Порекло презимена Хрњак

19. марта 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Radmila Hrnjak

  Da li je poznato poreklo prezimena Hrnjak? Ima li ovo prezime veze sa prezimenom Hornjak? Mislim, da li je moguce da je nastalo izbacivanjem slova O iz prezimena Hornjak?

  Veliko hvala.

 2. radmila Knezevci

  U vezi mog pitanja od 13.01.2013.g. kakvog je porekla prezime Hrnjak, te kako nije bilo nikakvih komentara dajem jos nekoliko podataka. Moji Hrnjaci, dedovi, su ziveli u lickom selu Krbavica odakle su se najpre preselili na Preboj pa u Zeljavu/selo nedaleko od Lickog petrovog sela. U svim tekstovima koji su mi bili dostupni ovo prezime se samo navodi kao licko ali bez ikakvog objasnjenja u vezi znacenja, nastanka ili porekla porodica sa ovim prezimenom.

  Isti slucaj je i sa prezimenom moje majke – Pilja iz lickog sela Brotnja/nedaleko od Srba/

  Zahvalna na bilo kakvoj informaciji koja bi bila putokaz kako da saznam svoje poreklo.
  Radmila Hrnjak, udata Knezevic, iz Beograda.

 3. Стевановић

  Да ли презиме Рњак има везе са овим презименом?

 4. Božidar

  Prezime Hornjak je srpskog porekla. Inace ovo prezime je cesce medju Rusinima i Hrvatima nego Slovacima. Jedan deo Srba se pretopio u Slovake i to je neosporiva cinjenica. U Vojvodini su na popisu 1787. godine Srbi cinili 60% stanovnistva a 1931. godine tek 33% stanovnistva.

  Deo Srba se pretopio u Slovake, Poljake, Cehe, Rusine, Ukrajince, Bunjevce, Sokce, Madjare, Rumune, Vlahe, Nemce, Francuze, Spance, Italijane, Grke, Jevreje, Cincare, Jermene, Bugare, Makedonce, Albance, Hrvate, Bosnjake, Rome odnosno Cigane.

  Tako na primer naselje Pivnice je nekada bilo cisto srpsko naselje a danas ima slovacku vecinu. Srbi su se asimilovali u Slovake i Cincare.

 5. Nikola Hrnjak

  Hrnjak – je rec ceskog porekla, sto znaci Lonac ili serpa, takodje napisana malim slovima oznacava soljicu… Uglavnom ovo prezime nose Srbi, koju su u velikoj seobi Srba morali da menjaju svoja imena zbog Austrougarske… Moji preci su poreklom sa Plitvica i tamo su bili naseljeni od 1413god, i svi imamo Srpsko poreklo…
  Pozdrav

 6. Tanja M.

  Pozdrav svima. Treba mi pomoć. Istražujem materijal za svoju knjigu i pojavilo mi se ime RADOMIRA HRNJAKA koji se 1944. obesio u logoru Štalag lll b u Furstenbergu jer su Nemci otkrili da je sa Alfredom Jungom, koga su Nemci osudili i pogubili, pomagao Ruse u logoru. Da li neko od vas koji ima bilo kakvu infomaciju o Radomiru Hrnjaku?