,al kada sam mu uzeo bris svi su bili u kafani,tako da i oni znaju ko je to.
  Prepostavljam da je tvoja familija

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Neznam na koje Ajanovice i Demirovice mislite ,iz kog mesta?

  Odgovori
  • Zoran

   Pozdrav Vladimire.
   Mislim na Ajanovice iz Bucja kod Prijepolja i Demirovice iz Velisevca kod Ljiga..
   I mene interesuje dali ima i koje su porodice od iseljenih Dragutinovica ..

   Odgovori
  • Zoran

   Iseljenje Dragutinovica sa Ubla iz Ceklica i iz Crne Gore u pravcu Srbije
   isao je u pravcu Bandica, Kolasina Korita kod Bijelog Polja, Pljevalja,Priboja i dalje .
   Iseljenje ge bilo oko 1700godine. .

   Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  U Pravu si Zorane,ja sam upoznao te Dragutinovice ,oni sada zive u Priboj i Branesci kod Cajetine na Zlatiboru.Sada bi ja trebao da odem da im uzmem bris i testiram da vidim da li su od tvoji Dragutinovica ili neki drugi Dragutinovici(Ajanovici),pravo da ti kazem sva ova testiranja ja placam slabo koga to interesuje.Neznam do sada koliko sam ljudi testirao a bilo ih je dosta nikom nisam ni spominjao da se to placa i ako ja imam veliki popust pa opet me kosta 50 eura po testu.ali cu morati da testiram ove Dragutinovice i Mirkovice ili Pavlicevice iz Petrov Do da bi zaokruzio pricu i video dali ce se neko poklopiti samnom ili s tobom

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Da zoboravih da ti napisem ,ja sam od Demirovica iz Velisevaca,i testirao sam nekoliko Demirovica iz Velisevaca i svi se poklapaju samnom a to je Kucki haplotip.

  Pozdrav

  Odgovori
  • Zoran

   Pozdrav
   Da bi se sklopila kompletna Ceklicka prica treba testirati sva brastva koja vode po predanju porijeklo od Petra Buronjica..a to su brastva iz sela Jezer..brastvo iz sela Dragomi do brastva iz sela Uba i brastva ijz sela Petrov do..Da se vidi dali se tu sve poklapa..A zatim ici putem migracija..Citajuci shvatio sam da osim nasih saznanja o iseljavanju iz Crne Gore postoje i vasa saznanja o vasem doseljavanju pogotovo u Srbiji i prica da vodite porijeklo od pojedinih brastava i plemena.Dnk projekat daje veliku mogucnost poklapanja ali sa njim padaju pojedine price o zajednickom pretku..Pogotovo kad nosimo razlicite haplogrupe..

   Odgovori
  • Zoran

   Volio bih da procitam podatke o selu Korita Bijelo Polje..selo Potpece Pljevlja i selo Bucje Priboj.Jer su ovo sela na putu migracije Dragutinovica.

   Odgovori
  • Zoran

   Postoji podatak za testiranog
   Dragutinovica selo Orahovac opstina Kotor Crna Gora ciji je rezultat
   haplogrupa E1b V13 ili preciznije
   E1b1b Z5017 Z19851
   krsna slava Nikoljdan porijeklo iz Katunske nahije.

   Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Slazem se od slova doslova sto si napisao,nemozemo da ih pratimo samo po prezimenu jel su se prezimena menjala iz raznih razloga.Isto tako mislim i ja kao sto ste napisali,moramo da utvrdimo dali su svi Ceklici od Buronjica.Pa nam nista drugo ne ostaje da uradimo po 1 test za svako selo i da onda donesemo neke zakljucke.Ako mozete da organizujete ljude za bris mozda bih mogao da dodjem i da to zavrsimo.

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Sto se tice ovog coveka iz Kotora Dragutinovica nepoklapa se ni samnom ni sa vama ,to je bas za mene iznenadjenje

  Odgovori
 • Vladimir Urosevic

  Da video sam ovog Dragutinovica iz Kotora ali on je iz plemena BJELICE.

  Odgovori
  • Zoran

   Pozdrav Vladimire.
   Covjek kojeg ste testirali u Ceklice jeste moj rodjak ..vidio sam se sa njim i ispricao mi je da vas poznaje.. i da je dao bris.a

   Odgovori
 • Zoran

  Da pleme Bjelice ..Jedino sto Bjelice slave Jovandan,.Male Cuce slave Nikoljdan..
  Imate li podatke za brastvo Martinovic.

  Odgovori
 • Goran

  Dragi rođaci zelim da vam napomenem ono sto u ovoj diskusiji ne vidim a to je činjenica u pogledu Saponja u Dalmaciji a to je da u navedenom selu Dobropoljci Šaponja mogu sezati u prošlost samo negde do prve polovine 18 veka. U razmatranju navedene teme, ne bih se precizno i mnogo oslanjao samo na slavu jer to sigurno nije najčvršći pokazatelj.

  Odgovori
 • GORAN

  Imenjace,Saponje se navode u Bukovici u selu Dobropoljci jos sredinom 17veka.Pominje se pop Avram Saponja 1670god.kao obnovitelj porusene crkve Sv DJordja u Dobropoljcima.Pominje se i knez iy oblasti Cetine Ivan Saponja na samom pocetku 18veka.Saponje se pominju u selima Dalmatinske Bukovice i Tromedje jos pocetkom 17veka ali sa slavom Djurdjevdan.Aleksandar Backo koji je napisao knjigu Poreklo Dalmatinskih Srba smatra dasu Saponje i mnogo pre 1690god.zivele u Dalmatinskoj Bukovici ida su u 17veku mnoge Saponje otisli iz Dalmacije prema Gacku i Durmitoru.Odatle je nekoliko porodica otislo u Stari Vlah kod Nove Varosi a ostali su se 1690god.u Velikoj seobi vratili u Dalmaciju,Dobropoljce i sela oko Bosanske Krupe.Backo misli da su preci Saponja iz Starog Vlaha i Raske jos u 16veku dosli u Dalmatinsku Zagoru kao Vlasi MORLACI sa Pestera.U Vreme Morejskih ratova beze iz Dalmacije u stari zavicaj ali se i ponovo nekoliko brace iz Starog Vlaha vracaju u Mletacku Dalmaciju.Valjda je zato u MLETACKOM ZEMLJISNIKU IZ 1702 GOD.upisano samo 5 ili 6 Saponja kao vlasnici zemljista u Dobropoljcima.Njihova imena se potpuno poklapaju sa imenima starih Saponjica u Starom Vlahu.I Saponje u Dobropoljcima I Saponje u Novoj Varosi,su promenili slavu Djurdjevdan za Sv Vasilija Velikog i Sv Stefana.Saponje u Bosanskoj Dubici slave Djurdjevdan i smatraju da su poreklom iz Dalmacije Morlaci. a dalje poreklo sa Pestera.

