Poreklo prezimena Stjepanović

13. mart 2012.

komentara: 35

[toggle title=”TESTIRANI STJEPANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Stjepanović

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Ogulin, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (35)

Odgovorite

35 komentara

  1. Milan

    Stjepanovic. Nikoljdan. Arilje. Srbija.

  2. Bozana Santi-Stjepanovic

    Moja familija potice sa podrucja Maglaja iz Gornjeg Bakotica. Slavimo Petrovdan. Na zalost poslije rata 1996 veliki broj Stjepanovica se raselio po cijeloj Republici Srpskoj. Ostao je mali broj Stjepanovica na ovom podrucju. Moj otac je govorio da smo najvjerovatnije dosli u Maglaj sa podrucja Teslica a da poticemo iz Crne Gore. Ja danas kad slusam napjev sa Zlatibora i Zlatara imam osjecaj da prepoznajem napjev srpskog zivlja sa nasih krajeva. Pozdrav svim Stjepanovicima sirom svijeta.

  3. Ognjen

    Moj pradeda Danilo Stjepanovic je zivio u Gorazdu i Ustipraci do 1943 kada su ga ustase odvele u logor u Sarajevo. Govorio je njemacki. Pustili su ga iste godine kada je vec bio pred smrt zbog teskih logoraskih uslova. Zivio je jos mjesec dana. Bio je jedan od uvazenih Srba.

  4. Dušan

    Pozdrav, po struci sam istoričar, po prezimenu Stjepanović. Sada živim u okolini Zrenjanina, ali smo pre rata 90-tih živeli kod Virovitici, Slavonija. Tamo se moj deda preselio sa Bilogore, severozapadna Hrvatska, nekada Vojna Krajina, „Vretanija“, iz sela Brzaje, opština Grubišno Polje, gde su Stjepanovići živeli od sredine 19.vijeka.Pre toga su bili zapadnije, u selu Lasovac kod Bjelovara, moguće od kraja 17.vijeka,kao graničari. Dio porodice se kroatizirao, i žive i dalje tamo,srpskog su porijekla, ali to kriju.. Stjepanovićima, Bilogorskom rodu je krsna slava Đurđevdan, ali moj deda je posle Drugog svetskog rata, uzeo babinu slavu Aranđelovdan, zbog nekog narodnog običaja vezanog uz zemljište.. U okolini Virovitici, gdje smo živeli do 1991.god.u mjestu Ovčara, sada Suhopolje, doseljeni su Stjepanovići sa Ozren, slava Đurđevdan, ali su se pokatoličili i kroatizirali, zbog mešovitih brakova. Inače, rođak tih Ozrenaca je čuveni pevač i svirac Pero Stjepanović.. Ali da pređem dalje na temu. Mislim da je pogrešno tumačenje o takvom masovnom porijeklu Stjepanović iz Crne Gore, to je planinski siromašan kraj,iseljenički, sa malim ekonomskim resursima u vreme prodora Turaka. Pre bih rekao da su Stjepanovići upravo sa područja od Ozrena pa ka Romanije, i da su starosedeoci, pre 15/16.vijeka baš tu, a da se odatle sele ka jugu, Drini i ka moru, Hercegovini, Crnoj Gori..U Perastu je registrovan Vukša Stjepanović, plemić, u muzeju se čuva njegova sablja iz druge polovine 15.vijeka.U Dubrovniku se u nekom suđenju krajem 15.vijeka pominje neki Nikola Stjepanović, trgovac iz Duća. U Paštrovićima, Stjepanovići u 16.vijeku pod mletačkim uticajem menjaju prezime u Srzentić.. to je južni pravac seobe. Zapadni se kreće preko Ozrena ka Kozari, a odatle ka reci Sani,odatle ka Lici.. ili na sjever ka Zapadnoj Slavoniji, u tursku vojnu krajinu pol. 16.vijeka,da bi u kasnijim decenijama, prešli preko Ilove na austrijsku granicu. Primetan je veliki broj Stjepanović katolika južno od Đakova, što potkrepljuju moju tezu da je to stari srpski rod iz Soli, oblasti južno od Maje ice, a da su oni uz Savu pod ugarskim pritiskom pokatoličavi, i tako na prelazu 17/18.vijek prešli Savu.. POZDRAV 🤗

  5. Dejan

    Mi smo Stjepanovici iz Donjeg Potpeća, kod Tuzle, posle rata raseljeni po Evropi i Australiji. Po priči predaka porijeklom smo od Crne Gore a interesantno je da smo živjeli blizu Ozrena. Slava nam je Aranđelovdan.
    Pozdrav

  6. Vojislav Ananić

    STJEPANOVIĆ (k). stara porodica koja je bila nastanjena u Ravnom (Popovo). Godine 1690. pominje se “predstavnik“ sela Ravno Mileta Stjepanović koji je, sa ostalim predstavnicima popovopoljskih sela, potpisao izjavu “o podložnosti” koju su, 30. januara 1690. uputili austrijskom caru Leopoldu (84:64,158). U upisima hercegovačkih prezimena 18. vijeka u maticama župe Grad u Dubrovniku navodi se da su Stjepanovići iz Mostara (214:90).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Zoran Stjepanovic

      Pozdrav za sve Stjepanovice.Ja zivim u Semberiji (kod Bijeljine). Po prici moga oca njegovo pradjed je došao iz Heregovine .Zvao se Risto Stjepanovic ,otac mu se zvao Ilija I majka Milica . Pominjao je daje od Trebinja? , pominjao je Ravno , Popovo. Krsna slava je 20 Januar Sveti Jovan Krstitelj. Zelja nam je da saznamo odakle smo I dali imamo još negdje rodjaka ,a neznamo se. Ako neko mozda zna o mom slucaju ,bio bih puno zahvalan I srećan. Svako dobro .

