Цветојевић

19. март 2012.

коментара: 9

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Selo Cvetojevići leži u opštini Dvor na Uni ili kako se ona sad zove samo Dvor, a nalazi se na Baniji. Od samog Dvora Cvetojevići su udaljeni nekih sedam kilometara vazdučne linije i vode se pod mjesnom zajednicom Javnica (ponegdje se spominje i kao Jamnica). Međutim, Cvetojevića ima još i u susjednom selu Zakopa i ova činjenica donekle opravdava priču o doseljavanju koju pamte oni stariji.
    Naime Cvetojevići nisu oduvijek živjeli kod Dvora, što i nije neko iznenađenje s obzirom na balkansku istoriju, već su se doselili odnekud od Glinskog Kuta (selo na Baniji). Doselila su se tri brata: T(e)odor, Radan i Ćetan. Od ove trojice braće svaki je naselio jedno brdo i od ovih kuća su nastala sela Cvetojevići i Zakopa i to tako da su potomci Radana i Četana klica sela Zakopa dok su oni Todorovi osnovali selo Cvetojeviće iz kojeg i ja potičem. Zanimljivo je da su sve do Drugog svjetskog rata, a po svjedočenju i mojih djeda i babe, stariji ljudi imali običaj Cvetojeviće zvati Todorovići. Još jedna činjenica mogla bi potvrditi ovu priču, a to je činjenica da rodoslovna stabla sela Cvetojevići za koje sam sam skupljao podatke konvergiraju, odnosno ukazuju da su današnje porodice Cvetojevića imale istog pretka. S druge strane rodbinske veze s Cvetojevićima iz Zakope su očigledno dalje tako da ih danas mi iz Cvetojevića ne smatramo za rodbinu. Još ponegdje ima Cvetojevića ali po svim mojim saznanjima oni potiču ili iz sela Cvetojevići ili iz Zakope i najčešće se radi o pojedincima koji su odselili i osnovali porodice. Početkom dvadesetog vijeka su Srbi iz Austro- Ugarske uglavnom odlazili u Ameriku pa su se neki i vraćali, a neki su očigledno i ostajali. Tako se tamo sreće varijanta Cvetovich i slično. Dakle onako kako ga je neki američki ćato na ostrvu Elis jednostavno zapisao onako kako ga je on čuo ili je kasnije prilagođeno engleskom jeziku. Ne treba gubiti iz vida ni činjenicu naši preci vjerovatno nisu bili vični ni pismenosti na srpskom, a kamoli na engleskom pa su se možda samo nastavili potpisivati onako kako im je rečeno.
    Međutim veliko je pitanje da li su se Cvetojevići oduvijek tako i prezivali. Prezime je izvedeno iz imena ili hipokoristika Cvetoje ili možda Cvetko (što donekle korespondira imenu jednog od braće s početka mog teksta Ćetan koji moče biti da je bio najstariji, možda i otac, a ne brat ili je pak nosio očevo ili djedovo ime što ne bi bila rijetkost pa su se i svi prezivali prema njemu) . Ipak jedna druga sitnica me malo više čudi. Kao što i sam primjećuješ, ja kao i svi moji rođaci i uostalom svi iz dvorskog kraja govorimo ijekavski pa bi iz tog i slijedio logičan zaključak da se prezivamo Cvijetojevići ili Cvjetojevići ali nije tako i to me je često koštalo birokratskih maltretiranja i živaca.

    Inače još jedna od stvari koja me dosta čudi je činjenica da je prezime Cvetojević dosta rijetko i koliko znam svi Cvetojevići koji žive u Srbiji i Bosni su porijeklom s Banije, od Dvora.