  Odgovori
 • GORAN

  U mojoj familiji je sacuvana prica da je u nase selo Komarani kod Nove Varosi dosla neka udovica popadija sa tri sina iz Dalmacije,od nekog popa Saponje.Njih je neki kiridzija Grkovic doveo od Gacka njegovoj kuci na Uvcu.Dva sina ove udovice zadrzala su ocevo prezime Saponja a jedan se prozove Popovic po ocevom zvanju.Po kiridziji koji ih je doveo u Komarane i dao im kucu za zivot, dobili su nadimak Grkovici mada se govorilo da su oni i taj Grkovic bili isto pleme.Sva trojica brace Saponja su u Velikoj Seobi Srba otisli u Srem,okolina iloka odakle su se dvojca brace posle dvadesetak god.vratili u Stari Vlah otisli u selo Dragutinovici kod Bjelog polja a odatle u Komarane Nova varos.Obojca su bili ozenjeni od Dragutinovica i od njih su preuyeli slavu Stevanjdan,Njihovi su sinovi i kceri iy komarana pobegli od kuge u selo Korita odatle se posle unuk Mijata Saponje Scepan vratio Iz Korita na Uvac i od njega poticu svi Novovaroski Saponje

  Odgovori
 • Milivojevic

  Gospodine Gorane ako moze jedno pitanje.Da li su Saponjici koji dana zive u Boguti kod Sjenice,rodjaci sa Saponjicima koji su sa Karadjordjem krenuli za sumadiju,Konkretno sa Milivojevicima,Lazovicima,nedicima….iz Knica 🙂 🙂

  Odgovori
 • Goran

  Rodjace Milivojevicu.Saponjici Iz sela Boguti I Krstac kao I on I u okolini Arilja I od Ivanjice,Vi Iz Knica,svi su rod,ista familija sa Saponjicima Iz sela Radijevici I Komarani,Vilovi,u ovim selima je izvoriste Saponjica u Srbiji I svi su rod.Jedan Saponja u Dalmaciji je testiran na Dnk projektu I utvrdjena je Haplogrupa Saponja u Dalmaciji Koji slave Sv Vasilija,I2APH908 koja se vezuje za nekoliko plemena u Crnoj Gori,Ozrinice,Niksice,Rovcane,Ridjane,Limske Niksice.Kako svi Saponje Iz Dalmacije I Bosanske Krajine tvrde da poticu Iz Starog Vlaha,Nove Varosi,to je onda gotovo sigurno Haplogrupa I Saponja u Novovaroskim selima.Ostalo je predanje da je starija Slava Sv Stefan od Saponja u Srbiji,a dasu on I Koji su iselili u Bosansko Grahovo,tamo preuzeli Sv Vasiliia Velikog.Dakle nase Poreklo nadalje mozemo istrazivati samo u okviru Haplo Grupe I2aPh908 I slave Stevanjdan.Jako je vazno dase Jos Neko od mnogobrojnih Saponjica u Srbiji testira dabi potvrdili povezanost sa Saponjama Iz Dalmacije.Nadam see Dace vrlo brzo biti testiran I Neki Saponja Iz Srbije dase ova Haplogrupa potvrdi.

  Odgovori
 • Goran

  Nazalost sve ostale price I ranija misljenja o nasem poreklu,ostaju nagadjanja I pretpostavke.Nadalje pleme Iz kog poticemo mozemo traziti samo u odredjenim plemenima nosiocima Hg I2Aph908,I nase stare slave Saponjica,Sv Stefan,mada je ova Slava dosta retka u plemenima nosiocima ove Hg.Ali pronacicemo srodnike plemena Saponja.

  Odgovori
 • Milivojevic

  Hvala Rodjace,verujem da su Moji Milivojevici nastali od tog Milivoja(jednog od brace milivoje paun…)Planiram u skorije vreme da obidjem Komarane i Vapu 🙂 Pozdrav

  Odgovori
 • Goran

  S obzirom na ovu Haplogrupu Saponja I2Aph908 I stanovanje Saponja u predelu Korita,izmedju Bjelog polja I Pestera,moze see reci da Saponje poticu od Tarskih Niksica,ogranka plemena Niksici Koji su u 16veku Iz Niksickog polja otisli na sever u Polimlje,Koritsku visoravan.Odavde su Niksici odlazili I na sever u Stari Vlah I na zapad,prema Dalmaciji.Inace od 12avgusta ove god.bice u prodaji knjiga Nedeljka Saponjica Istorija bratstva Saponjica Iz Starog Vlaha.Knjiga se moze naruciti I kupiti kod naseg rodjaka Vladana Iz Beograda.

  Odgovori
 • šklj

  Šta vam dođe grof Albert (Š) Aponji (Apponyi) ?

  Odgovori
 • Predrag

  Moze li mi neko reci gde se moze pronaci knjiga „Hronika roda Saponjica“

  Odgovori
 • Goran

  Knjigu Hronika roda Saponjica Moses da kupis od Vladana Saponjica Iz Beograda,porudzbinom.Medjutim,knjiga govori samo o Novovaroskim Saponjicima iz Sela Komarana,Mitrovim potomcima.O Saponjicima koji su iseljavali Iz Starog Vlaha,Iz Nove Varosi autor knjige nista nije znao pa o drugim Saponjicima van Starog Vlaha,nista nije ni napisao.Ni o samom poreklu Saponjica nista nije znao iako knjiga ima oko 800strana.Zato najpametnije I on sto moramo je dnk test.Sto se time knjige samo Saponjici Iz Nove Varosi se tu mogu pronaci.A nas Saponjica ima svuda po Srbiji.

