Порекло презимена Терзић

16. марта 2012.

коментара: 53

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТEРЗИЋИ

(у Жабљаку)

Вукота Урошев Терзић, из села Бујака код Пљеваља, 1956. године дошао је у Жабљак као милиционер на рад у Станицу милиције. Оженио се од братства Ковачевића из Ковачке Долине и остао да живи на Жабљаку. Има два сина: Веселина и Жељка.

Славе Аранђеловдан.

____________

ТЕРЗИЋИ су огранак братства Мандића, од кога су се давно одвојили. Не зна се шта је с њима било, да ли су се иселили или изумрли. Топоними „Терзићи“ у Придворици и „Терзића продо“ у Јаворју, у Језерима, подсјећају на ово братство.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

_____________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

 1. Goran

  Terzici koji slave sv Stefana,poreklo i odakle su dosli,pozz

 2. Blagoje

  Terzici,slave Svetog Nikolu.Odakle poticu???

 3. Boban Terzic

  NAJ.mnogobrojniji slave Svetog Arandjela
  XVALA.

 4. Anagard

  Terzici poreklom iz mesta Bujaci kod Pljevalja Crna Gora. Slave krsnu Slavu Arandjeldan.
  Ako neko ima sa tog kraja ili rodoslov neka se javi.
  Inace nas puno masala ima po Srbiji.

 5. Бранислав

  Терзићи су добили презиме по занату којим су се већином бавили. Терзије. Уз херцеговине околина Требиња. Много прије турака су се настанили у Зети надомак Подгорице, село Српска. Славе Св Николу. Одатле су се даље расељавали по сјеверу ЦГ, Косову…
  Карактеристично је да се не женимо и удајемо истоименим презименима.
  Било је много родослова у манастиру Дајбабе као и много других вриједних рукописа. Преживјели су турке, аустроугаре, њемце али на жалост комунисти су спалили највећи дио тога блага. Било је још негдје дупликата у некој од цркава или манастира по сјеверу ЦГ али и то је успјешно уништено.
  Да се зна, како ми је рекао један свештеник из цркве у Српској, нема других Терзића. Сви су братство. А славе су узимали углавном по мјестима гдје су се настањивали али би требало сви да славе Св Николу.

  • Teodor Terzic

   Terizi i Sela Begov Lukavac stari naziv Veliki Lukavac Metohija Staro Hvosno opstina Istok. bilo nas je 12 kuca Terzica Mi smo starosedeoci i niko od svih terzica gde god da su nije čuo da nas ima u Metohiji. Slavimo Djurdjic postoje i Terzici koji su doseljeni iz Crne Gore ali oni su bili negde kod Pristine!

   • Teodor Terzic

    Postajalo je pogresno verovanje kod nas da smo dosli iz okoline Gacka zato sto je moj otac tamo naisao na Terzice i oni su mu rekli da smo od njih vreme naseg doseljavanja po nima se poklapa sa ustankom u Hercegovini i Srpsko Turskim ratovima u to vreme prognano je 160000 Srba sa teritorije Kosova i Metohije ispada kad su svi morali da beze mi smo isli u suprotnom smeru. Slava koju oni slave nije ista kao nasa.