Порекло презимена Стојаковић

13. март 2012.

коментара: 42

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. LJiljana Floričić rođ. Stojaković

    Tražeći porijeklo svog djevojačkog prezimena, otvorila san ovu stranicu i vidjela lijepo prezime gosp. Vesne Stojaković Balaban. Kao da sam vidjela svoje obiteljsko stablo sa dvije grane – po ocu Stojaković i majci Balaban.
    Moj djed Milan Stojaković (rođ.1900. god) živio je u selu Slabinji, pošta Johova, K.Dubica . Moj otac Svetozar (Ćeto – nadimak ) je na poziv svog bratića Nikole Stojakovića odlučio da 1961. odselimo u Istru (bila sam mala beba). Dolazila sam svako ljeto kod djeda i
    sjećam se da je pričao da su naši Stojakovići doselili ili bježali pred osmanlijama od nekud, ne sjećam se više. Djed je umro 1972 .
    dana 06.05. na sam dan svoje slave Djurdjevdana nakon odlaska rodbine. U Slabinji je bilo dosta Stojakovića , većinom u rodu. Možda Gdin Savo Stojaković nešto zna obzirom da imamo istu slavu i živi u podnožju Kozare, a Slabinja je recimo predgrađe podnožja Kozare. Moja majka djev. Balaban rođena je u selu Drljići, Čitluk (Knežica) , djed je Pero Balaban i ne znam koja mu je krsna slava. Saznat ću. Lijep pozdrav svim Stojakovićima i Balabanima bez obzira koja im je krsna slava.

    • Vesna Balaban

      Hvala vam na odgovoru.Prezime Balaban je prezime mog muža.Balabani su skoro svi koji žive u Srbiji poreklom iz Bosanskog Petrovca kod Teočaka i svi slave Petrov dan.Stojakovići slave svetog Nikolu, svetog Jovana i druge slave, dakle nemaju istu krsnu slavu.Moji Stojakovici slave svetog Jovana.Pronašla sam na net -u podatke da su neke familije živele na granici Slovenije i Hrvatske ali su raseljenje pre stvaranja Jugoslavije a neke su u Bosanskoj krupi u blizini reke Kupe.Moj pradeda Lazar Stojaković se davno naselio u Srem a pok.baba Stanka je bila iz porodice Draganić iz Krnjaka kod Vojnića.Upokojili su se davno pre mog rođenja ali sam pronašla u gruntovnim knjigama njegov posed iz 1878 -e pa sam malo zbunjena.

  2. Драган Стојаковић

    Поштовање,
    Живим у Новом Саду, прадеда Радован се доселио из Доњег Срема тачније из Доњег Товарника у Руму 30-их година прошлог века. Породична кућа је и даље у Руми. Славимо Светог Трифуна. План ми је у скорије време да истражим порекло нашег презимена и да направим породично стабло. У Срему има много Стојаковића и већина води порекло из Брестача. План ми је да дођем до података како је мој прадеда дошао из Д.Товарника, и како се мој отац родио у истом селу, а не у Брестачу. Поздрав за све Стојаковиће!

    • Zorana

      RODE ☺️☺️MOJ DEDA JE VITOMIR STOJAKOVIC RODJEN U BRESTACU I ISTO SLAVIO SVETOG TRIFUNA..

    • Snezana Janic

      Postovani Dragane. Moj deda Živan Stojakovic je rodom iz Brestaca. Otac mu je Branko, a majka Drena Stojakovic. Moj otac se takodje zove Dragan i slavimo krsnu slavu Sv. Trifuna… I imamo mnogo familije u Rumi. Puno pozdrava.

  3. Ђуро Стојаковић

    Поздрав свима,
    Моји су пореклом из Доњег Примишља, Слуњ. Црква је спаљена за време WW2 и нисам успео наћи нигде поуздано одакле су дошли. Негде сам прочитао да су из околине Лазаревца или Ваљева отишли за Босну а одатле даље за Кордун.
    Славимо Св.Јована Крститеља 20.01.
    Ако има фамилије нека се јави 🙂
    Имена која знам у фамилији су Јован(чукундеда), Ђуро, Мирко. Имамо и Милан, Александар, Слободан, Чеда.

    Поздрав свима!

    • Nenad Stojaković

      Pozdrav Đuro, ja sam Nenad Stojaković, živim u Somboru, tata mi je rodjen u Primišlju, deda mi je Dušan Stojaković. Moj broj telefona je 0655927990. Ovaj mail gore mi je mail od sina.

  4. Dragan Stojaković

    Postovanje Stojakovici,
    Ja sam Dragan Stojakovic iz Krajišnika, opstina Loznica Srbija. Slavimo Svetog Nikolu, doselili smo se negde iz Krajine, oko 1830g,kad su turci proterani iz loznice, ako neko ima jos neku informaciju, javite mi?