  Odgovori
 • Pedja

  Evo jedne zanimljive knjige iz digitalne biblioteke portala
  https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEd0pDaXNQRHJGY28/view
  iz koje se vidi da je stariji oblik prezimena Saponjic bilo Saponja (najmanje do kraja 60-tih godina 19. veka)

  Odgovori
  • Pedja

   Ovo otvara jednu zanimljivu mogucnost. Naime kad bi se, definitivno, recimo genetski, preko Y haplogrupe, utvrdila veza izmedju dalmatinskih Saponja i starovlaskih Saponja dobili bi potvrdu da je prezime Saponja(Saponjic) jedno od starijih prezimena u upotrebi na prostoru gde zivi Srpski narod, tj bio bi indikator starosti starovlaskig roda Saponja jer koliko se secam u Dalmaciji se pominju jos u 16. veku (ispravite ako gresim). Pozdrav.

   Odgovori
 • Goran

  Saponje iz Dalmacije imaju haplogrupu I2aPh908 i mogu se povezati sa plemenom Niksici,Niksickom zupom,ali i Tarskim Niksicima koji su ziveli u oblasti Korita kod Bjelog polja,gde postoji predeo Saponje.Neki Saponjici tvrde daje najstarija slava svih Saponja pre dolaska u Stari vlah bila Sv.luka,slava Niksica.

  Odgovori
 • Branislav

  Pozdrav svima! Već sam pisao na ovu temu, ja sam Paunović, poreklom iz Dučalovića, slava Stevanjdan. Teoretski bi trebali da smo Peđa i ja rođaci i da potičemo od Šaponja koji su u 18-19 veku došli u Donje Dragačevo (izvor Erdeljanović). Naime, juče sam dobio rezultate na haplogrupu, I-M253!!! Nadam se da ovo može da pomogne u daljem istraživanju i da li smo mi, Paunovići, uopšte povezani sa Šaponjama.

  Odgovori
 • Goran

  Pozdrav Branislave.Mogu li da te zamolim da te zamolim da napišeš pun naziv tj šifru dobijenog rezultata tvog testiranja,ime haplogrupe,vrlo je bitan ceo naziv napr.i2am253 ili ph908,ovo može mnogo da pomogne.Jer Vi Paunovići potičete od Pauna,Milovanovog brata,Jovanovog sina a Jovan je bio sin Milića Šaponje iz Komarana,Stari Vlah.Ako može napiši pun naziv dobijenog rezultata.Pozdrav Goran Šaponjić iz Komarana starog zavičaja Šaponja iz Dučalovića.Vi jeste Šaponjići.

  Odgovori
 • Goran

  Inače ta haplogrupe grupa ima naziv I1M253 i vezuje se za pleme Drobnjaci,ali bitan je pun rezultat testa.Problem je što u Drobnjacima nigde nije bilo prezimena Šaponje,niti je bilo Drobnjaka sa slavom Sv.Stefan.Ipak sad je vidna razlika u odnosu na Dalmatinske Šaponje iz sela Dobropoljci,koji su haplogrupa I2aPh 908.Haplo grupa I1 M253 se vezuje za Drobnjaka Novljane,ali ima još rodova sa ovom haplogrupe grupom.

  Odgovori
 • Goran

  Ako je puna šifra tvog testiranja haplogrupa I1M253P109 onda tvoji preci Šaponje pripadaju plemenu Drobnjaci Novljani,iako svi Šaponjići i familije koje potiču od njih slave Sv.Arhić.Stefana.Ako bi još neki Šaponjić dobio isti rezultat onda bi i sigurno Šaponjići poticali od Drobnjaka,druga familija u odnosu na Dalmatinske Šaponje.Ako je tvoj rezultat p109 to je vrlo iznenađujuće,mada za Šaponjići u Sugubina u Levču piše da slave Sv.Savu,koga su slavili samo Kosovčići,Novljani iz Drobnjaka.Vrlo čudno podudaranje s obzirom da ostali Šaponje slave Stevanjdan i ne pominju se u Drobnjacima.Ee,ako smo P109 onda je baš rebus.

  Odgovori
 • Branislav

  Na dnk.poreklo.rs su za moj rezultat stavili sledeće grane:
  I1 > I-DF29 > I-Z63 > I-BY151 > I-BY351 > I-Y7075 > I-Y13946 > , rod A. Nas 10 su stavili u taj rod.
  Admin je predložio da se testiram na Y13946.

  Odgovori
 • Goran

  Hvala Branislave.Trebalo bi da ako si DNK testiranje uradio preko portala Poreklo tvoj kompletan rezultat stave javno i da bude istaknut pod prezimenom Paunović poreklo.Takođe se nadam da stručni poznavaoci komentatori foruma ,Novi Testirani na DNK poreklo,analiziraju tvoj rezultat.Imaš pravo da tvoj rezultat bude Javno objavljen.Inače u rezultatu nevidim da se pominje P109,iz63 to je haplogrupa Macura ali ovo y13946 zbunjujje.Nisam baš toliko upućen neznan skokom bratstvom plemenom ovo zadnje da povežemo.Pošto si I1 M253 ali nema P109 znači da Šaponje nisu Drobnjaci Novljani.Nadam se da još neko protumači tvoj rezultat,pokušavam da pronađem vezu sa nekim plemenom u Crnoj gori ali,možda stare Macure.Jako čudna Haplogrupe grupa.

  Odgovori
 • Goran

  Podgrana je I Z63 ali ovo y13946 jako zbunjuje.Nisam našao rodove sa ovim SNP om.Zato su ti i dali preporuku da uradiš dodatni test na ovaj u 13946.

  Odgovori
 • Branislav

  Da, rezultat je već objavljen! Prenosim komentar po harlogrupi od urednika za haplogrupu I1:
  «Veoma zanimljiv rezultat. Može se zaključiti da su preci Šaponja iz Popovog Polja u Hercegovini, verovatno iz sela Sedlara. U Hercegovini postoji nekolicina testiranih koja pripada ovoj haplogrupi i svi slave Stevanjdan. Takođe, iseljenih genetskih rođaka imate po Srbiji i Crnoj Gori.

  Dve su moguće opcije za doseljavanje Šaponjića u novovaroški kraj. Prva je da su doselili direktno iz Popovog Polja a druga da su iz Popovog Polja doseljeni u Moraču (kao Selakovići), a kasnije prešli u novovarški kraj.

  Grana kojoj pripadate je relativno mlada. Procenjuje se da najstariji zajednički predak živeo pre oko 2400 godina. Ova grana se možda može povezati sa migracijama germanskog plemena Sveva (Švaba), pošto je ima po Portugaliji gde su zabeleženi.
  Ne možemo znati dok se ne testira još neko od Šaponja, ali mislim da je izvesno da jeste Šaponje. Sve se lepo uklapa (slava, pravac doseljavanja itd.).»

