Порекло презимена Угринић

18. марта 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

 1. draško

  zanima me sve što znate o poreklu moga prezimena i nas Ugrinica

 2. Sarko

  Drasko i jos ocekujes da ti neko odgovori…nisi jedini Ugrinic, ima ih na stotine, a mozda i na hiljade koji nisu u krvnom srodstvu. Ako hoces da ti neko nadje poreklo, onda nam kazi koja ti je krsna slava, i gde zivis?? Gde ti su rodjeni ded ili praded???

 3. Драшко, ваше презиме спада у групу оних која су настала од имена народа (етноними).
  Сродна вашем презимену су и презимена Угарковић, Угрен, Угреновић, Угрин, Угриновић, Угрица, Угричић. Сва она су изведена од Угар, Угрин – Мађар.

 4. ugrin!

  Ugrinica ima sada na stotine i skoro svi imaju isto etnicko poreklo i iz iste su”prapostojbine”(Kopaonik). Izuzev hrvatskih Ugrinica sa otoka Pasman, kojih nema mnogo, svi Ugrinici iz Srbije cije sam poreklo istrazivao su poreklom iz sela Ugrinici kod Jelakca, odakle su se vekovima raseljavali dalje, uglavnom na bogatiji sever. Pre 200, 300 godina su ziveli u jednom nedalekom kopaonickom selu “Staro selo”, ali su se odatle zbog nemastine spustili ka sadasnjem selu “Ugrinici”. Inace je pre par godina umro jedan etnolog koji je pratio nasu lozu vekovima unazad, a cak je i knjigu napisao o tome, na zalost izgubio joj se trag, a on je umro. Ostale informacije se mogu naci ili u neproverenih pricama par prezivelih 90-ogodisnjaka koji su jos zivi u Ugrinicima, ili u crkvenim knjigama u staroj crkvi u Jelakcu kraj Ugrinica…. Sada je, inace, Ugrinica najvise u Beogradu, Aleksandrovcu, Velikoj Plani i dalje sirom Evrope.
  P.S. Admine, nemamo nikakve veze sa geografskim etnonimima ili nekim drugim geografskim oblastima da bi ta teorija o ugarskom poreklu Srba imala bilo kakvog osnova!:)

 5. Draško

  Prvo hvala što ste mi odgovorili. Ja sam Draško Ugrinić baš iz tog sela “Uginići” kod Jelakca, inače živim u Baljvcu na Ibru nedaleko (20km.) od mog sela. Mi Ugrinići slavimo dve slave (14 maj sveti Jeremija) i (8 novembar Sveti Dimitrije). U selu mi još žive stric i deda, a i ja sam cesto gore, tako da mi je poznato sve ovo sto ste mi vi rekli. Posto mi je deda pricao da su se nasi stari naselili iz Crne Gore ja sam nesto sam istrazivao i nasao sam neke podatke ali mi se neke stvari ne slažu (npr.krsna slava). Da li se i vi prezivate Ugrinić?

  • Nebojsa

   Radi se o zabuni. Naime u pitanju je Skopska Crna Gora. Familija Gavrilovic se seli odatle u Aleksandrovačku župu oko 1600-te godine. Slavili su Mitrov dan i Jeremijin dan a takođe obeležavali i staru slavu Svetog Nikolu. Skrasili su se u Starom selu gde od njih kasnije nastaju Popadići, Rilići, Pantelići, Jezdimirovići i mnogi drugi. Znak raspoznavanja su zasigurno ove dve slave jer niko drugi to ne slavi u toj varijanti. Ako slavite mitrovdan i preslavljate Jeremijin dan zasigurno ste mi rođak jer ja sam Pantelić. U okolini Tetova i dan danas ima naših dalekih rođaka sa prezimenom Gavrilovski. Ono “ić” su nasilno izgubili.. Ima još mnogo toga..

 6. draško

  i znaci niko ne moze da mi nesto vise kaze

  • Марјан

   Поздрав за Драшка Угринића, носимо исто презиме и моји преци су из Јелакца. Живим у Краљеву, а прадеда ми се звао Богољуб, иначе је носилац Албанске споменице и Ордена Карађорђеве звезде па тим путем идем у намери да сазнам нешто више о породичном пореклу. У селу Јелакци постоје 4 засеока: Кнежевићи, Угринићи, Вукмировићи, 4. не знам и сва носе имена по родовима који су се ту населили. Изгледа да смо се у неком периоду населили из Црне Горе али за нешто конкретнији треба бити упоран. Поздрав.

   • radiša

    Pozdrav za Marjana. Ja sam iz Rakovca, radim monografiju za Rakovac i porodično stablo, a vidim da ti je pradeda Bogoljub Ugrinić, a njegov otac se zvao Alempije. Alempije se oženio sa Vasilijom Jovanović iz Rakovca, venčali su se 08.11.1861.g. Od nje pa sve u nazad do 1690.godine i kasnije imam sve predake i potomke po njenoj liniji. Ako te interesuje javi mi se. Knjiga izlazi iduće godine iz štampe. Samo mi reci po kojoj liniji ti je Bogoljub pradeda?