  5. Vesna Stojaković

    Postovanje svima,ja sam Vesna Stojaković iz Ćuprije.Tačnije moj deda Hranislav Stojaković je iz Male Drenove kod Trstenika,krsna slava nam je SV.Nikola.Znam iz price svoga dede da se njegov deda u prugom sveckom ratu doselio iz Hercegovine.Volela bih da dodjem do svojih koren,da znam odakle potice moja loza

    • Violeta

      Postovanje Vesna, Evo meni se smesi brk jer mislim da smo familija. Moj deda je iz Stojakovica iz Male Drenove,i slavio je Isto SV. NIKOLU.
      Deda mi se zvao Dragoljub, a Tata Hranislav I stric Bora. Kako se zovu tvoji. Veliki pozdrav Violeta.

      • Vesns

        Pozdrav Violeta….moj deda Hranislav imao je dva Brata jedan se zvao Vladimir a za drugog neznam tacno.U Maloj Drenovi Imam strica Mira i strinu Maru,moj otac je Radislav nazalost preminuo je 2000 god.a Rodjeni stric koji isto zivi u Ćupriji j Ranko.Baba Zagorka Zaga Djokic je iz Komarana.Znam da ima puno Stojakovica….pozdrav od srca

  6. dejan

    Ja sam Dejan Stojakovic 1986 godiste iz okoline Lajkovca(selo Jabucije).
    Otac mi se zove Dusan koji je rodjen u lajkovcu 1950 i preminuo 2011. Deda Dragutin je dosao u lajkovac 1930 tih da bi se zaposlio na zeleznici. Na njegovoj umrulici pise da je rodjen 25.09.1902. od oca Adama i majke Milice( to su moji prababa i pradeda). deda dragutin rodjen je u mestu ljubina, opstina dvor na uni. Pokojni otac mi je pricao da je u selu ljubina bio 80 tih godina proslog veka i da je imao bracu po stricevima. ali ja nemam nikakav kontakt ,verovatno su posle rata 90 tih otisli u srbiju ili negde u inostranstvo. Deda dragutin se tu u lajkovcu ozenio sa mojom babom zorkom, ali po prici pokojnog oca on je u ljubini se posvadjao sa prvom zenom i njegovim roditeljima i dosao u lajkovac.(i sa tom prvom zenom je imao cerku koja je emigrirala u ameriku posle drugog sv rata) , Znaci moj otac dusan je imao sestru po ocu dragutinu. Svavimo slavu Djurdjevdan. Pa ako ima neku informaciju nek mi javi na viber ili wacup na br +381653052378 jer bukvalno neznam nijednog rodjaka.

  7. Vojislav

    Dobro jutro moji Stojakovići🤓Moj pok.deda Milan Stojaković je iz sela Kulina,opština Aleksinac.Moj pok.otac je tamo rodjen 1929god.Imao je i dvojicu rodjene braće koji su isto pokojni 😢Otac se doselio u Bor početkom ‘50-ih god.kao i mnogi iz bivše Juge da se zaposle i ostave kosti u Borski rudnik ! Ja sam Stojaković Vojislav ,rodjen u Boru ‘66 god. i mislio sam da smo mi jedini sa tim prezimenom u gradu bakra ! Ali igrom slučaja sam upoznao Petra Stojakovića ,koji mi je ukratko ispričao da je on proučavao poreklo i da Stojakovići vode poreklo tamo iz severne Dalmacije i oko Korduna ,Like iz tih krajeva ! Veliki pozdrav za sve Stojakoviće

  8. Branko Stojakovic

    Pozdav svima
    Ja sam Branko Stojakovic, moji su poreklom iz sela Vojevac kod Bosanke Krupe.
    Dosta kolena u nazad se mogu pratiti dve linije, jedna dolazi iz like a druga sa kosova.
    Obe linije slave Sv. Nikolu.
    Ima jedan kuriozitet ispod planine Grmec. Dosta porodica (pa i neki Stojakovici) slavi Sv. Nikolu mrsno. I to iskljucivo 19tog mrse. ostale dane se posti.

    Stojakovica iz Vojevca ima u Kanadi, Americi, Austriji, Nemackoj i Rusiji. Dosta ih ima u Futog i Novi Sad.

    U logoru mauthausenu u knjigi stradalih ima nazalost veoma puno Stojakovica.

  9. Visnja rodj. Stojakovic

    Dobar dan,

    moj deda Branko Stojakovic bi trebalo da je iz Sanskog Mosta.
    Slava Djurdjevdan.
    Doselio se u Beograd, ozenio, sagradio kucu i kasnije 1973 (ili koja godina gore-dole) je izvrsio samoubistvo.
    Sahranjen je na Centralnog groblju u Beogradu.
    Sada nakon puno godina pocinjem da istrazujem o Stojakovicima jer zbog nekih losih porodicnih odnosa se sve izgubilo i nista ne znam o njemu i njegovima 😔
    Bilo bi lepo ako ima neko da prepoznaje ovo sto pisem mada znam da su sanse male. Ali ako ima neko barem savet kako i odakle da pocnem da istrazujem? 😪
    Ostavicu i moj broj 0652522952