  Odgovori
 • Goran

  Hvala Branislave Kako mogu da pronađem ovaj komentar,gde si ga pročitao.Da u Popovom polju selo Sedlari rodovi potiču od Šćepanovića,svi slave Sv Stefana.Takođe i Gavrilovići.Selakovići su druga haplogrupe grupa,nismo rod.

  Odgovori
 • Goran

  Branislave molio bih te da mi kažeš gde si pročitao komentar za tvoj rezultat.Kako da pronađem taj komentar mišljenje od gosp. Ninoslava.

  Odgovori
 • Goran

  Ne Peđa to nije taj komentar.Video sam komentar od Klavdivsa,al Branislav je naveo komentar od Ninoslava.Navedene su familije sa mogućim SNP I U13946i slavom Sv Stefan.Ovo nam je jako važno jer je ovaj SNP u 13946 jako redak možda samo dve,tri,familije u Popovom Polju.Inače Vaši Šaponje su najverovatnije od Šaponja iz Volova,koji su svi potomci Đorđa Šaponje,Milovanovog sina.Milovan je moj direktni predak,iz Komarana.Ali ovako retka Haplogrupa neverovatno.Mada jedan iz Dučalovića navodi da je staro prezime Šaponja,Gavrilović,prezime koje ima u Sedlarima.

  Odgovori
 • Goran

  Selo Vilovi,kod Nove Varoši,zaseok Šaponje.Prokleti mobilni,i tastatura.

  Odgovori
 • Goran

  Branislave,zamolio bih te ako možeš da napišeš u komentaru tvoj broj mobilnog,da te pozovem.Nadao sam se daće o ovom tvom rezultatu testiranja da kažu nešto više i konkretnije,ali su napisali vrlo kratak komentar konkretno ništa,osim pomena sela Sedlari,gde su živele nekoliko skroz nesrodnih familija sa istom seoskom slavom Stevanjdan.Nizajednu od tih porodica neznan se ni haplogrupa a još manje podgrana.Međutim što je još čudnije postoji podudaranje tvoje Haplogrupa grupe i podgrane Moračaninom iz Mojkovca i sa bratstvom Kalači iz Rožaja koji su Bošnjaci,kod kojih je utvrđena Haplogrupa I1 Z63 izgleda su oni y 13946.Prilično zagonetno.Nadam se da se čujemo Ida pronađemo bratstva sa kojima imamo istu podgranu Y13946.Možemo se i mi Šaponjići testirati al sam 100posto siguran da će svim Mitrovim potomcima iz sela Komarana biti tvoja Haplogrupa.Pozdrav Branislave od Šaponjići iz Nove Varoši.

  Odgovori
  • Branislav

   Gorane, to su sve informacije koje sam dobio od admina za grupu I1. Ja se još nisam testirao na marker I-Y13946 pa da budemo 100% sigurni! Dopisivao sam se i sa Nikolom Aleksićem, poreklom iz Slavonije koji je isto ta grupa, rezultati su na dnk.poreklo.rs. Na ftdna kalkulatoru sa njim imam 95% poklapanja, znači da je zajednički predak živeo pre oko 300 god. Ja inače živim u Rusiji 🙂 ako su interesantni podaci i mape sa ftdna, mogu da ih okačim! Pozdrav!

   Odgovori
 • Goran

  Hvala,Branislave što pišeš.Jako sam srećan što si uradio DNK test i eto molba ako možeš da uradiš i test na podgranu u 13946,valjda će tako mnogo lakše pronaći porodice skojima imamo potpuno poklapanje Haplogrupe.Stavi i te podatke sa ftdna voleo bi da pogledam.Drago moje što si u Rusiji jer je tebi verovatno finansijski mnogo lakše da izvršiš testiranja,nego meni u Beogradu.Ali mi je žao što nisi ovde u Srbiji pada možemo da se čujemo.Inače ima Šaponjići na Zlatiboru,koji su se prezivali Aleksići,ili se sad tako prezivaju.U Slavoniji u mestu Našice kod Osijeka ima Šaponjića koji su prijavljeni kao Crnogorci.Moguće da smo i neki rod sa pomenutim Aleksićem.Ima mnogo familija iz Popovog polja okolina Trebinja,sa Slavom Sv Stefan.Ali treba da pronađemo od koje smo mi Šaponjići i Aleksić.Jako malo familija ima podgranu u 13946.Veliki pozdrav iz Beograda,i stavi i taj rezultat koji si pomenuo.

  Odgovori
 • Goran

  Još bih dodao da postoji i podudaranje sa Moračaninom iz Mojkovca,koji ima istu slavu kao mi i podgranu u13946,i mišljenje daje poreklom Dulović iz Gornje Morače.Ali Dulovići su druga haplogrupa on nije rod sa njima,možda od nekog manjeg bratstva koje se probilo uz Duloviće,primio njihovu slavu.S Moračaninom smo izgleda isti rod,ili od istog bratstva.

  Odgovori
  • Pedja

   Z63+ is a strongly Continental Germanic subclade, virtually absent from Nordic countries. It is most common in Central Germany, the Benelux, England, Lowland Scotland, as well as Poland. It has also been found in Russia, Ukraine, the Balkans, Italy, Spain and Portugal.

   BY351+ is a subclade found in Poland, Ukraine, Croatia, Italy (including Sardinia), France, Spain and Portugal. It was very probably spread by the Visigoths and Ostrogoths.

   izvor: https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I1_Y-DNA.shtml

   Odgovori
 • Goran

  Hvala Branislave,otvorio sam na Gugl disku,ali iskreno nisam ništa razumeo.Tvoj DNK nalaz I1 Z63 Y13946 razumem naravno,našao sam komentare Ivana Vukićevića koji je napisao odličan tekst na forumu Porekla Rodovi Slovenskog i Germanskog porekla u Crnoj Gori.On podgranu u 13946 vezuje za bratstvo Milačiće iz plemena Kuči Drekalovići,kao i bratstvo Kalači,kod kojih je potvrđena u13946,iako su Bošnjaci,veoma davno poislamljeni.Međutim za Milačiće haplogrupa grupa nije potvrđena,oni su sigurno Kuči Drekalovići,a Kalači su izgleda bili zasebno pleme koje nema genetske veze sa Milačićima.Dakle Kalači,Moračanin,mi Šaponjići,Aleksić,smo potencijalno srodstvo i vrlo moguće Šćepanovići i Vuleševići iz Popovog polja,koji slave Stevanjdan

