Порекло презимена Тодорић

16. март 2012.

коментара: 3

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОДОРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тодорић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Равни, Ужице, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Istrazujem poreklo porodice Spiric. Ako neko zna nesto o tom prezimenu bila bi veoma zahvalna kad bi mi napisali. Unapred zahvalna, Marica

  2. Фамилије-презимена Тодорић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Тодорић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Буковица
    -Клинци
    -Кључ
    -Петница
    -Тупањци
    -Цветановци

    • Дражан Тодорић

      Моји Тодорићи су се доселили у село Кључ, општина Мионица, близу града Ваљева 1738године., уочи ДРУГЕ СЕОБЕ СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ. Тада су се доселиле, или убрзо после тога и друге породице , Терзић, Ђуричић, Радовић (све три су из Рајковића које је село које се наставља на село Кључ ). Изгледа да Радовићи потичу од Терзића, који су били најбогатији у околини. Моја баба по оцу је била Терзић ,удала се из љубави за мог деду Тодорића . Све наведене породице славе ЂУРЂЕВДАН .
      Физичке одлике Тодорића, Терзића , Радовића, Ђуричића : НАТПРОСЕЧНА ВИСИНА – 185-196цм (мушкарци), ЛЕПОТА (нарочито РАДОВИЋИ, који су и најлепши и највиши и најпаметнији , најдобродушнији ). Ја сам висок на мајку која је Радовић , са својих 194цм.
      Ово наводим стога ,што су то типичне одлике племена ДРОБЊАКА код ЦРНОГОРАЦА, КОЈИ СУ ЖИВЕЛИ И ЖИВЕ НА ПОДРУЧЈУ “Старе Херцеговачке Пиве, Црна Гора “, а одатле је и племе ПИВА .