Порекло презимена Томовић

16. марта 2012.

коментара: 26

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

 1. Zeljko

  Pozdrav svima. Zanima me zna li neko sta tacnije o Tomovicima iz kuca to jeste cuo sam od starih price da smo od nikezica iz kuca i da smo se naselili u plav zbog krvne osvete?

 2. tomovsin

  Postoji knjiga TOMOVIĆI OD KUČA sa rodoslovom koji su napisali DRAGIŠA i MILORAD TOMOVIĆ i u njoj je detaljno opisanao sve o porodici i bratstvu Drekalović-Tomović i njenom vojvodskom poreklu iz sredine 16 veka veka od vojvoda Drekala. Mnogi znameniti ljudi, kao na pr. Marko Miljanov su iz ove porodice. U posebnom delu pored rodoslova postoji i spisak imena odiva.

 3. tomovsin

  Tomovići od Kuča slave Svetog Nikolu i ima ih i u Crnoj Gori i u Srbiji : u Poljima kod Mojkovca, Bijelom Polju, Beogradu…

 4. Војислав Ананић

  ТОМОВИЋ (п). у Граници код Билеће, Доброманима (Требиње) и у Требињу. У Границу су доселили из Тупања у Бањанима. Једно су племе са Тешановићима у Мекој Груди и Требињу, и Роганима у Планој. Славе Ђурђевдан (59:177). Томовићи у Доброманима и Требињу су старином из Васојевића у Црној Гори. Године 2003. у Доброманима су била четири домаћинства, а у Требињу два. Славе. такође, Ђурђевдан (Подаци: Саво Пујић из Тодорића код Требиња).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.