  Odgovori
 • Goran

  U Avgustu prošle godine u Novoj Varoši je održana promocija knjige ,,Hronika roda Šaponjića,,koju je napisao Šaponjić Nedeljko iz Nove Varoši.U knjizi je opisana istorija Šaponjića u Starom Vlahu,od braće Ignjata i Mijata koji su se vratili iz Srema oko 1715god pa do svih Ignjatovih potomaka i ovih današnjih najmlađih iza sve Ignjatove i njegovog sina Šćepana potomke postoji u knjizi detaljan rodoslov sa biografijama do danas.Po ovoj knjizi Šćepan Ignjatov,od koga potiču Novovaroška Šaponje imao je 2 sina Mitra i Jovana.Mitar je rođen oko 1755.g U vreme Prvog Srpskog Ustanka Mitar je imao oko 40god.On je ostao u Komaranima a njegov brat Jovan je oko 1815 otišao u Dragačevo,imao je 4 sina Vasilija,Milovana,Pauna i Miloja.I Mijatovi sinovi ili unuci su otišli za Dragačevo,valjda su Mijatovi u Milićevcima.Tako da verujem da je svima Haplo grupa od Branislava,I1 Z63 Y13946,i dasmo svi Ignjatović i Šćepanovići potomci.Možemo se skoro 95posto povezati sa Milišićima iz sela Glavska kod Trebinja.,slave Stevanjdan.Uskoro ćemo imati još jedan DNK rezultat Šaponjića.,za potvrdu.

  Odgovori
 • Goran

  Ispravka,Ignjatovi i Šćepanovi potomci,od Mitra u Komaranima,i Jovana u Dragačevu.Rodoslov je urađen za Mitrovdan 4 sina i njihove potomke.

  Odgovori
 • Goran

  Za Mitrova 4 sina.i njihove potomke.

  Odgovori
 • Stefan

  Da li znate nesto vise o Saponjicima koji su za vreme karadjordja dosli u Knic konkretno(Milivojevici, Nedici, Lazovici) 😁

  Odgovori
 • Stefan

  Da li znate nesto vise o Saponjicima koji su za vreme karadjordja dosli u Knic konkretno. Odakle su njihovi potomci(Milivojevici, Nedici, Lazovici) 😁

  Odgovori
 • Goran

  Ne bih znao nešto konkretno.Oni nisu u Šćepanovom rodoslovu.U četiri Novovaroška sela postoje veliki zaseoci Šaponje.U svim tim zaseocima u vreme Prvog Srps.Ustanka stanovale su brojne porodice izbegle iz Crne Gore,od Bihora.I oni su se prozvali Šaponje slave Stevanjdan,ali nisu poreklom Šaponjići.Samo DNK analiza i Haplo grupa mogu da pokažu da li smo krvno srodstvo ili su vaši preci pribraćeni u Šaponjiće.

  Odgovori
 • Peđa

  Sve je ovo, još uvek, u domenu nagađanja. Lepo bi bilo videti izvore

  Odgovori
 • peđa

  Možda su Ignjat i Mijat došli, tj vratili se u mesto gde je njihov rod od ranije živeo. Što se tiče ovih ljudi u Kniću i po Šumadiji, malo je verovatno da su oni u vreme 1. ustanka došli iz hercegovine ili Crne Gore pa samo prošli kroz Šaponje i „pokupili“ i slavui prezime pa se u vreme trajanja ustanka nastanili u Šumadiji. Morali su sigurno duže biti u Šaponjama da bi prihvatili prezme i slavu. Ja pre mislim da je u pitanju, ako je priča o Ignjatu i Mijatu i povratku iz Srema tačna, veći rod koji je kraj Uvca od pre 1700 god. sposoban i uticajan da i asimiluje pridošlice i da veći broj iseljenika.

  Odgovori
 • Goran

  Tvoj predak Jovan,trebalo bi da je Mitrov brat iz Komarana.Sa sinom Vasilijem otišao u Dragačevo,tamo je imao još 3 sina.Što se tiče izvora,najbolje bi bilo dase testiraš,kao Branislav.Ako si i ti haplo tip I1 Z63 Y13946,to je skoro sigurno haplo tip Šaponjića.Planiram testiranje početkom aprila,da bi se ovaj haplotip potvrdio.

  Odgovori
 • Stefan

  Moji preci su zasigurno dosli iz sjenice mesto vapa za vreme karadjordja😁

  Odgovori
 • Goran

  Oko 1730god.,u 18.veku zavladala je bila kuga u Starom Vlahu.Ova je boleština bila mnogo pogodila i selo Komarani,posebno zaseok Mješnik.Tu su živeli Šaponje Mijatovi.Neke su njegove kćeri pomrle od bolesti,kao i on,dok mu je nekoliko sinova pobeglo iz Mješnika prema Sjenici.Vi ste moguće od njih.Najbolje DNK test.

  Odgovori
 • Goran

  Stigao mi je rezultat sa DNK testiranja.Isto I1 Y13946 kao kod Branislava.Ovim se potvrđuje da smo mi Šaponjići iz Komarana,Nova Varoš,i Šaponje iz Dučalovića jedan rod jedna familija,od dva brata,Jovana i Mitra potomci.Ova nas haplogrupa vezuje za Srednjovekovne Sase rudare iz Brskova.Komentar mog rezultata na Forum Poreklo Novi Testirani na DNK projektu.

  Odgovori
  • Branislav

   Čestitam rođače!!! Znači vezu između vaših i mojih predaka smo našli!!! Veliki dan za Šaponje! Još kad bismo našli pravu Saksonsku famliju i putanje migracija 🙂

   Odgovori
 • Goran

  E da,ja i ti imamo skoro potpuno poklapanje na 23markera,a sa Moračaninom,dva razlike.Tako dasi i ti Brale,isto Šaponjić iz Komarana.Ja sam dosta toga pročitao,saznao i napisao o haplotipu, u 13946,uz pomoć drugih istraživača sa foruma,došlo se do zaključka,da se ovaj naš haplotip može povezati sa Sasima iz Brskova,13vek,i sa Kopaonika,Koporić.Migracija bi išla ovako.Brskovo,Saski rudari,Kopaonik,Jelakci rudokop,odlazak u Bosnu,grad Olovo,odatle Kalinovik,selo Jelašci.Kao Jelaščići po selu,za Trebinje,u Popovom polje,blizu Tvrdoša,odatle za Skadar,Zadrimlje,Tvrđava Sapa,tu kao Kulize,romanski nadimak.Iz župe Sapa sa Drima kao Šaponje nekoliko familija u pleme Kuči iz Kuča,Šaponje prema Bjelom polju,Korita,po njima selo Šaponje.Naši preci u Gornju Moraču,ili Mojkovac.Ovi Šaponje s Korita odlaze u Dalmaciju,oni haplo grupa I2a,odlaze na zapad,naši preci dolaze iz Gornje Morače u selo Šaponje,tu se prozovuŠaponjići i odatle odlaze u Komarane Stari Vlah.Sva je ova migracija sa Kopaonika trajala i više od 300god,pre Velike seobe Srba.A zašto su Sasi Kulize i njihova istorija,imaš forum Sasi na Balkanu poreklo.He,Rođače

