Poreklo prezimena Čolić

20. mart 2012.

komentara: 54

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (54)

Odgovorite

54 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave, po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena
    ČOLIĆ

    -Svileuva, prva polovina 18. veka, Milina u Jadru, Đurđevdan, uz Momiroviće.
    -Vrelo, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Stevanjedan, uz Novakoviće.
    -Ljutice, druga polovina 18. veka, Bastav u Rađevini, Đurđevdan, uz Antoniće.
    -Radljevo, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan.
    -Stubline, druga polovina 18. veka, Komirić u Rađevini, Jovanjdan.
    -Šarbane, druga polovina 18. veka, Suvodanj u Podgorini, Tomindan.
    -Brezovica, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan.

  2. miroslav

    interesuje me poreklo moje familije Čolić ,inace krsna slava nam je Arandjelovdan i naseljeni smo u Žirovnicu nekih 20 km od kragujevca,po pricama znam da smo se sa kosova doselili a od nekih iz hercegovine i crne gore,a po price svoga dede prvi koji je dosao je bio moj predak Čola.pozz i unapred hvala.

    • Nebojša Novaković

      Ko su Šumadinci:

      ” U Dobrovodicu dolaze od Zaječara Glišići, drugo prezime Radosavljevići, čiji su srodnici Glišići u Gornjoj Batočini. Sa Kosova dolaze Dobričići, čiji su rod Dobričići (Čolići) u Žirovnici. Istovremeno se iz Gladne u Resavi naseljavaju Markovići (Radivojevići, Kostići, Stošići) i Stojanovići, a iz predela Crne Reke dolaze Sinđelići (Ivanovići, Pantići) iz Malog Izvora, Spasojevići (Miljkovići, Živkovići) iz Lukova i Šarčevići (Matejići, Milojevići) iz Krivog Vira. ”

      U Žirovnici nisam pronašao Čoliće, međutim mahala koji nosi ovo ime (Čolići, Čolićka) nesumnjivo potvrđuje njihovo prisustvo u ovim krajevima. Dobričića zaista ima u Žirovnici (Dobrovodica) i poreklom su sa Kosova. Slave Aranđelovdan, a bilo ih je čak 29. kuća.

    • miroslav

      imamo isto ime i prezime brate,i meni su rekli da sam poniikao od ilije čole

    • Ognjen

      Ja živim u Alibunaru u Vojvodini, tj. severnoj Srbiji. Sa očeve strane dolaze iz okoline Užica (Čolić), isto mi je pričana priča da su sa Kosova i da su se tri brata podelila, jedan tu kod Užica, drugi Crna gora i treći Hercegovina…

  3. Familije-prezimena Čolić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Čolić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Vragočanica
    -Dgurić
    -Miličinica
    -Popadić
    -Rovni
    -Stubao
    -Tupanjci.

  4. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Čolić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Čolić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Vreoci
    -Baroševac
    -Boždarevac
    -Veliki Crljeni
    -Stepojevac

  5. Familije-prezimena Čolić prem mestim življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlović “Sokolska nahija”.

    -Dobrotin (Čoladija)
    -Zaglavak
    -Obojgore

  6. Milenija Stojković

    Čolića ima i u Kremnima (Opština Užice). Slave Đurđic, i po predanju tu su doseljeni iz Hercegovine.

    • Boban Čolić

      Moja familija je od davnina u Topoli Oplenačkoj (Šumadija), selo Ljubeselo, ima nas dosta Bogu hvala ali nisam uspeo da saznam odakle potičemo? Trudim se još uvek i zaista bi bio presrećan. Slavimo 16 Novembar Đurđic. Bio bih zahvalan ako neko ima više informacija. Srdačan pozdrav. Živeli!

      • Colic Dragan

        Pozdrav
        Colici u Loznickoj oostini su se po predanju doselili iz Horcegovine okolina mesta Ljubije izmedju Mostara i Stoca . I mi ovde slavimo 16 Novembar Djurdjic mozda je slucajno bas ista slava.

  7. Nenad

    Čolići iz Slavonije još od 1900 ne znam odakle smo došli ali sam čuo priče negde iz Bosne.
    Krsna slava Mratinj dan, Sveti Mrata

  8. Aleksandar

    Molim vas za bilo koji podatak! Poticem od porodice Čolić,sa krsnom slavom Djurdjevdan. Sve sto znam jeste da mi koreni vuku iz okoline Nisa tacnije Aleksandrova(Merosina)! Odakle je moj deda otisao oko 1940! A njegovo poreklo je od dve familije Čolić (oceva) i Vlaskovic (Majcina).
    Molim za bilo koju informaciju kako bih pronasao eventualne rodjake iz rog dela srbije!

    • Radomir Ječinac, Beograd

      Za g. ALEKSANDRA ČOLIĆA:
      Drago mi je što ste se javili. Ja sam rođen u s. Aleksandrovu, i imam neku skupljenu građu o osnivanju sela i njenim žiteljima. Izvolite se slobodno javiti, radi kontakta, mogu vam nešto staviti na uvid.
      Rade Ječinac, Bgd.
      064 / 36-02-813.

    • Zoran Colic

      U Stpojevcu , Colica ima nekoliko kuca , vec desetak generacija, koliko se zna iz price. Svi slavimo Djurdjevdan i poreklom smo iz okoline Pecke patrijarsije, to se prenosi sa kolena na koleno. Isto pise i u knjizi”‘Sumadijska Kolubara”. veliki pozdraf familiji

  9. Ana

    Postovani,
    vodim poreklo od familije Čolić sa majčine strane. Inače,ova familija je locirana u selu Vinči kod Topole, u srcu Šumadije. Stari su pričali da su Čolići došli iz Beča. Jedani su ostali u Vinči, a drugi su otišli u Užice. Slave krsnu slavu Sveti Luka. Ako neko nešto zna o ovoj liniji Čolića i njihovim migracijama,molim da napiše.

    • Slobodan

      Ja sam Slobodan Čolić, živim u republici srpskoj grad Derventa selo Pojezna. Slavimo lučin dan (sveti Luka). Porijeklom smo iz kuršumlije pa smo odselili u bratonožiće i posle gdje i sad živimo.

    • Ana Čolić

      Moj pradeda je slavio tu slavu ja sam iz Vinče da li smo mi u srodstvu sa Čolićima iz Žabara?

  10. olivera

    Pozdrav
    prezivam se COLIC ‘otac mi je pricao da su njegovi negde dosli iz hercegovine.Ali mi je pominjao i prezime CIL kao da smo vremenom dodali to ic .Nasa krsna slava je DJURDJIC.Moj djed a i njegovi stari ziveli su u Zminjaku kod SABCA.

    • Zoran Čolić

      Ja sam iz okoline Šabac tačnije selo Trbušac. Deda mi se zvao Živković a otac Stevan imam dva strica jedan je Petar i on živi u Trbušcu a drugi je u Obrenovc. Slava mi je Đurđic možda smo familija