Poreklo prezimena Tomović

16. mart 2012.

komentara: 36

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (36)

Odgovorite

36 komentara

  1. Zeljko

    Pozdrav svima. Zanima me zna li neko sta tacnije o Tomovicima iz kuca to jeste cuo sam od starih price da smo od nikezica iz kuca i da smo se naselili u plav zbog krvne osvete?

  2. tomovsin

    Postoji knjiga TOMOVIĆI OD KUČA sa rodoslovom koji su napisali DRAGIŠA i MILORAD TOMOVIĆ i u njoj je detaljno opisanao sve o porodici i bratstvu Drekalović-Tomović i njenom vojvodskom poreklu iz sredine 16 veka veka od vojvoda Drekala. Mnogi znameniti ljudi, kao na pr. Marko Miljanov su iz ove porodice. U posebnom delu pored rodoslova postoji i spisak imena odiva.

  3. tomovsin

    Tomovići od Kuča slave Svetog Nikolu i ima ih i u Crnoj Gori i u Srbiji : u Poljima kod Mojkovca, Bijelom Polju, Beogradu…

  4. Vojislav Ananić

    TOMOVIĆ (p). u Granici kod Bileće, Dobromanima (Trebinje) i u Trebinju. U Granicu su doselili iz Tupanja u Banjanima. Jedno su pleme sa Tešanovićima u Mekoj Grudi i Trebinju, i Roganima u Planoj. Slave Đurđevdan (59:177). Tomovići u Dobromanima i Trebinju su starinom iz Vasojevića u Crnoj Gori. Godine 2003. u Dobromanima su bila četiri domaćinstva, a u Trebinju dva. Slave. takođe, Đurđevdan (Podaci: Savo Pujić iz Todorića kod Trebinja).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Petar Tomović

    Poštovani čelnici sajta, kao i svi koji prilažu i pomažu informacijama, pre svega da vam se zahvalim na vašem radu i trudu.

    Zanima me da li mi možete nešto reći o mom prezimenu i njegovom poreklu.

    Potičem od Tomovića iz Crne Gore, moj otac je napomenuo da su oni došli iz Lijeve Reke, mada ta informacija nije potpuno utvrđena.

    Prema kazivanju Svetozara Tomovića (1870-1954) petorica braće – Pavle, Vučić, Marko, Petar i Nedeljko bežeći od Turaka ili krvne osvete su se nastanili u okolini Kraljeva, u mestu zvanom ‘Klenje’. Potom prelaze na parcelu koja kasnije pripada četvrtom bratu Petru koja se nalazi u selu Lazac gde Tomovići i dan danas žive.

    Sigurno je da su došli iz Crne Gore pre 1822. jer se popisom domaćinstava od strane Turaka te godine vidi da su Pavle, Vučić i Marko već imali tu svoje porodice.

    Dvojica njihove braće od strica, Jovan i Luka, došli su na ovaj prostor posle 1822. godine.

    Napomenuću i da je krsna slava Tomovića Sveti Jovan, kao i da po mom ocu, familija Vuković iz mojkovca kumuje familiji Tomović od početka 16. veka.

    Hvala vam još jednom.

  6. vuk

    tomovici jabuka? cetinje? gnjilane? pusta reka bojnik? novo brdo kriva reka? petrovici veselinovici? to je a ve sto nagadjam