  Odgovori
  • Branislav

   Interesantna istorija! Pratim šta pišeš po forumu 🙂 pogledaću poklapanje po markerima! Kad otprilike je živeo naš zajednički predak i kako se zvao? Je li Šćepan?

   Odgovori
 • Goran

  Jeste Šćepan Ignjatov,živeo je početkom 18veka u Komaranima.Njegov otac Ignjat i Stric Mijat išli su u Velikoj Seobi Srba 1690god u Srem pa su se posle 15 god vratili u Stari Vlah,u Komarane.

  Odgovori
 • Goran

  I kad su išli u Srem,kao deca,bili su Šaponjići.U Komarane došli iz sela Šaponje kod Bjelog Polja,Korita.Izgleda su tu u Šaponje došli Milišići od Trebinja,ili Stolca.Odande u Gornju Moraču,pa Korita,Šaponje.Odatle za Novu Varoš.Međutim izgleda pre Morače dasu Milišići išli za Skadar,Sapa na Drimu.U Šaponjama su stanovali još dva roda sa drugim haplo grupama,isto od Skadra.

  Odgovori
 • peđa

  Gorane postoji li bilo kakav istorijski izvor kojim bi se potkrepila ova priča? Meni deluje, iskreno, da stoji, što bi se reklo, na vrlo tankim nogama.

  Odgovori
 • Goran

  Sa ovim Milišićima imamo potpuno poklapanje markera.Imamo istu slavu.Nisam siguran dal su oni išli za Skadar,al znam dasu iz Glavske kod Trebinja,i dasu išli u Bihor,Korita,Bjelo polje.Tu je bilo selo Šaponje.Milišiće u Dubravama su zvali Droce.Naši preci Mitar i Jovan,u Komarani a su ih zvali Droce.Šaponje su na Korita došli od Skadra.Oni su haplo grupa I2.Oni su otišli u Dalmaciju,Milišići su tu došli nekolko god.pred veliku seobu.

  Odgovori
 • Goran

  Peđa mogo bi i ti da uradiš DNK test.Bio bi mnogo sigurniji dal imaš veze sa Šaponjićima iz Komarana,i mogo bi da povežeš rodove iz Južne Hercegovine sa Šaponjićima,i sa tvojim Vasilijevićima.Ovako uvek ćeš sumnjati,u vezu sa Šaponjama iz Starog Vlaha.Nema baš mnogo nosioca u13946 sa slavom Stevanjdan,brzo se može naći moguće srodstvo.

  Odgovori
 • momcilo

  Na Anđelića groblju u Belici kod Guče i danas postoji spomenik u obliku krsta Radovanu Šaponji umro 1831. godine. Njegovi potomci prezivaju se Radovanovići, nema ih više u Belici. Žive potomci u Loznici i Čačku.

  Odgovori
 • Goran

  Evo još jedno obaveštenje,posebno za Branislava.Naš dobri poznanik sa DNK projekta Nikola Aleksić izvršio je testiranje i mlađe podgrane naše grane Y13946,to je podgranaY51867 na koju je po rezultatu Nikola pozitivan.Samim i mi ostali iz Srbije smo takođe pozitivni na ovu podgranu u51867.Ova podgrana predstavlja etničku grupu Flamance iz Flandrije,Germanskog porekla,koji su u 13veku došli sa Saksoncima zajedno kao rudari u rudnike u Brskovo,Kopaonik,Osogovo,Bosnu i ostala mesta.U narodu su potomci Sasa i Flamanaca rudara bili poznati kao Kulize.Nama ostaje da uradimo i Big Y koji bi pokazao i još mlađe podgrane kako bi znali i konkretnije mesto predele gde su živeli i radili dir.preci

  Odgovori
 • Goran

  Analizom rezultata DNK testiranih iz južne Hercegovine iz Popovog Polja,i predanja Šaponjića dasu u Stari Vlah,došli iz Popovog polja,Stara Hercegovina,po haplotipu mi imamo srodnost sa Milišićima iz Glavske,Vukosavićima iz Dubljana,Vukojevićima iz Sedlara,Vuleševićima i Miskinima,Kneževićima iz Glavske,Vukojevićima iz Klobuka,Popovo polje.Svi ovi rodovi većina slave Sv.Stefana i potiču od plemena Nikolića,braće Vukosava,Petra i Miliše Nikolića poznatih kneževa Vlastelina iz Popovog polja,potomci Župana Nikole gospodara Župe Popovo.On je bio praunuk Kneza Miroslava,Nemanjinog brata,gospodara Huma.Nikolići su živeli u mestu Vranjevo kod Neuma iu Dubljanima,Trešnjevu u Cucama.Mi Šaponjići smo potomci Miliše Nikolića,od Glavske kod Trebinja.

  Odgovori
 • Goran

  S obzirom daje naša podgrana Y51867 mnogo starija od perioda dolaska Sasa rudara a podgrana Y13946,od I1Z63,možemo naše poreklo povezati sa Ostrogotima koji su u 5.i 6veku živeli u Vizant.pokrajini Prevalis,odnosno Nikšićka Župa,Nikšićko polje,Onogošt,i Gacko.Veći broj testiranih sa našom haplogrupom I1Z63 Y13946potiče iz župe Onogošt,i Popovog polja gde su potomci Ostrogota selili iz Nikšićkog polja sjedinjeni sa Slovenskim Romanima i Nikšićima.Naša podgrana Y13946-51867 prisutna je i u Bugarskoj i kod Drača u Albaniji gde su boravili Goti.Ostrogoti su vladali u Hercegovini oko 45god,napravili tvrđavu Anagastum,Klobuk kod Trebinja,Gacko,gde su mnogi ostali iz planinama uz Ilire kao Vlasi,i u Župama utopljeni u Slovene,7,8vek.

