Poreklo prezimena Stojićević

14. mart 2012.

komentara: 24

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Moj ded Dragisa Stojicevic rodjen uselu Zabrdju,opstina petrovac na mlavi poginuo veoma mlad u drugom sv ratu u bosni.Dosavsi na miraz kod moje bake u trnovce u istoj opstini doneo sa sobom i kucnu slavu svetog Nikole.

    • Branko

      Moj deda Dragiša Stojićević, rođen je u selu Biskuplje, u blizini velikog Gradišta. Moj otac je došao do saznanja, da su Stojićevići došli iz Crne Gore pre 200-300 godina. Slava nam je Sveti Aranđeo.

  2. Mladen

    Ja sam po ocu rodom iz velike vranjske od stojicevica.slavimo svetog nikolu.moji su se 51 doselili u srem.moj cukundeda se zvao ivan stojicevic endzel.ubijen avgusta 1914 kada je ostao na odstupnici u vranjskoj,uspeo je da zaustavi au predhodnicu ali je zarobljen i ubijen u odzinom selu.pa bih zamolio ako ima neko da moze da mi pomogne da pronadjem vezu od njega pa unazad do prvog srpskog ustanka.odnosno da vidim od koga potice moja loza.

    • Goran Stojićević

      Mladene, i ja sam iz Gornje Vranjske. Slava Nikoljdan. U kom si selu u Sremu i jesi li bio kod nekih rođaka u Vranjskoj? Moj deda je Velimir, pradeda Čedomir a čukundeda Ninko Stojićević.

  3. Dušan

    Moji Stojićevići su iz sela Lipe kod Smedereva. Slava nam je Sv. Jevstatije (3. oktobar).

  4. Goran Stojićević

    Ja sam Goran Stojićević iz sela Gornja(velika) Vranjska kod Šapca. U selu ima skoro 100 kuća Stojićevića.
    U mom selu se rodio čuveni vojvoda iz prvog srpskog ustanka Vojvoda Miloš Stojićević Pocerac.
    Ove godine obeležavamo 210 godina od smrti vojvode.
    Svi Stojićevići u selu slave Nikoljdan.
    Ko ima neki podatak o našem poreklu neka podeli svoje saznanje.
    Pozdrav Stojićevićima
    prof.dr Goran Stojićević

    • Vojin Osmajić

      Ja sam Vojin Čedomirov Osmajić iz sela Miloševića kod Plužina.Po priči naših starih vodimo porijeklo od bratstva Kovačina tačnije od Radula koji se prezvao Osmajić. Osmaj ala aždaja u prevodu.Radul je imao 3 sina Leku, Filipa i Stojića.Leka se nije ženio poginuo je u boju sa turcima neđe u kanjonu tare.Svi mi ostali Osmajići smo od Filipa i slavimo sv.Jovana.Po predanju Filipov i Lekin brat Stojić koji je bio svešteno lice je odselio u Srbiju i od njega su postali Stojićevići. Porodica Kovačina potiče iz sjeverne Dalmacije u njoj je bilo mnogo sveštenih lica kao i barjaktara, kapetana i serdara.Kada su pošli iz Dalmacije 1456 Radul sa Lekom i Filipom nastani selo Miloševiće u Hercegovini, a Stojić ode za Srbiju, čisto da se zna da smo jedna krv i da su na preci bili slavni a Kovačine su sestrići plemićke porodice Ždralovića iz Hercegovine i dan danas postoji mjesto kod Bileće koje se zove Ždralovića kula.