Порекло презимена Чворо

23. марта 2012.

коментара: 1

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Чворо Мирко

    Обрађено је презиме Чворовић и порекло Чворовића где се каже да су се Неђељко и браћа одселили на Гласинац и т.д.што је дјелимично тачно.Доселили су се увријеме 1760 до1780 када су Турци насељавали опустели Гласинац и шири простор Романије Србима из Црне Горе и Херцеговине. Неђељко и браћа су се населили у село Миошићи на јужним обронцима Романије, које су прије окупације од стране Турака насељавали припадници Христијанске вере, који су оставили уређен извор Миоша са бадњем и каменим коритом,црквину и гробље са стећцима као надгробним споменицима.
    Негде у време Аустроугарске презиме Чворовић се мења у Чворо.Ради се о истом братству са истим пореклом које се може пратити од Конавала у дванаестом вијеку,преко Заграда и Никшићке Жупе до Миошића и Пала где сада живи већина припадника овог блгочестивог братства.Славе Св.Луку,као и остали братственици у Србији и Црној Гори.