Порекло презимена Терзић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ТEРЗИЋИ (у Жабљаку) Вукот Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ТEРЗИЋИ (у Жабљаку) Вукот Rating:
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Терзић

Порекло презимена Терзић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТEРЗИЋИ

(у Жабљаку)

Вукота Урошев Терзић, из села Бујака код Пљеваља, 1956. године дошао је у Жабљак као милиционер на рад у Станицу милиције. Оженио се од братства Ковачевића из Ковачке Долине и остао да живи на Жабљаку. Има два сина: Веселина и Жељка.

Славе Аранђеловдан.

____________

ТЕРЗИЋИ су огранак братства Мандића, од кога су се давно одвојили. Не зна се шта је с њима било, да ли су се иселили или изумрли. Топоними „Терзићи“ у Придворици и „Терзића продо“ у Јаворју, у Језерима, подсјећају на ово братство.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

_____________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (39)

 • Милодан

  Фамилије-презимена Терзић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Терзић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бачевци
  -Доња Буковица
  -Дупљај
  -Кланица
  -Лукавац
  -Миличиница
  -Попучке
  -Рајковић

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Терзић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Терзић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Вреоци
  -Цветовац
  -Медошевац
  -Соколово

  Одговори
 • Svjetlana

  Imam pitanje za majku devojačko Terzić. Slavila jw Đurđevdan. Rođena u Sisku. Živela u Brđanima kod Siska i Sunje Hrvatska. Hvala

  Одговори
 • Жељка

  Прије пар дана сазнала сам за Терзиће из Херцеговине, у разговору са Мирком Бабићем из Бијељине, кустосом. Терзићи су према његовој теорији дошли 1740. године у село Пушковац код Угљевика, Република Српска. Од њих су настали Поповићи у Коренити, Трифуновићи у Горњем Магнојевићу, Ереговићи и Јовановићи у Пушковцу.
  Терзићи су дошли одмах иза Чарнојевића, који су се под Арсенијем Чарнојевићем населили у Милином селу прије Челића (Тузлански кантон).

  Одговори
 • milenko terzić mezgraja

  odakle su se doselili terzići uzlo selo -podgora

  Одговори
 • Милош од Дробњака

  Има их и Херцеговини, окупљени у и око Гацка. Колико ми је знано, славе Аранђеловдан…

  Одговори
 • slavisa terzic

  Ja sam iz sela crgova opstina nevesinje republika srpska i slavim jovan dan a ima terzica u selu bratac i slave arandjelov dan

  Одговори
  • Vladimir Terzic

   Postovani Slavisa, moji preci su po kazivanju iz okoline Nevesinja a mi smo do rata 99-te ziveli na Kosovu -Metohiji, selo.Begov Lukavac,opstina Istok kao i u Peci.Zaista bih voleo.da stupim u kontakt sa prezimenjacima iz tog kraja Srpske a mozda i svojim.dalekim rodjacima…veliki pozdrav iz Sumadije

   Одговори
   • Milorad Terzic

    Bio sam u Đurakovcu 1993. u gostima kod Terzića. Oni vuku poreklo iz Crgova kod Nevesinja. Slave istu Slavu. Terzići iz Bratača slave svetog Aranđela i nemaju zajedničkog pretka poslednjh 200 godina sa Terzićima iz Crgova. Naši najbliži rođaci su Terzići iz Bodežišta kod Gacka. Moj čukundeda Pero se doselio u Bratač kod Nevesinja 1830, oženio se iz porodice Perišić iz Budisavlja i dobio 5 sinova, Trifka, Luku. Sima, Jova, Milutina i kćer Đurđu. Moj pradeda Luka Terzić, u bici na Vučijem Dolu, dobio je medalju za hrabrost, koja je nažalost zagubljena u požaru kuće 1943.godine. Jedan brat čukundeda Pera je ostao u Bodežištima , treći brat je otišao u Čičevo kod Konjica. Svi Terzići u Čičevu i Konjicu, pobijeni su od strane ustaša u drugom Svetskom ratu.

