Представљена едиција Корени

15. март 2012.

коментара: 0

У среду, 14. марта у библиотеци „Лаза Костић“ у општини Чукарица представљено је првих шеснаест књига едиције Корени: Насеља, порекло становништва и обичаји српских земаља.

Према речима приређивача Борисава Челиковића, циљ Корена је да се наше културно благо, које је стварано у раздобљу од средине 19. века од када датира најстарија студија, па до краја 20. века, сједини на једном месту.

Посебна пажња посвећена је 11. књизи из едиције – делу Околина Београда и Смедерева, у којој су обрађена 123 насеља од којих 82 припадају општинама града Београда.

Пре више од једног века, знаменити научник Јован Цвијић је са својим сарадницима и ученицима започео вековни подухват српске науке: антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаји. Студије настале у оквиру овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије и данас су права библиофилска реткост коју поседује мали број институција, библиотека и појединаца.

У оквиру едиције Корени објављена су фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књигаКорена посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.
Проучавање села у околини Београда почело је још 1893, када је 25. марта Цвијић са својим ђацима организовао прву екскурзију по београдској околини. Након тога, организоване су бројне екскурзије, које су послужиле за испитивање села у околини Београда и прикупљена велика количина материјала који је Цвијић обрадио, а то се однедавно налази и у делу Околина Београда и Смедерева.

ИЗВОР: Службени гласник

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.