Цмиљанић

19. марта 2012.

коментара: 7

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Borislav

  Prezime Cmiljanic datira jos iz doba Nemanjica,sto zanci jedno vrlo staro prezime a i poznato.Prema nekim predanjima starih mi smo dosli iz ravnih kotara u CG troica brace i jedan ostao u pavino polje kod bijelog polja drugi u potkrajce kod pljevalja a treci u pljevaljsko polje u pljevlja i promijenio prezime u preradovic…u gorskom vijencu sam nasao da se vojvoda momcilo prezivao cmiljanic…imalo bi jos dosta toga da se kaze al za sad dosta 🙂 pozzzzzzzzzzzzz

 2. Radivoje

  Gde jos moze da se nadje i procita o prezimenu Cmiljanic

 3. Radivoje

  Ja sam procitao u nekoj knizi da poreklo prezimena potice od neke babe Cmiljane. Da je ona imala 3 sina.Radi krvnr osvete su se braca razdvojila i da su od njih nastala tri prezimena Cmiljanic,Cmiljanovic i Smiljanic . Cmiljanovic je ostao na toj zemlji odakle su koreni .Cmiljanic je iz okoline Pljevalja a Smiljanic je otisao za Zlatibor. Da li zna neko vise o Prezimenu i da li postoji neki pisani trag ili knjiga o poreklu da moze da se kupi ili procita . HVALA U NAPRED ZA INFORMACIJU

  • Milos

   To sam i ja negdje procitao. Moja porodica zivi u Bijelo Polje.. I po predanju je zbog krvne osvete iz Hercegovine u CG dosla.. Selili su se dosta po CG dok se nisu konacno u BP nastanili.

  • slavko cmiljanovic

   ne znam odakle si ali ja sam poreklom iz Prijepolja mz K.Gora.nesto o nasem poreklu(cmiljanovici u prijepoljskom kraju)napisao je ucitelj u penziji Velimir.C.neki podaci se poklapaju sa tvojim ali ine da su Cmiljanovici ostali na izvornom ognjistu,posto smo 2019 slavili 200 g od doseljenja u K.Goru.slavimo svi djurdjevdan.2021 se planira sledece okupljanje,pa ako te nesto od ovog interesuje napisimi da vidimo imamo li iste izvore.

 4. Војислав Ананић

  ЦМИЉАНИЋ (к), у Криводолу (Мостар), Некада су се звали Радојли. Старосједиоци су у овом селу. Преци су им, према предању, учествовали у бојевима против Турака “с Херцегом Стјепаном и војводом Богданом”, а ишли су и у бој на Косово с војводом “Рељом Пазарцем”. Славили су Никољдан (59:342).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. miroslava

  Cmiljanović, Bistrica (Bijelo Polje); Koritnica, Ožegovići i Košice (Pljevlja) oko 1600. god. došli iz Kuča.