Порекло презимена Ступар

16. марта 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. djoka stanarevic

  poreklo stupara je sa podrucja stare srbije,posle kosovskog boja bratstvo stupara se povlaci prema crnoj gori jedan dio,drugi se povlace prema hercegovini i tu se zadrzavaju oko 150god,.zatim se povlace prema rjeci zrmanji na granici like i dalmacije gdje se zadrzavaju negdje do 1700 a zatim se prebacuju na skakavac i dalje preko une u bihacku opstinu,drugi krecu prema kljucu i ostalim destinacijama,stanarevici su po poreklu stupari,slavimo lazarevu subotu,ponovljena migracija 1945 ih je rasula,ima stanarevica u srbiji iz bosne koji su se doselili pred prvi svjetski rat……

  • Ognjen

   Андулајевићи су грана исто ове миграције, оне према Кључу, тамо од Ступара воде порекло Тадићи и Андулајевићи и сви славимо св Лазара четвородневног – Лазареву суботу.

  • Nenad Stupar

   Ako uopsste ikada proverite ovu poruku molim javite se na broj 065/35-0077

 2. Војислав Ананић

  СТУПАР, у Бравско код Бос. Петровца се доселили из Далмације око 1725. године. Једна већа скупина је “даљом старином од Лике”. Презиме су можда добили по занимању, бавећи се прерађивањем сукна на “ступи” (дрвена справа за одвајање влакана конопље и лана од поздера).
  Живјели у околини Кључа и на Змијању. Имали земљу под тапију (у власништву). Али, једну жену чобаницу превари Турчин и узме јој тапију, те Ступари остану без земље, јер ју је бег убеглучио. Огарјешина куће се изненади када види да му је тапија нестала. Кад бег опет дође на његову земљу, овај га убије. Смјеста се сви дигну и разбјеже на све стране.
  Друго казивање тврди да су Ступари у кључки срез дошли из Зрмање. А иначе, у оно вријеме ни друге породице нису се дуго задржавале на једном кућишту. Ступари су се раселили на више страна (12, 192-193). Има их у Горњој Градини и Ушивцу, славе Лазаревдан (Лазареву Суботу).

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

 3. Zdravko Stupat

  Slavim Lazarevu Subotu ! A interesuje me dali nam dodju Rod Stupari koji slave Casne Verige, i Arandjelovdan!

 4. Bojan

  A odakle onda poticu moji Stupari, mi smo iz istocne Bosnr. Slavimo sv. Luku?

 5. Djuradj Stupar

  Stupar na rumunskom znaci pcelar, otuda i poreklo Stupara, samo se o tome malo zna i pise…

 6. Митар

  Ступри код Мркоњић Града раније су се презивали Плавшићи а на Црној Реци су држали ступе по чему су добили презиме. Дошли су из Херцеговине. Славе Благочасне Вериге.