  7. Petar

    Moji zive na planini Ozren gori selo Paklenica RS.
    Iz prica koje sam zapamtijo od svojih starijih. Prezime Stjepanovic vodi porjeklo iz Crne gore. Navodno je dosla iz cg neka baba Mara sa svojim sinom Stjepanom i od tu izvire prezime Stjepanovic, zanimljivo je da nas svi iz okolnih sela znaju ko Mariće, i tako nas i dan danas nazivaju,navodno zbog te babe Mare. Niko se nije kod nas prezivo Marić.

  8. Bosiljka Stjepanović

    Moji Stjepanovići su iz Dervente. Moj pradeda Ilija je bio Knez. Kažu kako smo nekad davno došlo iz Crne Gore. Slavimo svetog Đorđa ☦️

    • Igor Stjepanovic

      Postovanje. Moji Su poreklom iz Dervente deda Ljubo Stjepanovic,Njegov sin iliti moj otac Vojislav Stjepanovic ,supruga moga dede se zvala Tada Curic ,Deda Ljubo je kasnije ziveo u Beogradu. Inace voleo biha da znam ako ikako imate nekih saznanja ko su navedeni ljudi vi mi javite i ako ima zivih potomaka jer duga je prica kako ja u te stvari nisam upucen.

  9. Slobodan Stjepanovic

    Moje prezime dolazi iz sela Planinica (Vares) ,a sto sam ja pronasao istoriju nasu najtacniju jeste da mi dolazimo iz C.Gore selo Trebjesa naši preci se prezivali Miobratovici.

    • Rade

      Poštovani,
      Slobodane zdravo!
      Hoću da kažem da postoji mogućnostbrsstveničke veze sa vašim Stjepanovićima.Dva naša brastvenika iz Ogulina koji su tamo bili graničari zbog pobune protiv kapetana Austrijskog,su morali da pređu u Tursku koju su prethodni napustili jer se Onogošt i Trebjesa podigli pobunu protiv Nikšićkih Turaka ( poznata prva razura Trebjese).Oni su kratko boravili u Papratinu kod Čeva,potom su produžili za LJuboviju zaseok Rubež i Grčić ispod Trešnjice.
      U pitanju je pop Miladin i kovač Krsto Rubežić (Čalić),Miladina su janjičari ubili jer su Austrijanci raspisali nagradu, ali iza njega su ostala četiri sina kao i Krsto i njegovi sinovi,kod njih su kasnije dolazili i drugi brastvenici iz mnogih razloga kako iz Rubeža ispod Onogošta’ tako i iz Dalmacij,Imotskog,Like,Korduna.
      Jedan od njihovih potomaka je bio i Stjepan od koga su postali i Stjepanović iz Ljubovije,koji su se kasnije raselili odlazili i vraćali se u Nikšić,Dalmaciju,Slavoniju ,Mačvu i Azbukovačku i Sokolsku nahiju.
      O potomcima Rubežana- Stjepanovića je pisao Ljuba Pavlović u knjizi Sokolska nahija i postoji i Rodoslov gdje se pominju Stjepanović.
      Jedan Stjepanović je sa sedam svojih brastvenika ( od ukupno 15 prezimena koja su nastala od potomaka Krstović i Miladinović) boravi sa Lukom Ćalićem Rubežićem u Šid-Srem 1774.god.kao vojnik-husar.
      Svako dobro Stjepanović ima brastvenicima.
      Krsto i Miladin su promijenili slavu (stara slava sv Nikola) mislim sv.Jovan ( ogranak u Dalmaciji i zapad.Bosni) ili Arhanđel ili sv. Đorđe..

    • Rade

      Slobodane da dodam, da su oko 1820.god.u blizini Kiseljaka i u pravcu Zavidovića boravili Rubežići koje su tamo prozvali Grublješići i Grubješić i pa i Grubišić moguće.,neki od njih su kasnije postali katolici mislim u Dobrinji ili tako nešto…

      • Rade

        Kao i slava sv.Petar i Pavle,ona je uzeta iz razloga što su se neki brastvenici smrzli (valjda je bilo mnogo hladno i snijeg 19.decembra/sv.Nikola/na Velebitu) kada su išli za ribu na primorje iz Kninske i Cetinjske krajine,moguće da je tako uzeta slava sv.Jovan.
        Poz.Rade e-mail:[email protected]

  10. Vladimir

    Moji Stjepanovici su poreklom iz Gabele, kod Capljine. Odatle su se odselili u Srbiju ( jedna grana ) i postali su Stepanovici. Druga grana je ostala u Bosni u Janji , te nisu promijenili prezime. Ostali su Stjepanovici- Gabelici. Od te grupe iz Janje, ponovo se odvaja jedna manja grana koja odlazi u Modricu.