    • Marjan

     Поздрав Радиша, Богољуб је са својом другом женом Макреном имао једног сина, мог деду Михајла. Мој e-mail је [email protected] можете ту да ми одговорите и да упоредимо неке ствари.

  • aleksandar topalovic

   Zdravo Drasko ja sam ti jedan od potomaka Ugrinica.Poticemo nekako iz Aleksandrovca,da se ne obazirem kako su se tu nastanili i ako imam neke informacije,pa neka to ostane za neko drugo vreme.Juce,29.1 2015 godine doslo je do okupljanja potomaka ugrinica.Nas sedamnaestoro.Bilo je to okupljanje za nepoverovati.Posto je vecina nas iz Beograda,bili su prisutni i iz V.Banje,iz V.Plane,ali i onih iz Italije i Amerike.Svi Ovi ugrinici slave Mitrovdan.Toliko za sada i veliki pozdrav Sasa T.063 8217503

 7. Victarion

  Evo nekih bitnih informacija kada su Ugrinići u pitanju:
  Ugrinići su se u Jelakce naselili oko 1750. godine (8 kuća, Mitrov dan i Jeremijin dan) iz Paljevštice (Staro Selo). Ranije su se nazivali i Popadići jer su neki njihovi članovi bili sveštenici. Stari sveštenički rod najdaljom starinom je “od Tetova”. Posle 1600. iz Stare Srbije su se najpre doselili u selo Omašnicu u Zapadno-moravskom Pomoravalju, zatim u selo Stupanj, pa u Krivu Reku i u Paljevšticu i najzad u Jelakce kao Ugrinići.

  • Sandra

   Šaljem veliki pozdrav za sve Ugriniće!
   Lepo je znati poreklo i sve te priče da bi nam poslužile kao primer za život. Taj surovi život u planini je naveo mnoge da se presele u pitomije krajeve. Tako se i moj deda Marjan Ugrinić preselio oko 1960. u Staro Selo kod Velike Plane i preselio svoju porodicu: dva sina od prve preminule supruge (Bogosava i Boru) i tadašnju suprugu, moju baku Milevu (poreklom iz Crne Glave) i sa njom dobijenu decu (Miloja,mog oca i Radinu, moju tetku). Od Bogosava se rodiše Milisav-Misa (sa porodicom živi u Starom Selu) i Milun (sa porodicom živi u Švajcarskoj). Bora koliko znamo nije nikad imao porodicu, živeo i umro u Švajcarskoj. Od Miloja se rodiše Saša (moj brat, živi u Velikoj Plani) i Sandra (sa porodicom živim u Beogradu). Radina je dobila Jelenu i Marka i svi žive u Beogradu.
   Deda je iz Jelakca doneo puno priča koje nisam zapamtila jer sam bila mala kada je umro, voleo je da ih priča i da peva, bio je zidar. Slavio je pomenute slave, Sv.Jeremiju i Mitrovdan, a to slavimo i dalje.
   Iako sam u Ugrinićima bila nekoliko puta u životu, a poslednji put pre desetak godina, taj kraj nekako osećam kao svoj. Tako se radujem i ovim vašim redovima koje sam pročitala i želim vam sve najbolje u kom god delu sveta da ste.
   Veliki pozdrav,
   Sandra rođena Ugrinić

 8. Sasa ugrinic

  I meni je poreklo iz Jelakca.Pradeda Bogoljub,deda Radul,tata Živadin.pozdrav za sve Ugrinice

 9. Nebojsa

  Radi se o zabuni. Naime u pitanju je Skopska Crna Gora. Familija Gavrilovic se seli odatle u Aleksandrovačku župu oko 1600-te godine. Slavili su Mitrov dan i Jeremijin dan a takođe obeležavali i staru slavu Svetog Nikolu. Skrasili su se u Starom selu gde od njih kasnije nastaju Popadići, Rilići, Pantelići, Jezdimirovići i mnogi drugi. Znak raspoznavanja su zasigurno ove dve slave jer niko drugi to ne slavi u toj varijanti. Ako slavite Miitrovdan i preslavljate Jeremijin dan zasigurno ste mi rođak jer ja sam Pantelić. U okolini Tetova i dan danas ima naših dalekih rođaka sa prezimenom Gavrilovski. Ono “ić” su nasilno izgubili.. Ima još mnogo toga..

  • Marjan

   Pozdrav Nebojša,
   Istraživanja Radoslava Lj. Pavlovića govore da su Ugrinići potomci starog svešteničkog roda Popadića, najdaljom starinom ”od Tetova” (Stara Srbija).
   Da su pre Popadića bili Gavrilovići nisam znao, da li imate neku literaturu gde to mogu pročitati, hvala unapred