Порекло презимена Сикимић

23. март 2012.

коментара: 5

Презиме Сикимић је из Херцеговине. Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима” Сикимића има у Миљевцу (Невесиње), Странама (Борач), Дубочици и Жрвњу (Љубињу). У Миљевац је Сикимић доселио из Жрвња, а у Стране “однекле из љубињског котара”. Настанио се на селишту у Кадину Долу. Сикимићи у Жрвњу старином су из Невесиња. Најпре су дошли на Хргуд (Столац), одакле су прешли на Влаховиће и Жрвањ око 1866. године. На Жрвањ је дошао Петар са синовима Ђуром и Антом и настанили су се на имању Ресулбеговића. Док су били у Невесињу, турске власти су их присиљавале да пређу на ислам. То су учиниле “три удовице, а њих тројица побјегоше”. Један од њих је дошао у Жрвањ. У Дубочицу су доселили из Жрвња око 1890. године. Сикимића има и у Требињу.

КРСНА СЛАВА: Свети Георгије

ПОЗНАТИ: Обрад Сикимић, председник Дајнерс клуб интернешенел

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Бранко

    Нема потребе да нешто коментаришем, довољно је да погледате родослов на 55 страница и ту је све сасвим јасно. Посебо обратите пажњу, на страницу првих 10 генерација.

    Лијеп поздрав свима које ово занима.

    http://www.porodicasikimic.com/

  2. Овај текст на врху странице, “Поријекло презимена Сикимић”, написан од мени непознатог аутора гос. Риста Милићевића, није утемељен као истраживачки рад, већ вјероватно по неком породичном предању.
    Поменути господин је имао најбољу намјеру, али то није довољно да би се овако јавно писао о врло значајној теми, као што је историја једне породице.

    Ово је кратак увод у историју породице Сикимић: http://www.porodicasikimic.com/istorija-porodice.php

  3. Поштовани Бранко,
    погледали смо сајт на који сте скренули пажњу. Заиста је за сваку препоруку. Што се тиче цитата из књиге “Херцеговачка презимена” Риста Милићевића, то наравно није свето писмо. Драгоцен нам је сваки додатак, исправка, појашњење јер ће се једино тако доћи до оног чему тежимо, а то је права и потпуна информација. Свако добро вам желимо.

  4. Ognjen Topalović

    Branko, pročitao sam vaš komentar o Sikimićima, a upoznat sam i sa istorijom te porodice koja se može naći na internetu. Mislim da je u pitanju mala greška oko toga gdje su prvo naseljeni Sikimići. Od starijih sam slušao da su posle porodice Topalović u selu Hrgud najstariji Sikimići. Pošto su Topalovići naseljeni u Hrgud još u XVII vijeku, realno je predpostaviti da su i Sikimići došli ubrzo za njima. Tako da su vjerovatno Sikimići prvo došli na Hrgud pa se raselili u ZAdrvenicu i dalje… Navodno postoje i neki turski zapisi koji to potvrđuju, da su Sikimići iz pravca Crne Gore doseljeni prvo na Hrgud, i da su iz tog mjesta počeli da se granaju po Hercegovini… Toliko od mene! Pozdrav svima 🙂

  5. Огњене, драго ми је што те ово занима, и ја сам најприје повјеровао неким непоузданим изворима, тако да сам најпрви и написао да су доселили на Хргуд. Знам за један извор (књига)који је написао да смо доселили на Хргуд око 1870. године и то је врло неозбиљно написано. Том извору (лично сам га познавао)су били доступни сви подаци са простора бивше Југе; Државна архива и новац, музеји и турски тефтери.
    Једина могућност је да су Сикимићи били на Хргуду у 17-ом вјеку, је да су били у некој мобилизацији (гинули у неком сукобу), или је то било номадског карактера (љетно планинарење са стоком).
    Знам да су Сикимићи имали имање у Фатничком пољу, Перо Ђуров Сикимић брат од мог ђеда Марка је продао једну њиву око 1935 године, неке и данас постоје и не знамо ко их користи (нисмо заинтересовани).
    Засада толико
    Ја сам један од ријетких лаика истраживача, који се искључиво позива на провјерене изворе и нисам се усудио служити легендама. Постоје озбиљне индиције, да сам о Сикимићима могао писати веома далеко у прошлост, али је генеалогија пуно озбиљна ствар да би тако нешто се тако писало.
    Пуно сам времена оставио на анализи, читао разне изворе и знам да тачно због чега сам и шта написао.
    У Стоцу су биле двије занимљиве књиге из 17-ог вијека (СПЦ), али нажалост неко их је склонио или уништио има неколико година. Ако постоји неки писани извор, сликај или препиши па ми јави и ја би ти био веома захвалан.

    Поздрав теби и свима који не жели заборавити своје поријекло!:)