  Odgovori
 • Goran

  Sa Slovenskim Riđanima i Nikšićima ispravka štamparske greške.

  Odgovori
 • Goran

  Inače je naša podgrana Y13946 pronađena u Italiji,Poljskoj,Albaniji,Španiji,Bugarskoj,gde su sve bile migracije Gota od 3.do 7veka,i na Balkanu,Crna Gora Hercegovina,Hrvatska.

  Odgovori
 • Vladimir Šaponjić

  Ja imam informaciju da u manastiru SV . Nikole , Pribojska banja postoji zapisano da su moji preci došli negde iz okoline Šapca … nikad nisam bio u prilici da proverim tu informaciju …. ja sam inače iz Priboja -selo Brezna . Ako neko ima vremena i mogucnosti može da proveri ovu informaciju

  Odgovori
 • Vlašanin

  Postojalo je predanje i kod Šaponja u Starom Vlahu da je negde u 17veku iz okoline Šapca došla neka udovica popadija sa dva sina,jedan se po ocu popu prozove Popović a drugi zadrži njihov nadimak Šapčani-Šaponje.Ovo staro predanje su znali i Šaponjići iz Radijevića.Mislim da je ovo predanje izmišljeno jer su naši preci iz Komarana išli u Velikoj seobi 1690god u Srem,pa se posle kroz Mačvu vraćali u Stari Vlah.Šaponjići su živeli u selu Šaponje na Koritskoj visoravni,kraj Osmanbegovog sela.Prezime je po tom selu,predelu odakle su otišli u Komarane.Moguće daje starije prezime bilo Milišić,ista haplo grupa i slava Stevanjdan,isti nadimak Droce koji imaju Milišići u Dubravama,kao i Šaponje u Komaranima.Ako si blizu Pribojske Banje ako možeš svrati u manastir Sv.Nikole možda pronađeš malo više informacija o predanju o dolasku iz Šapca.Možda ima i podatak koje to zapisao i kada.

  Odgovori
 • Vlašanin

  Vladimire ako znaš još nešto o Pribojskim Šaponjićima napiši.Kolko su meni rekli u selu Komarani kod Nove Varoši u vreme Prvog Srpskog Ustanka i Karađorđa,borbe na Pešteru 1809.god.jedan brat mog pretka Mitra Šaponje iz Komarana je sa Zlatara pobegao za Priboj,i tamo su od njega postali Pribojski Šaponjići.Bilo bi vrlo dobro da uradiš DNK test i potvrdiš srodnost sa Šaponjićima iz Nove Varoši.Po knjizi Nedeljka Šaponjića iz Komarana,Hronika roda Šaponjića,naši su preci nekoliko godina pre velike seobe 1690god doselili u Komarane,u Sremu su bili 15ak god pa se vratili u Stari Vlah.

  Odgovori
 • Stefan

  U knjizi „hronika skole knićanske“ koja je izdata 2001 godine pise ovako :“Miloradovici,Nedici, Lazovici, Milivojevic svi došli za vreme karađorđe iz sela Šaponja na uvcu, selo severozapadno od sjenice, jedna porodica, nekada brojna(otac, majka i cetiri brata) imali su nadimak Šaponjr. Danas u toj kuci niko ne živi, jedini žitelj ove nekada brojne porodice Ljubinko zivi u Beogradu.PORODILNA KUĆA I SVA IMOVINA OVE NEKADA BOGATE KUĆE SVETISLAVA ŠAPONJE SADA PROPADA. “ Pa me zanima ako neko nesto zna o SVETISLAVU SAPONJI mom pretku 😀 hvala unapred

  Odgovori
 • Goran

  Šaponjić iz sela Komarana i Radojevića iz Starog Vlaha svi potiču od Mitra Šćepanovog Šaponje iz Komarana.Testirani,haplogrupa I1-51867.Moguće poreklo od rudara Sasa iz Brskova,Mojkovac,13.vek,poznati i kao Kulize.Svi Šaponjići koji su ova haplogrupa su jedan rod.Najbolje dase testiraš i utvrdiš dali su Šaponje iz Knića rod sa Šaponjima iz Komarana,ili je Svetislav bio ,,uskok,,u Šaponje u vreme prvog Srpskog ustanka,koji su u Šaponjama bili u ,,zbegu,,pa vrlo brzo otišli u Šumadiju.Nekoliko porodica iz Crne Gore su bile u zbegu u Šaponjama,Komarani, u to vreme.Ako hoćeš mogu date prijavim za DNK test.Moj mob.tel je 060-45-18-136 Goran.

  Odgovori
 • Goran

  Još jedan vrlo zanimljiv podatak u vezi bratstva Šaponjića iz Starog Vlaha.Sam lokalitet,mjesto u selu Komarani gde su živeli najstariji preci Šaponjića,u tursko vreme čitluk,zvao se Šuplja Stijena,gde su se naselili preci Šaponja još u Srednjem veku.Ovaj lokalitet je kasnije po familiji Šaponje prozvan Šaponjsko polje.Naziv Šuplja Stijena ovom mestu u Komaranima blizu Uvca,dali su preci Šaponja po rudniku Šuplja Stijena na planini Ljubišnji,kod Pljevalja,gde su stanovali i radili kao rudari,i odatle preko Jadovnika i Prijepolja došli u Stari Vlah.Za rudnik Šuplja Stijena je dokumentovano i potvrđeno dasu u njemu od 13do16veka radili rudari Sasi,tražili srebro,dok posle 16veka rudnik Šuplja Stijena prestaje s radom,i rudari posrbljeni Sasi se raseljavaju sa Ljubišnje.Inače na Vlaškom jeziku reč Sapa,Sapo znači kopati,kopanje.Naš rođak Nedeljko Šaponjić pisac istorije Šaponjića iz Komarana je u selu blizu očeve kuće našao u zemlji zakopan čekić težine oko osam kg,koji je služio za razbijanje stene,očigledno rudarski.Neđo je sačuvao čekić za koji misli daje i više od 300god.bio u zemlji,prilično očuvan.Uz našu haplogrupu I1-51867-ph220,zaseok Šuplja Stijena(Šaponje),Vlašu reč Sapa,kopati,pronađeni rudarski malj,sasvim je jasno dasu se u Komarane doselili rudari Saskog porekla sa planine Ljubišnje,kada je rudnik prestao sa radom,a oni zatim otišli u Stari Vlah,kraj Uvca,gde takođe pokušali sa kopanjem,traženjem rude,te od okolnih Vlaha prozvani Saponje,Kopači.Oni su u zaseoku Šuplja Stijena i ostali,baveći se stočarstvom,a mi smo potomci tih rudara sa Ljubišnje,Šaponja u Komaranima.

