Порекло презимена Чолић

20. март 2012.

коментара: 53

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. Милош Чолић

    Колак је рука на турском, ‘çolak’ значи сакат у руку. Презимена Чолић, Ћоровић, Ћопић су добијена од надимака за нашег даљег претка. То су људи који су имали неки физички недостатак, ћорав, ћопав или ово што је значајно за нашу породицу чолкаст, сакат у руку. Људи који су били сакати у руку су у већини случајева своју сакатост добили у бројним биткама, када су губили прсте, шаке или целе руке. Своје презиме су са поносом носили јер је сакатост последица јуначког рањавања.

  2. Милош Чолић

    Моји Чолићи су из Шумадије, село Мали Поповић, славе Св.Николу и по причи воде порекло од Бијелог Поља. У Шумадији су преко 200 година, јер их има у црквеним књигама, вероватно су дошли и раније, али немам писани траг.

  3. Lara Čolić

    Zdravo, rođena sam i živim u Zagrebu , roditelji su mi katolici iz Republike Srpske. Nakon svih mojih istraživanja i prikupljanja podataka saznala sam da su Čolići Srbi. Neki Čolići su prešli na islam, neki su prihvatili katoličanstvo, a mali dio ih je sačuvalo pravoslavlje. Rođak mi je rekao da je prvi istaknuti Čolić bio Paun Čolić (Karađorđev kum i član praviteljstvujuščeg sovjeta). Ako znate nešto više o Paunu molim vas obavijestite me jer ne mogu pronaći niti jedan podatak o njemu na internetu. Sve u svemu, Čolići moji, kakve god vjere bili , Srbi ste<3

  4. Ognjen Čolić

    Поздрав браћо и сестре. Ми смо из Ужица и по братовљеве истраживању предак Тома Чолић је дошао из Црне Горе (Слава нам је Свети Стефан). Од 6 колена уназад је нажалост(по мушкој линији- без увреде сестрама), до недавно, били само брат и ја., Богу хвала те нас сад има још четворо деце. Будите добри људи, примерни,и право да носимо име предака, верујем да је добар део њих то заслужио. Молим се Богу за наше животе, здравље и поштење и љубави. Друго нам не треба. Од срца поздрав, Чолић Огњен.

  5. Ružica čolić

    Moja famlija oca čolić tomislav potiče iz Zrenjanina, zivio je u Elemiru .ima nas 4 rodjene sestre lina ,vesna,jasmina i ja Ružica.ne znam odakle mi je poterlo i koja je slava .tražim sestre i braće sirom sveta jer se moj otac ženio 66 puta.molim vas nek mi se javi sestra iz Šabca vera čolić i svi ostili koji su u srodstvu.otac mi je rodjen 15.09.1932 a umro je 11 januara 2021.pisite mi u inbox fb ružica rosita čolić moj facebook.
    Prijateljski pozdrav i nadam se jednom pozitivnom odgovoru.

  6. Dragan Čolić

    Ima nas 5 familija Čolića u velikoj Plani.Sa 4 familije sam rod i potičemo iz Dobrotina kod Bajine Bašte.U Dobrotin su došli koliko ja znam pre 1 svetskog rata iz Zavidovića,Hercegovina.Peta familija Čolića je iz okoline Šapca.Pozdrav svima.