Predstavljena edicija Koreni

15. mart 2012.

komentara: 0

U sredu, 14. marta u biblioteci „Laza Kostić“ u opštini Čukarica predstavljeno je prvih šesnaest knjiga edicije Koreni: Naselja, poreklo stanovništva i običaji srpskih zemalja.

Prema rečima priređivača Borisava Čelikovića, cilj Korena je da se naše kulturno blago, koje je stvarano u razdoblju od sredine 19. veka od kada datira najstarija studija, pa do kraja 20. veka, sjedini na jednom mestu.

Posebna pažnja posvećena je 11. knjizi iz edicije – delu Okolina Beograda i Smedereva, u kojoj su obrađena 123 naselja od kojih 82 pripadaju opštinama grada Beograda.

Pre više od jednog veka, znameniti naučnik Jovan Cvijić je sa svojim saradnicima i učenicima započeo vekovni poduhvat srpske nauke: antropogeografsko ispitivanje srpskih zemalja u sklopu koga su istraživana naselja, poreklo stanovništva i običaji. Studije nastale u okviru ovog projekta objavljivane su u Srpskom etnografskom zborniku Srpske kraljevske akademije i danas su prava bibliofilska retkost koju poseduje mali broj institucija, biblioteka i pojedinaca.

U okviru edicije Koreni objavljena su fototipska izdanja iz Srpskog etnografskog zbornika, ali i studije o poreklu srpskih porodica, njihovim migracionim kretanjima i običajima, objavljene u drugim izdanjima. Oblasno grupisana izdanja ove edicije upotpunjena su pogovorima koji ukazuju na relevantne studije i rasprave objavljene u poslednjih pola veka. Prvih 17 knjigaKorena posvećene su predeonim celinama koje obuhvataju teritoriju centralne i zapadne Srbije: od Velike Morave na istoku, Save na severu, Drine na zapadu, Rzava i Zapadne Morave na jugu.
Proučavanje sela u okolini Beograda počelo je još 1893, kada je 25. marta Cvijić sa svojim đacima organizovao prvu ekskurziju po beogradskoj okolini. Nakon toga, organizovane su brojne ekskurzije, koje su poslužile za ispitivanje sela u okolini Beograda i prikupljena velika količina materijala koji je Cvijić obradio, a to se odnedavno nalazi i u delu Okolina Beograda i Smedereva.

IZVOR: Službeni glasnik

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.