Порекло презимена Трмчић

17. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Ристић мирослав

    Prezime potiče od reci traka sto znaci košnica.

  2. Ристић мирослав

    Prezime potiče od reci trmka sto znaci košnica odnosno pčelinjak.

  3. Trmčić Zdravko

    Poštovani.
    Pokušaću da dam neke naznake za ovo prezime na osnovu usmenog predanja koje imam.
    Navodno prezime potiče od stare reči TRMKA, što je na jednom velikom prostoru centralne Bosne i zapadne Srbije , pojam koji je značio “pletenu košnicu-pletaru” pa po predanju oni koji su imali puno tih pletara-trmki (trnki) su dobili to prezime.
    Prezime se najčešće pominje na prostotima planine Zlatara, selima Aljinoviće, Lopiže,i Stranjani na Jadovniku, a prezimena ima i u oblasti Prokuplja(raseljeni sa Zlatara)
    Nakon drugog svetskog rata mnogi članovi prezimena su se raselili širom Srbije, tako da ih sada ima u Beogradu, Pančevu, Arilju, Užicu, Čačku, Nišu ,Vrnjačkoj, Banji,Novom Sadu,Kraljevu , Kragujevcu….
    Krsna slava kod svih Sveti Nikola.

  4. Marko Trmčić

    Poreklo Trmčića po mom predanju je iz Crne Gore iz plemena Kuči te su kasnije naselili Berane , Sjenicu , Prijepolje i krajeve blizu granice Srbije sa Crnom Gorom , takodje ima Trmčića koji su se raselili i u Prokuplje i Kraljevo ali najdalje poreklo Trmčića je iz plemena Kuči iz CG.Prezime je dobilo ime po košnicama trmkama.

  5. Sreten Trmčić

    Trmčići na području Sjenice (Lopiže,Aljinovići i sama Sjenica) po saznanju od mog oca,koji je bio 1910.godište,strica-koji je bio stariji,su po precima potekli od Kuča pa posle Drekalovići da bi doseljavanjem na teren Sandžaka (Raške oblasti) promenili prezime u sadašnje-Trmčići. Ovakvu genezu mi je oko 1980 godine,samoinicijativno,bez moje prethodne priče o tome, kazala osoba (čije prezime nije Trmčić,a zaboravio sam pravo prezime a čini mi se da je Vasiljević ili sl)a radio je u preduzeću Balkanija na Novom Beogrdau.Odložio sam za kasnije nameravani razgovor o tome sa njim ali je njegova iznenadna smrt me sprečila.Tada mi je kazao da iste korene imamo-od Kuča i verujem da je više znao.Prezime Trmčić je,navodno,proizvedeno od “trmke”-da kažem primitivne košnice za pčele,kupastog oblika ispletene od pruća i oblepljene blatom.I sada ih neko koristi da bi u nju prihvatio izrojeno jato pčela sa nepristupačnog mesta.Možda ću i ja početi dublje da istražujem.

  6. Dragisa Savkovic

    Prezime Trmcic potice od jednog dela roda Drekalovica koji su uzgajanjem pcela u kosnicama zvanim ,,Trmka” dobili istoimeno prezime . Drekalovici su poreklom iz drevnog plemena Kuci sa rodonacelnikom kuckom vojvodi Drekalu. Prezime u Trmcic su promenili doseljavanjem na prostore izmedju Zlatara i Jadovnika najvise ih ima u selu Aljinovici . Takodje deo Trmcica je odselio u Prokuplje , Kraljevo , Uzice upravo iz sela Aljinovici. Posle ratova su se raselili svuda po Srbiji . Pravoslavci su i slave Svetog Nikolu .

  7. Nikola Trmcic

    Po prici mog dede koji je rodjen 1900. Trmcici koji su iz Sjenice i okolnih sela i mesta su tu dosli tokom 17. veka iz Crne Gore iz plemena Kuci i tada su nosili prezime Drekalovic koje su promenili u Trmcic ( zbog zanata kojim su se bavili tj.izrada pletenih kosnica trmki) jer su bezali od turaka zbog ubistva nekog turcina navodno . Tada su dosli u najpre Aljinovice i promenili prezime , takodje i ja slavim Svetog Nikolu. Pozdrav .