Порекло презимена Тутић

17. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Marko

    Da li mozete nesto vise reci o poreklu Tutica.Jedino sto znam za moje Tutice jeste da poticu iz Bajine baste i slave svetog Alimpiju.Hvala unapred

  2. Vlada

    Zanima me konkretno poreklo plemena. Prema dosadasnjim saznanjima, imam podatke da poticemo iz Ibarskog Kolasina, I da smo bili stocari na Mokroj Gori. Tokom Velike seobe Srba pod Arsenijem III Carnojevicem deo plemena tokom selidbe se zaustavio u Takovu na Rudniku. Imam saznanje o najkasnijem pretku koji je zasigurno odrastao u Takovu. Zvao se Marven, a njegov sin se zvao Milic Marvenovic Tutic. I znam da je postao otac oko 1786. Dobio je dva sina, Milovana I Jota Milicevica Tutica. O daljim precima imam sigurne podatke koji se nalaze u popisu iz 1863. Danas nosimo prezime Petrovic, I slavimo Djurdjic 16.10. I danas odrzavam imanje koje je podigao moj deda Milan, koje se nalazi u selistu Takovo u samom brdu.

    • Nenad

      Ja se prezivam Tucic i moj deda se zvao Vojin Tucic isto slavimo Djurdjic samo nam je jedno slovo u prezimenu drugacije. Deda se bavio stocarstvom na Fruskoj Gori i znam iz price da je u 2sv ratu presao iz cetnika u partizane kada je to bilo znacajno za zivu glavu. kasnije nakon rata se preselio u Sremsku Mitrovicu gde je sahranjen. Posto nemam cirilicu na tastaturi tacno prezime mi je Tucic a ovo zadnje c je cj kao curan ili curka…nadam se da razumete.
      mozete mi pisati na [email protected]

    • Nenad Tucic

      Moj deda se zvao Vojin Tucic, nema tog prezimena u ponudi. Bavio se stocarstvom na obroncima Fruske Gore u selu Lezimir.
      U ratu je bio cetnik pa je kasnije presao u partizane da sacuva zivu glavu. preselio se dole u Sremsku Mitrovicu gde je radio kao vozac-kocijas u hitnoj pomoci. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici a sin mu se zove MIlan, moj otac. Slavimo Djurdjic. Mozda je deda promenio jedno slovo u prezimenu za vreme rata. Mozete me kontaktirati putem mail-a [email protected]

  3. Zijad

    Molio bih vas ako imate kakve informacije o prezimenu Tuntić
    Unaprijed hvala

    Zijad Tuntić

  4. Tutić

    Mi smo Tutići sa Kosova. Srbi. I u istorijskim knjigama ili na internetu možete pronaći podatak da je Tutića bilo još u 14 veku u Prizrenu. Mnogo pre najezde Turaka. Recimo, vlastelin Dragoslav Tutić i žena mu Bela, izgradiše crkvu 1331. godine posvećenu Svetom Nikoli (što je naša slava i dan danas) u Prizrenu, koja i dan danas postoji. Kasnije se Dragoslav (verovatno posle smrti supruge) zamonašio i uzeo monaško ime Nikolaj. Danas, nakon progona 1999. na KiM nema više Tutića pravoslavaca….na žalost.