Порекло презимена Танкосић

16. март 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Предраг

    Interesuje me poreklo prezimena Tankosić iz Ivanjice-Srbija , slavimo Aranđelovdan, po predanju smo dobili ime od jedne Tankosave koja je imala cetiri sina, i supruga Kursulu kojeg su ubile Turci na krsnoj slavi. Drobnjaci svezaše negoste a Tankosava uze kuburu te ubi Turkčina dok ostale žigosaše i pustiše, od straha od osvete prebegla je u Ivanjicki-Dragacevski kraj. Verovatno je i krsnu slavu promenila ne znam to… Poreklo pre prebega u ove krajeve vodi od Durmitora, Zabljaka ne znam tako nesto… Ovo je zapisao Pop Veljko Tankosić 1856-1916 po njegovom predanju koga ubiše Austrijanci u Užicu 1916. Poznati sa prezimenom Tankosic ima pravoslavnih, katolika pa cak i muslimana neka , Vojvoda Voja Tankosic srpski vojvoda u balkanskim i I svetkom ratu ,Ratko Tankosic glumac.

  2. Momcilo

    to je devojacko moje majke, i ja sam cuo slicnu pricu

  3. Вера Танкосић

    Мој покојни отац је истраживао порекло породице, а и сама сам као слависта доста тога сазнала. Славимо “Ђурђевдан”. Порекло презимена може бити двојако: од “танко косити”, или “они са танком косом”. Наводно смо сви пореклом из околине Ужица, дакле Ере. Пре доласка Турака Танкосићи крећу за плоднијом земљом-једни су стигли у Лику, пре њих се одвојио крак према Црној Гори и Дубровнику, а “најмлађи” крак је стигао у Срем. У свим овим крајевима сам пронашла села (и данас постоје) са именом “Танкосићево”, чак и на југу Албаније. Највише их има у Лици где их прати глас да су: “љути Срби”, што не мора бити далеко од истине; све које сам упознала су преке нарави.У Црној Гори и Санџаку неки су прешли у муслиманство, у Дубровнику (златарска породица, изумрла) су се одупирали покатоличавању; остали су православци, динарског типа грађе; најчешће су високог раста, смеђе косе (од скоро беле у детињству, до врло тамно пепељасте у зрелом добу), очију боје лешника, жућкастог тена, равних рамена и правих, јаких костију. Мене занима ДНК! Знам да се од средине 13.в. нисмо мешали са другим народима, јер се на то веома пазило. Презиме мајке мог оца је Каленић. Из Руског националног архива сам добила податке о Танкосићима који су се насељавали на њиховом подручју, а из Вашингтонске библиотеке списак свих са овим презименом којји су ушли у америчку историју. Занимљиво ми је да где год да су готово увек су војници (високи официри, генерали, адмирали), један хирург и двоје новинара. На терену екс-Ју они у Србији су сви били четници (опет запамћени по незгодној нарави), а у Лици и Срему партизани (важи иста примедба). И више вам нећу рећи, док ми не одговорите за ДНК!!!

    • Бранко Тодоровић

      Лепо је што сте поделили своја сазнања о Танкосићима на Пореклу. Ови подаци ће свакако користити будућим трагаоцима за коренима овог презимена. А препоручљиво је прочитати и онима који на овај прилог случајно наиђу.

      Што се тиче ДНК, то зависи од тога која вас ДНК занима?

      Постоји Y-ДНК, која одређује припадност рода некој хаплогрупи по мушкој линији, и за коју узорак (у виду букалног бриса) може дати само мушкарац, па се даље порекло прати по мушкој линији (отац, деда, прадеда, чукундеда…); и постоји мт-ДНК, која одређује припадност рода некој хаплогрупи по женској линији, при чему узорак (у виду букалног бриса) могу дати и мушкарац и жена, на основу чега се изводи порекло по женској линији (мајка, баба, прабаба…).

      Код нас се најчешће тестира Y-DNK. Људи са наших простора тестирају се углавном преко Центра за генетику у Београду, где се може тестирати 23 маркера за 13.000 динара (за чланове Друштва вреди 50% попуста), и добити резултате кроз пар дана; и преко FamilyTreeDNA центра у Хјустону, где се може тестирати различит број маркера (12, 25, 37, 67, 111…), почевши од $59.00 па на даље, с тим да се резултати чекају и по пар месеци.

      Више о самом тестирању и онима који пружају услуге тестирања можете прочитати на нашем Форуму.

    • Жарко

      Ја сам Танкосић из Босанске Крајине, војник сам, понекад прек и недан никада на српство.

  4. Mile

    Koliko ja znam, Tankosici su sa Kosova. Pred Turcima (dakle 15. vek) se povukli u Zapadnu Bosnu (Grmec/Drvar), odakle posle II sv. rata u Vojvodinu (Banat/Zrenjanin i donekle juzna Backa), a neki su sa Kosova otisli u Zapadnu Srbiju.

    Moji deda i baba (devojacko Shevo) sa oceve strane su iz Zapadne Bosne dosli u Banat. Oni su iz Velikog (deda) i Malog (baba) Ocijeva, sela u okolini Drvara.

  5. Goran

    Mislim da je do sad najbolju knjigu o Tankosicima napisao pokojni prof.Mica Tankosic.

  6. Vukasin Tankosic

    U. selo Brezicani kod Prijedora su došli Tankosici iz Malog Ocijeva i danas u Prijedoru i Brezicanima zivi oko 30-40 porodica.Svi slavimo Djurdjevdan.Uglavnom smo dobre naravi i privrženi porodici.

  7. darko

    devojacko prezime moje majke je tankosic. rodom je iz sela zaselje kod kalenica, izmedju kosjerica i pozege. slavu koju je slavila je Savine verige. znam pouzdano da u selu ima jos porodica s tim prezimenom. odakle su dosli ne znam

    • Duško

      Darko, moja prababa se devojački prezivala Tankosić. Rođena 1905, udata u Kaleniću gde je život proživela. Na žalost nemam kontakt ni sa kim iz te famimije. Nedavno sam upoznao jednog Tankosića koji mi je ispričao da su Tankosići poreklom sa Kosova i da su u XV veku otišli na tri strane ka Vojvodini, Zapadnoj Srbiji, a treće se ne sećam…

  8. Бојана Медић

    Танкосићи из Босанске Крајине (Очијево, Дрвар) славе Ђурђевдан потичу од фамилије Бурсаћа, као и Момчиловићи, Зељковићи, Рађеновићи, Радујко, Баук и Врањеш. На ДНК пројекту се може видети како припадници ових породица имају исти Y ген.
    Моја пок. прабаба је Танкосић. Истина је што каже госпођа Вера, Танкосићи су изузетно високи, динарски тип грађе, а то је карактеристично за околину Дрвара.

  9. Mateja Tankosić

    Ja sam Mateja Tankosić u mom mestu Grabovac kod Obrenovca ima dosta porodica Tankosic svi slavimo Đurđevdan.Ne zna se kad smo dosli ovde, za ono sto ja znam posle 1880 nismo sigurno.
    Prema predanju nase prezima je nastalo od babe koja se zvala Tankosava
    Zanima me kad smo dosli ovde i odakle?