  Odgovori
 • toti

  Sta god i kako god Saponjici nemaju veze sa crnogorcima.Ako neko misli i oseca drugacije neka slobodno promeni prezime i ime i veru istaa god.

  Odgovori
 • Goran

  Jesi li ti promenio,veru il prezime?Šaponje su živele u Komaranima,došli kao rudari od Pljevalja ili Bjelog Polja.Odatle su otišli u Dalmaciju,a u njihove kuće,zaseok doselili su Milišići koji su u Stari Vlah došli od Trebinja.Oni su se po zaseoku prozvali Šaponjići,u Šaponje došli oko 1680god pred Veliku Seobu.Milišići su poreklom od Nevesinja,selili iu Herceg Novi,iz Stari Vlah,najviše ih je u Hercegovini.

  Odgovori
 • Stefan

  Da li neko moze da mi kaze nesto vise o saponjama koji su bili u zbegu za vreme karadjordja ka sumadija 😀😀hvala

  Odgovori
 • Goran

  Od nekoliko braće Šaponja,njih 5il6 iz Komarana u Starom Vlahu,u vreme Karađorđa samo je Mitar Šćepanov zvani Droco ostao u Komaranima,svi ostali su otišli u Šumadiju,Dučaloviće kod Čačka i Knić.Mitrov brat Jovan je otišao za Priboj.Interesantno je da su i Milišiće iz sela Dubrava kod Stolca,Hercegovina zvali Droce,pa zbog njih i Mitru Šaponji taj nadimak.Valjda je u Knić otišo Svetislav Šaponja.Zasad imamo četvoricu testiranih Šaponjića svi ista DNK I1Z63-Y13946-51867rođaci sa Nevesinjskim Milišićima koji takođe slave Stevanjdan.

  Odgovori
 • Aleksandar Sapuric

  Postovani Šaponjići citao sm vase prepiske o porijeklu pa vam saljem jedno pismo iz odabranih Njegosevih Pisama. Ali-Paši Rizvanbegoviću
  15. oktobra 1845.

  Jedna stvar od davnoga vremena nečuvena dogodila se ove godine u Korita. Hasan-aga Dizdarević iz Koritah i tvoj kavaz Hasan Odžić iz Nikšićah dođu kući Pera Šapurića, Korićanina, kuću mu poharaju, za dvjesta cekina imuća iz kuće ponesu, sina mu od mjeseca dana bace u Neretvu i utope, ženu mu uzmu i na silu poturče. Ovakvoga nečuvenoga bezakonija odavno bilo nije. Raja hercegovačka jesu vjerni podanici carski, na amanet tebi dati od Boga i od cara. Ti si vazda bio sirotinjeka majka i nijesi dopuštavao do sada divljijema i bezbožnijema jaramazima da pršte raju u tvoju državu. Ovo zlo djelo nijesu zli ljudi dopustili da ti razumiješ, nego se nadam, kada ga razumiješ, da ćeš učiniti s onijema zlikovcima kako zakoni božji i carski vele.

  Prema nasim predanjima navedeni Pero Šapurić se tada seli radi turaka ne zna se tacno gdje jer ima raznih prica ali u svakoj se spominje da se prezvo u Saponja ili Saponjic. Mi slavimo Arandjelovdan a prisluga nam je Ilin dan

  Odgovori
 • Goran

  Veliki pozdrav Šapuriću.Ja verujem da je ovo Njegoševo pismo istinito i da je zaista u 19veku živeo taj Pero Šapurić u Koritima mada nisam baš siguran na koja Korita se misli u ovom pismu.Kolko znam Šapurići su bratstvo iz Oputne Rudine blizu Banjana,i po jednom predanju potiču od Gojkovića koji su bili staro bratstvo sa Čeva,komšije Ozrinića.Slavite Aranđelovdan kao i svi Ozrinići.Nezna se koje je dalje poreklo Gojkovića,tek nekoliko braće Gojkovića je sa Čeva pobeglo u Oputnu Rudinu,Turci ih zbog velikih šaka prozvali Šapurine odatle im prezime Šapurić.Moji Šaponjići su te 1845god.kad se pominje taj Pero u Njegoševom pismu,već živeli u Komaranima Stari Vlah,oko 100godina,moj predak Mitar rođen oko 1750god imao je sina Pera koji je živeo u Starom Vlahu oko 1790 i u vreme prvog srpskog ustanka.Inače svi Šaponjići slave Stevanjdan.Ranije stanište Šaponjića jesu bila Korita ali kod Bjelog polja donji Pešter.Jedino ako su Vaši Šapurići mnogo stariji od 1845,i od Njegoševog vremena.Ako se testirate i dobijete DNK rezultat haplogrupu I1Z63Y13946 toje haplogrupa Šaponjića onda je moguće daje Vaše predanje tačno,al bi predak morao biti mnogo stariji od tog Pera.Ako znate još nešto o tom predanju napišite.

  Odgovori
 • Goran

  Šaponje u Dalmaciji,Dobrovoljci,u Bosanskom Grahovu i Šaponjići u Starom Vlahu potiču iz plemena Riđana sa Grahova,Grahovskom polja,gde postoji Brdo Šapova Glavica.Polovinom 17veka Riđani su bježali od Turske agresije u Mletačku Dalmaciju,neki su Riđani pobegli sa Nikšićima u Polimlje,među njima su bili i Šaponje iz Starog Vlaha a oni koji su ostali na Grahovu Turci su porobili i odveli na Tromeđi,na granicu sa Mletačkom Dalmacijom naselili ih na granici i te familije Riđana taj prostor su nazvali Bosansko Grahovo,po mestu odakle su došli na Tromeđu.

  Odgovori
 • KARO DUŠANKA

  Poštovani!

  Zanima me istorija porodice Vignjević. Naselje Vignjevići u Crnoj Gori! Je su li srpskog ili crnogorskog porekla? Od kud su došli u Crnu goru? Selidba u Hercegovinu u Gatsko polje.
  Njihov put za Liku(Mazin) i kasnije Bosansku krajinu (Lipa-Bihać).
  Slave Sv. Vasiliju.
  lp
  Karo Dušanka rođ.Vignjević

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top