Порекло презимена Шапоњић

25. марта 2012.

коментара: 377

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (377)

Одговорите

377 коментара

 1. toti

  Sta god i kako god Saponjici nemaju veze sa crnogorcima.Ako neko misli i oseca drugacije neka slobodno promeni prezime i ime i veru istaa god.

 2. Горан

  Јеси ли ти променио,веру ил презиме?Шапоње су живеле у Комаранима,дошли као рудари од Пљеваља или Бјелог Поља.Одатле су отишли у Далмацију,а у њихове куће,засеок доселили су Милишићи који су у Стари Влах дошли од Требиња.Они су се по засеоку прозвали Шапоњићи,у Шапоње дошли око 1680год пред Велику Сеобу.Милишићи су пореклом од Невесиња,селили иу Херцег Нови,из Стари Влах,највише их је у Херцеговини.

 3. Stefan

  Da li neko moze da mi kaze nesto vise o saponjama koji su bili u zbegu za vreme karadjordja ka sumadija 😀😀hvala

 4. Горан

  Од неколико браће Шапоња,њих 5ил6 из Комарана у Старом Влаху,у време Карађорђа само је Митар Шћепанов звани Дроцо остао у Комаранима,сви остали су отишли у Шумадију,Дучаловиће код Чачка и Кнић.Митров брат Јован је отишао за Прибој.Интересантно је да су и Милишиће из села Дубрава код Столца,Херцеговина звали Дроце,па због њих и Митру Шапоњи тај надимак.Ваљда је у Кнић отишо Светислав Шапоња.Засад имамо четворицу тестираних Шапоњића сви иста ДНК I1Z63-Y13946-51867рођаци са Невесињским Милишићима који такође славе Стевањдан.

 5. Aleksandar Sapuric

  Postovani Šaponjići citao sm vase prepiske o porijeklu pa vam saljem jedno pismo iz odabranih Njegosevih Pisama. Али-Паши Ризванбеговићу
  15. октобра 1845.

  Једна ствар од давнога времена нечувена догодила се ове године у Корита. Хасан-ага Диздаревић из Коритах и твој каваз Хасан Оџић из Никшићах дођу кући Пера Шапурића, Корићанина, кућу му похарају, за двјеста цекина имућа из куће понесу, сина му од мјесеца дана баце у Неретву и утопе, жену му узму и на силу потурче. Оваквога нечувенога безаконија одавно било није. Раја херцеговачка јесу вјерни поданици царски, на аманет теби дати од Бога и од цара. Ти си вазда био сиротињека мајка и нијеси допуштавао до сада дивљијема и безбожнијема јарамазима да прште рају у твоју државу. Ово зло дјело нијесу зли људи допустили да ти разумијеш, него се надам, када га разумијеш, да ћеш учинити с онијема зликовцима како закони божји и царски веле.

  Prema nasim predanjima navedeni Pero Šapurić se tada seli radi turaka ne zna se tacno gdje jer ima raznih prica ali u svakoj se spominje da se prezvo u Saponja ili Saponjic. Mi slavimo Arandjelovdan a prisluga nam je Ilin dan

 6. Goran

  Велики поздрав Шапурићу.Ја верујем да је ово Његошево писмо истинито и да је заиста у 19веку живео тај Перо Шапурић у Коритима мада нисам баш сигуран на која Корита се мисли у овом писму.Колко знам Шапурићи су братство из Опутне Рудине близу Бањана,и по једном предању потичу од Гојковића који су били старо братство са Чева,комшије Озринића.Славите Аранђеловдан као и сви Озринићи.Незна се које је даље порекло Гојковића,тек неколико браће Гојковића је са Чева побегло у Опутну Рудину,Турци их због великих шака прозвали Шапурине одатле им презиме Шапурић.Моји Шапоњићи су те 1845год.кад се помиње тај Перо у Његошевом писму,већ живели у Комаранима Стари Влах,око 100година,мој предак Митар рођен око 1750год имао је сина Пера који је живео у Старом Влаху око 1790 и у време првог српског устанка.Иначе сви Шапоњићи славе Стевањдан.Раније станиште Шапоњића јесу била Корита али код Бјелог поља доњи Пештер.Једино ако су Ваши Шапурићи много старији од 1845,и од Његошевог времена.Ако се тестирате и добијете ДНК резултат хаплогрупу I1Z63Y13946 тоје хаплогрупа Шапоњића онда је могуће даје Ваше предање тачно,ал би предак морао бити много старији од тог Пера.Ако знате још нешто о том предању напишите.

 7. Goran

  Шапоње у Далмацији,Добровољци,у Босанском Грахову и Шапоњићи у Старом Влаху потичу из племена Риђана са Грахова,Граховском поља,где постоји Брдо Шапова Главица.Половином 17века Риђани су бјежали од Турске агресије у Млетачку Далмацију,неки су Риђани побегли са Никшићима у Полимље,међу њима су били и Шапоње из Старог Влаха а они који су остали на Грахову Турци су поробили и одвели на Тромеђи,на границу са Млетачком Далмацијом населили их на граници и те фамилије Риђана тај простор су назвали Босанско Грахово,по месту одакле су дошли на Тромеђу.

 8. KARO DUŠANKA

  Poštovani!

  Zanima me istorija porodice Vignjević. Naselje Vignjevići u Crnoj Gori! Je su li srpskog ili crnogorskog porekla? Od kud su došli u Crnu goru? Selidba u Hercegovinu u Gatsko polje.
  Njihov put za Liku(Mazin) i kasnije Bosansku krajinu (Lipa-Bihać).
  Slave Sv. Vasiliju.
  lp
  Karo Dušanka rođ.Vignjević

  • Goran

   Шапоњићи из Старог Влаха потичу од Посрбљеног Клименте Мартина Грка са Пештера.Мартин је из села Гргаје почетком 18века прешао у село Корита,испод Жилиндара засеок Шапоње,где су га по селу Гргаје звали Грк.Његови синови су по селу Шапоње прозвани Шапоње Грковићи.Један од Мартинових синова је Шћепан Шапоња Грковић који је половином 18века из Корита,јужни Пештер дошао у Комаране у Старом Влаху.Од његовог сина Митра су сви Старовлашки Шапоњићи.Славе Св.Стефана што је била веома честа слава код Посрбљених Климената у Србији.