Poreklo prezimena Tmušić Reviewed by Momizat on . U hercegovačkom plemenu Drobnjaka, pominju se Tmušići i njihovo dalje poreklo. Oni su, po Andriji Luburiću, došli u Drobnjake kao uskoci. Što znači da nisu poreklom U hercegovačkom plemenu Drobnjaka, pominju se Tmušići i njihovo dalje poreklo. Oni su, po Andriji Luburiću, došli u Drobnjake kao uskoci. Što znači da nisu poreklom Rating:
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Tmušić

Poreklo prezimena Tmušić

U hercegovačkom plemenu Drobnjaka, pominju se Tmušići i njihovo dalje poreklo.

Oni su, po Andriji Luburiću, došli u Drobnjake kao uskoci. Što znači da nisu poreklom iz Drobnjaka, već iz nekog drugog mesta, ili plemena, ali su zbog bežanja, ili borbe sa Turcima „uskočili“ u Drobnjake.

Naime, Tmušića tamo ima dve kuće u mestu Bare.

Najdalja im je starina u Kučima. Oni su od Radovana Popovića-Drekalovića, koji je od krvi pobegao u Kolašin i nastanio se u selu Prošćenje. Imao je sinove Tomu, Novaka i Jovicu. Zbog neke zavade sa Turcima, ubije nekoliko Turaka i uskoči u Uskoke (pleme), oko 1824. godine i naseli se u Sirovcu. Kasnije se isele u Bare. Rod su sa Ristićem i Stanićima. Pre tridesetak godina (oko 1900. godine), jedna kuća (Đorđije) digla je u Nikšić i tu su ih sada dve kuće. Slave Nikoljdan, a prislužuju preobraženje.

Postoji još jedna grana Tmušića, kojih takođe ima u okolini Pljevalja, a koji su došli iz Polica (Vasojevići), slave Sv. Stevana.

Oni su poreklom iz Dulovića (Morača), a dalje Selakovića, koji su došli iz Hercegovine. Najdalja starina im je od Šćepanovića iz Rovaca, a pripadaju plemenu Nikšića.

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

_____________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TMUŠIĆI

(na Barama)

Tmušići su porijeklom iz Kuča od Drekalovića, odakle je Radovan Popović zbog krvi pobjegao i nastanio se u Prošćenju kod Mojkovca, oko 1800. godine. Imao je tri sina: Tomu, Novaka i Jovicu. U Prošćenju se zavadio s Turcima, neke pobije i uskoči u Drobnjak, u selo Sirovac 1824. godine. Kasnije se presele na Bare. Tmušići su rod s Ristićima i sa Stanićima. Početkom 20. vijeka Đorđije se preseli u Nikšić gdje sada žive njegovi potomci. Oko 1910. godine Mijat pređe u selo Novakoviće kod Žabljaka u Žugiće od kojih je bio oženjen Stojom. Imao je tri sina: Čedomira, Ljubomira-Bula i Jovana. Čedomir je poginuo, kao pripadnik NOP-a od 1941. godine, na Poljima Kolašinskim u proljeće 1942. godine, a Ljubomir-Bule je bio istaknuti patriota i pripadnik NOP-a; strijeljali su ga četnici avgusta 1942. godine na Žabljaku. Njihov brat Jovan je koloniziran 1945. godine u Bačko Dobro Polje.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Preobraženje.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 


Komentari (10)

 • Popović - Drekalović

  Tmušići su rod sa Stanićima, Ristićima, Kotlicama, Pantovići (Mojkovac)…

  Svi slave Nikoljdan.

  Odgovori
 • Rston

  Poštovani,na osnovu dostupne mi literature i predanja,moj ogranak Tmušića potiče od Radovana Milovanovog Popovića-Drekalovića iz Kuča. Radovan je dobio nadimak Tmušo i od njega su Tmušići,sinovi Novak 1760., Tomo 1762 i Jovica 1764. Radovan se sa sinovima i dvije snahe od braće iz Kuča seli u Prošćenje,(Stana pop Mirkova-Stanići,Rista-Ristići).
  Novakovo potomstvo je uglavnom poznato.
  Tomo nije imao naslednike.
  Jovica je oko 1824 godine sa sinovima odselio za Srbiju.
  Iz Prošćenja sele u Sirovac pa u Bare.

  Predpostavka:
  Jovičini sinovi,Stanimir sa samohranom majkom ostaje u Sopotnici kod Prijepolja, od njegovog sina Veselina kasnije će nastati Vukosavljevići.
  Vučeta ostaje u Beranama,Milovan u Bijelo Polje,još jedan sin u Pljevlja.
  Jovica sa sinom Šulem nastavlja dublje u Srbiju i naseljava u selu Gajtan,Gornja Jablanica.U Gajtan je stigao Šule sa sinovima Jovom i Vulem 1882. godine.

  Šule je rođen 1810.,Jovo 1841.-1896.,Vule 1843.-?
  Svi slave sv Nikolu.

  MOLIM SVE koji imaju nekih podataka o ovome da se jave ili napišu saznanja,ispravke ili mišljenje.

  Odgovori
  • srdjan

   Rodjace Tmusicu, javi mi se na ovaj broj tel.069412112.

   Odgovori
  • Zoran

   Ima Tmušića u okolini Pljevalja, u selima Kordovina i Podborova. Svi slave svetog Nikolu. Moj čukundeda Jovica živeo je od 1858-1913. Pretpostavljam da je bio praunuk tog Jovice, koji je bio sin Radovana Tmuša Popovića…, ali ne znam imena njegovog oca i đeda, kako bi upotpunio stablo. Ako može pomoć, bio bih zahvalan. Pozz

   Odgovori
 • srdjan

  dragi rodjace javi mi se obavezno na ovaj broj preko vibera 069412112

  Odgovori
 • Goran

  Dulovici Selakovici Iz Gornje Morace poticu Iz sela Sedlara u Popovom Polju,Haplo grupa G2a.Oni nemaju nikakve veze sa Scepanovicima Iz Rovaca Koji su se naselili u Sedlarima kad su Selakovici otisli u Gornju Moracu.Scepanovici su od plemena Niksicana Gojakovica,u selu Sedlari prhvatili su slavu Stevanjdan.Od njih su Gavrilovici,Kovacine,Micici,Medari,Bratstva koja svi slave Sv.Stefana.I Dulovici u Gornjoj Moraci slave Stevanjdan ali nemaju veze sa Scepanovicima iako su Iz istog sela Sedlara.

  Odgovori
 • Milica

  Milo Tmušić iz sela Tmušić kod Berana za vreme naseljavanja Srba na Kosovu posle 2. Svetskog rata doselio se sa svojom porodicom u selo Petrič kod Peći, živeli su tamo do 1999. kada se sele u centralnu Srbiju. Imao je 4 sina. Milovan (živi u Bariču, profesor u penziji) Milivoje (živi na Meljaku, učitelj u penziji) Radovan (umro je kao mlad) Radivoje (stradao je u vojsci, ubijen od strane ustaša kao vojno lice u Hrvatskoj)

  Odgovori
 • Jelena

  Milo je mislim Marko brat

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top