Порекло презимена Тутњевић

17. март 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Igor Tutnjevic

    Srpske porodice Tutnjevic se mogu naci uglavnom u Bosanskoj Posavini, u okolini Samca, Doboja i Dervente. Tutnjevici iz Dervente slave slavu Sv. Djordja. Tutnjevici Muslimani imaju porijeklo iz okoline Fojnice, Postoje i Tutnjevici Hrvati cije je porijeklo iz Novske.

  2. srpeke porodice tutnjevic se nalaze vecinom u bosanskoj posavini, u Samcu, Doboju i Derventi.
    Tutnjevici iz Dervente slave Sv.Djordja. A Tutnjevici iz Samca Sv. Jovana Krstitelja.

  3. Goran

    Поријекло презимена Тутњевић вјероватно потиче са Косова јер су пред најездом турака населили подручја Посавине и Крњина, тако су ми причали стари из мога села Цвртковци гдје иначе и има највише породица са тим презименом.

    Браћа мога дједа Игње, Тутњевић Светозар и Тутњевић Симо били су у гарди краља Петра тачније у краљевом двору.

    Крсна слава је Св. Јован Крститељ.

  4. Игор Тутњевић

    Горане,

    Пуно хвала на одговору. Већ неко вријеме покушавам да прикупим више података о Тутњевићима који потичу из Детлака код Дервенте. Међу старијим нема неког дубљег познавања о поријеклу породице осим да се вјерује да су дошли од Врховине, значи од Теслића или Котор Вароши. Наша слава је Св. Ђорђе, што је истина различито од Тутњевића из Цртковаца и Шамца који славе Св. Јована Крститеља. Случајеви промјене славе постоје. Једини начин да се веза потврди би било шире ДНК тецтирање већег броја нас Тутњевића.

    Пуно поздрава.

    Игор Тутњевић

  5. Горан

    Нема на чему, и ја бих да сазнам много више и прецизније, и наравно ДНК провјера, да би били сигурни, поздрав.

  6. Nedeljko

    Treba istraziti do kraja poreklo Tutnjevica. Moj pradeda Jovan iz Cvrtkovaca bio je najbogatiji na podrucju od B. Luke do Doboja. Preko 70 posto stanovnista u Cvrtkovcima su Tunjevici. Jedni su otisli za Detlak, B.Smac, Teslic.svi slave Sv. Krstitela Jovana, iizuzev porodica u Detlaku jer su preuzeli slavu od supruginih roditelja Sv. Georija poz Nedeljko Tutnjevic

  7. Hvala na pozdravima Nedeljko. Prema porodicnom predanju nasa grana u Detlaku jeste u srodstvu sa ostalim Tutnjevicima, i izgleda da je Vasilj Tutnjevic (rodjen oko 1815. godine) zaista uzeo slavu Sv. Djordja od zenine porodice jer svi ostali slave Sv. Jovana. Bilo bi lijepo kada bi makar neki od Tutnjevica iz Cvrtkovaca uradio DNK testiranje.

  8. Марио Тутњевић

    Постоји предање да смо на простор Посавине дошли из околине Маглаја, а тамо опет са Романије. Мој деда Раде и његов брат Ратко су саставили родослов који сеже до три брата која су се разишла – један у Цвртковце, други у Детлак а трећи у Булетић. Ако је тачно да смо у сјеверну Босну дошли са Романије могуће је и да смо у даљем роду са Тутњевићима Муслиманима из Фојнице.

    У сваком случају, када будем у прилици да одрадим тест поставићу резултате, пошто су моји из Цвртковаца, па бисмо онда могли потврдити да ли су заиста све три гране из Посавине у сродству.

    • Gordana(Ilic)TutnjevicPostovani

      Poštovani Mario
      I ja već duže vrijeme istražujemo porijeklo potomaka Tutnjevic inače sam iz Buletica kod Teslića.Do sad nisam mnogo napredovala ,ali ovo ovde možda donese nova saznanja.Iz priča znam da se moj čukun djed Jovo doselio u ove krajeve, navodno iz Crne Gore ili okoline koja graniči sa Crnom Gorom.Ali ova priča sa tri brata zvuči nevjerojatno i voljela bi vidjeti taj rodoslov koji je neko sastavio.A spremna sam i na test.I Tutnjevici u Buletiću slave Sv. Jovana Krstitelja Pa ako vidite ovaj komentar obradovalo bi me da se javite .Pozdrav Gordana

      • Игор Тутњевић

        Поштована Гордана,

        Тек сада сам видио Ваш коментар. Интересује ме да ли сте имали прилике да тестирате некога од мушких чланова ваше породице пошто ова тестирања могу само да се раде по мушком Y хромозому.

        Срдачни поздрави,

        Игор Тутњевић

  9. Марио,

    Хвала на овим податцима и то заиста помаже даљем расвјетљавању поријекла овог презимена и породице. Било би сјајно ако будеш могао да одрадиш тест. Екипа на Пореклу је сјајна пружиће ти сваку врсту подршке и приступ сјајој дигитајној библиотеци која сакупља радиве на тему историје и генетике. Тамо сам рецимо нашао да је први писани помен презимена Тутњевић забиљежен још 1702. у Славонији, код Нашица када када су Аустријанци радили попис након ослобођена од Турака. Још увијек постоје ти Тутњевићи у Славонији који су сада католици. Што се тиче моје гране, и код нас постоји предање о три брата и нашој вези са Тутњевићима из Цвртковаца.Постоји легенда о Дујаку који са братом наводно дошао из Црне Горе и гдје брат отишао у Црвртковце. Било би сјајно ако био био спреман да подијелиш родослов. Мој е’маил је: [email protected]