  2. Mirjana

    Ja sam djevojački Cvetojević – iz Javnice. Moj otac mi je pričao ( ja sam rođena 1943. g.) da je porijeklo Cvetojevića zapravo iz Sant Pitersburga (Rusija). Bila su tri brata (ne sjećam se imena) koji su došli iz Rusije i zadržali se u Sandžaku. Bavili su se konjima. Jedan od trojice je (turska vladavina)mukrao djevojku pa je morao pobjeći. Sa njim je još jedan brat pošao a treći je ostao. Ovaj koji je ukrao djevojku našao se u Dvoru gdje mu je ponuđeno imanje ali da obuče uniformu Austrougarske što je on i učinio. Onaj drugi se putem zadržao u Prijedoru (ili okolici) – što sam potomka i pronašla ali u Slavoniji, ali i u Sarajevu. Sa nekima sam bila u kontaktu iz Sandžaka. Eto, ukratko za sada. Pozdrav. Neka se netko još javi.

  3. Velibor Cvjetojević

    Ja sam iz Slavonske Požege trenutno nastanjen u Srbiji i malo znam o svom poreklu.Cvjetojevića je bilo jos četiri porodice u selu Gradski Vrhovci nedaleko od grada.Cuo sam da ih je bilo i u okolini Slavonskog Broda.Po nekim pricama slovo j u prezimenu su im dodavali za vreme austro—ugarske.

  4. Milan Cvetojević

    Ja sam iz Dvora na Uni, Cvetojević, a ne Cvjetojević ili neki sa još nekih par slova “j” u prezimenu. Koliko je meni pozanto, mislim da u Dvoru nije ni bilo takvih, sa tim slovima “j”.
    Cvetojevića ima i u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, tačnije u Leskovcu i okolini, tako da ne mora da znači da su baš poreklom iz Dvora na Uni, mada ih tamo ima baš dosta, pa tako i postoji selo Cvetojevići, dakle bez slova J.
    Inače, ja sam iz Dvora, a ne iz nekih okolnih sela i tamo je bilo nejoliko kuća Cvetojevića, posebno u blizini mosta na reci Žirovac.

    Pozdrav,

  5. Zoki Šumadinac

    Mislim da su svi Cvetojevići iz Dvora na Uni, mada ima ih i u Crnoj Gori i Beogradu baš dosta.
    Čuo sam da u Dvoru na Uni ima selo koje se zove Cvetojevići, mada kažu da ih tamo dosta i u Zakopi ima.

  6. Зорана Милић

    Ја не знам ниједног Цветојевића, а да није са Баније или из Двора на Уни. Такође, није ми познато да постојие било какви Цвјетојевићи или Цвијетојевићи већ само Цветојевићи, а познајем их доста, што из Двора, што из Београда. Није ми познато одакле је њихово порекло презимена, али у селу Закопа, знам да има доста Цветојевића, као и у самом насељу Двор на Уни. Колико је мени познато сви цевтојевићи су православци и углавном славе светог ђорђа у народу познатијег као Ђурђевдан, а што ми је познато, јер сам пре рата одлазила на ту славу у Двор на Уни, код Цветојевића….

    • Бранко Тодоровић

      Имајући на уму да је реч о патронимском презимену, насталом по мушком имену Цветоје (а које се у неким крајевима јавља и као Цвјетоје), може се претпоставити да овог презимена има и у другим крајевима и да сви Цветојевићи ипак нису један род. Истина, реч је о ређем презимену, и тих родова свакако нема нарочито велик број, али их ипак има.

      Изгледа су се Цветојевићи из Двора на Уни понекад уписивали у документа и као Цвијетојевићи. Један такав пример може се наћи у Споменици Српског привредног друштва “Привредник”, где се помиње извесни Љубомир (Милош) Цвијетовић из Јамнице код Двора, који је 1911. године био “Привредников” стипендиста.

      • Миле Делија

        Поштовани Бранко,

        Није ми познато да постоји име Цветоје, можда Ви можете да ме демантујете. Али тек Цвјетоје, то сигурно нигде не постоји, као ни презиме Цвјетојевић, вероватно да можете, можда би још негде додали слово ј. Ја знам доста Цветојевића из Двора на Уни, али ниједног Цвјетојевића у Србији или на Банији не познајем, нити сам икада чуо за презиме, са толико непотребних слова ј. Поздрав.