    Одговори
   • Milorad Terzic

    Vladimire, javi se. Mogu Vam pomoci i dati pregrst informacija.

    Одговори
  • Ivan

   Cikote kod Loznice slavimo Jovanjdan takodje..msm da smo dosli negde otud 18.veku

   Одговори
 • Јоксим

  Славиша да ли сте размишљали да урадите ДНК тест по мушкој линији, у оквиру акције Хецеговина у српском ДНК пројекту?

  Одговори
 • nikola

  ja sam iz zete selo Srpska po pricama sto se prenosilo sa koljena na koljeno Terzici iz Zete su dosli iz hercegovine, sto se mene licno tice znam 11 predaka pocev od mog oca e sad ja sam racunao da su prosjecno zivjeli oko 60 godina sto dolazi do 1400 godine. postoji cak i crkva u kojoj je na prevaru uhvacen i drzan knjaz Danilo i tracen otkup za njega od strane Osmanlija, na ulazu u tu istu crkvu je sahranjen jedan od mojih predaka Jovan Terzic , erzici iz Srpske slave NIKOLJDAN

  Одговори
  • Defendor

   Драги Никола,

   Прерачунали сте се. 😉 Без обзира колико неко живео, рачуна се да је потомство добио око тридесете године свога живота, па се онда број познатих генерација тако и рачуна, у вашем случају 11 × 30 = 330, а реални неки опсег постаје 300-350 година, што значи да ако ви сад имате рецимо 30 година, ваш најстарији познати предак могао је бити рођен око 1684. године (+/- опет нпр. ~30 година), што је опет немали и значајан распон, с обзиром да за већину презимена не знамо даље од друге половине XIX века. 😉

   С поштовањем,
   Defendor

   Одговори
 • nikola

  uhhh,daaaa, hvala na ispravci totalno sam se preracunao skoro sam poceo da istrazujem svoje prezime i porijeklo i polako slazem kockice ako imate jos neku sugestiju dobro bi dosla,hvala jos jednom,

  Одговори
  • Defendor

   Ништа за то, сви смо грешили. 😉 Што се тиче сугестија, ми смо вам ту на располагању за све што вас интересује. Ако сте тек кренули са проучавањем, моја препорука је да све бележите на једно место, и да активно радите на изради или сређивању родослова. 🙂 Ако имате неких додатних питања, можете отворити тему о свом истраживању и на форуму, тамо већ има сличних тема и људи ће припомоћи колико ко може. Срећан рад вам желим. 😀

   Одговори
 • Добривој Терзић

  Терзића има и у Јагодњаку,Барања у у хрватској,по попису порезних обвезника 1715 и 1720 год .Барањске жупаније у аустро угарској монархији спомиње се Старац Терзија 1715,а Станивук Терзија 1720 год. Терзићи произлазе из Терзија,Послије комесације око 1870 год.један од Терзића одлази у славонију у Кућанце и један од потомака је Богољуб Терзић убијен од усташа у 2.св. рату,име му је на спомен плочи жртвама рата.Један од Терзића се приженио у шокачко село Дубошевица и прихватио католичку вјеру тако да их је било и католика.Барања је трокут који се налази између драве,Дунава и језера Баатон,сада је 1/3 у хрватској а већи дио у мађарској.

  Одговори
 • Momir Terzic

  Rodjen sam u selu Milicinica,opstina Valjevo.Slavimo Svetog Nikolu i po pisanju Ljube Pavlovica doselili smo iz gornjeg toka lima podnu Vasojevica.Nazalost ,citajuci dostupne materijale iz te oblasti nisam uspeo da uspostavim vezu sa tim krajem.Molim sve one koji mi mogu pomoci da se jave.

  Одговори
 • Владета

  Моји преци по оцу су пореклом из села Вапа крај Сјенице. По неким информацијама раније смо се презивали Милинковићи и живели смо у слеу (не знам име) крај Сопоћана (код Н. Пазара) одакле смо се и доселили у Вапу.
  Славимо СВЕТОГ ТРИФУНА.
  Има ли неких писаних података о овоме и где, у којој установи или можда Цркви бих могао пронаћи неки поуздан податак?
  Унапред захвалан.

