Stevandić

13. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Bojan Stevandić

    Prezime Stevandić javlja se u Bosni konkretno područje Drvara i šira okolina, Banja Luka….Navodno je nastalo po nekom hajduku Stevanu.Krsna slava Stevandića je Sveti Đorđe. Koreni mojih Stevandića su selo Uvala bliže Potoka pored Drvara. Najdalje znam za Stevana i Anu Stevandić čiji su sinovi Miloš, Dmitar i Jovan. Moje poreklo je od Jovana i njegove žene Đuke koji su roditelji moga oca Vlade, a imali su još šestoro dece-Vojina, Milevu, Dragicu, Maru, Miru i Miloša.Iz moje porodice Stevandića danas ima i dalje u Drvaru, Banja Luci, Nišu.
    Mene svakako interesuje da li neko ima detaljnije podatke o poreklu ovog prezimena kao i o porodičnom stablu Stevandića!

    • Milorad Bogdanović

      Bojane,
      možda bi najbolje bilo da posjetite http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ , gdje je dostupan veliki broj knjiga i gdje bi se možda bolje informisali nego da vam mi sada pretražujemo.

      Npr, ovdje, u Šematizmu mitropolije dabrobosanske za 1882 godinu, vidjeće te da se prezime Stevandić ne spominje na prostoru Drvara kao ni selo Uvala, ali ni u Šematizmu mitropolije Banjalučko-Bihaćke za 1901. U ovoj crkvenoj knjizi (1882) Stevandići se spominju samo u parohiji Brdo, protoprezviterat glamočki.
      Naravno, ovdje se podkralo dosta grešaka, možda su Stevandići tada bili na prostoru Drvara, ali vi bi se ovdje najbolje mogli snaći.

      Svako dobro.

    • gordana fratric

      I ja bih volela da znam nešto o poreklu porodice Stevandic, moji Stevandici su poreklom iz Prekaje, znam da je deda Petar imao više braće, da je rano ostao bez roditelja, majke, da je jedan od stričeva njegovih koji ga je odgojio imao nadimak Sat…nadam se da cu saznati više…

  2. Žarko Stevandić

    “Unac”,antropogeografska istraživanja od Petra Rađenovića,strana 52. Postoji u digitalnoj formi. Istraživanja su iz 1933. i 1934. godine.