Poreklo prezimena Stupar

16. mart 2012.

komentara: 17

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. djoka stanarevic

    poreklo stupara je sa podrucja stare srbije,posle kosovskog boja bratstvo stupara se povlaci prema crnoj gori jedan dio,drugi se povlace prema hercegovini i tu se zadrzavaju oko 150god,.zatim se povlace prema rjeci zrmanji na granici like i dalmacije gdje se zadrzavaju negdje do 1700 a zatim se prebacuju na skakavac i dalje preko une u bihacku opstinu,drugi krecu prema kljucu i ostalim destinacijama,stanarevici su po poreklu stupari,slavimo lazarevu subotu,ponovljena migracija 1945 ih je rasula,ima stanarevica u srbiji iz bosne koji su se doselili pred prvi svjetski rat……

    • Ognjen

      Andulajevići su grana isto ove migracije, one prema Ključu, tamo od Stupara vode poreklo Tadići i Andulajevići i svi slavimo sv Lazara četvorodnevnog – Lazarevu subotu.

    • Nenad Stupar

      Ako uopsste ikada proverite ovu poruku molim javite se na broj 065/35-0077

  2. Vojislav Ananić

    STUPAR, u Bravsko kod Bos. Petrovca se doselili iz Dalmacije oko 1725. godine. Jedna veća skupina je “daljom starinom od Like”. Prezime su možda dobili po zanimanju, baveći se prerađivanjem sukna na “stupi” (drvena sprava za odvajanje vlakana konoplje i lana od pozdera).
    Živjeli u okolini Ključa i na Zmijanju. Imali zemlju pod tapiju (u vlasništvu). Ali, jednu ženu čobanicu prevari Turčin i uzme joj tapiju, te Stupari ostanu bez zemlje, jer ju je beg ubeglučio. Ogarješina kuće se iznenadi kada vidi da mu je tapija nestala. Kad beg opet dođe na njegovu zemlju, ovaj ga ubije. Smjesta se svi dignu i razbježe na sve strane.
    Drugo kazivanje tvrdi da su Stupari u ključki srez došli iz Zrmanje. A inače, u ono vrijeme ni druge porodice nisu se dugo zadržavale na jednom kućištu. Stupari su se raselili na više strana (12, 192-193). Ima ih u Gornjoj Gradini i Ušivcu, slave Lazarevdan (Lazarevu Subotu).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

    • Mirjana Stupar

      Mi smo iz opštine Mrkonjić Grad i cijelo selo se zove Stupari, i svi se prezivamo Stupar. Slavimo Časne verige. Po priči starijih u selu porijeklo imena je po toj stupici/stupi. Selo se bavilo uzgajanjem konoplje sve dok nije bila zabranjena. Pokojni did mi je pričao da je nama pravo porijeklo prezimena Plavšić-Plavčić-Pravišić (pošto se priča prenosila sa koljena na koljeno ne znaju više gdje je naglasak) i dolazimo iz istočne Hercegovine, pa kroz biježanje od Turaka su se tu sakrili. u selu ima jedna familija Stupar, ali oni slave Lazarevdan.

    • mirko stupar

      Moji Stupari su oko 1750. iz okoline Nikšića doselili u Sanski Most.Oko 1800. u selo Janjila kod Bosanskog Petrovca.Tako da nismo iz Bravska nego iz Janjila.1840.je moj navrđed Glišo doselio u Revenik kod Petrovca.Brat mu Lazar je ostao u Janjilima,a Rojan otišao u Srbiju.Po njemu mi smo Rojani.Slavimo Svetog Lazara(Lazarevu subotu).Ja ne znam ni jednog Stupara koji slavi neku drugu Slavu.Stanarevići iz Lipe su bili Stupari.Slave Svetog Lazara.Ovdje pišem skraćeno koliko znam o porijeklu.Spominju se Stupari u Bjelaju.Bile su dvije kuće Milan i Svetko.Ja sam znao te ljude.Oni su iz Smoljane.Treći brat Boško je ostao u Smoljani.Otac im je Luka.

  3. Zdravko Stupat

    Slavim Lazarevu Subotu ! A interesuje me dali nam dodju Rod Stupari koji slave Casne Verige, i Arandjelovdan!

    • zivago

      po onome sto znam ovi sto slave arandjelov dan kazu da su pre se zvali milosavici i da su dosli iz pive u sarajevsko polje anekad su se zvali zorici cesto su menjali prezime,a ovi drugi u koje spadam i sam su mislim druga loza i poticemo jos od krasojevica doba,oni kod knina slave djurdjev dan,a nasao sam podatak da su stanarevici-stupari(to se zna)-mirosavici-rodici-vasojevici…..

    • Mirjana Stupar

      mi slavimo Časne verige – nismo u rodu

  4. Bojan

    A odakle onda poticu moji Stupari, mi smo iz istocne Bosnr. Slavimo sv. Luku?

  5. Djuradj Stupar

    Stupar na rumunskom znaci pcelar, otuda i poreklo Stupara, samo se o tome malo zna i pise…

  6. Mitar

    Stupri kod Mrkonjić Grada ranije su se prezivali Plavšići a na Crnoj Reci su držali stupe po čemu su dobili prezime. Došli su iz Hercegovine. Slave Blagočasne Verige.

  7. Siniša Stupar

    Moji Stupari su iz Sanskog Mosta rodom, slavimo Lazarevu Subotu. Upoznat sam sa pričom da su iz iste loze i Andulajevići koji takođe slave Lazarevu Subotu.

  8. Denis Stupar

    Poreklo iz Sanskog Mosta.
    Slavimo Lazarevu subotu.
    Poznat medju nama je pokojni deda ujak,doktor profesor Mihailo Stupar.
    Doktor prava, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i direktor Instituta za spoljnu politiku. Rodjen u Hibingu(SAD) 29.09.1918godine odrastao i zavrsio osnovnu skolu u Sanskom Mostu.
    Na putu iz Kopenhagena u Zagreb,preminuo je u Zagrebu 18.06.1969 godine.
    Sahranjen u Beogradu na Novom groblju Aleji narodnih heroja.

  9. Suzana

    Od pre 2. svetskog rata: Dobro selo, opstina Buzim. Slavimo Arandjelovdan. Drugo nista ne znam i nemam vise koga da pitam.