  Одговори
  • Divčić

   Ja sam testirani Divčić (E V13 – Z5018>FGC11450) i slava mi je Sveti Trifun. Ima više „Trifunštaka“ nosilaca haplogrupe E V13, a i Vaši Terzići nam nisu daleki. Sveti Trifun je zaštitnik vinograda, pa neko dalje porijeklo upućuje ne vinogradske krajeve. Za Trifunštake moje grane EV13 je vjerovatno porijeklo Dabarsko polje kod Hercegovine, a dalje porijeklo moguće jedno selo kod Bileće (ima stara crkva Svetog Trifuna). To je rod Đurica. Uskoro će izaći nekoliko interesantnih rezultata Y hromozoma iz Istočne Hercegovine.

   Одговори
  • bojan

   terzici iz vape su se prezivali milinkovici,promenili su prezime u terzic jer su bili obucari,terzije,inace doselili su se iz hercegovine iz gacka,mislim da tamo ima i dan danas milinkovica,uglavnom u selu lipnik

   Одговори
 • Родољуб

  Молим све који имају информације о презимену Терзић из околине Чачка да ми јаве коју крсну славе и све детаље у вези њихове лозе?

  Одговори
 • Zivko Terzic

  Mi smo porijeklom iz okoline Pljevalja u Crnoj Gori i koliko ja znam poticemo iz drobnjaka. Slavimo Arandjelovdan. Puno pozdrava svim rodjacima u Srbiji I sire!

  Одговори
 • Branka

  Ja sam rodjena Terzic iz Kaķnja.Krsna slava mog oca je Sveti Jovan.Otac mì je pricao,da su Terzici u Kakanj dosli pre 5oo godina iz Kljùca BiH.Odakle su dosli u Kljuc to ne znam.

  Одговори
 • Milos

  Da li neko zna Poreklo prezimena Terzic kod Nove Varosi slave Djurdjevdan?

  Одговори
 • Ivana

  Zna li neko poreklo prezimena Terzic iz Popucaka, Valjevo? Slave Djurdjic? Poznato je da su pet generacija bili svestenici?

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТЕРЗИЋ (п.м). Терзићи (п), у Бодежиштима и Бралачу (Гацко), Колешку (Невесиње) и Поткому (Дабар). У Бодежишта су дошли из Трновице код Билеће, одакле су побјегли „због турског зулума“. У Братач су доселили из Будисавља (Невесиње). Славе Аранђеловдан. У Колешко су Терзићи доселили око 1840. године из Бањана. Поријеклом су од тамошњих Миљанића (59:204.213.327). У Поткому их сматрају најстаријим породицама. Поријеклом су „испод Голије“, гдје су имали „много мушких глава и нису хтели давати харач, па пређу код Љубовића“. Дошли су у Дабар у другој половини 16. вијека. „Први који је овамо дошао звао се Перо Терзић“. Славе Никољдан. Имају рођаке у Колешку. Они славе Ђурђевдан (248:42). Терзићи (м) су били настањени у Шаранима (Брда требињска). Извори помињу Мустафу Терзића из Шарана који је продао, 1865. године, Ахмеду Мујчинагићу из Придвораца код Требиња: кућу, двије њиве и гувно у Шаранима “за 700 гроша” (97:274).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
  • Boris Miljanić

   Poštovani Vojislave,
   U pravu ste za Terziće,to takođe navodi i Dedijer u knjizi Hercegovina na strani 361,a da su se prozvali po tome,što je Miljanić koji se odselio iz Banjana bio krojač,abadžija,terzija.
   S poštovanjem,
   Boris Miljanić Vrbas

   Одговори
 • Tanja

  Mi smo Terzići iz Dabar Polja.
  Slavimo Svetog Vasilija Velikog.

  Одговори
 • Goran

  Terzici koji slave sv Stefana,poreklo i odakle su dosli,pozz

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top